Platforma de inchiriere a locuintelor in scop turistic Airbnb a obtinut joi o victorie importanta in fata hotelierilor francezi la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), dupa ce aceasta din urma a decis ca Airbnb nu poate fi reglementata ca o agentie imobiliara care isi vinde serviciile online, informeaza AFP.
In decizia sa publicata joi, CJUE a informat ca activitatea Airbnb ar trebui calificata drept "serviciu al societatii informationale" si in consecinta "Franta nu poate cere Airbnb sa detina o licenta de agent imobiliar profesionist".
Practic, judecatorii de la CJUE au acceptat argumentul Airbnb ca este o platforma online si nu un agent imobiliar.
In luna aprilie a acestui an, avocatul general al CJUE, Maciej Szpunar, a emis o opinie potrivit careia platforma Airbnb "nu exercita un control asupra procedurilor esentiale privind furnizarea serviciilor oferite de utilizatorii sai si in consecinta ar trebui considerata drept un serviciu care tine de societatea informationala". In majoritatea cazurilor, CJUE are tendinta de a urma opiniile avocatului sau general.
Hotararea CJUE este o victorie importanta pentru Airbnb care incearca sa isi solutioneze toate aspectele ce tin de reglementare inaintea listarii la bursa in cursul anului urmator. Airbnb, companie cu sediul la San Francisco, a precizat ca decizia curtii ii va permite sa "mearga inainte si sa continue sa lucreze cu orasele asupra unor reguli clare".
Decizia CJUE in acest dosar contrasteaza cu... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 13:05
Airbnb s-a angajat sa efectueze modificarile necesare ale clauzelor si conditiilor sale si sa isi imbunatateasca modul de prezentare a preturilor aplicate, in urma solicitarii Comisiei Europene si a autoritatilor UE pentru protectia consumatorilor, din luna iulie.
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, societatea trebuie sa faca aceste modificari in toate versiunile site-ului sau web in limbile oficiale ale UE pana la sfarsitul anului 2018.
"Jucatorii online au revolutionat modul in care calatorim, gasim posibilitati de cazare si ne bucuram de vacante. Insa, de asemenea, acestia trebuie sa respecte pe deplin regulile si sa isi asume responsabilitatea atunci cand lucrurile nu merg bine. Consumatorii din UE beneficiaza de drepturi, atat offline, cat si online. As dori sa salut disponibilitatea societatii Airbnb de a face modificarile necesare pentru a asigura deplina transparenta si intelegere a ceea ce consumatorii platesc. Aceasta actiune face parte dintr-un efort mai amplu pentru o protectie sporita a consumatorilor online. Acesta este motivul pentru care am propus cu cateva luni in urma consolidarea normelor de protectie a consumatorilor in cadrul pachetului 'Noi avantaje pentru consumatori'", a declarat comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jourova.
Airbnb s-a angajat sa prezinte pretul total al rezervarilor, inclusiv taxele suplimentare, cum ar fi taxele pentru prestarea de servicii si taxele pentru serviciile de... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 14:27
Comisia Europeana si autoritatile pentru protectia consumatorilor din UE au solicitat luni platformei de inchiriere a imobilelor in scop turistic Airbnb sa-si alinieze clauzele si conditiile la normele UE de protectie a consumatorilor si sa fie transparenta in ceea ce priveste prezentarea preturilor aplicate.
"Tot mai multi consumatori isi rezerva online locurile de cazare pe durata vacantei, iar acest sector a creat numeroase oportunitati noi pentru turisti. Insa popularitatea nu poate fi o scuza pentru nerespectarea normelor UE de protectie a consumatorilor. Consumatorii trebuie sa inteleaga cu usurinta pentru ce anume platesc si ce preturi exact urmeaza sa plateasca pentru servicii si trebuie sa beneficieze de norme echitabile, de exemplu in ceea ce priveste anularea de catre proprietar a locurilor de cazare rezervate. Ma astept ca Airbnb sa prezinte cat mai rapid solutiile adecvate", a declarat Vera Jourova, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen.
Modul actual in care Airbnb prezinta preturile, precum si o serie de clauze nu sunt conforme cu Directiva privind practicile comerciale neloiale, cu Directiva privind clauzele contractuale abuzive si cu Regulamentul privind competenta judiciara in materie civila si comerciala. Prin urmare, autoritatile europene de protectie a consumatorilor si Comisia au solicitat societatii Airbnb sa adopte o serie de modificari. Societatea trebuie sa-si prezinte propunerile pana la sfarsitul lunii august. Dupa ce... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 15:37