Restaurantele, pensiunile, hotelurile, agentiile de turism si alte firme din domeniul HoReCa vor primi in anul 2021 ajutoare de stat pentru compensarea partiala a pierderilor produse din cauza crizei economice provocate de pandemia de Covid-19.
Masura a fost luata prin ordonanta de urgenta 224/2020, care a fost publicata joi, 31 decembrie 2020, in Monitorul Oficial.
Guvernul a aprobat miercuri, 30 decembrie, schema de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa, oficialii anuntand ca vor incerca sa obtina finantare din fonduri europene pentru acest sprijin, conform anuntului facut, pe Facebook, de Claudiu Nasui, ministrul Economiei.
Potrivit acestuia, bugetul schemei este de 500 de milioane de euro, adica 2,5 miliarde de lei, care provin in intregime doar din bugetul de stat.
"Este o suma colosala, mai ales intr-un an infernal bugetar. Ma voi lupta ca masura sa fie finantata pe fonduri europene. Nu de alta, dar cu banii acestia puteam incepe cea mai puternica reforma anti-saracie si pro-dezvoltare: Zero taxe pe salariul minim.
Ca sa avem un ordin de marime, impactul aplicarii ei in agricultura ar fi sub un miliard de lei. Pentru o masura care ar scoate din saracie zeci de mii de romani, e foarte putin. Din pacate o vom aplica abia din 2022 intr-un sector care nu e inca ales, dar sper eu sa fie cel al agriculturii. Nu de alta, dar s-ar preta foarte bine. Si de acolo o extindem in tot restul economiei", a sustinut ministrul Economiei.
CITESTE SI:
Federatia... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 19:21
Guvernul Romaniei le da, in acest an, ajutoare de stat in valoare de sute de milioane de lei unor companii care au cerut finantare pentru a se dezvolta. Interesant este ca mai multe dintre societatile care urmeaza sa incaseze banii de la stat - desi desfasoara activitati diferite - au actionari comuni.
Potrivit Vioricai Dancila, Guvernul le da banii - in baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie instituita prin HG 807/2014 - unor companii care se pregatesc sa investeasca 1,3 miliarde de lei si sa creeze circa 2.000 de locuri de munca.
"Proiectele pentru care se semneaza finantarile, in aceasta prima perioada, au o valoare de 1,3 miliarde de lei. Sprijinul guvernamental este unul consistent: aproape 500 de milioane de lei", a declarat Dancila.
Cele 9 societati care au primit ajutoare de stat sunt: Teraplast SA, Teraglass Bistrita SRL, Depaco SRL, MG TEC Industry SRL, Jaeggi Industries SRL, Therme Nord Bucuresti SRL, Universal Alloy Europe SRL, Stonevault SRL si Romagua Grup SA.
Guvernul nu a pus la dispozitie, deocamdata, date concrete cu privire la sumele pe care urmeaza sa le incaseze fiecare dintre societati.
Cine primeste ajutor din bani publici
In anii trecuti, potrivit presei, omul de afaceri clujean Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie al Terapalst SA, declara in cadrul unui eveniment desfasurat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca, desi a cerut ajutor de stat, banii au ajuns, pana... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 18:44
Inca de la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Ministerul Finantelor Publice a derulat Programul Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor de investitii din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni Generale.
Ajutorul de stat este un stimulent oferit de statul roman sub forma rambursarii a pana la 50% din cheltuielile efectuate in cadrul unui proiect de investitii. In functie de reglementarile legale, ajutorul de stat acordat poate ajunge pana la valoarea de 37,5 milioane euro.
Citeste mai multe despre Ajutoare de stat pentru subventionarea investitiilor realizate de intreprinderi mari si IMM-uri. Ce variante de finantari ai la dispozitie pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 16:51
Comisia Europeana a ordonat Ungariei sa recupereze ajutoare de stat in valoare de milioane de euro acordate companiei aeriene nationale Malev, in cadrul unui proces de renationalizare, apreciind ca transferul de bani a incalcat regulile concurentei din UE.
