Premierul Ludovic Orban a avut marti o intalnire cu reprezentantii mediului francez de afaceri, membri ai celei mai mari organizatii patronale franceze - MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). Seful Executivului le-a transmis ca Romania e singura tara din UE care a inregistrat o crestere a investitiilor in primul semestru al acestui an si in ciuda provocarilor generate de criza COVID-19, Guvernul roman isi mentine angajamentul ferm pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil cu toti investitorii din sectorul economic.
Intalnirea a avut loc in contextul vizitei oficiale pe care prim-ministrul Romaniei o efectueaza in Franta in perioada 26-27 octombrie a.c. si reflecta angajamentul guvernului roman de a promova Romania ca destinatie investitionala.
"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o crestere a investitiilor in primul semestru al anului 2020", a subliniat prim-ministrul Orban, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.
Guvernul va continua, astfel, sa contribuie activ la asigurarea unor conditii prielnice pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Romania si cresterea competitivitatii companiilor, cu efecte benefice si de durata asupra cetatenilor romani. Inaltul oficial roman a aratat ca obiectivul pe termen mediu si lung al Executivului consta in dezvoltarea unei economii puternice, reziliente si competitive la nivel international.
Totodata, Executivul va urmari implementarea unor politici publice, la nivelul unei... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 20:15
Regatul Unit este impartit in doua tabere, cu doar cateva luni inaintea referendumului care va stabili daca insula mai ramane sau nu parte a Uniunii Europene. Unii considera ca Marea Britanie ar avea de castigat de pe urma iesirii din UE, in timp ce altii cred ca ar avea de suferit. Adevarul este undeva la mijloc.
Insa, problema nu este deloc simpla, daca e sa luam in calcul ca referendumul se va desfasura chiar inainte ca oficialii cabinetului de la Londra sa negocieze o eventuala iesire din UE, numita de presa "Brexit", potrivit Financial Times.
Statut prea costisitor
Pentru adeptii separarii de clubul de la Bruxelles, problema rezida in special in costurile suportate de britanici pentru apartenenta la UE.
Un studiu derulat in 2010 arata ca minim 5% din PIB al regatului, aproximativ 85 de miliarde de lire sterline, se varsa la fiecare ciclu de alegeri europarlamentare in trezoreria UE.
In acelasi timp, companiile britanice vorbesc de un aport de aproape 6 procente, care ridica cifra contributiei britanice la bugetul Uniunii la 100 de miliarde de lire sterline.
O iesire a Marii Britanii din Uniune nu ar evidentia, in mod sigur, un efect negativ imediat asupra economiei insulare, dar nu acelasi lucru se poate spune si pe termen indelungat.
Dilema caragieleasca pe malul Tamisei
"Ori sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo si anume in punctele...... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 18:00
Uniunea Europeana este aproape de un acord de autorizare a cultivarii organismelor modificate genetic (OMG), care se va incheia totusi cu posibilitatea fiecarui stat de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul sau, a anuntat presedintia greaca a UE dupa o dezbatere publica intre ministrii mediului la Bruxelles.
'O mare majoritate a statelor este favorabila unei deblocari a lucrurilor', si-a exprimat satisfactia Tonio Borg, comisarul sanatatii responsabil de acest dosar.
'Ceea ce propunem nu este o dogma. Se poate imbunatati', a subliniat el, potrivit AFP. 'Un acord politic s-a profilat si speram sa ajungem la adoptarea lui spre sfarsitul anului', a declarat la randul sau ministrul grec Yannis Maniatis, a carui tara asigura presedintia turnanta a UE.
Ce permite statelor compromisul in discutie
Compromisul in discutie permite fiecarui stat sa interzica cultivarea unui OGM integral sau pe o parte a teritoriului sau din alte motive decat sanatatea si mediul, precum ordinea publica, amenajarea teritoriului sau lupta impotriva risipei.
Ministrul francez Philippe Martin a incercat sa se opuna acestei solutii, propunand inscrierea cererilor de culturi OMG care au primit aviz favorabil pe o lista care sa dea apoi statelor dreptul de a refuza sau de a autoriza aplicarea lor.
