Cifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii va creste cu aproape jumatate de miliard de euro in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, conform estimarilor specialistilor KeysFin.
Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, in cazul in care conditiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, daca in 2018 productia agricola a Romaniei atingea maxime istorice, inregistrand recorduri la grau si porumb, anul acesta statisticile arata o scadere fata de anul precedent, nu numai in cazul agriculturii autohtone, ci si la nivel european, ca urmare a conditiilor climatice extreme.
"Romania ocupa un loc de frunte in ierarhia clasamentului european la productia agricola, iar cifra de afaceri si profitul companiilor locale reprezinta un barometru la fel de bun pentru reusitele agriculturii romanesti. Chiar daca nu toate companiile din domeniu folosesc drone si alte tehnologii moderne pentru a supraveghea si proteja culturile agricole, investitiile si programele derulate in acest sector, atat de autoritati, cat si de entitati private, au vizat schimbari utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii romanesti, asa ca echipa noastra de experti prevede o crestere a acestui sector si in 2019, cu aproximativ 5% fata de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu" a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 19:02
Exporturile de produse agroalimentare au totalizat, in primele 10 luni din acest an, aproape 4,5 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Mai mult, excedentul comercial a depasit 496,5 milioane de euro la finele lunii octombrie din 2014, fiind de 2,7 ori mai mare decat valoarea inregistrata in perioada similara din 2013.
"In perioada ianuarie - octombrie 2014, exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie-octombrie 2014 au insumat 4,488 miliarde euro, in crestere cu 397 milioane de euro fata de perioada corespunzatoare din 2013, respectiv cu 9,7 procente, in timp ce importurile au crescut usor cu 2,1% (82,5 milioane euro), pana la 3,992 miliarde de euro", arata datele statistice ale MADR.
In aceste conditii, excedentul comercial al schimburilor Romaniei de produse agroalimentare din primele 10 luni ale anului 2014 a fost de 496,5 milioane de euro, mai mare cu 314,5 milioane de euro fata de aceeasi perioada din ...citeste mai departe despre "Crestere de sute de milioane de euro pentru exporturile din agricultura - Care sunt produsele vedeta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 21:51
Romania a exportat in primele noua luni din acest an o cantitate de 6,67 milioane de tone de grau, porumb si orz, in crestere cu 20,6% fata de perioada similara din 2013, cand au fost livrate pe pietele externe 5,53 milioane tone de astfel de produse.
In perioada ianuarie - septembrie 2014, incasarile totale obtinute din exporturile de grau, porumb si orz au depasit 1,362 miliarde de euro, reprezentand mai mult de o treime (35%) din suma totala obtinuta in aceeasi perioada din exporturile de produse agroalimentare, care s-a cifrat la peste 3,9 miliarde de euro.
Comparativ, in perioada similara din 2013, incasarile din exporturile de grau, porumb si orz au fost de 1,244 miliarde de euro, un procent aproape similar, respectiv 35,4% din valoarea exporturilor totale de 3,5 miliarde de euro.
Potrivit statisticii MADR, din cantitatea de cereale plasata pe pietele externe (tarile UE si tarile terte), graul a reprezentat 4 milioane de tone, porumbul 1,493 milioane tone, iar orzul ...citeste mai departe despre "Succes pentru agricultura: Exporturile de grau, porumb si orz s-au majorat cu 20%" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 16:00
Raportorul ONU pentru dreptul la alimentatie, Olivier De Schutter, si-a exprimat marti temerea ca urmeaza o perioada a "preturilor alimentare ridicate si volatile" care impun raspunsuri "mai energice" din partea statelor, informeaza AFP.
Pentru De Schutter, intervievat de cotidianul Le Monde, crizele precum cea din 2008, declansata de o explozie a preturilor cerealelor, risca sa se repete cu atat mai mult cu cat "factorii structurali ai dezechilibrului persista", printre care "cresterea consumului de proteine animale si de agrocarburant", precum si "incapacitatea noastra de a trata problema risipei" in sistemele agroalimentare.
