Ministerul Agriculturii hotaraste in aceste zile cum va "distribui" cele 10 miliarde de euro pe care UE le pune la dispozitia Romaniei din 2014. In acest sens, agriculturii ii sar in ajutorul autoritatile pentru a le pune in ordine ideile.
RO PAC, o asociatie formata din oameni de afaceri din agricultura si membri ai celor mai importante asociatii de producatori din Romania, incearca sa "indrume" autoritatile catre directiile pe care ar trebuie sa "pompeze" cei mai multi bani in noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 in conditiile in care Romania are mana libera de la Bruxelles privind alocarile bugetare pe fiecare domeniu.
Business24 prezinta 2 dintre obiectiile pe care agricultorii le au la propunea ministerului privind noul PNDR:
Zona montana, un obiectiv de interes national
Autoritatile intentioneaza sa includa in Noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) un subprogram pentru sustinerea zonei submontane. Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii a declarat in exclusivitate pentru Business24 ca printul Charles a solicitat ministerului Agriculturii crearea unui set de masuri care sa sprijine afacerile din agricultura din aceasta regiune.
Potrivit analizelor ROPAC, exista suficiente motive pentru ca MADR sa ia in calcul aceasta masura.
"Marea zona montana a Romaniei (3 milioane hectare de teren agricol, 850.000 ferme familiale, 3.560 sate, 2,1 mil. agricultori) a fost si risca sa fie profund marginalizata in... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 14:27
Nume importante, precum ministrul Agriculturii Daniel Constantin sau ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, se vor reuni la conferinta "Agri-business pe profit: Finantarea afacerilor din agricultura", ce va avea loc in data de 15 octombrie 2013, incepand cu orele 9:30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala Beijing & Vienna.
In cadrul conferintei vor fi abordate subiecte precum: reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) - bani mai multi pentru agricultori, din 2014; produse si servicii de finantare pentru agricultura; platile directe si subventiile din agricultura; microcreditarea pentru investitiile in agricultura; programul national de refacere a sistemului de irigatii; investitiile in fermele familiale; fondul mutual pentru sustinerea sectorului agricol; competitivitatea dupa 2015.
Alti invitati asteptati la aceasta conferinta sunt: Achim Irimescu - Secretar de stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (confirmat); Robert Rekkers - Director General, Agricover Credit IFN SA (confirmat); Laurentiu Baciu - Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) (confirmat); Sorin Minea - Presedinte, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta); Dorel Gheorghe Benu - Director General, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) (confirmat); Adrian Radulescu - Consilier Prezidential pe Agricultura (confirmat); Stefan Nicolae - Presedinte, Federatia Agrostar (confirmat); Viorel Matei... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 12:39
Reprezentanti de marca ai agriculturii din Romania se vor reuni, pe 19 septembrie, in cadrul celei de a cincea editii a Romanian Agribusiness Conference, care isi propune sa dezbata noile modificari de Politica Agricola Comuna 2014-2020 si strategia de dezvoltare a agriculturii romanesti pe termen mediu si lung.
Evenimentul, care va avea loc la Hotel InterContinental, Sala Rapsodia, va aduce in discutie, de asemenea, oportunitatile de dezvoltare a comertului cu cereale, evolutia preturilor alimentelor in 2013-2014, sursele de finantare si cofinantare in sectorul agricol, masurile pentru sprijinirea agricultorilor in contextul politicilor europene, situatia accesarii fondurilor europene, dar si aspectele fiscale si legislative specifice agriculturii.
Evenimentul constituie un prilej de analiza si dezbatere a agriculturii romanesti, reunind intr-un mediu dinamic reprezentanti de marca din: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, asociatii si agentii, producatori de cereale, erbicide, pesticide si produse agro-chimice, asociatii patronale, companii FMCG si distribuitori, furnizori de solutii, echipamente si servicii specifice industriei, experti, investitori, banci, companii de consultanta si case de avocatura.
Romanian Agribusiness Conference este organizat de Medien Conferences pe 19 septembrie 2013, la Hotel InterContinental Bucuresti. mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 17:10
Uniunea Europeana va asigura Romaniei, in perioada 2014- 2020, un sprijin financiar pentru agricultura de 10,6 miliarde de euro, a declarat, joi, la Iasi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, sumele vor creste anual de la 1,3 miliarde de euro in 2014 la 1,9 miliarde de euro in 2020.
