Fermierii care au nevoie de lichiditati pentru efectuarea lucrarilor agricole pot obtine in avans, de la BRD-Groupe Societe Generale, pana la 90% din cuantumul subventiei pe suprafata pentru anul 2014, fondurile urmand sa fie acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din toamna acestui an.
BRD-Groupe Societe Generale a semnat conventia tripartita cu APIA si FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural) in vederea finantarii fermierilor ce beneficiaza de subventii APIA in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) - campania 2014, a anuntat banca.
Fermierii pot obtine in avans pana la 90% din cuantumul subventiei APIA care, pentru anul 2014, este de 120 de euro pe hectar, cu aproximativ 9% mai mult decat in anul 2013. Pe langa avansul sporit, celelalte avantaje pentru fermieri sunt reprezentate de documentatia simplificata si cerintele reduse de garantii, creditul fiind pus la dispozitie dupa prezentarea adeverintei APIA.
"Incepand cu aceasta campanie de prefinantare, datorita implementarii unui flux de lucru simplificat, banca poate pune la dispozitia fermierilor credite de prefinantare subventii chiar de la momentul incheierii acordului tripartit cu APIA si FGCR. Odata ce APIA demareaza procesul de eliberare a adeverintelor, fermierii care au nevoie de lichiditati in avans pentru efectuarea lucrarilor agricole si au ales BRD ca banca finantatoare se pot prezenta cu adeverinta APIA la oricare dintre agentiile bancii aflate in... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 11:35
Ministerul Agriculturii va pregati in acest an o "lista neagra", care va include fermierii inactivi si institutiile care detin terenuri si care primeau subventii, astfel incat acestia sa nu mai beneficieze de platile pe suprafata, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel incat nu mai pot beneficia de plati directe decat acei fermieri care inregistreaza si lucreaza in agricultura. Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu stiu care din Bucuresti sau din alte zone care pana acum cel putin pe pajisti, pe administrarea corecta in bune conditii agricole si de mediu a pajistilor, primeau aceste plati directe", a spus ministrul.
El a explicat ca, nefiind fermieri activi, aceste institutii si fermieri vor figura pe "o lista neagra" si nu vor mai putea primi platile pe suprafata.
"Nu este o categorie foarte mare astfel incat sa creeze probleme. Mai mult, acest lucru cred ca aduce avantaje pentru cei care lucreaza in agricultura", a spus Daniel Constantin.
Lista va fi definitivata in acest an
Ministrul a afirmat ca lista va fi definitivata in acest an, perioada in care va fi definit si conceptul de "fermier activ".
"Este o definitie pe care o vom lua impreuna pe parcursul anului 2014. In momentul de fata exista un inceput de lista neagra pe care vor figura toate categoriile pe care dumneavoastra le propuneti. Ca atare, pana la sfarsitul acestui an va invitam sa... mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 16:41
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat ca subventia pe suprafata pe care o vor primii fermierii romani in 2013 va fi de aproximativ 160 de euro la hectar, comparativ cu 154 de euro in anul precedent.
Din totalul de 160 de euro, 139 reprezinta plata europeana iar restul de 21 de euro este contributia de la bugetul de stat. Fermierii insa se plang ca banii pe care ii primesc efectiv vor fi cel mai probabil sub cifrele anuntate de minister. Acest lucru se datoreaza corelarii nivelului subventiei cu suprafata reala de teren raportata in prezent care este cu aproximativ un milion de hectare mai mare decat suprafata negociata in tratatul de aderare.
Desi subventia la hectar a crescut in ultimii ani, fermierii romani spun ca nivelul acesteia continua sa fie prea mic comparativ cu media europeana. Reforma Politicii Comune Agricole (PAC) care va fi aplicata dupa 1 ianuarie 2014 vizeaza in principal reducerea acestor decalaje intre tarile membre privind platile directe.