In baza legislatiei europene, guvernele pot ajuta companiile numai daca ajutorul este furnizat in conditii de piata normale.
"Malev nu ar fi putut obtine o finantare similara de pe piata, in termenii decisi de autoritatile ungare", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
De asemenea, tranzactiile nu au respectat reglementarile, in conditiile in care Malev "nu a putut demonstra cum ar deveni din nou viabila", iar planul de recapitalizare nu a vizat sa "minimalizeze distorsiunile in materie de concurenta provocate de o sustinere semnificativa din partea statului".
"Pentru a remedia problema legata de concurenta provocata de avantajele economice pe care Malev le-a primit din partea statului, Ungaria trebuie sa recupereze ajutorul de la Malev", a conchis CE.
Comisia nu a precizat cati din banii oferiti intre 2007 si 2010 trebuie restituiti.
Ministrul ungar al transporturilor a declarat in decembrie ca Budapesta ar putea fi obligata de UE sa returneze peste 330 de milioane de dolari. mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 15:02
Iulian Sorescu, reprezentantul Noerr Finance&Tax, a declarat ca doar 23% din schema medie de ajutor de stat ?i 6% din schema mare au fost aprobate in perioada 2007-2011, din fonduri totale de peste 1,5 miliarde euro, cele mai multe companii care au solicitat ajutoare fiind multinationalele, conform NewsIn. Potrivit datelor prezentate de Iulian Sorescu, in cadrul unei conferinte, pentru schema medie de ajutor de stat exista un buget de un miliard de euro, din care s-au utilizat in intervalul 2007-2011 numai 232,9 milioane euro, respectiv 23%.
Bugetul pentru schema mare de ajutor de stat este de 575 milioane euro, fiind aprobate ajutoare de 36 milioane euro, respectiv 6%. Schema medie are ca finalitate 2013 si se acorda pentru proiecte mai mari de cinci milioane de euro, iar schema mare are ca termen 2012, pentru proiecte mai mari de 100 de milioane de euro.
"Industria auto este predominanta in proiectele care au beneficiat de ajutor de stat, iar cele mai multe dintre solicitari au apartinut multinationalelor. Ceea ce ne bucura este faptul ca exista si firme romanesti care au cerut ajutoare de stat. Interesul pentru ajutoarele de stat este insa in crestere. Ajutoarele de stat reprezinta un semn al revenirii pentru ca cei care aplica in cursul acestui an vor primi banii la finalul lui 2011 si vor investi in 2012", a explicat Sorescu.
In primele trei luni ale acestui an au fost acordate ajutoare de 18,4 milioane euro, anul cu cele mai multe plati fiind 2010, cand valoarea... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 13:37
Guvernul spera ca prin extinderea schemei de acordare a ajutoarelor de stat sa se creeze 5.000 de noi locuri de munca, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Ministerul Finantelor Publice (MFP), potrivit Newsin. De asemenea, Guvernul se asteapta ca IMM-urile sa acceseze circa 200 milioane euro.
Executivul a decis modificarea conditiilor de eligibilitate referitoare la valoarea minima a investitiei si numarul minim de noi locuri de munca in sensul scaderii pragurilor initiale pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat.
Astfel, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri unele modificari la HG nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile.
"Derularea pana in prezent a schemei de ajutor de stat a impus extinderea acordarii de ajutoare de stat si pentru proiectele de investitii cu o valoare mai mica, dar cu impact asupra cresterii economice si dezvoltarii regionale, care poate duce la cresterea numarului de beneficiari de ajutoare de stat", se arata in comunicat. mai mult
Joi, 24 Iunie 2010, ora 01:07
Comisia Europeana a depus miercuri o plangere impotriva Greciei la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca nu a recuperat ajutoarele de stat acordate ilegal anumitor companii, sub forma unor deduceri fiscale, relateaza AFP, citat de NewsIn.Intr-o decizie din iulie 2008, Comisia Europeana a cerut Greciei sa recupereze aceste ajutoare de stat, masura pe care Grecia nu a luat-o inca.
"Recuperarea ajutoarelor ilegale si incompatibile are sa scop restaurarea conditiilor de concurenta corecta pe piata unica", a declarat miercuri comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia.