"Politica agricola comuna se reformeaza, avem la dispozitie un cadru financiar care pare, la prima vedere, generos, dar nu este atat de generos pe cat ne-am dorit. In perioada 2014- 2020 suma totala este de 10,6 miliarde de euro", a afirmat Constantin.
Ministrul sustine ca autoritatile romane au convins Uniunea Europeana sa accepte acordarea unui ajutor financiar de la bugetul de stat, care se ridica anual la circa 350 de milioane de euro.
"Propunerea pentru actuala politica nu mai prevedea pentru Romania posibilitatea de a acorda suplimentar ajutor pe suprafata de la bugetul de stat. Aveam 1,3 miliarde de euro, le imparteam la 1,9 milioane hectare si rezulta o anumita suma. Daca ramaneam la acest pachet, din pacate, riscam ca sprijinul pe suprafata sa fie mai mic decat in 2013", a adugat Constantin. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 18:03
Sectorul zootehnic are nevoie de mai mult sprijin din partea autoritatilor, a declarat, vineri, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de specialitate.
"Sectorul zootehnic trebuie incurajat cel mai mult, deoarece acesta este un sector cu valoare adaugata, la cereale veniturile sunt cele mai mici. In 2013, trebuie sa cheltuim 1,3 miliarde euro pentru a evita dezangajarea de fonduri", a precizat Achim Irimescu.
Bugetul acordat Romaniei in cadrul financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020 este de 39,8 miliarde euro, iar in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) Romania are alocate 17,5 miliarde euro in crestere cu 27% fata de alocatia in exercitiu bugetar 2007-1013.
In acest context, specialistii apreciaza ca este necesara o implicare mai mare a agricultorilor, precum si simplificarea modului de a acorda platile.
"Stim exact pe ce bani stam. Avem posibilitatea sa facem transfer intre pilonul I - dezvoltare rurala si pilonul II - plati directe, pana la 25% din cuantumul alocarii pe exercitiul bugetar. De aceea, este falsa ideea multor reprezentanti ai autoritatilor care pretexteaza ca unele masuri se iau dupa voia Bruxelles-ului.
In Romania, Bruxelles-ul suntem noi si noi trebuie sa transpunem in fapte sumele alocate. Legea Camerelor Agricole este un subiect pentru care fiecare agricultor trebuie sa se lupte pentru a dezvolta sectorul agricol", a spus Adrian Radulescu, consilier prezidential. mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 12:59
Romania va folosi "toate armele", inclusiv dreptul de veto, in incercarea de a obtine o crestere a finantarilor pentru perioada 2014-2020, a avertizat Victor Ponta. Care este, totusi, miza pentru Romania?
Premierul a calificat ca inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de a reduce finantarea catre tarile care nu au atins un nivel de absorbtie de 60%.
Van Rompuy a propus, miercuri, reducerea cu 75 miliarde de euro cheltuielile de un miliard de euro din proiectul de buget pentru perioada 2014-2020.
Herman van Rompuy doreste reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricola Comuna.
Premierul Ponta a explicat ca agricultura romanesca are nevoie de fonduri suplimentare, tinand cont ca subventiile acordate fermierilor romani sunt sub nivelul mediei europene. In prezent, fermierii primesc o subventie pe hectar de 170 de euro dintre care 119 euro vin de la UE si 50 de euro de la guvern. Este nivelul maxim permis. Spre deosebire de Romania, un fermier grec primeste o subventie pe hectar in valoare de 650 euro.
Romania vrea buget mai mare pe agricultura
Asadar, o eventuala reducere aplicata tarii noastre va mari si mai mult discrepanta fata de alte state europene.
"Problema este la agricultura, unde aveam programul cel mai eficient, unde absorbtia era cea mai mare, unde intarzierile erau mai mici. Daca avem o reducere de... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:45
O eventuala reducere a bugetului UE pentru perioada 2014-2020 nu va afecta agricultura din Romania, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, Daniel Constantin.
