Daca te-ai decis ca agricultura este domeniul tau de interes si esti hotarat sa investesti pentru a dezvolta o afacere profitabila pe termen lung, atunci trebuie sa ai in vedere cateva lucruri esentiale.
Afla ce trebuie sa stii si de ce obiecte ai nevoie cand incepi o afacere in domeniul agricol!
Afacere de succes in agricultura - ce ai nevoie pentru a incepe o afacere
Primul pas - sa cunosti zona si specificul culturii pe care vrei sa te bazezi
Analizarea zonei geografice este primul pas care te va ajuta sa iti dai seama ce tip de cultura va putea fi profitabila pe terenul ales.
Trebuie sa stii ca, spre exemplu, un teren pe campie poate fi locul ideal pentru plantarea leguminoaselor, in timp ce un teren situat intr-o zona deluroasa este mai potrivit pentru plantarea unei culturi de vita de vie ori pomi fructiferi.
Alegerea utilajului agricol
Pentru inceput, verifica gama variata de anunturi utilaje agricole. Vei avea norocul sa gasesti informatii complete despre fiecare utilaj in parte, iar in felul acesta vei stii care este cel mai bun utilaj de care ai nevoie.
Gandeste-te la posibilii parteneri
Gandeste in avans care sunt companiile care au nevoie de materia prima pe care tu urmeaza sa o furnizezi. Ia in calcul discutii si intalniri cu persoane din zone diferite, tocmai pentru a-ti cunoaste avantajele.
Incearca sa iti stabilesti posibile contracte pe termen lung cu companii deja bine stabilite in piata.
Afla toate informatiile despre... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 16:08
Gheorghe Albu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), atrage atentia ca temperaturile ridicate din ultima perioada vor afecta grav agricultura.
"Productia agricola din acest an va fi cu cel putin 30% mai mica decat ne asteptam", sustine acesta intr-un interviu acordat RFI Romania.
"Am peste 40 de ani vechime in agricultura si pot sa va spun ca nu am intalnit ani la fel. Dar anul acesta este un an atipic, in care nu am avut deloc zapada. Mai mult decat atat, temperaturile au fost ridicate pe timp de zi, peste 10 grade, iar seara au fost temperaturi de -3, -4 grade.
Diferenta asta de aproape 15 grade de la zi la noapte nu face decat sa creeze un stres plantelor, motiv pentru care marea majoritate a culturilor de grau si de orz deja are semne de bola, patarea frunzelor, la care s-au instalat foarte multe viroze (...)
Anotimpurile nu mai sunt anotimpuri, sunt contra-anotimpuri. Avem temperaturi de primavara in iarna, avem temperaturi de iarna in primavara", a declarat acesta.
Potrivit specialistului, din acest motiv va fi nevoie de mai multi bani in primavara pentru a face tratamente suprafetelor insamantate cu grau, orz si rapita. Totodata, productiile vor fi cu mult diminuate din aceeasi cauza, iar situatia s-ar putea agrava daca seceta se mentine.
"Precipitatiile sunt binevenite. Temperaturile ar trebui sa fie cele ale sezonului. Si asa exista probabilitatea ca productiile sa fie diminuate cu 30%, daca nu mai bine,... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 14:06
Productia agricola a Uniunii Europene a avut o valoare de 434,3 miliarde de euro in 2018, cu 0,6% mai mare decat in 2017, statele membre cu cea mai mare productie agricola totala fiind Franta (77,2 miliarde de euro sau 18% din totalul UE), Italia (56,9 miliarde euro sau 13%) si Germania (52,7 miliarde euro sau 12%), arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Locurile urmatoare sunt ocupate de Spania (52,2 miliarde euro sau 12%), Marea Britanie (29,8 miliarde euro sau 7%), Olanda (28,2 miliarde euro sau 6%), Polonia (25 miliarde euro sau 6%) si Romania (18,6 miliarde euro sau 4% din totalul UE).
In jumatate dintre statele membre ale Uniunii Europene valoarea productiei agricole a crescut in 2018, cel mai semnificativ avans fiind raportat in Slovenia (17,9%), Romania (8%) si Croatia (5,9%). In jumatate din statele membre ale Uniunii Europene valoarea productiei agricole a scazut in 2018, cel mai important declin fiind raportat in Danemarca (8,9%), Suedia (8,8%) si Lituania (7,4%).
In randul statelor membre ale Uniunii Europene cu cea mai mare industriei agricola, valoarea productiei agricole totale a urcat anul trecut cu 5,6% in Franta, cu 3% in Italia si in Spania, iar in Germania a scazut cu 6,3%.
