Consiliul fiscal pune la dispozitia Ministerului de Finante, in cuprinsul Opiniei referitoare la proiectul de rectificare bugetara, un rezumat al actiunilor intreprinse de Bulgaria pentru reforma administratiei fiscale, in oglinda cu reforma aplicata in Romania.
Documentul contine si exemplul de bune practici din Polonia in materia reducerii deficitului de incasare a TVA.
Statistica europeana arata ca Romania a fost anul trecut tara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB (cu exceptia Irlandei, care constituie un caz special, prin cresterea artificiala a PIB, dupa schimbarea raportarii rezultatelor unor multinationale mutate din Regatul Unit).
Si in privinta incasarii TVA Romania are rezultate slabe, clasandu-se pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, cu un deficit de incasare a TVA de aproximativ 36%.
Reforma Fiscului, blocata politic in Romania, este singura solutie pentru a creste sustenabil veniturile la buget.
Reforma administratiei fiscale - experienta Bulgariei si a Romaniei in proiectele cu Banca Mondiala
Bulgaria a realizat o prima reforma a administratiei fiscale in perioada 2003-2008, cu ajutorul BM, cu o finantare de 63 milioane dolari. Reforma a vizat maximizarea conformarii fiscale, cresterea eficacitatii si eficientei colectarii, crearea unui corp profesionist de angajati, reducerea coruptiei, cresterea echitatii, reducerea poverii fiscale si sprijinirea cresterii economice.... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 12:58
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) isi va atinge gradul de colectare a impozitelor si taxelor de 30%, a afirmat, miercuri, Virgil Pirvulescu, vicepresedinte in cadrul ANAF, la conferinta anuala de taxe organizata de PwC Romania.
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala, asa cum stiti de altfel, pe zona contribuabililor care intampina dificultati in plata voluntara a obligatiilor fiscale a initiat o serie de modificari in sensul in care esalonarile sunt mai usor de accesat si astfel incercam sa venim in sprijinul contribuabililor cu probeleme temporare in asigurarea lichiditatilor necesare achitarii impozitelor si taxelor. De asemenea, cand vorbim de o crestere ne gandim foarte mult pentru anul 2019 sa accentuam administrarea contribuabililor aflati sub incidenta prevederilor Legii 85....Eu zic ca 30% vom incasa anul acesta. Si mai bine. Avem de unde", a spus Virgil Pirvulescu.
El a spus ca in zona insolventelor se genereaza obligatii fiscale care nu se mai achita catre bugetul de stat si prin intermediul unor modificari legislative curente se incearca acordarea unei atentii in asa fel incat volumul impozitelor si taxelor colectate pe zona insolventelor sa fie mult mai mare.
Virgil Pirvulescu a mentionat ca in acest moment ANAF-ul incearca si va reusi intr-un mod substantial sa elimine din piata persoane care prin actiunile lor genereaza dificultati in realizarea creantelor bugetare, iar unicul lor scop este de a eluda plata taxelor.
El a... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 14:36
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat o noua data cand pune in vanzare masina Aro care i-a apartinut lui Nicolae Ceausescu. Pretul de vanzare este cu 25% mai mic decat la prima licitatie.
Fiscul a programat pentru data de 7 martie o licitatie pentru a vinde autoturismul marca Aro 304, care, potrivit datele subliniate de institutie, "a fost utilizat de fostul presedinte al Romaniei Nicoale Ceausescu".
De culoare gri si fabricat in 1977, autoturismul pe benzina are o capacitate de 2.495 cmc, iar bordul arata ca a parcurs 72.453 de kilomentri.
Pretul de evaluarea, respectiv de pornire al licitatiei, este de 103.125 lei (21.700 de euro), neimpozabili, respectiv nu se aplica TVA.
La inceputul lunii februarie, ANAF a incercat sa vanda aceeasi masina la un pret de 137.500 de lei (29.000 de euro).
In prezent, autoturismul se afla in proprietatea lui Ovidiu Tender, de la care statul incearca sa recupereze bani, in urma unor inselatori si cazuri de spalare de bani dovedite.
Taxa de participare reprezinta 10% din pretul de pornire al licitatiei, care trebuie sa fie platita cash sau poate fi depusa o scrisoare de garantie, pana la data de 6 martie. ...citeste mai departe despre "Fiscul scoate din nou la vanzare ARO-ul lui Ceausescu. Cat i-a scazut pretul" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 14:20
Un apartament aflat in proprietatea fostului senator Marius Ovidiu Isaila, un teren al fostului vicepresedinte al ANRP Remus Baciu sau un apartament detinut de Jean Catalin Sandu, fost vicepresedinte AVAS, sunt scoase la licitatie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Directia Generala Executari Silite Cazuri Speciale, pentru a acoperi o parte din prejudiciile din dosarele in care proprietarii au fost condamnati definitiv.
