Fermierii romani isi pot asigura culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile cu bani europeni prin Programului National de Dezvoltare Rurala - PNDR 2020, fondurile totale disponibile pentru intreaga perioada de programare fiind de aproape 43 de milioane de euro, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Incepand cu data de 1 aprilie 2019 se afla in derulare sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, cu scopul de a incuraja fermierii sa ili asigure culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundatii, seceta, grindina, inghet, ploi torentiale, tornade, furtuni, etc. Sesiunea anuala de depunere a cererilor de finantare pentru aceasta submasura este impartita in doua etape: pentru culturile de primavara si pentru cele de toamna", precizeaza MADR intr-un comunicat remis AGERPRES.
Etapa curenta de depunere a dosarelor cererilor de finantare, aferenta culturilor de primavara, se desfasoara in intervalul 1 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2019.
Alocarea financiara pentru intreaga perioada de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finantare realizandu-se continuu pana la epuizarea fondurilor.
Potrivit sursei citate, sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 10:34
Romania a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2007 - 2013, iar valoarea acestora depaseste 10 miliarde de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Fondurile europene nerambursabile, accesate prin PNDR 2007-2013, au fost utilizate pentru realizarea de exploatatii agricole si unitati de procesare, drumuri agricole si forestiere, reabilitarea sistemului de irigatii si protejarea suprafetelor agricole de inundatii, modernizarea retelei de apa si canalizare sau finantarea activitatilor turistice", a spus Daniel Constantin, pentru Ziare.com.
Potrivit acestuia, rata de absorbtie a PNDR 2007 - 2013 este de 70%, iar platile catre beneficiari se ridica la peste 6,3 miliarde de euro. Alocarea totala este de 9,32 miliarde de euro, bani europeni care trebuie platiti pana in 2015.
Prin PNDR 2007-2013, peste 76.000 de fermieri si peste 3.000 de IMM-uri non-agricole au ...citeste mai departe despre "Daniel Constantin: Agricultura, domeniul in care toate fondurile europene au fost contractate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:03
Romania este pe ultimul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in cadrul perioadei de programare 2007-2013, iar panelul de experti ai Societatii Academice Romane (SAR) prognozeaza ca tara noastra risca sa piarda o suma substantiala de fonduri din cauza gestiunii deficitare din primii ani, se arata in Raportul anual de analiza si prognoza - Romania 2014 lansat, vineri, de SAR.
"In ciuda incompetentei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbtii optimale, potentialul fondurilor europene ramane foarte mare si Romania castiga, nu pierde, din orice combinatie. In perioada 2007-2013, Romania a platit catre bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre acestia se deduc dezangajarile automate - substantiale in cazul unor Programe Operationale - adica bani pierduti definitiv din cauza incapacitatii de a transmite la timp declaratiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de catre Comisia Europeana", se arata in raport.
Potrivit acestuia, fondurile structurale si de coeziune care ar fi putut fi folosite in mod real pentru a sustine dezvoltarea socio-economica pe termen scurt, mediu si lung reprezinta sub 6 miliarde euro pentru toata perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an pana in 2012 si 2013 cand, insumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.
"Fondurile alocate agriculturii romanesti prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:45
Viitoarele fonduri europene pentru agricultura, de circa 21 de miliarde de euro, ar putea fi rulate prin bancile care vor fi de acord sa ofere bani in vederea cofinantarii proiectelor, declara directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Nicolae Popa.
Directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Nicolae Popa, a declarat, sambata, la Reghin, la o conferinta de instruire si informare a fermierilor privind exercitiul financiar bugetar 2014-2020, ca in exercitiul financiar actual bancile au avut conditii atat de restrictive incat fermierii nu au putut "sa se apropie" de credite pentru cofinantarea proiectelor europene.
"Ei au exagerat un pic poate mai mult, in sensul ca au devenit atat de restrictivi incat fermierii n-au putut sa se mai apropie de banci - in sensul ca au cerut, in loc de 110 la suta, cat trebuia sa depuna gaj, 150-160 la suta. Fermierii n-au mai avut posibilitatea sa identifice gajul pentru creditele pe care trebuia sa le avanseze. Nu mai pun la socoteala dobanzile destul de mari, care, sigur, au influentat foarte mult aceasta stare de lucruri", a spus Popa.
Acesta a adaugat ca trebuie "indreptate lucrurile", astfel ca ministrul Agriculturii a avut intalniri cu reprezentantii mai multor banci, oferindu-le posibilitatea sa ruleze toate fondurile europene viitoare pentru agricultura, de circa 21 de miliarde de euro, dar sa ofere credite pentru cofinantarea proiectelor, in... mai mult
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 16:23
Romania a atras pana in iulie 2013 aproximativ 5 miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de aproximativ 58% din suma totala alocata prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013.
Suma de 5 miliarde de euro a fost platita deja beneficiarilor prin APDRP.
