Rata somajului a fost in 2014 de 6,8%, in scadere fata de 2013 cand era de 7,1%, iar rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a crescut in 2014 fata de 2013 cu 0,9 puncte procentuale pana la 61,0%.
Un fenomen ingrijorator, insa, este incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului: 59,7% dintre romanii aflati in somaj de peste sase luni erau tineri, in 2014, potrivit unui raport publicat vineri de INS.
In acelasi document se arata ca cei mai multi romani activi lucreaza in agricultura, silvicultura si pescuit. De asemenea, un procent insemnat din populatie este dat de muncitorii calificati, angajati in servicii si "specialisti".
Rata de ocupare in Romania, in 2014
In anul 2014, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 61,0%, iar rata somajului de 6,8%.
Nivelul ratei de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 65,7%, la o distanta de 4,3 puncte procentuale fata de tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020.
In anul 2014 populatia activa a Romaniei era de 9243 mii persoane, din care 8614 mii persoane ocupate si 629 mii someri.
Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1313 la mie, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1704 la mie, fata de 1008 la mie in cazul barbatilor) si pentru mediul rural (1330 la mie, comparativ cu 1299 la mie in mediul urban).
Rata de activitate a... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 10:58
Agricultura va fi noul boom al economiei romanesti, intrucat tara are un potential extraordinar in acest domeniu, a declarat, luni, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la relansarea economica.
"Un boom ca in anii 2005-2008 nu va mai fi in niciun caz, insa cred ca un boom va veni din agricultura, intrucat potentialul agricol al Romaniei este extraordinar, iar piata terenurilor se liberalizeaza. Ma refer la cresterea preturilor terenurilor si la unificarea parcelelor, care vor deveni prelucrate cu mijloace industriale", a aratat Ghetea.
El a amintit ca, in acest moment, 40% din agricultura romaneasca este una de subzistenta.
Totodata, oficialul CEC Bank a mai spus ca alte sectoare cu potential urias de crestere in tara noastra sunt IT si industria auto.
"Azi-dimineata am vazut ca a fost arestat hackerul Gucifer si n-am stiut daca sa ma bucur sau nu. Acesta este o persoana foarte inteligenta", a spus Ghetea. mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 15:36
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca Ministerul Agriculturii va atrage, in 2014, fonduri europene de 2,9 miliarde de euro, aratand ca agricultura a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare.
Daniel Constantin a afirmat ca fondurile europene sunt principala sursa de finantare pentru agricultura si ca in 2012 Ministerul Agriculturii a atras fonduri europene de 2,5 miliarde de euro, in 2013 - 2,7 miliarde de euro, iar in 2014 va atrage 2,9 miliarde de euro.
"Tratam cu deosebita atentie acest domeniu, pentru ca agricultura cred ca a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare", a afirmat Constantin.
El a spus ca in acest an pentru prima data platile directe, subventiile in agricultura au fost platite catre fermieri inainte de campania agricola de primavara, aratand ca Agentia de Plati in Agricultura a platit aproape 900 milioane de euro.
"In acest an am reusit pentru prima data ca platile directe, subventiile in agricultura sa fie platite inainte de campania de primavara catre fermieri. In numai trei luni de zile din acest an, agentia de plati in agricultura a platit aproape 900 milioane de euro", a afirmat Constantin.
El a mai aratat ca "oamenii sunt multumiti, se dau la timp banii care li se cuvin si pot sa-si faca pregatirile pentru primavara si toamna". mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 08:47
Dupa 20 de ani, 2014 este anul in care agricultura Romaniei va deveni competitiva, dar pentru a stabiliza productia trebuie investit masiv in sistemele de irigatii, a declarat vineri, la Ploiesti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Constantin.
"Din anul 1994, Romania nu a avut niciodata o balanta pozitiva, agricultura Romaniei incepe sa devina competitiva, incepem sa exportam la nivel de tari terte, in Asia, in tarile arabe, pe piata europeana inca mai avem foarte mult de lucrat, dar acest lucru nu se va putea face decat prin sustinerea sistemului de irigatii', a afirmat Constantin.
