Guvernul va aproba mici ajustari la Codul de procedura penala care vor clarifica si problema interceptarilor, pe baza unei centralizari care va fi prezentata vineri pe site-ul Ministerului Justitiei, a anuntat premierul Ponta, adaugand ca este "o prostie" sa spui ca noul Cod protejeaza infractorii.
El a precizat insa ca aceasta clarificare ar permite inceperea urmaririi penale "fata de fapte si nu fata de persoane".
Ponta a precizat totodata ca, la inceputul saptamanii viitoare, in Parlament va fi aprobata o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate ingradi libertatea si activitatea mass-media.
Premierul a aratat ca, ca orice legi complexe, pot aparea in practica interpretari diferite si inadvetente, iar ministrul Justitiei a discutat in acest sens cu Consliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public si Inalta Curte de Casatie si Justitie ai, in masura in care aceste inadvertente pot afecta in vreun fel sau altul activitatea instantelor sau a parchetelor, vor fi operate "mici ajustari".
"La problema interceptarilor, lucrurile stau in felul urmator: mandatele de ascultare pe siguranta nationala nu s-au modificat in niciun fel, Legea 51/1991 le prevede in continuare. In al doilea rand, in baza codurilor actuale, care intra in vigoare maine, exista si s-a introdus acea prevedere de a se face interceptarile dupa ce se incepe urmarirea penala, adica exact cum a dispus Curtea Constitutionala printr-o decizie din 2009. In masura in care... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 17:45
In conditiile in care FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei la 1,5-2%, Guvernul se vede nevoit sa faca ajustarile necesare asupra bugetului construit pe vechile previziuni economice "optimiste".
Specialistii si finantistii chestionati de Business24 s-au intrecut in declaratii cu privire la domeniile care vor sta in stand-by in 2012.
Acestia sunt de parere ca in 2012 Guvernul ar trebui sa taie in primul rand din cheltuielile cu protocolul, deplasarile in strainatate si achizitiile de mobilier din ministere.
Cu toate acestea, deputatul Silviu Prigoana spune ca bugetul va fi ajustat in momentul in care Guvernul va avea pe masa cifrele reale.
"Nu poti face rectificari bugetare pe previziuni. Daca la jumatatea anului se va constata ca previziunile FMI-ului sunt intemeiate, se va face rectificare bugetara", a declarat Silviu Prigoana pentru Business24.
In opinia acestuia, cabinetul Ungureanu va taia din cheltuielile cu rechizitele ale ministerelor.
"Sunt capitole bugetare care pot astepta pana la anul, cel mai important lucru este sa se dea subventiile in agricultura, pensiile, salariile angajatilor si protectia sociala. Nu e o urgenta anul acesta sa se termine nu stiu ce lucrare. O alta sursa bugetara ar fi sa se mute deputatii si senatorii din Casa Poporului si am avea o economie de 50 de milioane de euro pe an", mai spune deputatul.
Analistul Dan Petre este de parere ca strategia Guvernului va fi din nou aceea de a taia... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 13:19
Guvernul se pregateste sa refaca proiectul de buget pe 2012, dupa ce FMI a redus prognozele initiale de crestere economica la aproximativ 2%. Prin urmare, anul 2012 se anunta unul cu noi surprize economice. Fiind an electoral, autoritatile se vad nevoie sa umble "cu manusi" la impozite si taxe. Cu toate acestea, cheltuielile si veniturile trebuie taiate, au anuntat autoritatile.In opinia economistului Mircea Cosea, procesul de crestere a taxelor si a impozitelor va fi stopat de interese electorale, insa autoritatile nu vor ezita sa taie in continuare din cheltuielile cu personalul.
"Vor continua restructurarile masive, pe baza de contracte colective, in special la societatile cu capital majoritar de stat, la Caile Ferate, in domenii ale serviciilor de productie.
Oricat de mult s-ar stradui Guvernul, nu va face progrese importante in introducerea managementului privat in 2012", a declarat Mircea Cosea pentru Bloombiz.ro.
Potrivit acestuia, vor creste indirect cheltuielile populatiei prin ridicarea costului la gigacalorie.
De asemenea, economistul spune ca vom asista la o crestere a impozitelor locale, mai ales la nivelul proprietatilor si al automobilelor. In plus, se va pune un accent mai mare pe taxele ecologice.
