O afacere din domeniul producției agricole, dependentă de specificul sezonier, nu poate subzista fără o linie de finanțare constantă. Indiferent dacă se află la început de drum sau în desfășurare de câțiva ani, în activitatea unei ferme este nevoie de capital de lucru, fie pentru perioada de început, fie pentru anumite momente în care resursele financiare necesită completări.
Printr-un sprijin accesat cu ajutorul unei instituții financiare nebancare (IFN) pentru agricultură se pot acoperi diferite nevoi. Aceste soluții financiare rapide asigură într-un mod flexibil și nebirocratic atât finanțarea capitalului de lucru, cât și investițiile de dezvoltare sau modernizare.
Iată câteva dintre principalele avantaje ale unui acord cu o instituție financiară nebancară (IFN) pentru sprijin în agricultură, și pentru ce poți utiliza creditul.
1. Înființarea și/sau întreținerea culturilor agricole
Dacă dorești finanțare pentru înființarea sau întreținerea unei culturi poți accesa simplu și rapid linia de credit potrivită de la Agricover Credit IFN, adresată special fermierilor care aleg să își valorifice recolta. Cu o astfel de finanțare poți acoperi cheltuieli curente din fermă, fie că este vorba despre cultură mare sau una specială (cartof sau sfeclă de zahăr), pomicultură sau viticultură. Mai mult, creditarea va putea fi dimensionată în funcție de tipul de cultură sau de structura planului tău de... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 18:35
Accesarea sumelor de finanțare este probabil una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă agricultorii. Este necesar să înțelegem că susținerea financiară pentru activitatea agricolă este esențială în orice regiune pentru menținerea producției proprii, extinderea operațiunilor și dezvoltarea economică a țării. Pentru a-și maximiza marjele de profit, tot mai mulți agricultori independenți sau antreprenori agricoli încearcă să acceseze un credit dedicat special pentru această activitate.
Dacă și tu te afli printre aceștia, iată 5 pași necesari pe care să îi urmezi pentru a obține creditul pentru agricultură.
1. Asigură-te că ai capacități financiare pentru rambursarea creditului
O componentă esențială în orice tip de afacere este fluxul numerar (cash flow). Agricultorii trebuie să analizeze acest element pentru a vedea care este profitul generat în urma plății cheltuielilor și/sau a altor datorii financiare. Creditorii privesc fluxul numerar ca pe un instrument de măsură a capacității agricultorilor de rambursare a împrumutului.
Poți analiza fluxul numerar pe o perioadă de o lună, un trimestru sau un an, dar majoritatea creditorilor doresc să vadă un plan proiectat în viitor despre cum se va dezvolta activitatea agricolă și cum preconizezi că va crește fluxul numerar.
2. Demonstrează-ți experiența în activitatea agricolă
Pe scurt, experiența personală în industria agricolă... mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 17:56
Dacă îți dorești să lași în urmă zgomotul orașului și vrei să începi o afacere la țară, vei avea nevoie în primul rând de finanțare pentru proiectul tău. Deși există și afaceri pe care le poți începe cu ușurință, tot va fi necesar să ai la dispoziție o sumă de bani pentru cheltuielile de bază, care poate fi deseori destul de consistentă.
Dacă nu dispui de banii respectivi, nu renunța la visul tău și apelează la un credit pentru agricultură. Acesta poate fi incredibil de util și dacă ai deja o afacere dar ai oarecare dificultăți financiare, sau daca apar cheltuieli neprevăzute pe care nu le poți acoperi. Iată care sunt beneficiile unui credit pentru agricultură.
Flexibilitate
În general, aceste tipuri de credite sunt foarte flexibile, lucru foarte avantajos pentru tine și afacerea ta. Mai precis, nu sunt însoțite de un termen fix și restrictiv de returnare a sumei împrumutate, iar garanțiile sunt flexibile. De exemplu, nu trebuie să te simți constrâns să returnezi banii în foarte scurt timp, poți face acest lucru odată ce începi să acumulezi profit din afacerea ta.
Rapiditate
De obicei, astfel de finanțări se oferă mult mai rapid comparativ cu alte tipuri de credite. În special dacă este vorba de o sumă mai mică, poți obține creditul într-un timp foarte scurt și, astfel, poți acoperi rapid cheltuielile presante.