Romania este una dintre cele sase tari care in perioada 2014-2020 vor inregistra cresteri ale platilor la hectar. Asfel, daca anul acesta Romania va primi aproximativ 135 de euro la hectar (fara contributie nationala), aceasta suma va creste pana la aproximativ 196 de euro la hectar in 2020 (fara contributie nationala), anunta comisarul european Dacian Ciolos in vara, dupa ce Parlamentul European, Consiliul de Ministri al UE si Comisia Europeana au ajuns la un acord privind reforma PAC.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:05
Fermierii vor primi in 2013 o subventie mai mare, de aproximativ 140 de euro, potrivit unor estimari APIA. Anul trecut, agricultorii romani au primit o subventie de 119 euro/ha.
Potrivit unor informatii furnizate Business24 de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au depus cereri pentru a primi subventii 1.044.593 de fermieri, avand suprafata solicitata de 9.883.807 hectare de teren.
Alocarea din Fondul European de Garantare in Agricultura pentru anul 2013 este de 1.264.472.000 de euro. Totusi, in aceasta suma intra platile pentru SAPS, dar si cele pentru zahar, orez si alte ajutoare specifice. Comisia Europeana urmeaza sa comunice Romanei modul in care autoritatile trebuie sa imparta banii.
Totusi, potrivit unor calcule facute de specialisti de la APIA, subventia pe suprafata pe care o vor primi de la CE autoritatile este de 140 de euro/ha, excluzand fondurile alocate din bugetul de stat.
Cuantumul acordat de UE este completat cu o finantare de la stat, Comisia Europeana permitand statelor membre sa acorda maxim 50 de euro/ha in plus.
Cuantumul se stabileste anual prin Hotarare de Guvern dupa data inchiderii campaniei de depunere a cererilor de sprijin. Aceasta decizie a venit, spre exemplu, anul trecut la mijlocul lunii octombrie.
Subventiile din 2012 au fost de 119,66 de euro/ha, insa fermierii au primit cu 10% mai putini bani. Diferenta vine din modul de calcul a subventiei pe hectar.
Autoritatile au negociat aceasta... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 16:31
Termenul limita pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafata, fara penalizari, este data de 15 mai 2013, a anutat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Pentru cererile depuse dupa aceasta data se aplica, la suma totala de plata, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere. Dupa data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisa la calcul.
In perioada 1 martie - 7 mai 2013, au fost depuse, in cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata in anul 2013 un numar de 815.678 de cereri de plata, pentru o suprafata de aproximativ cinci milioane de hectare.
APIA invita fermierii care nu au mai beneficiat de aceasta schema de sprijin sa depuna cerere la centrul judetean sau local la care sunt arondati, iar actualii fermieri beneficiari sa depuna cerere conform programarii afisate la centrele APIA.
Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.
APIA precizeaza ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 12:20
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii explica modul in care a obtinut Romania subventii agricole pana in anul 2020 pentru suprafetele cultivate si de ce s-a opus Germania unei ridicari a plafonului de plati.
Sumele primite de fermieri "la hectar" vor ajunge, peste sase ani, la 196 de euro.
Ce inseamna mai exact compensarea diferentei nivelului de plati directe in comparatie cu statele membre aflate peste media? Vor primi fermierii mai multi bani de la UE?
La nivel european exista diferente mari de plati. In prezent, cele mai scazute subventii le primesc fermierii din tarile baltice care au cam 50% din plata medie europeana. Plata medie europeana este cam 260 de euro pe hectar. Noi suntem la 75% si ajungem la 100% in 2016 cand teoretic vom avea 183 euro/hectar. S-a tot spus ca nu este normal sa avem o Politica Agricola Comuna cu 2 viteze: unii cu 600 de euro cum ar fi Malta si altii cu 100 de euro pe hectar.
Republicile baltice au facut lobby puternic si au reusit sa aiba plata in viitor exact ca tarile cu un nivel mai redus. Noi o sa avem 196 de euro in 2020 si atat o sa aiba si ei. Statele mari au fost de acord sa taie din subventiile acordate fermierilor lor si sa le dea republicilor baltice.
