Comisia Europeana a aprobat masurile Guvernului roman pentru sustinerea IMM-urilor in contextul pandemiei de COVID-19, in valoare de 3,3 miliarde de euro.
"Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutoare a Romaniei in valoare de 16 miliarde RON (aproximativ 3,3 miliarde EUR) ce vizeaza sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) in contextul pandemiei de COVID-19. Schema a fost aprobata in temeiul cadrului temporar adoptat de Comisie la 19 martie 2020, astfel cum a fost modificat la 3 aprilie 2020", a anuntat sambata Comisia Europeana.
Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: "Datorita acestei scheme de ajutoare in valoare de 3,3 miliarde EUR, Romania va putea ajuta IMM-urile sa isi acopere nevoile in materie de investitii si de capital de lucru in aceste vremuri care ne pun la incercare, prin acordarea de granturi directe si de garantii publice pentru imprumuturi. Vom continua sa colaboram indeaproape cu statele membre in incercarea de a gasi solutii fezabile de atenuare a impactului economic al pandemiei de COVID-19, in conformitate cu normele UE".
Romania i-a notificat Comisiei, in temeiul cadrului temporar, o schema cu un buget de 16 miliarde RON (aproximativ 3,3 miliarde EUR) ce vizeaza sustinerea IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19.
In cadrul acestei scheme, se va acorda sprijin sub forma de: granturi directe si garantii de stat ce vizeaza creditele de investitii si... mai mult
Sambata, 11 Aprilie 2020, ora 14:42
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a vorbit intr-o conferinta de specialitate despre proiectele legislative care afecteaza IMM-urile romanesti.
'Am realizat Testul IMM intr-un sondaj privind o serie de proiecte legislative. 94,4% dintre IMM-uri au spus ca nu sunt de acord cu angajarea raspunderii penale pentru neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata, in tot sau in parte, in cel mult 30 de zile de la implinirea termenului legal, a unui numar de 32 de impozite si contributii. Printre cele mai importante motive care au creat dificultati in retinerea si plata, in tot sau in parte a impozitelor si contributiilor, respondentii au mentionat neincasarea la timp a facturilor de la beneficiar- 92,2%, precum si plata intarziata din contractele de achizitie publica - 80,7%', a spus Florin Jianu.
Printre cele mai importante efecte negative ce pot aparea ca urmare a adoptarii Ordonantei de urgenta se numara sporirea controalelor abuzive, ca urmare a indemnizatiilor de stimulare a personalului din cadrul ANAF si MFP - 87%, inchiderea societatilor- 74,4%, concedierea personalului si somaj - 65,9%, reducerea veniturilor la buget, ca urmare a inchiderii societatilor si plata indemnizatiei de somaj si ajutoare sociale- 49%, reducerea investitiilor- 36,6%.
Conform sondajului, 74,1% dintre respondenti au afirmat ca au intampinat dificultati in retinerea si plata, in tot sau in parte, a... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:00
1Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o noua runda de finantare pentru romanii care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, care se adauga la alte 4 programe pentru care s-a aprobat finantarea saptamana trecuta, se arata intr-un comunicat al Executivului, care a aprobat un memorandum in acest sens.
"Doua dintre programe - Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural si Programul national multianual de microindustrializare - sunt o premiera pentru ecosistemul antreprenorial romanesc.
Orientarea masurilor de sprijin catre IMM-uri finantate de la bugetul de stat spre zona rurala, precum si a sectoarelor productive din economie, reprezinta, in primul rand, o noutate in sfera programelor de sprijin a infiintarii si dezvoltarii IMM implementate de catre Ministerul Economiei in anul 2016.
In al doilea rand, acestea reprezinta o ...citeste mai departe despre "Bani de la stat pentru cei care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Noi programe aprobate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 12:05
Statul roman ofera bani pentru cei care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea, iar Guvernul a aprobat, joi, finantarea pentru cateva programe guvernamentale care vin in sprijinul lor.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, dintr-un total de 10 programate pentru anul 2016, informeaza un comunicat al Executivului remis Ziare.com.
Inscrierile urmeaza sa inceapa din aceasta luna, iar antreprenorii pot primi ajutoare nerambursabile intre 10.000 si 30.000 de euro.
Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis, Guvernul estimeaza cresterea numarului IMM-urilor si a numarului locurilor de munca.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu, a explicat care sunt diferentele fata de anii anteriori.
In primul rand, accesul la finantare ar trebui sa fie mai usor. In plus, doritorii nu vor mai fi obligati sa depuna documentatia administrativa la Oficiile teritoriale pentru IMM ...citeste mai departe despre "Statul da bani celor care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Ajutoare intre 10.000 si 30.000 de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:17
Firmele mici si mijlocii din domeniul productiei ar putea beneficia de o schema de minimis de maxim 100.000 de euro, printr-un program pe care Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism vrea sa-l implementeze in perioada 2015-2017, cu un buget de 250 milioane de euro.