Valoarea productiei agricole este influentata de o modificare de pret, o modificare de volum sau o combinatie intre cele doua elemente. Cresterea cu 0,6% a valorii productiei agricole a UE in 2018 comparativ cu 2017 a fost determinata, in... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 13:41
Afacerile agricole au specificul lor, iar costurile asociate diverselor activitati agricole sau cele pentru achizitionarea utilajelor necesare nu suporta amanare.
Activitatea agricola are nevoie de o sursa constanta de finantare, pe tot parcursul anului - in timp ce incasarile depind de recolte si de sezonalitatea acestora.
In plus, pentru a-ti mentine productivitatea si a te dezvolta, pastrandu-ti locul in piata, ai nevoie de investitii constante in utilaje si echipamente de lucru, in modernizarea si renovarea punctelor de lucru sau in achizitia de terenuri.
Creditele agricole reprezinta adesea cea mai potrivita solutie pentru finantarea activitatii curente si a diverselor achizitii, dar si pentru a fructifica oportunitatile de dezvoltare ale afacerilor din acest sector.
Ce tip de imprumut bancar este cel mai potrivit pentru sustinerea afacerii tale in agricultura? Un credit pentru activitatea curenta, un credit de investitii in agricultura, sau unul mixt, ce permite atat finantarea activitatii, cat si mici investitii in echipamente sau utilaje? Ai mai jos cateva dintre variantele de credite agricole Patria Bank disponibile in acest moment.
Creditele agricole pentru finantarea activitatii curente
O afacere in agricultura presupune existenta unor solutii de finantare pe tot parcursul anului: pentru a achizitiona seminte, pesticide sau ingrasaminte, pentru reparatiile utilajelor sau pentru motorina, de exemplu.
Ai nevoie de un maxim de flexibilitate... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 16:35
Producatorii si comerciantii romani din sectorul agricol au la dispozitie, incepand de miercuri, platforma digitala Commoditrader, care le permite sa comercializeze si sa administreze digital transportul produselor agricole.
Potrivit unui comunicat, aplicatia de origine daneza Commoditrader ofera clientilor posibilitatea de a compara preturi si alti termeni contractuali din pietele agricole, atat din Romania, cat si din afara tarii, marind astfel puterea de negociere a fermierilor si oferindu-le comerciantilor acces mai usor la piata, sustin reprezentantii platformei.
Romania este prima tara din Europa de Est in care se lanseaza aceasta platforma.
"Am ales Romania pentru ca este o piata care se dezvolta rapid, cu o populatie de oameni deschisi in gandire, gata de schimbare - lucru pe care il consideram un aspect cheie in deschiderea catre noi cai de tranzactie. Romania este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producatori de cereale din Europa, desi structura comertului necesita optimizare pentru a putea oferi fermierilor din Romania acces mai bun la piata, si este, asadar, una dintre cele mai importante prioritati ale afacerii noastre", spune Ida Boesen, co-fondator al Commoditrader.
Romania are o pondere de 53,4% a terenurilor agricole din totalul teritoriului sau si, desi detine o treime din fermele din Uniunea Europeana, mult mai mult decat orice alt stat membru din UE, are doar 4% din totalul productiei agricole din regiune, potrivit Eurostat, pe baza... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 14:52
Statisticile arata ca in Romania un utilaj agricol este folosit de peste 3 ori mai mult fata de media europeana, si cu mult mai mult fata de tari precum Germania, Olanda sau Austria. Acest lucru este cauzat, in principal, de lipsa investitiilor in tehnologizarea agriculturii romanesti. Pentru a ajunge la acelasi nivel cu media europeana, agricultura din Romania ar avea nevoie atat de importuri de utilaje cat si de o crestere masiva a productiei interne de astfel de echipamente.
O alta problema este reprezentata de accesul la fonduri de achizitie a utilajelor si echipamentelor performante care pot contribui la cresterea productivitatii si implicit a veniturilor generate. Astfel, este important ca fermierii sa cunoasca toate optiunile disponibile pentru finantarea echipamentelor agricole, solutii pe care le pot accesa atat pentru achizitionarea de echipamente si utilaje noi cat si pentru cele de tip second-hand.
Optiuni finantare utilaje si echipamente agricole
Fermierii romani au la dispozitie mai multe optiuni de finantare a utilajelor si echipamentelor agricole, fiecare cu o serie de avantaje si dezavantaje.
