Reducerea TVA la produsele alimentare la 5% trebuie precedata de semnarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura si a celui la nivel de societati comerciale, sustine Federatia Agrostar.
"Avertizam patronatele din domeniu ca reducerea taxei pe valoarea adaugata la produsele alimentare la 5% trebuie precedata de semnarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura si a celui la nivel de societati comerciale. Agricultura este singurul sector al economiei care nu are un contract colectiv de munca la nivel de ramura si la nivel de societati comerciale, ceea ce face ca forta de munca din acest sector sa fie vulnerabila si, practic, la mana patronilor.
Contractele colective de tipul celor mentionate ar asigura stabilitatea locurilor de munca, imbunatatirea conditiilor de lucru, combaterea muncii la negru si a evaziunii fiscale", a declarat Niculae Stefan, presedintele Agrostar, intr-un comunicat remis Agerpres.
Acesta a precizat, totodata, ca problemele cu care se confrunta salariatii din domeniu trebuie rezolvate prin stabilirea unui cadru al dialogului social sindicat - patronat, in acord cu legislatia europeana.
Federatia Agrostar are peste 50.000 de membri care isi desfasoara activitatea in domeniile: vegetal, cresterea animalelor, avicultura, legumicultura, pomicultura. mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:43
Descinderea unor ofiteri judiciaristi, vineri, la sediul Federatiei, nu are nicio legatura cu perchezitiile care au avut loc in aceeasi zi la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Agentia Domeniilor Statului (ADS), precizeaza, luni, Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar.
"In cazul Federatiei Agrostar, evenimentele petrecute au vizat o problema interna a federatiei, care dateaza din luna iunie 2013, referitoare la un coleg de-al nostru din conducerea organizatiei. In speta, este vorba de secretarul general al federatiei Dorobantu Tudor. Din luna iunie 2013, acesta face obiectul unei investigatii din partea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Actiunea ANI a pornit de la neconcordanta celor doua declaratii de interese ale domnului Dorobantu Tudor, acesta detinand si functia de consilier local. In acelasi timp, domnul Dorobantu coordoneaza si proiectele cu fonduri europene in cadrul Federatie Agrostar", se mentioneaza intr-un comunicat al Federatiei.
Agrostar precizeaza ca, din dorinta de a fi deschisi fata de opinia publica in general, dar mai ales fata de membrii de sindicat, a actionat in permanenta cu transparenta totala vizavi de deciziile si, mai ales, fata de finantarile provenite din fonduri europene.
"Inca din luna iunie am luat cunostinta de investigatia ANI si am prezentat aceasta problema in Biroul Executiv al Federatiei Agrostar. Am incercat sa il convingem... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:05
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au facut, vineri, perchezitii la Ministerul Agriculturii, Agentia Domeniilor Statului si Federatia Sindicala Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente, in cadrul unei anchete vizand fapte de coruptie, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au precizat ca procurorii anticoruptie au ridicat de la sediile Ministerului Agriculturii, ADS si Agrostar mai multe documente, care vor fi analizate in cadrul unui dosar penal deschis recent.
In urma perchezitiilor nu au fost luate si masuri preventive in cazul unor persoane care ar fi in atentia anchetatorilor in acest dosar, au mai spus sursele citate. mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 15:37
Federatia Agrostar a solicitat cresterea salariului minim de la 700 la 900 lei, pentru ca agricultura reprezinta un sector important de lucratori, iar societatile agricole fac evaziune fiscala cu salariile acestora, a declarat vineri presedintele Agrostar, Niculae Stefan.
"Am cerut un comitet interministerial cu Ministerul Muncii, deoarece Federatia noastra solicita cresterea salariului minim de la 700 la 900 lei pentru ca reprezentam un important sector de lucratori.
Am cerut ca acest comitet interministerial sa analizeze si munca la negru din agricultura pentru ca societatile agricole, din informatii pe care noi le avem, fac evaziune fiscala cu salariile lucratorilor", a mentionat Niculae Stefan.
Federatia Agrostar a propus Ministerului Agriculturii sa se faca un carnet al legumicultorului sau al producatorului agricol.
"Producatorii agricoli pierd sume colosale din cauza evaziunii fiscale in agricultura. Vrem masuri ferme de combatere a evaziunii in agricultura care, din calculele noastre, depaseste 2 miliarde euro", a mai spus presedintele Agrostar.