Ministrul a apreciat ca extrem de importanta ajungerea la un consens intre tarile membre cu privire la viitorul buget comunitar pentru 2014-2020, in conditiile in care un Consiliu European extraordinar pe aceasta tema va avea loc la finalul lunii noiembrie, la Bruxelles, scrie Agerpres.
La randul sau, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a subliniat ca tarile din Europa Centrala si de Est, reprezentate la reuniunea ministeriala de miercuri, au un potential agricol substantial. El a adaugat ca este necesara o dezbatere deschisa asupra propunerii executivului UE privind reforma PAC dupa 2013.
Reforma politicii agricole comune dupa anul 2013, ale carei principale idei au fost prezentate in 12 octombrie 2011 de catre Comisia Europeana, propune printre altele o mai mare flexibilitate in transferarea fondurilor intre pilonul I (platile directe) si pilonul II (dezvoltarea rurala).
Astfel, toate statele membre vor putea transfera cel mult 5% din fonduri de la pilonul I catre pilonul II, iar transferul in sens invers va putea fi facut doar de catre tarile membre care in anul 2020 se vor situa sub nivelul de 90% din media comunitara in privinta platilor directe.
Reforma PAC mai propune renuntarea la criteriile istorice in acordarea platilor... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 17:45
Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a apreciat joi la Guvern ca in acest an Romania nu risca dezangajari ale fondurilor europene in acest domeniu, dar trebuie mentinut ritmul absorbtiei si mai ales al platilor pentru proiectele aflate in implementare.
Ciolos a avut joi, la Palatul Victoria, o intrevedere cu primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu si cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
"Comisarul european Dacian Ciolos a apreciat ca in acest an nu exista riscul dezangajarii fondurilor, subliniind insa ca trebuie mentinut ritmul absorbtiei si mai ales al platilor pentru proiectele aflate in implementare", se arata intr-un comunicat al Executivului.
Rata de absorbtie a fondurilor europene pe componenta de plati directe in agricultura este de aproape de 100%, in timp ce pentru dezvoltare rurala este de 34%, a precizat ministrul Fuia.
Referitor la reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, Dacian Ciolos a apreciat ca Romania are deja o pozitie bine definita privind reforma PAC, ce va trebui sustinuta activ, in perioada urmatoare, la nivel european.
De asemenea, comisarul european a subliniat importanta proiectului de internet de banda larga, broadband in mediul rural, ca element de baza al infrastructurii locale.
La randul sau, premierul Ungureanu a evidentiat ca Romania sustine mentinerea unor alocari importante de fonduri pentru Politica Agricola Comuna, alaturi de politica de coeziune, in contextul negocierilor pentru... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:17
Romania va beneficia de fonduri suplimentare substantiale in ceea ce priveste politica agricola comunca, spune comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, informeaza Mediafax."Vor fi inca multe de negociat in Parlamentul European si in Consiliul de Ministri, dar, inca din propunerea de buget pe care o face Comisia Europeana, Romania porneste ca un stat beneficiar de fonduri suplimentare, daca ar fi sa ma refer numai la politica agricola comuna si politica de coeziune", a spus Ciolos.
El a aratat, intr-o declaratie, ca este o propunere de buget conceputa intr-un context dificil, in conditii de presiuni economice si financiare.
"Este o propunere de buget bine cantarita, o solutie care, speram noi, se va dovedi fezabila atat economic, cat si politic si se va bucura de sustinere din partea statelor membre ale Uniunii Europene si din partea Parlamentului European", a spus Ciolos.
In opinia sa, este un buget care va permite Uniunii Europene sa raspunda marilor provocari cu care se confrunta, pe de o parte, cu crearea de crestere economica si locuri de munca, cu raspunsuri prin politica de coeziune, fondul social european, educatie, pe de alta, cu securitatea alimentara si gestionarea eficienta a resurselor carora le raspunde politica agricola comuna.
Aceasta politica agricola comuna ramane in continuare cea mai importanta in bugetul UE, cu o alocatie de 371,7 miliarde de euro, la care se adauga o marja de manevra suplimentara de 15,2 miliarde de euro. In total, 386,9 miliarde... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 17:07