Pe de alta parte, Fiscul reia pentru a treia oara licitatia pentru imobilul cu 10 etaje al vechiului sediu al grupului Rompetrol de pe Calea Victoriei. In acte, imobilul apartine firmei Oilfield Exploration Business Solutions SA, fosta Rompetrol SA.
Anunturile pentru vanzarea acestor imobile au fost postate pe site-ul ANAF.
Licitatiile vor avea loc pe 13 decembrie, iar in cazul fostului sediu Rompetrol pe 10 ianuarie.
Senatorul care discuta in toaleta
Fostul senator PSD Marius Ovidiu Isaila a fost condamnat, in noiembrie 2016, la 5 ani si 4 luni de inchisoare pentru trafic de influenta.
Judecatorii au decis si confiscarea sumei de 180.000 de euro, mita primita de fostul parlamentar pentru a interveni in vederea stoparii unui control ANAF la firma unui om de afaceri.
Cazul lui Marius Ovidiu Isaila a fost mediatizat dupa ce acesta l-a dezbracat in toaleta Parlamentului pe colaboratorul DNA din acest dosar. Motivul: frica de microfoane.
"Baiatu', asculta-ma! Tu asculta-ma! E ceva in neregula aici. Nasul meu de vulpoi batran... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 11:22
Un imobil de 9 etaje in suprafata totala de 2.155 de mp, confiscat in favoarea statului in baza sentintei din dosarul prabusirii Fondului National de Investitii, in care a fost implicat Sorin Ovidiu Vintu, urmeaza sa fie transmis cu titlu gratuit Ministerului Finantelor. Fiscul din Ploiesti urmeaza sa amenajeze acolo un sediu secundar.
Directorul Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Cornel Calinescu, a facut anuntul la o dezbatere la care au luat parte magistrati, diplomati si reprezentanti ai Fiscului, pe tema recuperarii prejudiciilor.
Este pentru prima data cand un astfel de imobil, confiscat in favoarea statului, urmeaza sa fie reutilizat si transmis unei institutii publice.
Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de imobile confiscate de instanta, si care stau nefolosite, este cel al fostului sediu Grivco si al fostului sediu al Antenei 3, ambele din Bucuresti, confiscate de stat in urma condamnarii lui Dan Voiculescu in Dosarul ICA.
La evenimentul de marti, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a aratat ca institutiile care au competenta de a recupera banii sau bunurile considerate a fi prejudicii ar trebui sa se comporte ca un bun administrator.
Kovesi: Un condamnat prefera sa stea mai mult in inchisoare, dar sa nu i se confiste averea
"Daca vorbim de imobile, aveam foarte multe institutii care platesc chirie. De ce un imobil confiscat nu poate fi dat in folosinta unei institutii pentru a economisi chiria?", s-a... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 07:21
"Nu o sa scape nimeni sa nu plateasca mai devreme sau mai tarziu", a sustinut marti, in cadrul unei dezbateri publice privind recuperarea prejudiciilor din dosarele penale, unul din directorii din cadrul ANAF.
Directorul adjunct al Directiei Executari Silite Cazuri Speciale din ANAF, Toni Avram, a explicat ca structura din care face parte se ocupa de recuperarea prejudiciilor in marile dosare de coruptie sau crima organizata.
"Eu sunt cel de la munca de jos, de la baza", a explicat acesta cu ce se ocupa. Este pentru prima data cand un oficial din cadrul Ministerului de Finante explica public ce face statul roman pentru recuperarea prejudiciilor si cu ce piedici se confrunta. Structura aceasta din ANAF se ocupa de recuperarea prejudiciilor si a confiscarilor in baza deciziilor definitive pronuntate de instanta.
Declaratiile au fost facute la o dezbatere la care au luat parte magistrati, diplomati si reprezentanti ai Fiscului, pe tema recuperarii prejudiciilor.
Citeste si Kovesi: Un condamnat prefera sa stea mai mult in inchisoare, dar sa nu i se confiste averea
Care sunt hibele sistemului
Toni Avram a explicat ca in cadrul Directiei Executari Silite Cazuri Speciale din ANAF exista un numar de peste 20.000 de dosare de executare silita, derivate din hotarari judecatoresti, pronuntate in materie penala.
