Laurentiu Ionescu, fondatorul agentiei de turism First Class, a oferit un interviu pentru Ziare.com in care a explicat dificultatile de care s-a lovit de cand autoritatile elene au inchis cinci dintre cele sase vami cu Bulgaria, dar si de la introducerea obligativitatii completarii unui formular cu 48 de ore inainte de calatorie.
Agentia pe care Laurentiu Ionescu o conduce transporta turisti din Romania in insula Thassos, cu autocarul. Ionescu a facut o comparatie intre situatia de dinainte de 1 iulie si cea dupa aceasta data, de cand au intrat in vigoare noile reglementari ale autoritatilor din Grecia.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis miercuri, 1 iulie, o informare in atentia cetatenilor romani care intentioneaza sa calatoreasca in Grecia. Potrivit comunicatului, accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas, ca urmare a introducerii obligativitatii completarii unui formular electronic prin care sa se asigure evidenta celor care intra in tara.
Masura a fost dispusa in vederea dotarii celor cinci puncte vamale cu cititoare de coduri QR, un cod de confirmare pe care il primesc toti cei care completeaza formularul.
O alta prevedere se refera la efectuarea unor teste aleatorii pentru depistarea bolnavilor de COVID-19. Conditiile de intrare pe teritoriul national pot fi modificate oricand de autoritatile elene, fara niciun preaviz, in functie de numarul de cazuri noi... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 16:25
Oficialii de la Sofia sustin ca anul 2016 a fost cel mai profitabil pentru industria de turism a Bulgariei din ultimii 25 de ani.
Avalansa de turisti germani si rusi a alimentat conturile hotelierilor bulgari, numai in lunile iunie si iulie veniturile crescand cu 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a anuntat ministrul bulgar al turismului, Nikolina Angelkova, citata de agentia Novinite.
Exodul de pe plajele din Turcia a adus pe litoralul bulgaresc cu 38% mai multi turisti germani si cu 30% mai multi excursionisti din Rusia, in vreme ce o surpriza neasteptata au reprezentat-o si romanii, cu o crestere de 20% a numarului de vizitatori.
Primele 7 luni ale anului au adus venituri in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada anului a anului trecut, cu un plus realizat in varf de sezon iunie-iulie de peste 500 de milioane de euro, a precizat ministrul de resort.
Comparativ cu cel mai bun an din turismul bulgar post-comunist, 2014, anul acesta s-a inregistrat deja o crestere cu 14%, a apreciat Angelkova.
Cel mai important castig este faptul ca Bulgaria a devenit o destinatie accesibila aproape tot anul, sustine ministrul, oferta diversificata si dezvoltarea serviciilor in sector anuntand mentinerea trendului pozitiv in industria turistica. mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 18:05
Agentiile de turism incep vineri reducerile de Black Friday, de pana la 50%, iar ofertele includ destinatii de vara in tara si strainatate, dar si pachete de Craciun si Revelion, pentru Valea Prahovei, Malta sau Laponia.
Desi, traditional, Black Friday este programat in ultima vineri din noiembrie, agentiile de turism incep cu o saptamana mai devreme reducerile, lansand astfel conceptul de "early black friday" ("vinerea neagra timpurie").
Reprezentantii agentiei care a dat startul anul trecut campaniei de reduceri de Black Friday, Mareea, spun ca in acest an tendinta pietei, si nu doar in domeniul turismului, este sa decaleze data reducerilor.
"Anul acesta am decis sa ne aliniem de trendului generat de marii retaileri de electronice, care au inceput promovarea black friday cu o saptamana mai devreme, respectiv in data de 22 noiembrie. Astfel, suntem convinsi ca turistii care si-au creat o traditie din a vana aceste reduceri deosebit de importante vor fi prezenti in mediul online si offline pe 22 noiembrie. De aceea, pentru aceasta zi de vineri am decis aplicarea reducerilor maximale, de pana la 50% pentru destinatiile de vacanta cele mai atractive si solicitate", a declarat Marius Usturoiu, directorul general al Mareea.
Astfel, o camera dubla la un hotel all inclusive de 3 stele din statiunea Mamaia, care costa in intervalul 28 iunie - 3 iulie aproximativ 2.500 de lei, va putea fi achizitioanta vineri cu 1.500 de lei.
Potrivit lui Usturoiu, destinatia... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 15:20
Happy Tour si Eximtur raman cele mai mari agentii de turism din Romania dupa cifra de afaceri, urmate de Christian Tour, al carui actionar, Cristian Pandel, devine, la 37 de ani, romanul care detine cel mai mare grup de agentii de turism, cu afaceri cumulate de 180 milioane lei.
