Un focar de COVID-19 in randul angajatilor fabricii grupului aeronautic european Airbus din orasul german Hamburg a impus trimiterea in carantina a circa 500 de angajati, relateaza duminica, 24 ianuarie, agentia DPA, conform Agerpres.
In total 21 de angajati au fost testati pozitiv. Autoritatile sanitare germane fac in prezent analize de secventiere a genomului pentru a vedea daca acestia sunt infectati cu vreuna dintre mutatiile mai contagioase ale coronavirusului recent descoperite.
La unitatea de productie a companiei Airbus din Hamburg lucreaza circa 12.000 de persoane, grupul aeronautic european fiind cel mai mare angajator din acest oras german.
Din cauza reducerii comenzilor ca urmare a diminuarii traficului aerian in contextul pandemiei, Airbus a inregistrat o pierdere de circa doua miliarde de euro in primul semestru al anului trecut si a anuntat ca intentioneaza sa reduca circa 15.000 de posturi in intreaga lume, peste 11% din totalul angajatilor, dintre care mai mult de 5.000 in Germania.
Decizie radicala: Suedia isi inchide granita cu Norvegia, din cauza mutatiei britanice a noului coronavirus
Suedia a anuntat duminica, 24 ianuarie, inchiderea temporara a frontierei cu Norvegia, din cauza mutatiei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2, care a dus la instituirea unui lockdown in zona capitalei norvegiene Oslo, relateaza agentiile Reuters si EFE.
Conform autoritatilor suedeze, sunt exceptati de la aplicarea acestei masuri, care va fi in vigoare... mai mult
Duminica, 24 Ianuarie 2021, ora 19:45
Airbus a anuntat marti ca va concedia aproximativ 15.000 de locuri de munca, inclusiv 900 de posturi prevazute deja in Germania, afirmand ca este in joc viitorul sau, dupa ce pandemia de coronavirus a zguduit industria calatoriilor aeriene, transmite Reuters.
Cel mai mare grup aerospatial din Europa a aratat ca va desfiinta aproximativ 5.000 de locuri de munca in Franta, 5.100 in Germania, 900 in Spania, 1.700 in Marea Britanie si 1.300 in alte regiuni, pentru un total de 14.000.
Compania convenise deja desfiintarea a 900 de locuri de munca la divizia Premium AEROTEC din Germania.
Planul depinde de discutiile cu sindicatele, care si-au reinnoit imediat angajamentele de a se opune concedierilor fortate.
Airbus a refuzat sa le excluda, dar doreste plecari voluntare, pensionari anticipare si scheme de angajare part-time pe termen lung.
Grupul doreste sa incheie un acord referitor la restructurarea fortei de munca pana in 2021.
"Va fi o lupta puternica pentru a salva locuri de munca", a declarat Francoise Vallin, reprezentant al sindicatului CFE-CGC.
Un oficial al Ministerului francez al Finantelor a declarat ca guvernul se astepta ca Airbus sa utilizeze instrumentele pe care le-a pus la dispozitie pentru a reduce numarul de reduceri de locuri de munca.
Pe 3 iunie, Reuters a relatat ca obiectivele de productie reduse ale Airbus au indicat renuntarea la 14.000 de posturi cu norma intreaga.
Surse sindicale franceze au anticipat marti un numar de 15.000... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 07:35
Constructorul aeronautic Airbus a castigat un contract-cadru de cateva zeci de milioane de euro pentru noii sateliti de comunicatii pentru misiuni civile si militare ale UE si ale statelor membre.
"Airbus a castigat contractul-cadru pentru noii sateliti de comunicatii pentru misiuni civile si militare ale UE si ale statelor membre. Contractul-cadru pe patru ani a fost acordat de Agentia Europeana pentru Aparare (EDA) si este estimat la zeci de milioane de euro", a anuntat compania.
Contractul numit "EU SatCom Market" va permite statelor membre UE sa-si centralizeze cerintele in materie de comunicatii prin satelit si sa obtina un acces coordonat, mai eficient economic, la aceste servicii.
"Prin programul de sateliti pentru comunicatii, Airbus contribuie la construirea de capabilitati comune pentru apararea europeana si pentru misiunile acesteia civile si militare de mentinere a pacii", a afirmat Dirk Hoke, CEO Airbus Defence and Space.
Aproximativ 32 de membri contributori, inclusiv 20 de ministere europene ale apararii, pot acum sa acceseze solutiile si serviciile satelitare prin EDA, care furnizeaza membrilor proiectului EU SatCom Market, din 2012, capabilitati de comunicatii prin satelit.