Covergenta trebuia sa fie pe patru ani si sa conduca la o reducere a decalajelor, insa pentru ca a fost o presiune foarte mare a statelor contributoare (Germania, Italia, Olanda, tarile nordice) s-a ajuns la compromisul pe sase ani, iar... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 09:17
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat plati din bugetul national in valoare de 756 milioane de lei (166,5 milioane euro) pentru un numar de 642.737 fermieri din sectorul vegetal autorizati la plata.
Potrivit unui comunicat al institutiei, remis, vineri, Agerpres, platile sunt efectuate in cadrul Schemei de plata nationala directa complementara, decuplata de productie (PNDC1 vegetal) - Campania 2012.
Pentru anul 2012 cuantumul alocat schemei de plata PNDC1 este de 35 euro/ha, la care se aplica coeficientul de reducere liniara.
Potrivit APIA, in cursul lunii decembrie 2012 au mai fost efectuate plati pentru PNDC vegetal in suma de 166 milioane lei (36,5 milioane euro).
Suma totala platita pana in acest moment se ridica la 922 milioane lei (203,15 milioane euro), reprezentand un procent de 91,56% din suma alocata acestei scheme de plata pentru Campania 2012.
Platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 28 septembrie 2012 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr.294/01 din 29 septembrie 2012, respectiv 4,5383 lei pentru un euro. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 10:37
Guvernul aloca 27 milioane de lei pentru decontarea contravalorii schemelor de plati unice pe suprafata (SAPS) aferente anului agricol 2012-2013, se arata in Hotararea de Guvern privind reglementarea unor masuri financiare temporare, aprobata miercuri de catre Executiv.
Potrivit MADR, dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ, vor fi alocate Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sumele necesare decontarii contravalorii SAPS aferente anului agricol 2012-2013, precum si masurilor de piata si interventie in piata derulate prin Agentie.
Beneficiarii schemelor de plati unice pe suprafata sunt in numar de 1.072.289, fermieri pentru care s-a efectuat verificarea conditiilor de eligibilitate.
Suma totala destinata platilor unice pe suprafata este de aproape 2,48 miliarde lei, diferenta pana la totalul aprobat de Guvern fiind destinata masurilor de piata si interventie in piata derulate prin APIA.
Printre acestea se numara: ajutorul financiar pentru sectorul viti-vinicol, restructurarea sau reconversia plantatiilor viticole, sustinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producatori din sectorul legume-fructe, ajutorul specific acordat producatorilor de lapte de vaca din zonele defavorizate, ajutorul specific pentru agricultura ecologica, restitutii la export, programul national apicol, etc.
Potrivit sursei citate, incepand cu data de 16 octombrie 2013, in conformitate cu reglementarile europene, MADR va... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 12:34
Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare suplimentare in cadrul rectificarii bugetare de saptamana trecuta, si anume 1,3 miliarde de lei, astfel incat bugetul total a crescut la 16,395 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de ministerul Finantelor.
Suplimentarea bugetara va fi folosita in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta, potrivit secretarului de stat in ministerul Agriculturii, Adrian Radulescuin, in conditiile in care peste 3,7 milioane de hectare de teren sau aproximativ 40% din suprafata arabila a tarii a fost afectata de lipsa precipitatiilor.
"Marti (4 septembrie 2012) ne intalnim cu ministrul si vom stabili exact cum impartim banii", a declarat Adrian Radulescu.
Cu toate acestea, ministerul Agriculturii a anuntat deja acordarea unui ajutor de minimis pentru combaterea efectelor secetei de 100 lei/ha, pentru suprafete de minim un hectar si de maxim 10 hectare cu culturi agricole. Banii vor fi virati in perioada 1-15 noiembrie 2012. Insa aceste ajutoare nu pot fi cumulate cu cele primite de agricultori pentru pagubele produse de ninsorile abundente de la inceputul anului.
Fermierii vor mai primi si un ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor de toamna, in valoare de 200 lei/ha, pentru o suprafata de minim un ha si maxim 150 ha inclusiv, pe exploatatie.
Alte doua masuri aprobate deja de minister sunt reducerea cu 20% a tarifului pentru energie in agricultura si plata apei direct la sursa.
"Putem vorbi de un... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 09:02