Dar ceilalti ministri au refuzat 'sa reia totul de la zero', iar Spania a acuzat chiar Parisul de obstructionare a lucrarilor. 'Renationalizarea autorizatiilor ne-ar aduce acolo de unde... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 09:28
Comisia Europeana (CE) vrea sa deschida complet piata UE pentru vinurile din Republica Moldova, dupa ce Rusia a interzis incepand cu 10 septembrie importul acestor produse, invocand calitatea nesatisfacatoare.
"Comisia Europeana propune sa deschida complet piata Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova si a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare, ca o masura pentru a compensa dificultatile cu care Republica Moldova se confrunta in exportul vinurilor pe unele dintre pietele sale traditionale", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de CE.
In luna iunie a acestui an, UE si Chisinaul au incheiat negocierea acordului de asociere, care prevede si crearea zonei de liber schimb, incurajand astfel integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.
Acordul de asociere va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc in noiembrie la Vilnius. Acordul si zona de liber schimb vor intra in vigoare imediat dupa semnarea acestuia.
CE propune Consiliului si Parlamentului European modificarea de urgenta a reglementarilor, astfel incat importurile de vinuri din Republica Moldova in UE sa fie complet liberalizate inainte de intrarea in vigoare a acordului si a zonei de liber schimb.
"Piata Uniunii Europene este o alternativa durabila si un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:10
Parlamentul European (PE), Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene (UE) si Comisia Europeana (CE) au reusit sa ajunga marti noaptea la un acord in vederea finalizarii reformei Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada dupa 2013, relateaza AFP.
Cele trei institutii ajunsesera in luna iunie la un acord politic, insa pana la finalizarea reformei, cu deschideri spre o PAC mai "verde" si mai durabila, ramaneau de definit cateva puncte, printre care descresterea subventiilor acordate celor mai mari exploatatii.
Era necesar un compromis final inainte de votul, programat pe 30 septembrie, al comisiei pentru agricultura din Parlamentul European. Eurodeputatii, care au obtinut cateva concesii in plus pentru o repartizare mai echitabila a sprijinului, amenintau, in caz contrar, cu un blocaj care ar fi putut intarzia acordarea unei parti din subventii agricultorilor.
Acordul la care s-a ajuns marti confirma liniile generale ale noii PAC, convenite in luna iunie. El permite adoptarea oficiala a reformei de catre UE pana la sfarsitul anului, conform calendarului stabilit in iunie.
Repartizarea anvelopei PAC, ce absoarbe circa 38% din bugetul european, "va asigura ca niciun stat sa nu primeasca mai putin de 75% din media comunitara pana in 2019", se arata intr-un comunicat al Comisiei. "In cadrul unui stat membru sau al unei regiuni, se vor reduce diferentele nivelurilor de sustinere de la o exploatatie la alta: sustinerea financiara pe hectar nu va putea fi mai... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 10:07
Comisia Europeana a cerut marti unui numar de 15 state membre, inclusiv Germania, Marea Britanie si Polonia, sa ramburseze fonduri destinate agricultorilor in valoare de peste 180 milioane de euro din cauza ca banii nu au fost cheltuiti in conformitate cu procedurile comunitare, informeaza un comunicat de presa.
Executivul comunitar a identificat 15 tari (Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Marea Britanie, Polonia, Slovenia, Finlanda si Ungaria) care au incalcat prevederile de control cu privire la ajutoarele destinate fermierilor.
Din cele 15 state identificate, Marea Britanie va trebui sa ramburseze aproximativ 40,4 milioane de euro pentru incalcarea prevederilor la sistemul de identificare a parcelelor agricole si alte 18,6 milioane de euro pentru deficiente in alocarea ajutoarelor. Polonia trebuie sa ramburseze 39,2 milioane de euro iar Danemarca 11,5 milioane de euro.
Statele membre UE sunt responsabile pentru distribuirea banilor si controlul cheltuielilor in cadrul Politicii Agricole Comune iar Comisia trebuie sa se asigure ca statele membre au utilizat in mod corect fondurile. PAC este responsabila pentru aproximativ o treime din cheltuielile blocului comunitar. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 15:19
Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat vineri, la Saschiz, ca in Romania multa lume a ramas blocata in negocierile din 2004, dar ca de atunci lucrurile s-au schimbat de multe ori in Uniunea Europeana, iar cei ce doresc renegocierea capitolului pe agricultura trebuie sa vina cu propuneri.
