Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe decontarea contravalorii schemelor de plati unice pe suprafata (SAPS) aferente anului agricol 2012 - 2013, in cuantum de peste 2,479 miliarde de lei.
Luni, a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul care stabileste normele metodologice de aplicare a Hotararii privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe si masurilor de piata in agricultura.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ordinul stabileste conturile, sumele ce urmeaza a fi transferate si procedura de lucru intre institutii, iar APIA va incepe platile catre beneficiari.
Beneficiarii schemelor de plati unice pe suprafata sunt 1,072 milioane de fermieri pentru care s-a efectuat verificarea conditiilor de eligibilitate in conformitate cu articolul 29 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.
MADR precizeaza ca suma totala destinata platilor unice pe suprafata depaseste 2,479 miliarde de lei, diferenta pana la concurenta totala a sumei aprobate prin actul normativ (2,7 miliarde de lei) fiind destinata masurilor de piata si interventie in piata derulate prin APIA, cum ar fi ajutorul financiar pentru sectorul vitivinicol, restructurarea/reconversia plantatiilor viticole, sustinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producatori din sectorul... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 11:24
Premierul si ministrul Agriculturii au sustinut o conferinta de presa pe tema prioritatilor de guvernare in agricultura.
Cele mai importante declaratii facute de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin v-au fost prezentate in format Live text
- Vom incepe negocierea cu bancile pentru acordarea de pachete ceva mai bune pentru agricultura. CEC Bank a venit cu o oferta pentru fermierii care sunt beneficiari prin ambele agentii de plati cu o dobanda ceva mai mica decat celor din alte industrii
- Pe de alta parte, cei care nu au sumele necesare pentru a incepe investitia vor avea acces la aceste sume puse la dispozitia bancilor de catre Ministrul Agriculturii in conditii speciale dedicate sectorului agricol
- Am identificat sume disponibile la Ministerul Agriculturii si va putem anunta infiintarea unui fond de creditare din fondurile de dezvoltare rurala in parteneriat de finantare cu bancile. Va fi astfel posibil sa acceleram absorbtia de fonduri europene prin punerea de dispozitie, pentru beneficiarii care nu au cofinantare sumele necesare.
- Ne-am propus ca, pe baza proiectelor care vor fi disponibilizate din cauza faptului ca nu au finantare, sume importante vor fi suplimentare pentru masura 322, dar dupa o discutie cu reprezentantii Comisiei Europene
- Deci inca 16 comune din Romania vor primi bani pentru finantarea investitiilor de modernizarea a mediului rural
- Legat de absorbtia de fonduri europene: vom incerca si avem la dispozitie in momentul... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 12:46
Cultura de greu a Romaniei nu va fi la acelasi nivel ca in anul 2011, potrivit datelor preliminare din cadrul ministerului Agriculturii, dar situatia nu este alarmanta, a declarat ministrul Daniel Constantin.
Constantin a recunoscut faptul ca exista riscul ca unele culturi sa fie afectate din cauza secetei, insa a dat asigurari ca necesarul pentru piata interna va fi asigurat din aceasta recolta.
"In aceasta perioada, traversam o perioada de seceta destul de profunda care risca sa afecteze culturile de primavara, ma refer la porumb ?i floarea-soarelui in special, daca nu va ploua in perioada urmatoare, riscam sa avem pierderi destul de mari la aceste culturi", a spus Constantin. mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 16:31
Productia agricola va fi mai mica in 2012, fata de anul trecut, din cauza secetei si a lipsei de resurse financiare, a declarat pentru Agerpres, Adrian Radulescu, presedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.
"In 2012 vom avea o productie mai mica, atat pe vegetal cat si pe animal, respectiv la pasare si porc. Din cauza secetei si a lipsei de fonduri din buget, multi fermieri au renuntat sa mai creasca aceste animale. Daca actualul ministru va lua decizia sa suplimenteze bugetul Ministerului Agriculturii, cred ca lucrurile se vor indrepta", a precizat Radulescu.