Prima optiune, si cea mai folosita in prezent, este achizitionarea directa ("cu banii jos") a utilajelor si echipamentelor agricole. Principala problema legata de acest tip de finantare este faptul ca foarte putini fiermieri isi permit sa achizitioneze un utilaj platind intreaga valoare a acestuia. Din acest motiv fermierii romani recurg deseori la... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 16:07
Romania va avea pentru prima data in istoria existentei sale trei ani agricoli buni unul dupa altul, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
"Romania va avea pentru prima data in istoria existentei sale trei ani agricoli buni unul dupa altul. Este un lucru exceptional pentru fermieri, nemaiintalnit, pentru ca in 2017 am avut 9 recorduri istorice, in 2018 am avut sase si acum spun ca nu ne mai dam jos de pe podiumul UE, pentru ca fermierii s-au dotat, au indemanarea necesara tehnologica, respecta tehnologiile, bravo lor, se lupta in conditii extraordinare, iar statul este aproape cu subventiile si la timp", a precizat Petre Daea, la TVR 1.
In 2018, Romania a inregistrat o recolta totala de cereale de aproximativ 32 de milioane de tone, clasandu-se pe locul trei in Uniunea Europeana (UE), dupa Franta si Germania.
La porumb boabe, Romania a fost pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie din UE, cu o recolta totala de 19 milioane de tone, in crestere cu aproape 33% fata de 2017 si un randament de 7,8 tone/hectar, devansand Franta, care a obtinut 12,59 milioane de tone anul trecut.
In ceea ce priveste productia de grau, tara noastra a ocupat pozitia a 4-a in UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% fata de 2017 si o medie de 4,8 tone/ha. Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone in 2018, fiind mai mare cu 15,01% fata de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date au pozitionat Romania din nou... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 10:24
Investitiile in terenuri arabile nu sunt o modalitate stralucita pentru a face bani insa un grup de familii germane instarite pariaza ca astfel pot sa contracareze dobanzile reduse oferite de banci, transmite Bloomberg.
Aceste familii, printre care se numara si descendentii producatorului de avioane Claude Dornier, au cumparat terenuri agricole in Romania si Uruguay iar acum incep sa se orienteze spre o regiune si mai indepartata.
"Consideram ca Australia este foarte interesanta. Este singura tara dezvoltata din lume care dispune de terenuri agricole la preturi rezonabile", a declarat Dirk Ruettgers, directorul Do Investment AG, compania care se ocupa de investitiile familiilor respective.
Apetitul pentru terenuri agricole a crescut in ultimii 20 de ani pe masura ce investitorii incearca sa cumpere active pentru a se proteja de inflatie si recesiune. Ruettgers, care descrie investitiile in terenuri arabile drept un instrument verificat de protejare impotriva crizei, a subliniat ca mizeaza pe un randament de sase pana la noua procente pe an.
"Populatia creste, terenul se imputineaza iar cererea de alimente este in crestere", a subliniat Dirk Ruettgers.
Ideea de a investi in terenuri arabile a aparut cand familia lui Silvius Dornier a decis sa ii vanda actiunile pe care le detinea la constructorul de avioane Dornier-Werke si sa gestioneze activele printr-o companie de investitii. Ulterior, in 2005, a fost infiintata compania Do Investment sub forma unui asset... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:00
Grupul bancar francez Credit Agricole ia in considerare vanzarea subsidiarei din Polonia, a 13-a mare banca a tarii dupa active, deoarece nu poate concura cu jucatorii mai mari intr-o perioada in care ratele dobanzilor sunt scazute, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Activele subsidiarei Credit Agricole se ridica la 33 de miliarde de zloti (6,62 miliarde de lire sterline), inclusiv activele firmei de leasing a grupului.
Vanzarea ar continua trendul de consolidare din sectorul bancar polonez, care s-a accelerat in ultimii ani pe masura ce Partidul Lege si Justitie (PiS) incurajeaza cresterea ponderii ocupate de investitorii polonezi in sectorul bancar local.
In luna aprilie a acestui an, BNP Paribas a preluat, pentru 775 milioane de euro, activitatile poloneze ale grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, o tranzactie care permite grupului bancar francez sa isi consolideze pozitia de a sasea mare banca din Polonia. Dupa cateva luni, Santander a preluat operatiunile de retail banking ale Deutsche Bank din Polonia.
"Subsidiara poloneza a Credit Agricole este de vanzare", au anuntat sursele.
Un purtator de cuvant al Credit Agricole din Paris a refuzat sa comenteze informatia.
Alte surse au declarat recent ca Societe Generale analizeaza o posibila vanzare a diviziei sale din Polonia, Eurobank, care se confrunta cu o intensificare a presiunilor din partea competitorilor si autoritatilor de reglementare.... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 10:44