"Comisia este gata sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca statele membre isi respecta indatoririle legate de recuperari", a adaugat Almunia.
Legislatia Greciei permitea companiilor sa deduca din baza de impozitare pana la 35% din profiturile realizate in 2003 si 2004, facilitatea fiind valabila pentru proiecte din mai multe sectoare (productie de materiale textile si de metale, constructii auto, productie de energie, exploatare miniera, agricultura si pescuit intensiv).
Companiile trebuiau sa uilizeze aceste venituri provenite din deducerile de taxe pentru a finanta o serie de achizitii, pentru a construi sau a extinde fabricile, pentru echipamente, relocalizare sau pentru formarea personalului, a explicat Comisia.
In iulie 2007, Comisia a decis ca acest regim nu este compatibil cu regulile de concurenta din Uniunea Europeana.
De atunci, autoritatile grecesti nu au oferit "nicio... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:22
Comisarul UE desemnat pentru concurenta, Joaquin Almunia, intentioneaza revizuirea procedurilor de examinare a ajutoarelor de stat, in sensul simplificarii lor, ca urmare a lectiilor trase de pe urma crizei financiare, potrivit unui document adresat Parlamentului European, potrivit AFP, citat de NewsIn."Criza a demonstrat necesitatea de a revizui cadrul procedural pentru ajutoarele de stat", a scris el in acest document, in care si-a detaliat motivele si obiectivele pentru noua functie, in vederea audierii din PE prevazuta pentru 12 ianuarie.
Almunia vrea "modernizarea modului in care sunt desfasurate anchetele privind ajutoarele de stat", in scopul unor "proceduri mai rapide".
Actualul comisarul UE pentru concurenta, Neelie Kroes, s-a confruntat cu o avalansa de ajutoare publice pentru institutiile financiare aflate in dificultate in momentul in care criza financiara a lovit puternic Europa anul trecut.
Dupa ce a fost acuzata de dogmatism de mai multe guverne, aceasta a adoptat o atitudine mai supla si a aplicat provizoriu procedee de autorizare mai rapide.
Almunia a explicat ca va aplica "in mod consistent" liniile directoare urmate de Kroes si ca va favoriza "o iesire din criza incununata de succes", care sa se concretizeze in restructurarea firmelor sustinute financiar de stat.
De asemenea, el a precizat ca "va explora mai in profunzime problema daunelor create de practicile anticoncurentiale si compensarea victimelor, tinand cont de necesitatea de a impune unele... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 18:16
Comisia Europeana (CE) a simplificat regulile de aprobare a ajutoarelor de stat astfel incat sa grabeasca aceasta procedura, dupa ce mai multe tari europene au criticat autoritatile de la Bruxelles pentru ritmul lent in care adopta deciziile, transmite Reuters. "Noile reguli vor fi benefice afacerilor, facilitand decizii mai rapide referitoare la ajutoarele de stat, in principal printr-o cooperare mai buna intre statele membre si Comisia Europeana", a declarat comisarul european pentru Competitie, Neelie Kroes. In prezent, Comisia adopta in sase luni o decizie bazata pe investigatii preliminare ale masurilor propuse de diferite state si in 20 de luni in cazul in care este initiata o ancheta formala. "Asemenea perioade de timp si lipsa predictibilitatii referitoare la data la care va fi adoptata decizia nu satisfac cerintele afacerilor moderne. Din aceasta cauza, Comisia s-a angajat sa simplifice si sa accelereze procedurile legate de ajutoarele de stat", se arata intr-un comunicat al CE. Procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat au fost sistematizate intr-un Cod al Bunelor Practici, care urmareste imbunatatirea procesului pe arii mai extinse, precum prenotificarile, tratamentul notificarilor, procedura de investigare normala si tratamentul plangerilor, si intr-un alt instrument denumit "Procedura Simplificata", aplicabil doar in anumite cazuri specifice. CE va decide in urmatoarele luni daca va aproba sau nu o serie de planuri de restructurare ale unor banci. La... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 15:21