Potrivit acestuia, fiecare producator, trebuie sa aiba un carnet care va fi vizat de catre primarie si de catre asociatiile reprezentative ale producatorilor din domeniu.
"Acesta va fi legitimatia lui intr-o piata sau unde va merge sa vanda marfa, cu suprafetele, cantitatile, calitate, tot ceea ce trebuie sa cunoasca un cumparator si sa cunoasca organul fiscal care vine sa controleze un producator.
Ma... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 17:49
AGROSTAR cere MADR crearea unui cadru legal pentru ca producatorii sa-si vanda marfa direct, fara intermediari, anunta NewsIn."Rolul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) este acela de a crea cadrul legal pentru ca producatorii sa poata sa-si valorifice marfa. Domnul Tabara in ultima vreme ne tot spune ca in piete vand intermediari, dar nici pietele volante nu sunt o solutie. Pana acum nu a oferit nicio solutie si declara doar ca nu poate sa faca nimic.
Cand productiile sunt mici nu are ce sa faca. Acum ca productiile sunt la un nivel normal, domnul Tabara neavand niciun merit ca au fost conditii meteo favorabile, tot nu se poate face nimic.
Ministerul Agriculturii trebuie sa creeze cadrul legal pentru ca producatorii sa-si poata vinde marfa direct", a declarat presedintele AGROSTAR, Niculae Stefan, intr-un comunicat.
Potrivit AGROSTAR, Ministerul Agriculturii poate veni in sprijinul agricultorilor printr-o legislatie care sa le faciliteze acestora accesul pe piata cum ar fi: stimularea asocierii, incheierea de parteneriate cu consiliile judetene si primariile, vizarea certificatelor de producator de catre asociatiile profesionale, astfel incat de aceste certificate sa nu mai beneficieze intermediarii.
Totodata, AGROSTAR solicita reglementarea pietelor volante si a targurilor de produse traditionale in sensul de a putea vinde doar producatori, nu si intermediari.Reprezentantii AGROSTAR sustin ca Ministerul Agriculturii poate crea si propune programe... mai mult
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 15:01
Specialistii in agricultura sustin ca vom avea un an agricol bun si ca, cel putin la grau, nu vom mai inregistra cresteri incontrolabile de pret. Si mai optimist pare guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care considera ca in august inflatia va fi sub 5%, lucru datorat inclusiv scaderii preturilor in zona agricola.Intr-un interviu acordat Ziare.com, Stefan Niculae, presedintele Agrostar, a vorbit despre asteptarile anului agricol in curs si despre cum vor evalua preturile la cereale in aceasta toamna.Avand in vedere conditiile meteo favorabile din aceast an, dar si experienta anilor trecuti, ce estimari puteti face privind anul agricol 2011? Anul agricol 2011 este un an normal din punct de vedere al productiilor, un an care aduce productii echilibrate pe toate segmentele, dar nu putem sa facem o evaluare pe ce se va intampla cu porumbul si floarea. Deocamdata, este devreme. Dar la grau avem productii bune, chiar un pic mai bune decat anul trecut. Suntem in plina faza de recoltare la grau, nu putem sa facem o prognoza pentru ca, desi avem o productie mare, depinde ce calitate va avea acest grau, sa vedem ce se intampla dupa terminarea recoltarii si atunci putem spune cat avem grau pentru paine si cat e furajer. Cred ca s-a recoltat undeva la 20-25% din total pana in acest moment, deci mai este mult de recoltat la grau.
Ce se intampla in sectorul legume-fructe? Toate lumea este speriata, avand in vedere experienta neplacuta a pretului la cartofi... La legume am avut... mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 13:56
AGROSTAR ii cere lui Tabara sa demisioneze de la conducerea Ministerului Agriculturii, avertizand ca acesta va provoca falimentul sectorului, conform NewsIn. "Toate interventiile publice ale domnului ministru Tabara se rezuma la faptul ca ministerul nu poate sa faca nimic.
Daca nu poate sa faca nimic sa plece acasa domnul Tabara.
Romania are nevoie de un ministru al agriculturii care sa se implice si sa ajute la valorificarea potentialului pe care tara noastra il are.
