Produsul Intern Brut s-a cifrat in anul trecut la 587,4 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de 2011, in conditiile in care valoarea adaugata bruta din agricultura a inregistrat o contractie de 21,2%, iar industria a coborat cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS.
Datele provizorii indica o marginala revizuire in sus a cresterii economice, Institutul National de Statistica anuntand anterior o crestere economica pe 2012 de 0,2%.
Potrivit INS, cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din informatii si comunicatii (+29,4%) si din activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,4%).
Cresteri mai reduse s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+3,1%), in ramura de administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (+2,2%), in tranzactii imobiliare (+1,5%) si in comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,3%).
Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-21,2%), in industrie (-2,1%) si in sectorul de intermedieri financiare si asigurari (-0,2%).
De asemenea, volumul... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 10:30
Anul 2012 a fost un an de foc pentru agricultura romanesca. Seceta a dovedit inca o data ca economia Romaniei este meteo-dependenta si se raporteaza la rezultatele acestui sector.
Desi a fost un domeniu "rasfatat" de autoritati, intrucat la ultimele rectificari bugetare a primit cei mai multi bani, aceste masuri nu au putut diminua consecintele secetei.
La finalul lunii august, o recalculare a bugetului tarii a adus ministerului Agriculturii fonduri suplimentare de 1,3 miliarde de lei, bani folositi in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta. La a doua rectificare bugetara a guvernului Ponta de la finalul lunii octombrie, Agricultura a mai primit o suplimentare de 400 de milioane de lei.
Economia Romaniei, trasa in jos de agricultura
In ciuda incercarilor de a revitaliza acest sector, Agricultura a tras in jos economia Romaniei, care a inregistrat o scadere de 0,5% in trimestrul trei din 2012, potrivit estimarilor Institutului National de statistica (INS).
Blanculescu: Economia Romaniei va incheia anul cu crestere de 0,5%
"Scaderea era previzibila avand in vedere efectul distructiv al secetei asupra sectorului agricol", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
Parerea analistului Ionel Balnculescu este impartasita si de profesorul de Economie, Mircea Cosea, care subliniaza necesitatea tehnologizarii acestui domeniu astfel incat sa nu mai afecteze economia in anii de seceta.
Mircea Cosea: Agricultura si... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 13:32
Medien Conferences organizeaza cea de-a treia editie a Romanian Agribusiness Conference, joi, 20 septembrie, la Hotel Athenee Palace Hilton Bucuresti. Evenimentul propune o analiza atenta a sectorului agricol roman si a strategiei de dezvoltare a agriculturii pe termen mediu si lung in contextul european.
Editia precedenta a evenimentului a examinat situatia accesarii fondurilor europene, masurile adoptate pentru stimularea exporturilor agricole dar si problema cresterii preturilor alimentelor.
Astfel, agricultura romaneasca a atras in 2011 fonduri europene care au depasit nivelul realizat in perioada anterioara, fiind permanent sustinuta de masuri privind imbunatatirea accesarii si implementarii Programului National de Dezvoltare Rurala si cresterea gradului de absortie.
Temele puse in discutie la acesta editie vor urmari Politica Agricola Comuna 2014-2020, perspectivele agriculturii romanesti in contextul european, oportunitatile de dezvoltare a comertului cu cereale, evolutia preturilor alimentelor in 2012-2013, oportunitatile de finantare a agriculturii, sursele de finantare si cofinantare in sectorul agricol, masurile pentru sprijinirea agricultorilor, aspectele fiscale si legislative specifice agriculturii, precum si situatia accesarii fondurilor europene in 2012.
Pentru a discuta rezultatele anului agricol actual dar si pentru a gasi solutii eficiente pentru agricultura romaneasca, la eveniment vor participa reprezentanti de marca din: Ministerul... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 16:42
Specialistii din agricultura si industria alimentara sustin ca explozia preturilor din ultimii doi ani nu are nicio legatura cu realitatea, ci este in stransa concordanta cu migratia fondurilor de investitii de pe pietele financiare catre bursele de cereale.