Aceste solutii de comunicatii prin satelit pot fi amplasate oriunde in lume. Ele joaca un rol esential in misiuni de mentinere a pacii in Europa, fie ele civile sau militare, si contribuie la dezvoltarea tehnica si economica, precum si la misiuni de cooperare.
Airbus... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 22:18
Directorul general al Airbus i-a anuntat pe cei 135.000 de angajati ca ar putea urma concedieri masive si a avertizat ca este in joc supravietuirea grupului aeronautic european, daca nu se vor lua imediat masuri, in contextul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit BBC si Reuters.
Intr-o scrisoare adresata vineri angajatilor si consultata de presa, Guillaume Faury a declarat ca firma pierde bani intr-un ritm fara precedent. Luna aceasta, Airbus, prezent si in Romania, a anuntat ca-si va reduce productia de avioane cu o treime.
Reprezentantii Airbus nu au dorit sa comenteze informatia.
Avertismentul sefului Airbus vine intr-un moment in care industria aviatica se confrunta cu un declin semnificativ din cauza efectelor epidemiei. Companiile aeriene globale se lupta sa supravietuiasca si apeleaza la ajutorul statului, in urma restrictiilor impuse pentru a stopa pandemia.
Greg Waldron, de la site-ul Flight Global, a subliniat impactul major al epidemiei asupra Airbus si asupra intregului sector, spunand: "Orice evaluare pe care am facut-o in privinta industriei aviatice a fost modificata complet. Perspectivele pentru Airbus s-au inrautatit. Pur si simplu nu exista cerere pentru noi aeronave in acest moment."
Deja 3.000 de angajati Airbus urmeaza sa beneficieze de schema de somaj partial pusa la punct de Guvernul de la Paris in cadrul masurilor destinate sa ajute companiile sa faca fata impactului crizei coronavirusului. In plus, grupul... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:02
Airbus a amanat planul de a crea o linie de asamblare la fabrica din Toulouse, Franta, pentru cea mai bine vanduta aeronava - A321 - deoarece grupul aeronautic european este afectat de criza provocata de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
In ianuarie, Airbus anuntase planul privind crearea liniei de asamblare, in urma cererii record pentru acest model, care este produs la fabrica din Hamburg, Germania. Aici, compania s-a confruntat cu dificultati legate de programul de lucru suplimentar si de complexitatea fabricarii celui mai ambitios avion cu un singur culoar al Airbus.
Desi planul de a converti unitatea din Toulouse care produce modelul A380 nu se modifica, urgenta aplicarii planului a disparut, pe fondul presiunilor financiare provocate de criza, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
"Planurile noastre privind linie de asamblare de la Toulouse pentru modelul A321 line in Toulouse au fost suspendate. Cand vor creste din nou vanzarile, vom reveni la planurile initiale", a precizat un purtator de cuvant al Airbus.
Industria aeronautica globala a fost grav lovita de raspandirea pandemiei de coronavirus. Multe companii aeriene si-au suspendat aproape in totalitate operatiunile comerciale iar unele au cerut ajutorul guvernului pentru a putea trece de saptamanile urmatoare.
Vineri, Airbus a informat ca a primit, in primul trimestru al acestui an, 290 de comenzi nete pentru avioane si a livrat 122, in timp... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 14:58
Cele mai multe centre Airbus din Spania si-au unit fortele pentru a produce rame de viziere prin imprimare 3D care vor fi livrate personalului medical, ca parte a echipamentului individual de protectie impotriva Covid-19.
Peste 20 de imprimante 3D lucreaza zi si noapte.
Sute de viziere au fost deja produse si expediate spitalelor din vecinatatea facilitatilor de productie ale Airbus din Spania.
Airbus se bazeaza pe un design patentat pentru a produce ramele vizierelor, folosind materiale plastice de tip PLA.
"Unul dintre motivele pentru care imi iubesc jobul este capacitatea noastra de livra design avansat si productie rapida.
Am trecut peste noapte de la realizarea de concepte aerospatiale la echipament medical.
Acest lucru face o reala diferenta in lupta impotriva pandemiei si nu as putea fi mai mandru de echipele noastre care lucreaza zi si noapte la acest proiect Airbus", a spus Alvaro Jara, seful Airbus Protospace din Getafe, Madrid.
Cu toate ca Airbus a intrerupt productia in cele mai multe dintre unitatile sale din Spania ca urmare a decretului regal din 29 martie, angajatii Airbus au acces in fabrici pentru a continua aceasta activitate esentiala.
In proiect au intrat si Airbus Protospace Germania si Airbus Composite Technology Centre (CTC) din Stade, impreuna cu reteaua de printing 3D "Mobility goes Additive," care sprijina echipele din Spania si coordoneaza operatiunile de colectare si transport al vizierelor la Madrid.