"Anul 2012 va fi un test pentru Guvern pentru ca este an electoral si probabil ca va exista tentatia sa se cheltuiasca pentru fel de fel de bazine si asfaltari de sate.
Sper ca va exista totusi ratiune, iar investitiile se vor orienta spre domeniile care... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 18:58
Ungaria va majora anul viitor taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu doua puncte procentuale, la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, si va aplica un program de ajustari fiscale de 750 miliarde forinti (2,6 miliarde euro), cu 200 de miliarde forinti mai mare decat planul initial, informeaza Mediafax.
Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a precizat, la prezentarea programului de ajustari fiscale, ca guvernul a inaintat Parlamentului, cu anumite restrictii, planul privind rambursarea anticipata a creditelor in valuta la un curs sub cel al pietei.
Guvernul a mentinut obiectivul unei cresteri economice de 2% in 2012, dar la calcularea bugetului a fost luat in calcul un avans al PIB de 1,5%, pentru a tine cont de factorii de risc.
Ministrul Economiei se asteapta la o inflatie medie anuala de 4,2%, peste cea de 3,4% anticipata anterior.
Guvernul a mentinut o tinta a deficitului de 2,5% din PIB, care sa permita reducerea datoriilor publice de la nivelul de 73,2% din PIB anticipat pentru sfarsitul acestui an la 72% in decembrie 2012.
Matolcsy a spus ca estimarea unei cresteri economice de 1,5% pentru anul viitor este realista si nu se asteapta la cresterea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala, dupa majorarile de taxe si prognoza de inflatie de peste 4%.
Programul de austeritate include concedierea a 5.500 de angajati din sectorul public si majorarea contributiilor pentru sanatate cu 1%.
Guvernul va introduce totodata o taxa pe jocurile de noroc... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 19:22
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca in perioada urmatoare vor fi continuate ajustarile de personal bugetar si ca nu vede de ce doctorii sau actorii ar mai accpeta sa fie bugetari, transmite Mediafax.
Seful statului a afirmat, intrebat fiind daca noul acord de tip preventiv va cuprinde masuri de disponibilizare a personalului, ca nici in acordul trecut nu a fost un obiectiv major.
"Ce va pot spune este ca vom continua ajustarile. S-a dovedit ca avem excedent de cheltuieli de personal, nu atat prin veniturile pe care le utilizeaza fiecare, pe care le primeste fiecare salariat din sectorul public, ci prin numar. Si daca acceleram si procesele de introducerea a serviciilor IT catre populatie, si eu sper sfarsitul lunii martie sa-mi permita sa-mi platesc cu cardul taxele pe anul 2011, este clar ca se creeaza posibilitatea diminuarii de personal", a declarat seful statului.
El a mentionat ca este unul dintre cei convinsi ca medicii nu trebuie sa aibe contractul spitalului si "sa nu fie un slujbas de stat".
"Sa stie cat costa o consultatie, cat costa o operatie, ce se incadreaza in pachetul garantat pentru populatie, foarte bine, se presteaza gratuit, plateste Casa, ce este peste plateste pacientul. Deci nu numai disponibilizarile, dar si procesle de modernizare ale sistemului de sanatate sunt o alta sursa. Nu vad de ce doctorii, de ce actorii ar mai accepta sa fie bugetari", a mai spus presedintele Basescu.
mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:46
Premierul Emil Boc a declarat sambata, referindu-se la afirmatia lui Traian Basescu despre reducerea personalului bugetar la 900.000 de salariati, ca si in 2011 vor urma "ajustari", dar a asigurat ca perioada cea mai grea a fost depasita, precizeaza Newsin."Urmeaza sa mai ajustam si in 2011 acolo unde este nevoie, dar partea cea mai grea a trecut in 2010. Asta nu inseamna ca in 2011 nu avem nimic de facut. E nevoie de continuat aceste reforme, de consolidat ceea ce am inceput pentru a ne pregati un viitor fara probleme. Daca vom face acest lucru, Romania va avea prosperitate in cadrul UE. Daca va cadea in patima populismului, vom avea mari probleme", a spus Boc.