Acesta considera ca productia agricola a Romaniei depinde foarte mult de ploi si aproape deloc de irigatii.
"Din pacate, suntem inca dependenti de ploi pentru ca s-a instalat deja seceta in mai multe zone din tara, desi nu suntem intr-o faza iremediabila. La culturile de primavara lucrurile stau inca bine, probleme sunt insa la culturile de toamna. Daca va ploua, lucrurile se vor schimba, daca nu, se vor agrava'', a mai spus Adrian Radulescu.
"Romania este inexistenta" in privinta irigatiilor
In ceea ce priveste sistemul de irigatii, deputatul PDL afirma ca "Romania este inexistenta" in acest domeniu, desi detine o mare suprafata agricola.
"Romania este inexistenta cand vorbim de sistemul de irigatii, cu doar 70.000 de hectare, intr-o tara cu 8 milioane de hectare de terenuri agricole. Nici nu are rost sa discutam. Se... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 11:00
Anul agricol 2012 sta sub semnul intrebarii. Daca 2011 a fost un an agricol excelent, seceta severa care a inceput in luna august a afectat zona de sud si sud-est a tarii, iar culturile de toamna nu s-au putut dezvolta normal.
"Productia agricola din 2012 va fi puternic influentata de conditiile climatice si de seceta din toamna anului trecut", declara secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos.
Pe de alta parte, ninsorile din ultimele saptamani au trezit optimismul unor jucatori din industrie, care spera ca anul agricol sa fie salvat de o clima favorabila pana la recolta.
"Din punctul meu de vedere, pana la ora actuala, datorita zapezii, se anunta un an agricol bun. Mai este nevoie de ploi undeva in primavara. Pe de alta parte, e posibil sa avem ploi bune, dar sa ploua si in perioada de recoltare si sa nu putem recolta", considera Sorin Minea, presedintele Patronatului RomAlimenta.
La acest capitol insa, oamenii de afaceri se contrazic. Dorobantu considera ca anul agricol 2012 va fi unul prost, cu pierderi consistente cauzate de seceta, mai ales in randul culturilor de toamna:
"Rapita e compromisa in proportie de peste 85%, graul peste 50%, orzul peste 60%", estimeaza Tudor Dorobantu, secretar general Agrostar.
In plus, o data cu topirea zapezilor, sunt asteptate inundatii. Astfel, pe langa pagubele facute de seceta prelungita din toamna, culturile vor mai avea de supravietuit unei incercari:
"Culturile de toamna vor fi afectate... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 23:30
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) informeaza ca a inceput demersurile pentru modificarea procedurilor de contractare si plata aferente Masurii 112 "Instalarea tinerilor fermieri".
Potrivit, APDRP, modificarea propusa priveste prelungirea perioadei pentru depunerea cererii celei de-a doua transe de plata, de la 30 luni la 33 luni, in situatii justificate.
Demersul are la baza analiza privind implementarea acestei masuri de investitii cat si solicitarile beneficiarilor cu privire la imposibilitatea operarii transferurilor de teren la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, transferuri care nu pot fi efectuate decat in perioada martie - mai a fiecarui an.
Modificarea procedurilor de contractare si plata este in conformitate cu fisa Masurii 112, care prevede un termen maxim de 36 luni, din momentul semnarii contractului de finantare nerambursabila, pentru verificarea conditiilor de acordare a celei de-a doua transe de plata cat si pentru efectuarea platii catre beneficiar.
Daca, pana in prezent, perioada de verificare a conditiilor de acordare a celei de-a doua transe de plata pentru Masura 112 era de sase luni din cele 36 de luni, in urma modificarii aceasta perioada se reduce la trei luni, pentru situatii justificate. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:45
Recordurile inregistrate in agricultura romaneasca anul trecut au fost ridicate in slavi de politicieni si oamenii de afaceri. Taranul roman este omul anului 2011, acesta reusind sa salveze economia, dar el n-o simte pe propria piele.
