Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) lucreaza la o Strategie de Gestionare a Apei, care se refera la investitii in infrastructura principala si secundara de irigatii, la infrastructura de desecare-drenaj si la combaterea eroziunii solului. Anuntul a fost facut de ministrul de resort, Adrian Oros, in urma unei intalniri cu Excelenta Sa David Saranga, ambasadorul Statului Israel in Romania, stat care si-a aratat interesul pentru a oferi Romaniei din experienta si tehnologia detinute, pentru combaterea secetei.
"In data de 27 iulie 2020, Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit la sediul institutiei pe E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel. Alaturi de ministru, s-au aflat secretarul de stat George Scarlat, precum si experti din cadrul Directiei Generale de Relatii Internationale si Afaceri Europene. Discutiile au vizat colaborarea dintre Romania si Israel in principal in domeniul identificarii de solutii tehnologice pentru combaterea secetei (de exemplu irigatii), avand in vedere fenomenele meteorologice care au afectat tara noastra. Astfel, ambasadorul David Saranga si-a aratat interesul pentru a oferi Romaniei din experienta si tehnologia detinute de Israel, cunoscut fiind faptul ca acestea sunt printre cele mai performante din lume", a informat marti Ministerul Agriculturii.
Ministrul Adrian Oros a explicat ca la nivelul MADR se lucreaza la o Strategie de Gestionare a Apei, care resupune investitii in... mai mult
Marti, 28 Iulie 2020, ora 13:37
Businessman-ul roman este reprezentat, in principal, de un barbat cu varsta intre 40-49 de ani, din Capitala, cu studii superioare, care are afaceri in constructii, transport, productie sau comert, conform unei analize de specialitate.
Peste 1,3 milioane de oameni activeaza, in prezent, in economia romaneasca, in calitate de actionari la o firma, mai multi cu aproape 50.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu realizat de Frames si TrainYourBrain, remis vineri AGERPRES.
Potrivit datelor statistice, cele 914.415 firme aflate in activitate aveau in total 1.345.137 de actionari, la finalul primele 10 luni din 2018. Spre comparatie, in perioada similara din 2017, existau cu 47.428 de firme mai putine, iar numarul actionarilor era mai mic cu 49.596 de persoane.
Analiza arata ca, fata de 2013, numarul actionarilor a crescut cu 216.247, un semn ca tot mai multi romani au decis sa se implice in afaceri in acesti ani.
Dintre cei peste 1,3 milioane de oameni implicati in business din postura de actionari la o societate comerciala activa, cei mai multi sunt barbati (843.386), reprezentand 62,7% din total. Numarul femeilor a crescut cu 21.806 in primele 10 luni din 2018 fata de anul trecut si a ajuns la 501.751 (37,3%).
"Interesant este ca numarul femeilor implicate in business a crescut proportional semnificativ in ultimii ani, mai mult decat cel al barbatilor. Spre comparatie, fata de 2013, numarul femeilor a crescut cu peste 100.000, la 408.097.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 11:30
Juriul Future Makers, format din experti de la World Economic Forum, Oxford si antreprenori, romani a ales cele mai bune 50 de echipe care vor face parte din programul de incubare Future Makers.
Ideile de business cu care tinerii au aplicat sunt din domenii foarte diverse, de la educatie, la agricultura, la servicii si la tehnologii care ne ajuta in viata de zi cu zi.
Pentru aceste echipe urmeaza o vara plina, in cadrul Programului de incubare. In perioada iunie - septembrie dezvoltam impreuna ideile si afacerile finaliste printr-o serie de ateliere, webinarii si sesiuni menite sa sprijine echipele in construirea unor afaceri ale viitorului.
Vezi aici lista finalistilor
Fiecare echipa va avea alaturi, in cele 3 luni de incubare, un mentor, antreprenor cu experienta.
Echipele vor avea acces si la un centru de resurse online, spatiu de lucru si un bootcamp de 3 zile alaturi de celelalte echipele finaliste.
Community voting
Pe durata perioadei de incubare lucram impreuna pentru a dezvolta video-uri de promovare a fiecarei idei de business. Video-ul care va primi cele mai multe voturi pe site-ul Future Makers va castiga premiul publicului de 2.500 euro.
Sesiunea de pitch-uri si anuntarea castigatorilor
Faza finala a competitiei o reprezinta pitch-urile in fata juriului si se va desfasura in luna noiembrie.
In cadrul finalei, juriul va acorda 5 premii de 2.500 de euro fiecare si premiul cel mare de 5.000 de euro.