Ce ne lipseste la ora actuala sunt tocmai politicile pe care trebuie sa le faca ministerul condus de domnul Tabara.
Domnul Tabara tot declara ca are ca prioritate echilibrarea balantei comerciale, dar nu spune ca exportam materii prime la preturi mici si importam produse finite scumpe si ca piata este dominata de produse din import", declara presedintele AGROSTAR, Niculae Stefan.
Federatia AGROSTAR ii transmite, printr-un comunicat, ministrului Agriculturii ca institutia pe care o conduce se ocupa de politici agricole si poate crea cadrul legal pentru functionarea organizatiilor de profil.
De asemenea, poate interveni pentru simplificarea procedurilor de recunoastere si functionare a organizatiilor si grupurilor de producatori, iar la ora actuala o singura organizatie interprofesionala este recunoscuta.
In cazul grupurilor de producatori, MADR poate stimula consolidarea acestora printr-un buget multianual care sa cuprinda programe de investitii pentru grupurile de producatori (colectare, sortare,... mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 16:05
Federatia AGROSTAR considera ca sumele aprobate de Guvern drept sprijin financiar pentru producatorii agricoli sunt foarte mici comparativ cu nevoile agricultorilor si ameninta cu reluarea protestelor la inceputul anului viitor, se arata intr-un comunicat transmis vineri de organizatie. De asemenea, in opinia reprezentantilor Federatiei, mentiunea ca banii vor fi acordati "in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pe anii 2010 si 2011" inseamna ca probabilitatea ca banii sa nu fie dati este foarte mare."Sumele aprobate sunt foarte mici, ceea ce arata ca nu se doreste o revigorare a sectorului agricol. Se va intampla cum s-a intamplat de nenumarate ori pana acum, adica agricultorii sa fie amagiti ca vor primi ajutoare financiare si pe urma sa fie nevoiti sa iasa in strada sa-si ceara drepturile.
Ministerul Agriculturii incearca sa se acopere spunand ca banii se vor da in limita prevederilor bugetare, ca apoi sa poata sa spuna ca nu sunt suficienti bani in buget. In plus, ministrul agriculturii Valeriu Tabara nu s-a consultat cu partenerii sociali inainte de a decide ce ajutoare se dau si cuantumul acestora.
Il avertizam pe ministrul Tabara ca va avea un inceput de an cu proteste de amploare.
I-am dat o perioada de gratie care a expirat", a declarat presedintele AGROSTAR, Niculae Stefan.Ministerul Agriculturii va acorda subventii pentru agricultura aferente sfarsitului anului 2010 si anului 2011 in valoare totala de 1,272... mai mult
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 12:44
Pretul painii ar putea creste cu 25-30% pana la sfarsitul acestui an, pe fondul majorarii pretului la grau si al evaziunii fiscale ridicate din zona procesarii, sustine presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan, transmite Mediafax."Presedintele Agrostar afirma ca procesatorii sunt responsabili pentru scumpirile din industria alimentara si nu agricultorii.
"Procesatorii ar trebui intrebati de ce creste pretul la paine, nu noi agricultorii suntem de vina. Noi avem, in sfarsit dupa 20 de ani, un pret real la grau.
Nu agricultorii sunt de vina pentru scumpirile din acest an, ci un sistem deficitar de investitii, pentru ca daca agricultura ar fi beneficiat de investitii nu ar mai fi fost un monopol pe pretul la lapte sau nu am mai fi importat 70% din carnea de porc", a spus Stefan, dupa intalnirea de la Guvern cu premierul Emil Boc.
El a mai spus ca a discutat premierul Boc despre revendicarile agricultorilor, printre care subventiile din sectorul vegetal si cele pentru ovine si bovine.
"La subventia pe hectar i-am spus domnului prim-ministru ca subventia propusa de 131 de euro este o suma care trebuie negociata, nu suntem de acord. Noi stiam ca trebuia sa primim 160 de euro, si daca sectorul vegetal nu va primi acesti bani va avea probleme destul de mari. I-am spus despre deficientele legate de acciza la motorina.
Pe de alta parte, ne-am referit si la valorile subventiilor la bovine si ovine, care asa cum ne-au fost prezentate de Ministerul Agriculturii sunt mult... mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 13:42