Insa romanul de rand se intreaba cu ce se alege din acest succes si se incrunta in fata rafturilor care au preturi la fel de record. Nu este pentru prima data cand in Romania nu se aplica teoriile din manual.
"Romania este atipica. La noi, cand scade TVA-ul, cresc preturile, iar cand scade pretul petrolului, se scumpeste benzina", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), intr-un interviu acordat Business24.
Acesta sustine, insa, ca daca anul agricol 2011 ar fi fost unul prost, am fi asistat la un dezastru alimentar.
- In ce mod se va reflecta anul agricol record 2011 in economia romaneasca?
- Aceste recorduri inregistrate, in 2011, in agricultura s-au reflectat foarte puternic in economie. Conform datelor oficiale, 40% din cresterea economica din primele noua luni ale anului se datora acestui segment. In rest, 24% a venit din exporturi si 10% din industrie. Este una dintre rarele situatii in care agricultura a depasit industria si exporturile.
De fapt, anul acesta am reusit sa atingem datele falsificate de pe vremea lui Ceasusescu, asa ca membrii de partid care inca mai traiesc ar trebui sa fie fericiti ca li s-au indeplinit previziunile.
- In ce mod se va... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:02
Bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2012 a fost aprobat miercuri cu 24 de voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si doua "abtineri", bugetul pe 2012 al Ministerului Agriculturii.
Potrivit proiectului de buget pe 2012, bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este de 14,9 miliarde de lei, adica 2,54% din PIB.
"In 2010 aveam datorii foarte mari ramase la buget, am avut multe probleme legate de achitarea acestor datorii. Vreau sa va spun ca de aceasta data intram in 2012, poate pentru prima data, anul trecut am intrat poate cu 120 de milioane de lei, datorii ramase din 2010 spre 2011, de aceasta data nu avem niciun fel de datorii, este una dintre marile realizari", a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la dezbaterile din comisie.
El a precizat ca ministerul este preocupat de "problema irigatiilor", de "reabilitarea sistemului" si de programul "primul siloz" si a mentionat ca "nu-si face probleme cu productia de grau" pentru 2012. mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 20:00
Ministerul Agriculturii a transmis deja catre Ministerul de Finante toate datele pentru bugetul pe 2012, intrucat indicatorii principali in domeniu sunt "creionati" pe urmatorii trei ani si nu necesita nicio negociere in acest moment.
"Asteptam cateva elemente de indicatori macro-economici si apoi putem sti. Ceea ce stim la aceasta data este ca indicatorii principali pe agricultura sunt creionati pe trei ani. Sigur ca sunt anumite miscari legate de situatia economica europeana si vedeti ca sunt evenimentele numarul unu care se deruleaza de la o zi la alta", a afirmat, sambata, Valeriu Tabara.
El a declarat ca este important ca Romania a castigat o "pozitie extraordinara, legat de mentinerea gradului de expunere a sistemului bancar pe piata romaneasca, neretragerea banilor din bancile fiice aflate in Romania", acest lucru dand siguranta mai mare celor care investesc si mai ales siguranta financiara.
Intrebat daca au loc negocieri si in privinta banilor care vor fi alocati in 2012 Agriculturii, el a spus: "La aceasta data, noi nu negociem nimic".
"Noi avem indicatorii pe trei ani, toate documentele sunt facute, sunt la Ministerul de Finante. Probabil ca se asteapta si trecerea echipei de la FMI sa se vada si care este starea economiei. Se stiu indicatorii cu destul de multa precizie, insa s-ar putea sa existe observatii pe care sa trebuiasca sa le negociem cu FMI. Nu vom renunta la subventii. Nu se pune problema. Unul din obiectivele pe care le-am avut cu FMI -... mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 15:45