El a adaugat ca "daca vrem sa fim competitivi in continuare pe langa celelalte masuri stabilite prin Programul National de Dezvoltatre Rurala trebuie sa stabilizam productia la un anumit nivel si sa investim foarte mult in sectorul de irigatii, sectorul de irigatii fiind prioritatea principala a actualei guvernari".
Daniel Constantin a spus ca "jumatate din infrastructura secundara preluata de organizatiile de udatori a fost devalizata, dar se va reface cu fonduri europene".
"Sumele destinate sistemului de irigatii din infrastructura secundara se ridica la 370 de milioane de euro, infrastructura principala nu beneficiaza de fonduri europene, dar avem discutii avansate pentru un program de parteneriat public-privat", a mentionat ministrul Agriculturii.
El a aratat ca "in urmatorii 2-3 ani, putem sa vorbim de reabilitare masiva a sectorului de irigatii, ceea cea va... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:41
Romania trebuie sa deschida si alte piete pentru a-si vinde produsele la preturi corespunzatoare, acordul cu China fiind unul istoric, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
In acest context, seful de la Agricultura a subliniat ca institutia pe care o conduce a facut eforturi, anul trecut, pentru a debloca piata din Rusia, dar si pietele din tarile arabe si din China.
"De ce deschidem alte piete? Pentru ca este foarte important pentru Romania. Competitia pe piata Uniunii Europene, asa cum stiti, din cauza diferentei de sprijin european intre Romania si alte state, este extrem de puternica. Romania are nevoie, pentru a vinde produsele pe care le are la preturi corespunzatoare, sa deschida si alte piete. Din acest punct de vedere, Ministerul Agriculturii a facut anul trecut eforturi sa deblocheze atat piata din Rusia, cat si piata din tarile arabe si piata din China", a spus Daniel Constantin.
China manifesta interes pentru produsele romanesti
"Este primul de acest gen, care stabileste baza pentru ca produsele romanesti sa fie exportate. Primii pasi s-au facut pe zona de crestere a porcilor si pe zona de crestere a bovinelor. Existe premise importante ca in 2014 sa se extinda aceste acorduri si pe zona de ovine, dar si pe alte zone care, in timpul discutiilor de la Bucuresti, s-au manifestat ca fiind de interes pentru partea chineza", a adaugat acesta.
Camera de Comert Italiana pentru Romania a organizat,... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 12:43
Romania va avea anul viitor o crestere economica mai redusa decat cea din acest an, care a fost influentata pozitiv de o evolutia foarte buna a agriculturii, dar un grad de absorbtie superior al fondurilor UE ar contracara acest efect, a declarat Daniela Bodirca, vicepresedinte UniCredit Tiriac.
"Cresterea economica a accelerat in 2013 pe fondul unui an excelent agricol. In opinia noastra perpectivele pentru 2014 nu sunt incurajatoare. Accelerarea PIB in primele noua luni s-a produs pe fondul unui an agricol bun, dar contributia va fi doar temporara si poate crea chiar un efect de baza negativa in 2014, pe care trebuie sa-l luam in calcul. De asemenea, in primele noua luni din 2013 productia industriala a avut o contributie pozitiva semnificativa in PIB, prin crearea de noi capacitati de productie. Pe de alta parte, investitiile au avut o contributie negativa in PIB si aici ar trebui sa ne punem semne de intrebare, deoarece cu aceste evolutii am putea avea probleme de dezvoltare economica pe termen mediu si lung", a declarat Daniela Bodirca, vicepresedinte UniCredit Tiriac Bank, la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.
In opinia sa, avand in vedere indicatorii macroeconomici din acest an se poate spune ca Romania a trecut de partea cea mai grea a crizei, dar evolutia ramane sub potential.