In ultimii doi ani, cerealele s-au scumpit nejustificat de mult, mai ales ca a avut loc o explozie demografica, iar cererea a scazut, din cauza crizei. Marile fonduri de investitii au parasit in grup pietele financiare, pentru ca generau pierderi, si au ales un domeniu de viitor: agricultura.
O scumpire manipulata
In momentul de fata, in Romania, kilogramul de grau se vinde cu 9-9,5 de lei, fata de 6 de lei, cu cat se comercializa anul trecut, iar preturile vor creste in continuare.
"Cresterea preturilor la alimente, in general, si la cereale in special, este manipulata de catre fondurile de investitii care se afla in spatele multor companii din industria alimentara si din agricultura", a declarat pentru Business24 presedintele asociatiei Romalimenta, Sorin Minea. El este ferm convins ca bancherii s-au mutat de pe piata imobiliara in agricultura, unde au impus o crestere rapida a preturilor care sa duca la obtinerea de profituri facile.
Investitorilor le-a luat un an de zile sa inteleaga cum functioneaza sistemul. Au incercat sa dea lovitura pentru prima oara acum doi ani de zile, cand au marit peste noapte preturile la achizitia de cereale, insa, piata s-a oprit si vanzarile au scazut. "Au inteles... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 19:04
Turismul si agricultura pot aduce profit Romaniei, dar turismul romanesc nu e prea cunoscut in lume, iar agricultura trebuie facuta pe suprafete mari, afirma Steven Ausnit, fiul fostului mare industrias din perioada interbelica Max Auschnitt.
"Romania are multe locuri frumoase, dar nu sunt descoperite. Turistii din afara de-abia cunosc aceste locuri, si nu sunt hoteluri... Industriile de otel si altele nu mai pot reveni in Romania, pentru ca sunt foarte dezvoltate in alte tari. Romania ar putea sa dezvolte agricultura, pentru ca era o mare exportatoare de porumb. O agricultura astazi trebuie facuta in mare. Pentru a avea succes la export trebuie facute ferme mari", a spus Ausnit, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV.
Cu toate acestea, el nu ar investi in agricultura pentru ca nu este un domeniu la care se pricepe. Romania a avut anul trecut 1,5 milioane de turisti straini, fiind pe ultimul loc in Europa la ponderea acestora in totalul turistilor si pe penultimul din punct de vedere al gradului de ocupare al hotelurilor in perioada verii.
Locul 5 in UE la productia de cereala
Productia interna de cereale a crescut anul trecut cu 24%, la 20,8 milioane de tone, Romania ocupand locul 5 in Uniunea Europeana la productia de grau si locul 2, dupa Franta, la porumb. Romania s-a situat pe locul cinci in UE dupa suprafata cultivata si pe noua din punct de vedere al randamentului.
Romania s-a situat pe primul loc in UE dupa suprafata cultivata cu... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 13:34
Preturile exagerate ale terenurilor agricole din strainatate imping investitorii pe plaiurile mioritice. Fermierii din Occident vin in Romania si cumpara hectare intregi din terenurile pe care noi nu le lucram.
Birocratia care impovareaza intreaga Europa impiedica fermierii sa isi extinda proprietatile. Un astfel de exemplu era dat, in urma cu cateva zile, de cotidianul francez Le Monde, unde un tanar si-a facut bagajele si a plecat spre Romania pentru a-si incerca norocul in agricultura. Familia sa nu putuse sa isi extinda ferma, care acoperea deja 300 de hectare, din cauza birocratiei.
Nici in Romania situatia nu sta mai roz in ceea ce priveste drumul infinit al actelor mutate la nesfarsit intre institutiile statului. Cand vine vorba de contracte de vanzare-cumparare insa, singura limita e adancimea buzunarului celui interesat.
Din fericire pentru doritori, pretul terenurilor agricole listate pe site-urile de imobiliare pot fi considerate "modice" de cei care au destui bani incat sa faca un business din lucrarea pamanturilor romanesti. Iata cateva dintre ofertele disponibile pe imobiliare.ro.