"Partea grea, a vremurilor care care tin de criza, a trecut si ne putem uita cu mai mult optimism si speranta la 2011", a continuat premierul.Emil Boc a fost intrebat si ce le transmite mamelor, carora de la 1 ianuarie 2011 li se aplica noile prevederi privind concediul maternal.
In locul primului-ministru a raspuns insa sotia sa. Ea a explicat ca a stat acasa un an cu fiica cea mica si doi ani cu cea mare.
"Aceleasi optiuni le au mamele si astazi, pot opta sa stea doi ani, pot opta sa stea un an, la fel cum am facut si eu la vremea respectiva. Fiecare stie cat de mult vrea sa stea acasa sau cat de mult este implicat in partea profesionala si doreste sa se intoarca la serviciu", a spus sotia premierului Emil Boc, admitand ca, in mod "categoric, este foarte important" pentru un copil sa fie ingrijit de parinti in... mai mult
Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 21:29
Provocarile pentru dezvoltarea economiei in perioada urmatoare sunt legate de ajustarile care trebuie efectuate, mai ales pe partea de reforma structurala, dar trebuie tinut cont de riscul politic, care va persista, mai ales in perspectiva alegerilor din urmatorii ani, considera analistii economici, informeaza Mediafax.Mai multi analisti economici si reprezentanti ai bancii centrale au participat la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiari-Bancari din Romania (AAFBR), organizata, joi, la BNR.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, le-a cerut participantilor opinia privind mai multe subiecte, printre care provocarile Romaniei si riscurile care ar ameninta revenirea cresterii economice. Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a aratat ca principala provocare este legata de procesul de ajustare fiscala.
"Daca vrem sa speram la crestere economica sanatoasa, nu putem sa o facem decat daca ne rezolvam problemele. Acest proces de ajustare fiscala trebueie sa se faca pe cheltuieli, dar nu trebuie sa fie ignorata partea investitionala. Avem nevoie de investitii acum ca sa putem spera la o crestere in viitor", a spus Chidesciuc.
Analistii au cazut de acord asupra importantei cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie pentru investitiile straine directe.
"Economisirea noastra interna este prea mica pentru a dezvolta tara si sa convergem in mod real. Trebuie sa fii atractiv. Trebuie sa ne iasa din cap ideea ca trebuie sa avem cele... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 15:35
Comisia Europeana ar putea permite Romaniei sa coboare deficitul bugetar la 3% din produsul intern brut (PIB) in 2012, in loc de 2011, insa ajustarile vor ramane semnificative, pentru ca deficitul public va trebui sa scada cu circa 2 puncte procentuale si anul viitor, a spus joi Mihai Tanasescu.
"Este foarte adevarat ca s-a pus problema amanarii pana in 2012 (a readucerii deficitului bugetar la 3% din PIB, n.r.). Ajustarile insa vor fi semnificative, anul acesta de 2,5 puncte procentuale, iar anul viitor probabil de circa 2%", a spus reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a subliniat necesitatea elaborarii unei strategii clare a Romaniei pentru adoptarea euro si, totodata, a precizat ca "mai important este sa intelegem ca adoptarea inseamna disciplina, consolidare, angajamente, pentru ca euro sa fie un plus si nu un minus".
mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 12:34
Executivul a prezentat vineri reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale ultima forma a Legii unitare de salarizare, varianta fiind acceptata de reprezentantii Fondului, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale. "Singurul subiect aflat pe ordinea de zi la discutiile cu FMI si Banca Mondiala a fost legea unitara de salarizare.
Reprezentantii Fondului au acceptat proiectiile macroeconomice pe care le implica aplicarea legii incepand cu 2010 si urmeaza sa mai facem mici ajustari pe diferitele componente ale proiectului", a precizat un participant la discutii.
La intalnirea de la guvern nu a fost luat in discutie proiectul de rectificare bugetara, care urmeaza a fi adoptat sambata, in sedinta executivului, potrivit surselor mentionate.
"Rectificarea bugetara se va supune maine aprobarii guvernului in varianta analizata deja in cursul acestei saptamani de ministri", a afirmat oficialul.
"Maine (sambata n.r.) nu se va decide nimic in legatura cu cele zece zile de concediu fara plata, acest proiect urmand a intra in pachetul legislativ pe care guvernul isi va asuma raspunderea in parlament in luna septembrie", a adaugat el.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
mai mult
Sambata, 29 August 2009, ora 10:41