Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, ca in perioada urmatoare va fi facuta o evaluare a pierderilor suferite de crescatorii de animale afectati de problema aflatoxinei din lapte.
"Au fost probleme cauzate in ultimul timp cu referire la aflatoxina identificata in lapte. Sunt anumite pierderi pentru anumiti fermieri in aceasta perioada si vom face o evaluare a pierderilor. Vom avea discutii si cu procesatorii, pentru a nu se pune presiune pe producatori.
Ce e important pentru crescatorii de animale care aveau contracte cu procesatorii este ca aceste contracte au fost respectate, procesatorii au cumparat in continuare laptele de la producatori, chiar daca au constituit stocuri suplimentare. Crescatorii de animale care au contracte cu procesatorii au livrat si nu au inregistrat pierderi in aceasta criza. Pierderi s-au inregistrat la fermierii care au vandut laptele direct prin dozatoare, iar acolo trebuie sa ne asiguram ca vand fermieri, nu intermediari care vad o afacere din asta", a declarat Daniel Constantin, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj.
Crescatorii de bovine au solicitat majorarea ajutorului de stat pe cap de animal de la 500 de lei la 600 de lei
"Ajutoarele de stat pentru crescatorii de bovine, plata pe cap de animal, a fost de 400 de lei in 2011, in 2012 am negociat si a fost de 500 de lei, iar ei solicita majorarea la 600 de lei in acest an avand in vedere actualul context cu probleme si al cresterii pretului la... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:34
Fermierii crescatori de ovine din zonele defavorizate din Romania vor primi in acest an un ajutor financiar suplimentar de 4,5 euro pentru fiecare animal, dupa ce autoritatile au solicitat o derogare in acest sens la Bruxelles, a anuntat, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Daniel Constantin a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, inaintea unei intalniri cu fermieri si sefi de servicii deconcentrate din judetul Cluj, ca este vorba despre "un ajutor important", care reprezinta o crestere de aproape 50 la suta si care vine intr-o perioada destul de grea pentru crescatorii de ovine, in conditiile cresterii pretului la furaje.
"O veste buna pe care vreau sa o dau in contextul celor intamplate cu laptele este pentru crescatorii de ovine. Vineri vom trimite la Bruxelles o fisa prin care solicitam si este permis prin regulamentul european, printr-o exceptare de la acest regulament, o suplimentare a sprijinului pe cap de animal de ovine in zonele defavorizate.
Din calculele pe care le avem, avem in aceste zone in jur de 1,5 milioane de capete de ovine, care vor primi suplimentar, fata de cei 10 euro care erau agreati prin ajutorul de stat, inca 4,5 euro. Este un ajutor important, o crestere de aproape 50 la suta, care vine intr-o perioada destul de grea", a spus Constantin.
El a adaugat ca ajutorul este permis pentru ca nu numai in Romania, ci si in alte state europene pretul furajelor a crescut destul de mult, iar astfel s-a simtit nevoia unei interventii.... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 11:33