"Scopul programului de incubare... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 16:21
Mafia italiana a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 21,8 miliarde euro in sectorul agricol, in crestere cu 30% comparativ cu 2016, potrivit unor estimari publicate miercuri de Coldiretti, unul dintre principalele sindicate agricole italiene.
"Productia, transportul, distributia si vanzarea produselor alimentare au devenit prioritati pentru crima organizata", subliniaza Coldiretti, intr-un raport publicat cu ocazia zilei in care sunt comemorate victimele mafiei, transmite AFP.
De la furtul echipamentelor si vehiculelor agricole si pana la extorsiune si santaj, mafia este prezenta in toate domeniile.
"Mafia conditioneaza piata agroalimentara prin stabilirea preturilor recoltelor, gestionarea transportului si distributiei, controlul intregului lant al supermarketurilor. In acest fel, criminalitatea organizata distruge concurenta si piata libera legala, sufocandu-i pe antreprenorii cinstiti si compromitand in mod grav calitatea si securitatea produselor", adauga Coldiretti.
Industria agroalimentara a devenit un domeniu prioritar de investitii pentru criminalitatea organizata, care si-a dat seama de caracterul strategic al acestui sector, concluzioneaza raportul.
In luna ianuarie, circa 200 de membri ai gruparii mafiote italiene 'Ndrangheta au fost arestati intr-o operatiune a politiei in Italia si Germania. Clanuri ale familiilor Farao si Marincola s-au infiltrat in ambele tari in afaceri cu vinuri, alimente, colectarea gunoiului si restaurante. mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 16:58
Problematica agriculturii din Romania este similiara cu cea din Brazilia, avand in vedere ca in ambele tari exista mari exploatatii agricole, orientate catre export, dar si ferme de subzistenta, a declarat, sambata, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.
Comisarul european a participat la ceremonia de decernare a titlului de doctor Honoris Causa directorului general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agriculturii (FAO), Jose Graziano da Silva, de catre Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
'Brazilia este o tara continent cu o problematica a agriculturii pe care, pastrand proportiile, o regasim si in Romania, in sensul ca exista exploatatii agricole de dimensiuni mari, orientate spre performanta, export. Brazilia este unul din marii exportatori de produse agricole, agro-alimentare din lume.
Dar Brazilia are si zeci de milioane de mici producatori de subzistenta. Si Brazilia a stiut, in acesti ultimi ani de dezvoltare economica, sa devina un principal actor pe piata internationala agroalimentara, prin capacitatea de export, prin dezvoltarea si modernizarea agriculturii si, in acelasi timp, a stiut sa se preocupe si de problema celor saraci, care produc pentru a se hrani pe ei, familiile lor si pe cei din jurul lor', a precizat Dacian Ciolos.
Problema securitatii alimentare nu este o fatalitate, ci acest obiectiv poate fi atins
"Simt ca FAO, in anii urmatori, isi va... mai mult
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 13:49
Afacerile in agricultura atrag atentia atat oamenilor de afaceri cu experienta cat si persoanelor care vor sa "scape" raportarile catre un sef. La aceasta reorientare au contribuit si fondurile europene, dar si schimbarile legislatiei europene care "rasfata" start-up-urile din acest domeniu. Plantatiile de goji, lavanda sau trandafiri sunt idei de business in agricultura cu care poti scoate un profit sanatos.
Business24 prezinta planul de afacere pentru trei culturi cu care poti da lovitura in agricultura:
Goji, o planta medicinala din care scoti un profit sanatos
Fructele de goji, originare din China, fac bine si la buget, nu numai la sanatate. Fermierii care mizeaza pe o cultura mai "exotica" pot obtine venituri de pana la 40.000 de euro in al cincilea an de la plantare, raportat la o investitie initiala de maxim 10.000 de euro.
Veniturile substantiale care vin dupa "maturizarea" plantelor, usurinta cu care se poate intretine plantatia, cat si modalitatile diverse de a valorifica productia sunt doar cateva dintre avantajele unei asemenea plantatii cu goji.
Ba mai mult decat atat, la aceasta cultura nimic nu se pierde. Din fructele de goji se poate face dulceata, sirop sau "gojiata". Pana in al treilea an de plantatie, fermierul poate cultiva intre straturile de goji si alte legume.
"In primii ani cand pomii nu sunt atat de stufosi putem sa folosim distanta dintre pomi sa plantam si altceva, rosii, castraveti", a explicat pentru Business24 Marin... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 18:02
Agricultura devine un domeniu din ce in ce mai cautat de oamenii de faceri, iar trendul a ajuns si la specialistii din finante, policienii sau avocatii din Romania. Cultura de vita de vie sau plantatie de pomi fructiferi sunt idei de afaceri care au fost puse in practica de persoane obinuite mai mult cu cifrele sau politica.