Libertate în alegerea sumei
Există numeroase credite care nu permit... mai mult
Luni, 25 Octombrie 2021, ora 17:25
Doar 27 de piete dintr-un total 514 au ramas inchise in urma restrictiilor impuse de autoritati, ceea ce reprezinta 5,25%, a declarat marti, 17 noiembrie, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.
"Stadiul de functionare a pietelor agroalimentare, pentru ca exista foarte multa dezinformare, este la 16 noiembrie 2020: dintr-un total de 514 piete agroalimentare, 367 au functionat dintotdeauna in spatii deschise sau semi-deschise, nu s-a modificat nimic. Pentru 120, care functionau in spatii inchise, primarii au gasit solutii privind modificarea fluxului astfel incat si acestea au fost deschise. Au ramas inchise 27 de piete din spatii inchise, adica 5,25%. Asta este realitatea privind pietele agroalimentare", a precizat Oros.
Conform Hotararii nr. 52 a CNSU, activitatea pietelor agroalimentare in spatii inchise, targurilor, balciurilor, pietelor mixte si volante si a talciocurilor a fost suspendata incepand din 9 noiembrie pentru a preveni infectarea cu Covid-19.
Producatorii agricoli au dezaprobat aceasta masura, considerand ca astfel sunt favorizate supermarketurile si multinationalele, iar agricultorii romani nu vor mai avea unde sa isi vanda recolta. Federatia Pro Agro preciza atunci ca suspendarea pietelor agroalimentare din spatiile inchise este o masura injusta pentru producatorii romani, in conditiile in care hypermarketurile isi pot continua activitatea, solicitand Executivului revenirea asupra deciziei de suspendare "cat mai grabnic".
Si... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 14:45
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) lucreaza la o Strategie de Gestionare a Apei, care se refera la investitii in infrastructura principala si secundara de irigatii, la infrastructura de desecare-drenaj si la combaterea eroziunii solului. Anuntul a fost facut de ministrul de resort, Adrian Oros, in urma unei intalniri cu Excelenta Sa David Saranga, ambasadorul Statului Israel in Romania, stat care si-a aratat interesul pentru a oferi Romaniei din experienta si tehnologia detinute, pentru combaterea secetei.
"In data de 27 iulie 2020, Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit la sediul institutiei pe E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel. Alaturi de ministru, s-au aflat secretarul de stat George Scarlat, precum si experti din cadrul Directiei Generale de Relatii Internationale si Afaceri Europene. Discutiile au vizat colaborarea dintre Romania si Israel in principal in domeniul identificarii de solutii tehnologice pentru combaterea secetei (de exemplu irigatii), avand in vedere fenomenele meteorologice care au afectat tara noastra. Astfel, ambasadorul David Saranga si-a aratat interesul pentru a oferi Romaniei din experienta si tehnologia detinute de Israel, cunoscut fiind faptul ca acestea sunt printre cele mai performante din lume", a informat marti Ministerul Agriculturii.
Ministrul Adrian Oros a explicat ca la nivelul MADR se lucreaza la o Strategie de Gestionare a Apei, care resupune investitii in... mai mult
Marti, 28 Iulie 2020, ora 13:37
Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat luni, la Bruxelles, la prima reuniune in cadrul Consiliului AgriFish desfasurata in timpul presedintiei germane.
Oficialul roman a declarat ca fermierii europeni se confrunta cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre. Aceasta este totodata prima reuniune cu prezenta fizica de la inceputul pandemiei de Covid-19.
In discursul sau, Adrian Oros a declarat ca Romania considera ca prioritatile si masurile sunt adecvate pentru a atinge obiectivele strategiei. Asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezinta o oportunitate intrucat incurajeaza lanturile de aprovizionare mai scurte, ofera posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sanatoase si sustenabile.
"PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.) are ca obiectiv si garantarea unui venit decent care va permite fermierilor sa reziste la crize de orice natura. Dar fermierii europeni se confrunta deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre, diferente de capitalizare a fermelor etc. In acest sens trebuie continuata convergenta externa a platilor directe. Platile catre fermieri trebuie sa acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepantelor... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 06:44
Dupa 30 de ani de lipsa de viziune pe termen mediu si lung in agricultura si in industria alimentara din Romania, a venit timpul pentru schimbarea orientarii programelor de investitii catre generarea de piete de desfacere pentru produsele agroalimentare romanesti, atrag atentia asociatiile si producatorii de alimente, intr-o scrisoare deschisa transmisa Presedintiei, Parlamentului, Guvernului si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Semnatarii documentului sustin ca autoritatile nu au nicio reactie, "mai ales din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, institutie in care, astazi, pe langa ministru activeaza nu mai putin de cinci secretari de stat".