Christian Tour intra in primele trei agentii de turism dupa ce a inregistrat la Ministerul Finantelor cifra de afaceri de 155,8 milioane de euro, obtinuta anul trecut. In ultimii ani, firma Christian '76 Tour, care detine turoperatorul, inregistra la Ministerul Finantelor comisionul obtinut, si nu cifra de afaceri.
"Anul trecut am avut o crestere a afacerilor de 30%, bazata pe majorarea numarului de zboruri charter cu 30% si pe deschiderea a zece sedii noi la nivel national. Cele mai vandute destinatii pentru noi sunt Grecia, Turcia, Spania si Bulgaria", a declarat Cristian Pandel.
Proprietarul Christian Tour devine totodata, la 37 de ani, romanul care detine cel mai mare grup de agentii de turism din Romania, cu afaceri cumulate de peste 181 de milioane de lei. Pandel a cumparat anul trecut agentia Europa Travel, care a avut in 2012 vanzari de peste 24,6 milioane de lei.
Happy Tour, liderul din ultimii 10 ani
Cea mai mare agentie de turism la nivel national ramane, ca in fiecare an din ultimul deceniu, Happy Tour, infiintata de Nicolae Demetriade si achizitionata in anul 2007 de fondul spaniol de investitii GED. Agentia a incheiat anul trecut cu afaceri de 182 milioane de lei, in... mai mult
Duminica, 16 Iunie 2013, ora 13:56
Sebastian Constantinescu conduce Travel Planner, una din primele agentii online de turism din Romania, infiintata in 2008 si axata pe vacante in Bulgaria si Grecia. Ideea afacerii s-a nascut la intalnirea celor doua pasiuni ale sale: turismul si IT-ul, iar pentru viitor isi propune sa abordeze o multime de premiere pe piata romaneasca.
"Am pornit de la zero. Am muncit, am pus foarte mult suflet in dezvoltarea proiectului, iar parcursul nu a fost unul foarte usor. Am finalizat proiectul in 2008 si am inceput initial colaborarea cu o agentie de turism.
Desi primul an s-a incheiat peste asteptari, din cauza diferentelor de viziune cu conducerea agentiei, din 2009, Travel Planner - care era deja firma de consultanta - a devenit o companie independenta", isi incepe omul de afaceri povestea de business.
Acum, dupa cativa ani de experienta, are si cateva sfaturi pentru cei ce vor sa isi infiinteze propria afacere:
"Sa aiba curaj si sa fie perseverent. Dar, pentru ca exista un dar... Sa se asigure ca stapaneste domeniul, ca are relatiile necesare si ca nu neglijeaza mediul online - extrem de important pentru promovarea unei afaceri", spune Sebastian Constantinescu, intr-un interviu acordat Business24.
Pe langa faptul ca aveti o afacere in turism, sunteti si pasionat de domeniu. Ce v-a determinat sa alegeti turismul? Mai reprezinta turismul o afacere profitabila in ziua de azi?
Am fost la un pas de a alege o cariera in IT, insa pe ultima suta de metri... m-am... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 00:00
Agentiile de turism au lansat in luna decembrie programul "Turbo early booking", cu reduceri de pana la 50% pentru pachetele de vacanta din vara vandute pana la sfarsitul acestui an, discounturile fiind duble fata de programul clasic early booking, care se incheie la finele lui martie.
"In luna decembrie agentiile au lansat in premiera turbo early booking, un program cu reduceri speciale valabile doar pana la sfarsitul anului. Discounturi care sunt aproape duble fata de programul clasic early booking, care se incheie la 31 martie", a declarat pentru Mediafax Marius Usturoiu, proprietarul Mareea, una dintre cele mai mari agentii de turism intern din Romania si principalul turoperator specializat in litoralul romanesc.
El spune ca reducerile din decembrie ajung pana la 40-50%, iar incepand din ianuarie si pana la finalul lui martie sunt de maxim 25%.
Si Cristian Pandel, proprietarul grupului de agentii Christian Tour, unul dintre cele mai mari din piata, spune ca fata de reducerile din decembrie, in ianuarie preturile pentru early booking vor creste cu aproximativ 20%.
Reducerile scad treptat la inceputul anului, afirma si Alin Burcea, proprietarul agentiei Paralela 45, in medie cu 10% pe luna, ajungand in martie la 20-25%.
Usturoiu spune ca printre destinatiile care pot fi cumparate cu mari reduceri in decembrie se numara litoralul romanesc, Grecia, Turcia, Bulgaria si Spania.
Burcea spune ca in ceea ce priveste agentia pe care o conduce cea mai vanduta... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 13:21
Intr-o perioada marcata de criza globala, cheia succesului in turism consta in gasirea de noi destinatii la preturi mici si servicii de buna calitate. Anul acesta, majoritatea romanilor vor cauta destinatii low cost.