Despre Airbus... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 16:35
Cele mai multe centre Airbus din Spania si-au unit fortele pentru a produce rame de viziere prin imprimare 3D care vor fi livrate personalului medical, ca parte a echipamentului individual de protectie impotriva Covid-19.
Peste 20 de imprimante 3D lucreaza zi si noapte.
Sute de viziere au fost deja produse si expediate spitalelor din vecinatatea facilitatilor de productie ale Airbus din Spania.
Airbus se bazeaza pe un design patentat pentru a produce ramele vizierelor, folosind materiale plastice de tip PLA.
"Unul dintre motivele pentru care imi iubesc jobul este capacitatea noastra de livra design avansat si productie rapida.
Am trecut peste noapte de la realizarea de concepte aerospatiale la echipament medical.
Acest lucru face o reala diferenta in lupta impotriva pandemiei si nu as putea fi mai mandru de echipele noastre care lucreaza zi si noapte la acest proiect Airbus", a spus Alvaro Jara, seful Airbus Protospace din Getafe, Madrid.
Cu toate ca Airbus a intrerupt productia in cele mai multe dintre unitatile sale din Spania ca urmare a decretului regal din 29 martie, angajatii Airbus au acces in fabrici pentru a continua aceasta activitate esentiala.
In proiect au intrat si Airbus Protospace Germania si Airbus Composite Technology Centre (CTC) din Stade, impreuna cu reteaua de printing 3D "Mobility goes Additive," care sprijina echipele din Spania si coordoneaza operatiunile de colectare si transport al vizierelor la Madrid.
Despre Airbus... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 15:55
Grupul aerospatial european Airbus a anuntat luni noi masuri destinate consolidarii pozitiei sale financiare in contextul in care pandemia de coronavirus afecteaza industria calatoriilor, transmite Reuters.
Printre aceste masuri se numara o noua linie de credit in valoare de 15 miliarde de euro, anularea dividendelor pentru 2019, in valoare de 1,80 euro pe actiune ceea ce reprezinta o valoare totala de aproximativ 1,4 miliarde de euro, precum si suspendarea finantarii pentru completarea schemelor de pensii complementare.
"Gratie acestor decizii, compania dispune de lichiditati suficiente pentru a face fata nevoile suplimentare de trezorerie legate de COVID-19", a informat Airbus, care afirma ca dispune de lichiditati in valoare de aproximativ 30 miliarde de euro.
"Prima noastra prioritate este sa ii protejam pe oameni si sa sustinem eforturile globale destinate limitarii raspandirii coronavirusului", a declarat directorul general de la Airbus, Guillaume Faury.
Industria aeronautica globala a fost grav lovita de raspandirea pandemiei de coronavirus. Multe companii aeriene si-au suspendat aproape in totalitate operatiunile comerciale iar unele au cerut ajutorul guvernului pentru a putea trece de saptamanile urmatoare.
Airbus a incheiat anul 2019 cu pierderi de 1,36 miliarde de euro in pofida cresterii livrarilor, afectat in special de amenda de 3,6 miliarde de euro intr-un dosar de coruptie dar si de costurile suplimentare de 1,2 miliarde de euro pentru... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:45
Airbus nu a obtinut nicio comanda in februarie, deoarece companiile aeriene s-au abtinut sa-si asume noi angajamente, intr-o perioada in care epidemia de coronavirus (Covid-19) s-a extins din China catre alte parti ale globului, transmit Bloomberg si Reuters.
In schimb, grupul aeronautic european a livrat 55 de aeronave luna trecuta si 86 in primele doua luni ale anului, sub nivelul din 2019. De asemenea, a inregistrat o crestere a vanzarilor pentru gama de avioane A320neo, deoarece operatorii aerieni isi extind capacitatea si adauga noi rute. In ianuarie, Airbus a obtinut 207 de comenzi nete pentru avioane.
In contextul in care rivalul american Boeing trece printr-o criza de amploare provocata de imobilizarea la sol a principalului sau model de avion, 737 MAX, dupa doua accidente care au provocat 346 de morti, Airbus a livrat 863 de avioane comerciale in 2019, fata de 800 de avioane in 2018, si pentru 2020 intentioneaza sa livreze "aproximativ 880 de avioane".
Airbus este lider in aeronautica, spatiu si servicii conexe si ofera cea mai cuprinzatoare gama de avioane de pasageri. Airbus este, de asemenea, lider european in ceea ce priveste productia avioanelor cisterna, de lupta, de transport si pentru alte misiuni, precum si una dintre cele mai mari companii spatiale din lume. In domeniul elicopterelor, Airbus furnizeaza cele mai eficiente solutii civile si militare din lume.
Joi, Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA) a avertizat ca... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 11:50