Facand bilantul celor doua mandate ale sale, De Schutter estimeaza ca "modelul agricol bazat pe ingrasaminte si pesticide si dependent de industrializarea impinsa tot mai departe a agriculturii este gata sa-si dea sufletul" si sustine necesitatea unei "schimbari a directiei spre agroecologie".
El critica Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), "singura (dintre marile organizatii internationale) care nu si-a schimbat orientarea spre recunoasterea necesitatii ca fiecare tara sa-si asigure propria productie alimentara".
"OMC continua sa apere un sistem depasit, bazat pe diviziunea muncii si pe repartitia productiilor agricole", acuza el.
Dar pentru a combate foametea si malnutritia, raportorul "nu mai crede ca trebuie asteptat decat ca guvernele sa actioneze ele insele: blocajele sunt prea numeroase, presiunile prea reale si actorii... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 10:21
Dupa 20 de ani, 2014 este anul in care agricultura Romaniei va deveni competitiva, dar pentru a stabiliza productia trebuie investit masiv in sistemele de irigatii, a declarat vineri, la Ploiesti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Constantin.
"Din anul 1994, Romania nu a avut niciodata o balanta pozitiva, agricultura Romaniei incepe sa devina competitiva, incepem sa exportam la nivel de tari terte, in Asia, in tarile arabe, pe piata europeana inca mai avem foarte mult de lucrat, dar acest lucru nu se va putea face decat prin sustinerea sistemului de irigatii', a afirmat Constantin.
El a adaugat ca "daca vrem sa fim competitivi in continuare pe langa celelalte masuri stabilite prin Programul National de Dezvoltatre Rurala trebuie sa stabilizam productia la un anumit nivel si sa investim foarte mult in sectorul de irigatii, sectorul de irigatii fiind prioritatea principala a actualei guvernari".
Daniel Constantin a spus ca "jumatate din infrastructura secundara preluata de organizatiile de udatori a fost devalizata, dar se va reface cu fonduri europene".
"Sumele destinate sistemului de irigatii din infrastructura secundara se ridica la 370 de milioane de euro, infrastructura principala nu beneficiaza de fonduri europene, dar avem discutii avansate pentru un program de parteneriat public-privat", a mentionat ministrul Agriculturii.
El a aratat ca "in urmatorii 2-3 ani, putem sa vorbim de reabilitare masiva a sectorului de irigatii, ceea cea va... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:41
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi ca ninsoarea din ultimele zile a venit la timpul potrivit pentru producatorii agricoli.
"In aceasta perioada cred ca producatorii agricoli au avut beneficii. M-am uitat in ultimele zile pe harti, stratul de zapada la nivel national, existau doua pericole. Pe de o parte, lipsa de umiditate, care incepea sa se resimta, si a venit aceasta zapada la timpul potrivit. Al doilea pericol pe care il aveam era legat de posibilul inghet care se preconizeaza a veni in perioada urmatoare. Daca nu aveam zapada, plantele erau expuse si riscam productia, deci in mare parte pentru producatorii agricoli avantajele sunt evidente in aceasta perioada", a spus Constantin, la finalul sedintei Biroului Politic al Partidului Conservator.
El a adaugat ca au fost anumite probleme pe zona de pomicultura si pe zona de sere, asa cum s-a intamplat si in urma cu doi ani, cand au fost distruse multe solarii.
"Atunci, in 2012, am intervenit cu un ajutor de minimis, iar acum am venit cu instrumente moderne, pentru ca statul nu poate sa despagubeasca la infinit. Este vorba de coparticipare a producatorilor agricoli la ceea ce inseamna fondul mutual. Fiind membri ai fondului mutual, pot fi despagubiti an de an prin contributie proprie, prin fonduri europene si contributia de la bugetul de stat pentru eventualele pierderi de venit cauzate de diverse calamitati", a explicat ministrul Agriculturii. mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 17:45
Agricultura este unul din domeniile care va avea de "suferit" multe transformari dupa regionalizare: se schimba conducerea unei institutii cheie pe piata funciara, dispar si apar noi functii si autoritati. Si nu este de mirare ca se dau lupte in spatele usilor inchise pentru controlul in acest domeniu in conditiile in care in perioada 2014-2020 Uniunea Europeana va pompa 7 miliarde de euro pentru proiectele de agricultura.