"Agricultura romaneasca traverseaza o perioada foarte grea, pe fondul crizei economice generate de pandemia de coronavirus, care se suprapune peste o seceta fara procent in ultimii 30 de ani. In ciuda apelurilor disperate facute de fermieri si reprezentantii industriei alimentare, niciun Guvern, in afara de promisiuni, nu a luat cu adevarat masuri concrete pentru a aduce agricultura la locul pe care il merita. Agricultura Romaniei reprezinta baza aprovizionarii cu materie prima pentru industria alimentara. Astazi, cand vorbim despre nevoile agriculturii, despre o criza a alimentelor la nivel mondial, marile schimbari pe care le cerem de peste 25 de ani nici nu sunt luate in consideratie.
Nimeni nu ne asculta, nimeni nu doreste un dialog constructiv atat de necesar celor doua sectoare de... mai mult
Duminica, 31 Mai 2020, ora 14:49
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, ca o seceta ca aceea de acum nu a mai fost in Romania de 50-60 de ani si ca incearca sa-i obisnuiasca pe fermieri sa-si asigure culturile.
"E o seceta extrema si puternica, ce s-a instalat in aceasta parte a Europei, nu numai in Romania, care se suprapune acestei crize a evolutiei pandemiei COVID. (...) Seceta ca anul acesta, spun specialistii, n-a fost de 50-60 de ani", a afirmat Adrian Oros.
Ministrul a mai spus ca pana acum sunt inregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de seceta.
"In afara de faptul ca-i despagubim, incercam sa-i incurajam pe fermieri - pentru ca sunt si alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot sa le diminueze productiile, grindina, inundatii, inghet, ploi torentiale, furtuni - incercam sa-i obisnuim sa-si asigure culturile.
(...) Ministerul Agriculturii suporta 70% din polita de asigurare. In acelasi timp, incercam sa negociem cu bancile sa fie prinsa in polita de asigurare si seceta, pentru ca foarte multe banci nu asigura pentru seceta sau acolo unde asigura pentru seceta, conditiile pe care le impun in contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri", a adaugat Adrian Oros.
Citeste si:
Seceta a afectat aproape un milion de hectare de culturi. Ce spune ministrul Agriculturii despre scumpirea alimentelorDupa coronavirus, vine seceta extrema: Culturile,... mai mult
Duminica, 24 Mai 2020, ora 13:32
Autoritatile britanice au indemnat populatia sa accepte joburile sezoniere in agricultura, pentru ca ar reduce somajul pentru cateva luni si ar diminua nevoia de muncitori romani si de alte nationalitati. Insa apelul lor a ramas aproape fara raspuns.
Alliance of Ethical Labour Providers (din care fac parte companiile HOPS, Concordia si Fruitful) a publicat rezultatele recentelor campanii de recrutare, care releva apetitul foarte redus al britanicilor pentru acest domeniu.
Initial, 50.000 au raspuns la joburile postate de companiile care fac parte din structura (HOPS, Concordia si Fruitful), insa doar 6.000 au dorit sa mearga in a doua etapa a procesului de recrutare, anume participarea la un interviu video cu angajatorul.
Dintre acestia, doar 112 au ajuns sa lucreze in final ca muncitori in agricultura, transmite The Telegraph.
Printre motivele invocate de britanicii care au refuzat ofertele se numara distanta prea mare de la locuinta la ferme si plantatii, programul, sezonalitatea si naveta. Unii isi doreau o munca part-time, iar altii voiau sa fie aproape de casa. De asemenea, au existat persoane care au spus ca nu pot sta pe toata perioada contractului, asa ca nu are rost sa accepte un job pe care nu-l pot duce pana la capat.
Interesul extrem de scazut al britanicilor pentru munca in agricultura i-a ingrijorat pe fermierii din UK, de vreme ce sezonul adunarii fructelor si legumelor incepe curand.
"Sunt cam ingrijorat de faptul ca mii de oameni aplica... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 00:00