Romania are in prezent 860.000 de fermieri care se zbat in zona de subzistenta, iar guvernul are datoria de a-i ajuta sa se asocieze ca sa produca mai mult pentru piata, a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la congresul Federatiei Nationale Pro Agro.
"Politica ministerului in perioada urmatoare va fi una de incurajare a fermierilor mici de a produce mai mult pentru piata si de a iesi din zona de subzistenta. MADR va sustine din punct de vedere financiar ca plata directa pe cei care au mai mult de 5 hectare, iar noi avem in prezent 860.000 de fermieri care se zbat, inca, in zona de subzistenta pentru ca au intre 1 si 5 hectare.
Cred ca avem o datorie sa-i stimulam sa se asocieze. Este important sa le transmitem mesajul ca daca au 2-3-4 sau 5 hectare nu mai primesc acelasi sprijin ca fermierii cu 6-7 hectare, insa o pot face daca se asociaza cu doi sau cinci vecini sau tot satul si formeaza o asociatie de producatori, astfel incat sa poata primi acelasi nivel de plati sau mai mare decat in prezent. Asta nu inseamna ca vor fi exclusi de la plata, ci pur si simplu vor avea o plata mai mica pe hectar", a mai adaugat seful MADR.
Ministrul Agriculturii a spus ca APIA va veni cu un sistem simplificat pentru micii fermieri in privinta cererii pe care o vor depune pentru platile pe suprafata, conditionat, insa, de o plata mai scazuta.
"Sunt mai multe simulari deocamdata. Sunt variante care spun ca trebuie sa fie o plata... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 15:12
Rata inflatiei continua sa creasca in Romania si afecteaza dorinta de cumparare a romanilor, situatie in care multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii, potrivit studiului GfK Climatul de consum Europa pentru al doilea trimestru al lui 2013.
"Una dintre cele mai sarace tari din Europa continua sa se zbata cu date economice slabe. In primul trimestru al lui 2013, PIB-ul in Romania a crescut cu 0,7 procente de la trimestru la trimestru si 2,6 procente de la an la an. Cu toate acestea rata somajului continua inca sa creasca. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5 procente. Rata inflatiei urca si ea. (...)
Aceasta afecteaza dorinta de cumparare a romanilor. Multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii si sunt afectati mai ales daca urca si preturile alimentare. Banii nu acopera prea mult in afara articolelor esentiale de zi cu zi", se arata in document.
Potrivit acestuia, in cele mai multe tari europene cetatenii sunt inca obligati sa isi controleze finantele indeaproape si sa opereze un buget foarte strict.
"Date economice slabe si rata ridicata a somajului continua sa afecteze Europa. Discutiile in Uniunea Europeana (UE) au continuat sa fie dominate de criza financiara din al doilea trimestru al lui 2013. Ca rezultat, aderarea Croatiei la UE pe 1 iulie aproape ca nu a fost mentionata. Dezbaterile se ocupa din ce in ce mai mult de modul de reducere a muntilor masivi de datorii.... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 16:58
Romania este lider in sud-estul Europei pe agricultura ecologica, iar la nivel mondial se pozitioneaza intre primii 15 exportatori de materii prime ecologice, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica "Bio Romania", Marian Cioceanu, la un seminar de profil.
"Ca performanta suntem in primii 15 exportatori mondiali de materii prime, cu peste 300.000 de hectare de teren agricol certificat ecologic. In anul 2011 am fost pe locul 1 in lume la cresterea numarului de fermieri certificati in sistem ecologic, de la 3.300 in 2010 la 10.000 anul trecut, iar in 2012 speram sa ajungem la 20.000 de fermieri. Este bine, dar nu suficient pentru ca sunt doar fermieri de subzistenta", a precizat Cioceanu.
Acesta a aratat ca reprezentantii tarilor vestice mentionau Romania ca un important furnizor de produse ecologice de calitate, dar si ca o tara are detine terenuri agricole fertile pentru practicarea agriculturii ecologice.
Potrivit sursei citate, cea mai mare problema a sectorului este legata de lipsa unitatilor de procesare, Romania exportand mai mult materii prime si foarte putine produse procesate.
"Din pacate, exportam foarte multe materii prime din sistem ecologic si foarte putine produse procesate. De asemenea, mancam foarte putine produse pentru ca vindem grau la nemti si importam biscuiti din Germania, dar la un pret mult mai mare decat cel de pe piata germana. Din cauza lipsei sectorului de procesare, perceptia romanilor este... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 15:56
Ministerul Agriculturii a atras in primul trimestru al acestui an peste un miliard de euro fonduri europene, in conditiile in care pe intreg anul 2012 se doreste atragerea a 2,5 miliarde euro din fonduri europene, a precizat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
"Astazi, la Ministerul Agriculturii, suntem la o rata de investitii de peste 40%. Daca privim la nivel de guvern este o rata buna, dar la nivel european suntem in continuare printre ultimele locuri privind absorbtia fondurilor europene.
In primul trimestru, am depasit un miliard de euro absorbtie fonduri europene", a declarat Stelian Fuia, in cadrul unei dezbateri pe teme de agricultura organizata de Mediafax.
Acesta a mentionat ca mediul economic rural nu poate fi dezvoltat fara fonduri europene. "O alta prioritate a noastra este sa aducem tineri in agricultura. Stim ca populatia rurala este imbatrnita si este nevoie ca tinerii sa vina, sa investeasca in agricultura", a mai spus Fuia.
Potrivit acestuia, statul roman nu va mai putea cere fonduri europene "consistente" de la Uniunea Europeana pentru viitorul pachet agricol 2014-2020, daca nu vor fi absorbite fondurile disponibile in prezent.
In ceea ce priveste cercetarea agricola, aceasta nu raspunde nevoilor fermierilor si trebuie restructurata din temelii, astfel incat sa sprijine agricultura si sa poata atrage fonduri europene.
"In prezent, cercetarea agricola merge intr-o directie si producatorii agricoli in alta directie. Ea trebuie sa fie... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 13:25