"Acest program (Programul multianual pentru micro industrializare) este o propunere si se transpune prin implementarea unei scheme de minimis pentru sustinerea investitiilor in sectoarele economice productive, respectiv productia alimentara, productia de mobila, imbracaminte si incaltaminte, productia de sticla si materiale de constructie, fabricarea de constructii metalice, industria auto, fabricarea de echipamente, inclusiv IT si realizare soft etc., in vederea cresterii volumului de activitate si a competivitatii IMM-urilor din aceste sectoare", se arata intr-un comunicat al Departamentului, potrivit Mediafax.
Cu ajutorul acestei scheme de minimis se are in vedere sustinerea unui numar aproximativ de 830 de firme mici si mijlocii pe an printr-o subventie de maximum 100.000 euro si totodata crearea unui numar de aproximativ 2.500 noi locuri de munca anual, in urma investitiilor efectuate de companiile beneficiare ale schemei.
Bugetul alocat programului este de 250 de milioane de euro pentru perioada 2015-2017.
Propunerea de program a fost transmisa Comisiei Europene, ca raspuns la solicitarea forului european pentru planul de investitii european (planul de investitii Juncker).... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 09:26
Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism pregateste pentru 2015 programe noi prin care IMM-urile vor putea obtine ajutoare de minimis. In acest sens, au fost publicate sapte propuneri. Totodata, in 2015 vor reveni si programele cu care ne-am obisnuit deja.
Sapte noi propuneri de programe prin care IMM-urile vor putea obtine in 2015 fonduri nerambursabile au fost publicate recent pe site-ul Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de afaceri si Turism.
Citeste mai multe despre Fonduri nerambursabile pentru IMM-uri in 2015: Se pregatesc sapte noi programe nationale pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 16:40
Inca de la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Ministerul Finantelor Publice a derulat Programul Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor de investitii din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni Generale.
Ajutorul de stat este un stimulent oferit de statul roman sub forma rambursarii a pana la 50% din cheltuielile efectuate in cadrul unui proiect de investitii. In functie de reglementarile legale, ajutorul de stat acordat poate ajunge pana la valoarea de 37,5 milioane euro.
Citeste mai multe despre Ajutoare de stat pentru subventionarea investitiilor realizate de intreprinderi mari si IMM-uri. Ce variante de finantari ai la dispozitie pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 16:51
Intreprinzatorii au la dispozitie in acest an fonduri de 60 milioane lei prin 9 programe nationale derulate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, la care se adauga 10 milioane de lei, pentru programul Kogalniceanu, pentru care Finantele nu au avizat inca prelungirea in 2014.
Bugetul din acest an reprezinta 92% din sumele alocate anul trecut, cand intreprinzatorii au avut la dispozitie sapte programe nationale multianuale prin Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT).
Departamentul pentru IMM-uri a publicat proiectele de procedura privind implementarea celor noua programe. Acestea sunt programul UNCTAD/EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor, programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor, programul pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, programului Mihail Kogalniceanu, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tinerii intreprinzatori, programul pentru stimularea crearii, dezvoltarii si promovarii brandurilor sectoriale, sub-sectoriale si de produs, programul de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri si programul START.
Programul Kogalniceanu, credite de pana la 400.000 lei pentru IMM-uri
In proiectul ghidului privind... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 08:47
Aproape 1.040 de firme mici si mijlocii au depus miercuri, pana la ora 18:00, cereri pentru ajutorul de minimis, mai mult de jumatate din inscrieri realizandu-se in primele doua ore de la deschiderea sesiunii, respectiv ora 10:00.
Pana la ora 17:49, pe site-ul www.aippimm.ro s-au inscris 1.029 de firme. Inscrierile se fac non-stop pana in data de 24 ianuarie, ora 20:00.
Ajutorul de minimis pentru IMM-uri, in cuantum de maxim 100.000 de euro, acopera 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finantare, iar perioada de acordare este de doi ani fiscali.
Fondurile vor fi alocate de la bugetul Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism.
Astfel, IMM-urile trebuie sa mentina locurile de munca existente la data inregistrarii cererii de finantare si sa creeze pana la finalizarea investitiei, dar si sa mentina ulterior pentru o perioada de trei ani locurile de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni.
Autoritatile estimeaza ca vor beneficia de aceste ajutoare 1.111 de IMM-uri
Ajutoarele se vor acorda pe baza unor punctaje si nu pe principiul primul venit-primul servit.
Punctajul acordat IMM-urilor la inscriere este urmatorul: pentru productie - 35 de puncte, la invatamant, stiinta, cercetare - 30 puncte, iar pentru servicii, sanatate, asistenta sociala, cultura si arta - 20 puncte. Microintreprinderile primesc 15 puncte, intreprinderile mici - 10... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 07:15