"Aceste creante provenite din savarsirea de infractiuni au un caracter cert ca si suma stabilita, dar un caracter incerct ca suma ce urmeaza a fi... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 13:14
Unitatea de Imprimare Rapida Ramnicu Valcea a distrus, in 2016, un numar de 4.394.760 de scrisori recomandate pe care ANAF-ul le-a trimis persoanelor fizice sau institutiilor publice. Distrugerea a aproape 700.000 de plicuri a costat statul aproape 2 milioane de lei.
Detaliile apar in Raportul public pe anul 2016 realizat de Curtea de Conturi, la capitolul privind Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Inspectorii au aratat ca, pentru comunicarea obligatiilor fiscale catre contribuabili, Unitatea de Imprimare Rapida Ramnicu Valcea transmite plicuri, dar un procent foarte mare din plicurile trimise nu ajunge la destinatari din diverse motive, acestea fiind returnate si, ulterior, distruse.
De ce se intorceau plicurile
Astfel, in cadrul misiunii de audit financiar, s-a constatat ca in anul 2016 au fost distruse, la nivelul Unitatii de Imprimare Rapida Ramnicu Valcea, 4.394.760 de scrisori recomandate cu AR (plicuri), primite retur, din care 11.557 de plicuri aveau adresa incompleta, in cazul a 456.550 de plicuri, destinatarul s-a mutat de la adresa, 134.450 de plicuri au avut mentiunea "necunoscut", iar 83.013 plicuri au fost returnate din "alte motive".
O serie de plicuri primite retur aveau ca destinatari diverse entitati publice ca: tribunale, judecatorii, parchete de pe langa judecatorii si tribunale, curti de apel, spitale, licee, scoli, gradinite, agentii, oficii, primarii, unitati militare, prefecturi, consilii judetene, arata Curtea de Conturi.... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 15:54
O decizie referitoare la numirea noului sef al Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) se va lua in urmatoarele zile, iar acesta trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de performanta, a declarat, joi seara, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Este o discutie privind schimbarea sefului ANAF. Sunt inca discutiile in derulare. Pana cand nu va aparea in Monitorul Oficial decizia de numire din partea primului ministru a persoanei care va ocupa functia de sef de la Fisc, nu are rost sa facem speculatii.
Indiferent cine vine in aceasta pozitie, va trebui sa aiba un contract clar de perfomanta, va avea niste indicatori clari de performanta si, daca nu raspunde, daca nu indeplineste acesti indicatori... acea persoana... In urmatoarele zile se va lua o decizie", a spus Teodorovici, la Antena 3.
Seful Fiscului este, din 19 iulie 2017, Mirela Calugareanu. Ea a fost numita atunci de Mihai Tudose, dupa ce fostul premier l-a demis pe Bogdan-Nicolae Stan. Pe Bogdan Stan dorise sa-l demita si primul premier PSD, Sorin Grindeanu.
Tudose n-a renuntat insa de tot la stan, ci la pus, imediat dupa demitere, vicepresedinte al ANAF.
Citeste mai multe despre schimbarea sefilor ANAF de cand PSD a ajuns la guvernare:
ANAF, un razboi fara sfarsit intre Liviu Dragnea si prim-ministrii PSDMihai Tudose explica de ce l-a dat afara pe Bogdan Stan. Despre noua sefa a ANAF spune ca "isi joaca cartea vietii"Grindeanu il felicita pe Tudose ca l-a demis pe seful ANAF:... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 22:54
ANAF este la nivelul de creion chimic si indigo in acest moment, iar reorganizarea despre care a vorbit ministrul Finantelor ar trebui facuta dupa modelul olandez, dupa cum a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trece printr-un amplu proces de reorganizare, prin care se va reduce numarul de administratii fiscale si se va reface sistemul IT, conform ministrului Finantelor Bogdan Dragoi.
"Vom avea o expertiza de la Banca Mondiala, care va face o analiza de ansamblu a structurii de colectare si va veni cu propuneri atat pe structura, cat si pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile si birocratia. Va avea un efect pe termen mediu si nu imediat. Scopul final va fi si optimizarea numarului de administratii fiscale", a declarat Dragoi, adaugand ca reorganizarea ANAF este una dintre principalele conditii ale acordului de imprumut in valoare de 1 miliard de euro, pe care Romania il va semna vara aceasta cu Banca Mondiala.
Ionel Blanculescu, consultant financiar si secretarul Consiliului Consultativ pentru afaceri, infiintat de Executiv saptamana trecuta, spune ca aceasta reorganizare este extrem de necesara, insa ca trebuie facuta dupa un anumit model din afara. "Eu propun modelul olandez. Daca o facem dupa idei autohtone, s-ar putea sa ne trezim cu un ANAF care merge si mai ineficient", a declarat Blanculescu intr-un interviu acordat Business24.
Cat de grava este situatia la ANAF in acest... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 12:03