"Totusi, si cu aceste rezultate pozitive suntem mult sub potential, fara o convergenta a economiei spre zona euro (...) Consider ca in 2014 vom avea o crestere... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 14:44
Obiectivele prioritare ale Romaniei pentru anul viitor, din punct de vedere economic, ar trebui sa vizeze atragerea fondurilor europene si evitarea cu orice pret a implicarii politicii in economie, ca urmare a efectelor anului electoral, potrivit specialistilor contactatii de Business24.
Capacitatea administrativa redusa poate fi vinovata pentru faptul ca Romania nu valorifica fondurile europene pe care le are la dispozitie, asa cum insusi presedinte Traian Basescu declara in urma cu cateva luni. Exista insa potential pentru Romania si trebuie sa fie valorificat.
"Autoritatile romane ar trebui sa puna, din punct de vedere economic, pe primul loc in 2014 atragerea fondurilor europene si folosirea lor pentru proiecte de investitii. Nu exista un element de politica economica care sa aiba mai mare impact potential asupra economiei romanesti decat acesta si din aceast motiv, cred ca ar trebui sa fie situat in prim plan" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Daca s-ar reusi ceva in directia aceasta, ar exista si un efect de multimplicare la nivelul economiei, sustin analistii. Investitiile mai mari ar avea un efect de antrenare in domeniul constructiilor, in primul rand pentru ca ar crea locuri de munca , ar crea venituri suplimentare si cerere suplimentara, deci economia ar putea sa redemareze mai viguros in anul 2014.
Agricultura, inclusa pe lista prioritatilor pentru Romania
Economia mondiala se indreapta intr-o zona in care... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 11:55
Uniunea Europeana va asigura Romaniei, in perioada 2014- 2020, un sprijin financiar pentru agricultura de 10,6 miliarde de euro, a declarat, joi, la Iasi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, sumele vor creste anual de la 1,3 miliarde de euro in 2014 la 1,9 miliarde de euro in 2020.
"Politica agricola comuna se reformeaza, avem la dispozitie un cadru financiar care pare, la prima vedere, generos, dar nu este atat de generos pe cat ne-am dorit. In perioada 2014- 2020 suma totala este de 10,6 miliarde de euro", a afirmat Constantin.
Ministrul sustine ca autoritatile romane au convins Uniunea Europeana sa accepte acordarea unui ajutor financiar de la bugetul de stat, care se ridica anual la circa 350 de milioane de euro.
"Propunerea pentru actuala politica nu mai prevedea pentru Romania posibilitatea de a acorda suplimentar ajutor pe suprafata de la bugetul de stat. Aveam 1,3 miliarde de euro, le imparteam la 1,9 milioane hectare si rezulta o anumita suma. Daca ramaneam la acest pachet, din pacate, riscam ca sprijinul pe suprafata sa fie mai mic decat in 2013", a adugat Constantin. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 18:03
Romania trebuie sa cheltuiasca in anul 2012 aproape sase miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai pe agricultura, a declarat, marti, noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
"In anul 2012, Romania trebuie sa cheltuiasca aproape sase miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita riscul de dezangajari, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai la Ministerul Agriculturii, respectiv 1,1 miliarde de euro prin APIA si 1,4 miliarde de euro prin APDRP", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca unul dintre obiectivele pe care intentioneaza sa le indeplineasca pana la sfarsitul anului este acela de a finaliza Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
"Suntem in stare avansata, daca nu chiar aproape de final, cu noul PNDR 2014-2020, pe care sper sa il finalizam pana la sfarsitul anului. Ma gandesc ca impreuna cu specialistii din Romania si cei de la Comisia Europeana sa definim un nou concept pentru dezvoltarea satului romanesc. In satul romanesc s-au investit foarte multi bani in infrastructura, in aductiuni de apa si gaze, dar cetatenii nu-si permit, nu au venituri sa le dea drumul. Trebuie sa ne ocupam de dezvoltarea macroeconomica a satului romanesc", a precizat Constantin.
Irigatiile, o problema presanta
In opinia acestuia, dezvoltarea sectorului de irigatii este un alt domeniu important care ar pune in valoare potentialul agricol al Romaniei.
"Romania are un potential agricol foarte mare si... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 12:10