Mugur Isarescu, Valeriu Stoica sau Elena Udrea sunt doar cateva din exemple.
Business24 face o radiografie a afacerilor pe care le planuiesc sau chiar le detin in domeniul agriculturii personalitati din spatiul public:
Elena Udrea- plantatie de 1.000 de hectare de pomi fructiferi
Deputatul PDL, Elena Udrea a prezentat, in exclusivitate, intr-un interviu acordat Business24 planurile ei de afaceri in agricultura.
Interviu Elena Udrea se face fermier: "Negociez pentru cumpararea a 500 de hectare, dar vreau 1.000!"
Fostul ministru al Turismului a facut deja demersurile pentru a cumpara 500 de hectare de teren in judetele Calarasi, Teleorman si Buzau.
Fostul ministru al Turismului vrea sa ajunga la 1.000 de hectare de teren agricol pe care sa cultive meri, peri, dar si cereale. In plus, vrea sa acceseze fonduri europene pentru construirea unor depozite pentru fructe si chiar pentru o fabrica de conserve.
Elena Udrea se bazeaza pe sfaturile primite de la fermieri cu experienta care i-au explicat care este diferenta intre culturile de cereale si cele de pomi fructiferi.
"Nu m-am gandit sa fac doar pomicultura, insa... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 08:03
Elena Udrea devine un important investitor in agricultura. A facut deja demersurile pentru a cumpara 500 de hectare de teren in judetele Calarasi, Teleorman si Buzau. Obiectivul: 1.000 de hectare de livezi. Si nu se opreste aici.
Fostul ministru al Turismului vrea sa ajunga la 1.000 de hectare de teren agricol pe care sa cultive meri, peri, dar si cereale. In plus, vrea sa acceseze fonduri europene pentru construirea unor depozite pentru fructe si chiar pentru o fabrica de conserve.
Elena Udrea a anuntat in presa sa are in vedere sa inceapa o afacere in agricultura si a acceptat sa vorbeasca intr-un interviu acordat Business24 despre planurile ei in acest domeniu.
Ati anuntat in presa ca va ganditi sa investiti intr-o afacere in agricultura. De ce ati ales tocmai livada de fructe?
In primul rand, ca un om care a fost in Guvern si care urmareste ce se intampla in economie, cred ca sansa Romaniei de a scapa de criza economica este agricultura si as vrea ca tot mai multi romani sa investeasca in agricultura. De la 1 ianuarie o sa fim obligati sa vindem terenurile agricole si strainilor si cred ca romanii trebuie sprijiniti, indrumati sa investeasca in agricultura.
Am ales, deci, agricultura pentru ca este o afacere profitabila, iar acest considerent economic a fost cel mai important pentru mine.
Nu m-am gandit sa fac doar pomicultura, insa vorbind cu specialisti in agricultura, am inteles ca cel mai rentabil este sa cultivi pomi fructiferi. Cel mai... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 08:03
Deputatul de Neamt Culita Tarata a transferat participatia de 90% pe care o detinea la compania TCE 3 Brazi, cu activitati in agricultura, catre unul dintre cei trei fii, Mihai, in varsta de 25 de ani. Cesiunea a avut loc in luna martie a acestui an. Restul de 10% din actiunile firmei se afla in posesia Elvirei Tarata, sotia deputatului."Am transferat actiunile pe numele fiului meu pentru ca a venit randul lui, iar copiilor trebuie sa le dai repede o povara pe umeri, pentru ca altfel ajungem sa ii tinem noi sa stea degeaba si sa ajungem sa-i scoatem la pensie", a declarat agentiei MEDIAFAX Culita Tarata.
El a adaugat ca in ultima vreme Mihai Tarata se ocupa deja de afacerile din agricultura ale familiei.
"Eu as fi vrut sa mai am treaba cu agricultura, dar activitatea politica nu-mi mai permite asta. La agricultura, daca nu te ocupi zi de zi de afaceri, ai probleme. Locul agronomului este in camp", a continuat Tarata.
Deputatul de Neamt a demisionat in luna februarie din PSD si s-a alaturat grupului independentilor.
El a mai spus ca firma TCE 3 Brazi detine, printre altele, un complex de crestere a bovinelor si administreaza o suprafata de 65.000 de hectare de teren agricol, in Neamt si in Insula Mare a Brailei.
"Toti fermierii din Romania au avut probleme anul trecut. Pe fondul crizei, al secetei si al scaderii preturilor, cifra de afaceri a TCE 3 Brazi s-a dimnuat cu 30% anul trecut, comparativ cu 2008", a mai spus Tarata.
Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2010, ora 09:11