"De la demararea PNDR in anul 2008, APDRP a gestionat 141.625 de cereri de finantare, in valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Pana la aceasta data au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 87.307 proiecte, cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finantarea Uniunii Europene si cofinantarea Guvernului Romaniei)", informeaza, intr-un comunicat, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Masura 112 - Instalarea tinerilor fermieri, contracte de peste 170 milioane de euro
Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" s-a bucurat, inca de la lansare, de un interes foarte mare din partea tinerilor, pana in acest moment fiind depuse 22.494 de cereri de finantare, iar contractele de finantare au fost semnate cu 11.111 tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 266,4 milioane de euro, iar platile efectuate catre tinerii fermieri depasesc 172,8 milioane de euro.
Contracte de 750 milioane de euro, prin masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole"
Potrivit datelor APDRP,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 16:06
Sprijinul financiar acordat fermierilor romani din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) a depasit 4,24 miliarde de euro, in perioada 2007-2012, circa 86% din aceasta suma, respectiv 3,65 miliarde euro, reprezentand plati efectuate in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), a anuntat, vineri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
De asemenea, in perioada mentionata, APIA a efectuat plati in valoare de 1,75 miliarde euro pentru masurile delegate de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) - Axa II, respectiv pentru sprijinul in zona montana defavorizata, pentru zone defavorizate, altele decat zona montana si pentru platile de agro-mediu.
Masurile prevazute in Axa II a PNDR (2007 - 2013) sunt finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si nu au alocare financiara anuala, pentru acestea fiind prevazuta o suma totala alocata pentru intreaga perioada de programare de 2,097 miliarde euro.
In 2013, campania de depunere a cererilor de sprijin pe suprafata se va derula in perioada 1 martie - 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere.
Pachetul financiar prevazut pentru pentru platile pe suprafata se ridica la 1,264 miliarde de euro, in 2013, in crestere fata de anul trecut cu peste 21% cand a totalizat 1,043 miliarde de euro. Cuantumul platilor directe unice pe suprafata... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:30
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia a declarat, la The Money Channel, ca ministerul a atras in prima luna a anului fonduri europene de 500 milioane de euro, propunandu-si pentru primul trimestru sa atraga 1 miliard de euro.
"In ianuarie, Ministerul Agriculturii a atras aproape 500 milioane de euro din bani europeni, din cele 2,5 miliarde de euro. S-au accesat 420 milioane pe plati directe decontare de la Comisia Europeana, plus pe bunastare si o suma mica pe investitii. Si avem angajamentul ca in primul trimestru sa aducem in economie 1 miliard de euro", a spus Fuia.
Pe langa absorbtia de fonduri europene, care reprezinta o prioritate a Ministerului Agriculturii, Stelian Fuia declara ca are in vedere proiecte ce vizeaza crearea de locuri de munca la sate si cresterea suprafetei cultivate din Romania. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 16:49
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Barna Tanczos, a declarat miercuri ca ministerul estimeaza ca in 2011 va atrage fonduri europene de 5,9 miliarde lei (1,5 miliarde euro), relateaza NewsIn."Conform bugetului pentru 2011, se prevede o plata din fonduri europene de 5,9 miliarde lei (aproximativ 1,5 miliarde euro).
Din aceasta suma, circa 700 milioane euro vor fi platile directe pe hectar, restul sumei reprezentand plati facute de APDRP pentru proiecte de investitii din fonduri europene", a mentionat Tanczos.
Astfel, absorbtia totala din fonduri europene a Romaniei va ajunge la 3 miliarde euro, din 10 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, sustine secretarul de stat in MADR.
Tanczos se asteapta ca in cele 2-3 masuri de infrastructura rurala sa fie o absorbtie accelerata.
"Acolo sunt proiecte mari, de 1,5 milioane euro. Astfel, platile vor fi accelerate si sumele vor fi platite direct, fata de masuri de genul 121 sau 12, masuri unde sunt multe plati pe sume mici", a spus Tanczos. mai mult
Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 18:11
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, a declarat joi ca peste 1,5 miliarde euro vor putea fi atrase anul acesta din bani europeni prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), asigurand ca ministerul de resort a luat toate masurile pentru a facilita acest lucru."Daca se realizeaza acest lucru ar putea insemna o pornire a economiei pentru ca sunt bani", a explicat Adrian Radulescu.
Potrivit acestuia, ministerul de resort a stabilit programul masurilor ce vor fi lansate anul acesta.Astfel, potrivit calendarului si alocarilor indicative propuse pentru sesiunile de depunere aferente anului 2010, Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" din Program va fi deschisa de doua ori anul acesta, intre 1-30 iunie si 1-30 septembrie, si pune la dispozitie suma de 100 milioane de euro.Prin masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" ce va avea, de asemenea, doua sesiuni de depunere a proiectelor, intre 3-31 mai si 1-29 octombrie, vor putea fi accesate anul acesta 250 milioane de euro.In sesiunea din perioada 1-30 iunie, vor putea fi accesate 170 milioane euro prin intermediul masurii 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere".
De asemenea, prin Schema_M123 "Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea produselor agricole si forestiere in vederea obtinerii de produse neagricole", deschisa in perioada 1-30 iulie, vor putea fi accesate 99 milioane euro, dintre care 79,2 milioane euro... mai mult
Joi, 25 Martie 2010, ora 11:17