In judetul Calarasi, din ofertele listate, pretul mediu pentru un hectar de pamant este de 1.000 de euro, cu mult sub media europeana. Cea mai buna oferta este pentru un teren extravilan din comuna Aprozi, unde un hectar de pamant costa 100 de euro.
Cel mai scump teren din Calarasi se vinde pentru 3.000 de euro/hectar, si masoara 40 de hectare, suma totala ceruta... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 08:01
Recolta de cereale din 2011 a Romaniei a confirmat pozitia tarii drept unul din principalii producatori agricoli din Europa. Agricultura romaneasca are insa performante mult inferioare potentialului sau, scrie un blog Financial Times.
Productia de cereale a Romaniei a crescut cu 24,3%, pana la 20,78 milioane tone, in 2011, productia de porumb s-a situat la 11,6 milioane tone, iar cea de grau la 7,1 milioane tone, ceea ce a facut din Romania al doilea si respectiv al cincilea producator de porumb de grau din Europa.
'Agricultura a fost un motor important al economiei anul trecut, fiind responsabila pentru 0,7 puncte din cresterea economica de 2,5% inregistrata de Romania anul trecut', a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel.
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat ca cresterea preturilor la materii prime si imbunatatirea modului de acordare a subventiilor au fost factori importanti care au imbunatatit performantele sectorului agricol. Fuia a adaugat ca gratie acestor stimulente Romania a reusit sa reduca suprafata de teren agricol necultivata de la trei la un milion de hectare. Ministrul Agriculturii a apreciat ca finantarea acordata de la UE pentru perioada 2007-2013 poate fi cheltuita pana in 2015, in conditiile in care in prezent gradul de absorbtie se situeaza la 40%, iar ministrul este increzator ca restul banilor poate fi alocat in urmatorii trei ani si jumatate.
FT subliniaza ca randamentul in termeni de kilogram... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 19:46
Ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind metodologia si formularistica necesara pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat temporare in vederea asigurarii accesului la finantare in agricultura a fost publicat luni in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ordinul contine inclusiv modul de calcul al ratei dobanzii la credit necesare pentru calculul subventiei, al ratei de referinta si al valorii nominale a subventiei, informeaza un comunicat al MADR.
Potrivit MADR, prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2010, a fost instituita o schema de ajutor de stat prin subventionarea ratei dobanzii la creditele bancare contractate de producatorii agricoli cu institutiile de credit sau cu institutiile financiare nebancare in perioada 28 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011.
Subventia se calculeaza la sumele reprezentand dobanzi platite institutiilor finantatoare de catre debitori, aferente valorilor creditelor utilizate, calculate pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv.
Potrivit MADR, potentialii beneficiarii trebuie sa solicite acordul prealabil de finantare si acordarea subventiei, in primele doua luni urmatoare anului pentru care se solicita rambursarea. Astfel, pentru anul 2011, solicitarile trebuie depuse la APIA pana la data de 29 februarie 2012.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin centrele judetene, respectiv centrul municipiului Bucuresti, este autoritatea competenta, responsabila de administrarea schemei. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 22:45
Productia agricola din 2012 va fi puternic influentata de conditiile climatice si de seceta din toamna anului trecut, iar recoltele de grau si rapita vor fi inferioare celor din 2011 a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos.
"Productia agricola din 2012 va fi puternic influentata de conditiile climatice si de seceta din toamna anul trecut. Productia de grau si de rapita a fost puteric afectata de aceasta seceta si, cu siguranta, anul 2012 nu va fi un an record in ceea ce priveste productia de grau si rapita in comparatie cu 2011, care a fost probabil anul cel mai reusit pentru agricultori din ultimii zece ani", a declarat Barna Tanczos, in cadrul conferintei "Romania in 2012 - perspective economice", organizata de Medien Conferences.
El a mai spus ca in aceasta perioada Ministerul Agriculturii lucreaza la o schema de ajutor de stat pentru a inlocui renta viagera cu o alta forma, poate nu identica, dar similara, cu scopul de a oferi un sprijin pentru comasarea terenurilor. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 13:53