De aceea, litoralul romanesc, Bulgaria si Grecia raman primele in top. Cu toate acestea, revin in trend destinatii precum Muntenegru sau Kefalonia.
Romanii nu renunta la vacante nici pe timp de criza, spun agentiile de turism, insa dupa trei ani in care criza s-a resimtit in buzunare, profilul turistului roman s-a schimbat. Acesta cauta destinatii cu buget limitat, insa servicii de calitate.
"Operatorii de turism trebuie sa-si amplifice eforturile pentru a oferi familiilor vacante in locurile unde doresc sa ajunga, cu bani mai putini decat in anii precedenti. Asa se face ca, pe langa varianta transportului cu avionul, avem noi destinatii in care folosim autocarele, respectiv Kefalonia, Skiathos si Muntenegru", declara directorul general al agentiei Europa Travel.
Prima dintre ele, Kefalonia, cea mai mare insula ioniana, este inca destul de putin cunoscuta de catre turistii romani. Insula este faimoasa si pentru plaja Myrthos, considerata drept una dintre cele mai frumoase din lume.
Pentru Kefalonia, cu doar 379 de lei, turistii pot beneficia de sase nopti de cazare, mic dejun si asistenta turistica, la hotelul de doua stele Ocean View, din statiunea Skala. Tot atat costa si o saptamana la hotelul Kalipso, din statiunea Poros.
Directorul... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 19:05
Vacantele din timpul sarbatorilor de iarna reprezinte aproximativ 10% din profitul unei agentii de turism, iar cele mai cautate destinatii in 2011 sunt Ungaria, Austria, Israel, a declarat pentru Business 24, Bikfalvi Martin, manager Calibra Invest.
Ca element de noutate in 2011, turistii au fost interesati de destinatii exotice precum Republica Dominicana, Jamaica sau Dubai, obtinute la jumatate de pret, sub conditia sa fie achizitionate cu mult timp inainte, potrivit unui raport ANAT.
"In 2011 a avut de castigat Dubaiul, ca destinatie calda, cosmopolita si relativ aproape fata de Romania", potrivit ANAT.
Agentiile de turism s-au adaptat cerintelor publicului, si au introdus noi destinatii in ofertele lor. Pentru CalibraTour destinatiile incluse in oferta agentiei pentru 2011 au fost Franta, Ucraina, Sri Lanka, Maldive.
O explicatie a acestui fenomen ar fi aceea ca pe fondul general al crizei mondiale, tarifele au devenit mult mai accesibile si tendinta a fost de transformare in turism de masa, cu suport de zboruri charter pe langa toate variantele de zboruri regulate.
Destinatiile preferate ale romanilor si-au pastrat si in acest an ponderea pe piata turismului. Astfel, numarul de turisti care au plecat in Antalya s-a mentinut la nivelul anului trecut, chiar daca tarifele pentru destinatia Turcia au inregistrat cresteri de aproximativ 10%, lucru care se poate afirma si despre litoralul bulgaresc si regiunea Halkidiki (Grecia). Aceste destinatii au... mai mult
Luni, 26 Decembrie 2011, ora 13:35
Cu 40% din capacitatea de cazare la nivel national, litoralul a devenit o afacere de baza pentru multe din marile agentii de turism romanesti, conform Medifax.Insa ofertele la mare raman o munca grea pentru alte agentii, care scot treptat din oferta o parte dintre hotelurile de la Marea Neagra.
Cea mai mare agentie de turism din tara cu actionari romani, Eximtur, al carei punct forte a fost in ultimii ani litoralul romanesc, a schimbat partial strategia si s-a orientat mai mult catre catre turismul extern.
"Desi nu pare, nu e usor sa vinzi litoralul romanesc, pentru ca imaginea acestuia in Romania nu e foarte buna si exista multe nemultumiri vis-a-vis de calitatea serviciilor in statiuni.
Pentru o agentie care trimite turisti la marea romaneasca rata castigului este, in medie, de 7,5%, mult mai mica fata de destinatiile externe, unde e de 10-12%", spune Lucia Morariu, care a adus anul trecut pe litoral circa 50.000 de turisti romani, cu o cifra totala de vanzari pe litoral de aproximativ 20 milioane de lei (4,7 milioane euro), fata de 6 milioane de euro in anul 2009 si aproximativ 60.000 de turisti.
Ea a explicat ca turistii traditionali de litoral ai Eximtur, cat si o mare parte din agentiile care revand produsele turoperatorului din Cluj, au inceput din ce in ce mai mult sa solicite destinatii externe sau alte destinatii din tara, in detrimental litoralului.
Morariu a mentionat ca din vara anului trecut TVA pentru turismul intern a crescut de la 19% la 24%, in timp ce,... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 15:52