"Se rediscuta capitolul pentru agricultura pentru ca tocmai reformam Politica Agricola Comuna, eu spun din 2010 asta, suntem deja in 2013. Deci cei care s-au trezit din 2010 au venit cu idei, au venit cu propuneri care sunt incluse in proiectul de reforma, care acum sper sa fie adoptat.
Deci noi sau multa lume aici a ramas blocata in negocierile din 2004 dar de atunci lucrurile s-au schimbat de multe ori, lucrurile in Uniunea Europeana se schimba la fiecare cativa ani, dar trebuie sa fie prezenti agricultorii aceia care spun ca vor sa renegocieze capitolul pe agricultura", a spus Dacian Ciolos.
Comisarul european a aratat ca si-ar dori sa ii vada venind la Bruxelles pe cei care spun ca doresc negocierea capitolului pe agricultura, la intalnirile reprezentantilor agricultorilor din Europa, ca sa discute si sa-si spuna problemele acolo, nu doar in Romania.
"Au avut intr-o vreme (reprezentare, n.r.) si, din pacate, au abandonat si cred ca e important totusi sa fie prezenti pentru ca sunt instante in care se discuta lucrurile astea, nu doar aici cu Ministerul Agriculturii, ci si acolo, la nivel european", a subliniat Ciolos.
Comisarul european a mai... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:06
Muntenegru a finalizat, marti, primele negocieri de aderare la Uniunea Europeana, dupa sase luni de la deschiderea oficiala a acestora, relateaza AFP.
"Reuniunea de astazi (marti) marcheaza inceputul negocierilor lansate pe 29 iunie 2012, privind aderarea la UE", potrivit unui comunicat al Consiliului European.
Exista 35 de capitole care acopera toate aspectele ale dreptului comunitar. Fiecare capitol corespunde unui anumit domeniu politic (transporturi, energie, politica economica si monetara, agricultura, piscicultura, finante, justitie) si are scopul de a verifica daca legislatia nationala a statului-candidat corespunde dreptului european.
Capitolul negociat marti intre UE si Muntenegru se refera la stiinta si cercetare (capitolul 25). Pe 29 iunie, sefii de state si guvern din UE au dat unda verde negocierilor de aderare cu Muntenegru. Europenii au insistat ca liderii fostei republici iugoslave sa garanteze independenta justitiei si sa intensifice lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei.
Muntenegru este un stat mic, cu 650.000 de locuitori, care si-a proclamat independenta in 2006, obtinand in decembrie 2010, statutul oficial de "stat candidat" la UE.
Urmatoarele negocieri vor avea loc in prima jumatate a anului 2013, a comunicat UE.
"Integrarea in Uniunea Europeana este obiectivul principal. Guvernul este pregatit sa continue negocierile (de aderare) intr-un mod serios", a declarat premierul Muntenegrului, Milo Djukanovici, care tocmai si-a... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 08:34
Criza cronica a datoriilor suverane a taiat din puterea de seductie a monedei euro. Daca pana in 2008, Uniunea Europeana parea un club elitist in care toate tarile din Europa isi doreau sa adere, acum, fundatia acesteia incepe sa se clatine iar liderii Uniunii isi croiesc un drum paralel cu realitatea crancena a tarilor "bolnave". Viitorul Uniunii Europene nu suna promitator in viziunea specialistilor contactati de Bloombiz, care s-au incumetat in a face prognoze cu privire la soarta euro."China va fi cea care va provoca moartea euro. Daca in 15-20 de ani, statul chinez reuseste sa faca un pas major si sa devina puterea economica numarul 1 in lume, atunci lupta dintre euro si dolar va fi istorie. In acel moment, euro va disparea si va fi inlocuit de <<altceva>> mult mai mare si mult mai amplu. In 20 de ani, euro va fi doar o amintire", a declarat consultantul financiar Niels Schnecker.Iesirea simbolului euro din jocul economic in care a fost implicat se va intampla fiindca moneda europeana nu va mai avea scopul pe care trebuia sa-l aiba si nu va mai exista aceeasi Uniune Europeana, in opinia consultantului.Acesta nu crede ca euro va iesi din scena cu un "joc de artificii". "Euro a fost adus mult prea devreme pe scena si ca atare <<s-a ars>> foarte repede. El nu a avut nicio sansa din prima zi. Nu ma astept ca el sa iasa din scena cu un scandal", a mai adaugat specialistul.Nici consultantul financiar Ionel Blanculescu nu pariaza pe existenta euro in... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 23:24