Se anunta schimbari importante in agricultura dupa regionalizare. In plus, la randul ei, si liberalizarea pietei funciare din 2014 atrage o serie de modificari in conducerea unor institutii cheie.
Centrele regionale, rasar ca din pamant
Dispar Directiile Agricole insa Romania va avea, din 2014, opt Centre Regionale si alte 41 de oficii judetene. Institutiile nou infiintate vor avea un director, si vor prelua o parte din atributiile si sarcinile Directiilor Agricole.
Totodata, institutiile de la nivelul judetelor nu vor mai avea calitatea de ordonator tertiar de credite, care va fi transferata la directorul regional coordonator de la centrul regional.
Totusi, decizia legata de numarul de angajati pe care Centrele Regionale de Agricultura ii va avea ramane tot la "mana" Ministrului Agriculturii.
Oficiile judetene - "un fel de 3 in 1"
Oficiile judetene apar prin comasarea mai multor institutii agricole. Practic, ele vor fi infiintate prin comasarea directiilor pentru agricultura, a oficiilor de studii pedologice si agrochimice... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 07:00
Bugetul alocat de stat pentru Agricultura, aprobat de Guvern, va creste anul viitor cu aproape 7% fata de cel din 2013, de la 5,5 miliarde lei la 5,88 miliarde lei, si se afla in dezbaterea comisiilor parlamentare, potrivit ministrului de resort, Daniel Constantin.
"Este un buget care reflecta in mare parte formele de sprijin pe care le vom acorda anul viitor. Principala majorare de care beneficiaza bugetul este la capitolul cofinantare, pentru ca speram sa avem doua programe de dezvoltare rurala si avem nevoie de sume pentru cofinantarea masurilor", a declarat joi Constantin, intr-o conferinta de presa.
La capitolul ajutoare de stat, suma este de 2,365 miliarde de lei.
"Maine incep audierile in comisiile de specialitate din Parlament. Actiunile noi pe care le vom sprijini se refera la ajutorul de minimis pentru tancurile de racire de lapte, platile nationale complementare", a mai spus ministrul.
Anul viitor va fi mentinut ajutorul pentru subventia pretului pentru motorina utilizata in agricultura. mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 14:21
Sectorul de irigatii va beneficia, in viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, de o alocare financiara de peste 371 de milioane de euro, de aproape sase ori mai mare decat cea din actualul program, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"In actualul PNDR 2007- 2013, alocarea initiala a fost de 60 de milioane de euro pentru infrastructura secundara de irigatii, iar pentru perioada 2014 - 2020 vom avea peste 371 de milioane de euro. Intentionam sa alocam cate un milion de euro nerambursabil catre cei care s-au asociat in organizatii de utilizatori de apa si care au preluat infrastructura secundara de irigatii, iar in prezent in Romania avem peste 450 de astfel de organizatii.
Am avut in vedere, atunci cand am alocat aceasta suma, ca toate aceste organizatii sa beneficieze de acel milion de euro nerambursabil suta la suta pentru reabilitarea infrastructurii. Eu sper ca in 2014 - 2015 cu aceste fonduri sa putem sa finalizam tot ceea ce inseamna infrastructura secundara in zona de irigatii si sa dam posibilitatea fermierilor sa aiba in final preturi reduse la apa pentru irigatii", a spus Daniel Constantin.
Acesta a precizat ca, in acest fel, va indeplini aceasta prioritate a programului de guvernare pe agricultura si anume reabilitarea sistemului de irigatii.
"In acest fel, ne indeplinim o prioritate mare a programului de guvernare pe agricultura si anume reabilitarea... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:36