Agentia de notatie financiara Fitch Ratings a retrogradat luni fondul european ce asigura imprumuturi de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.
Agentia a declarat ca a redus ratingul pentru Fondul European de Stabilitate Financiara - sau FESF - cu o treapta, de la AAA la AA+, dupa ce ea a retrogradat Franta saptamana trecuta. Solvabilitatea FESF depinde de cea a tarilor ce ii ofera finantarea, inclusiv Franta, informeaza Associated Press.
Retrogradarea de luni a FESF inseamna ca fondul ar trebui sa plateasca dobanzi mai mari pentru a strange bani. Rivalii lui Fitch, Standard & Poor's si Moody l-au retrogradat deja.
FESF a fost preluat de un nou fond de salvare permanent, Mecanismul European de Stabilitate (MES). Cu toate acestea, el inca administreaza imprumuturi de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, aminteste AP. mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 09:21
Europa trebuie sa infiinteze agentii independente de evaluare financiara si sa nu se mai bazeze exclusiv pe cele din Statele Unite, a declarat ministrul german de externe Guido Westerwelle duminica, dupa ce Standard&Poor's a scazut saptamana trecuta ratingul mai multor tari din UE.
"Este timpul ca Europa sa dovedeasca faptul ca este capabila sa faca fata agentiilor de rating", a spus Westerwelle in cursul unei vizite in Grecia.
Pietele din Europa abia au avut timp sa respire, inainte ca deciziile agentiilor de rating sa le arunce inapoi in nesiguranta, a subliniat el.
"Este foarte important sa dam acordurilor si pacturilor (europene - n.r.) o sansa realista (de a functiona - n.r.). Aceasta este singura metoda prin care puntem recastiga increderea pietelor", a afirmat Westerwelle.
Standard & Poor's a scazut ratingul a noua tari din zona euro vineri, insistand ca liderii regiunii nu depun suficiente eforturi pentru a rezolva criza datoriilor suverane.
S&P a scazut ratingurile Frantei, Austriei, Maltei, Slovaciei, Sloveniei, Italiei, Spaniei, Portugaliei si Ciprului.
Germania, cea mai puternica economie din Europa si principalul contribuitor la fondul de salvare al UE, precum si Finlanda, Olanda si Luxembourg, si-au mentinut ratingul AAA.
Bursele europene au deschis in scadere luni. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 15:32
Guvernul Ungariei, care a rupt "urat" relatiile cu FMI dupa preluarea puterii la mijlocul anului trecut, incearca sa evite o retrogradare a ratingului tarii prin anuntul ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu Fondul.
Anuntul a reprezentat un soc, intrucat premierul Viktor Orban a folosit toate oportunitatile posibile pentru a declara ca Ungaria trebuie sa ramana in afara unui acord cu FMI,potrivit Wall Street Journal (WSJ).
A cere sprijin FMI ar fi "un semn de slabiciune", declara la sfarsitul lunii octombrie ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.Despre planurile politicienilor de la Budapesta nu a stiut nici FMI, dar nici Banca Ungariei, care ar trebui sa fie implicata in orice nou acord, scrie WSJ.
Banca centrala a aflat despre intentiile guvernului din presa, in timp ce FMI a publicat, joi seara, un comunicat in care afirma ca nu a primit o cerere de asistenta financiara din partea Ungariei. O misiune a FMI se afla la Budapesta pentru o evaluare obsnuita a economiei, procedura anuala obligatorie pentru fiecare stat membru al Fondului.
Fitch si S&P au inrautatit pespectiva de rating a Ungariei
Agentiile Fitch si Standard&Poor's au inrautatit, saptamana trecuta, la negativa perspectiva de rating a Ungariei, aflata pe ultima treapta recomandata pentru investitii, iar retrogradarea in categoria "junk" pare numai o chestiune de timp.
Ungaria, care se confrunta cu o criza de credibilitate din cauza politicilor "neortodoxe" ale guvernului, are nevoie cu... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 17:13
Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit ratingul pentru credite pe termen lung, in valuta, al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", Romania revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii. Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost revizuit in urcare de la "BBB-" la "BBB", in timp ce plafonul de tara a fost imbunatatit de la "BBB" la "BBB+".
Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit in crestere de la "B" la "F3", se arata intr-un comunicat al Fitch preluat de Mediafax.
Prin urmare, Romania are un rating favorabil pentru atragerea investitorilor. O astfel de imbunatatire rating-ului ar fi ajutat Romania sa se imprumute mai ieftin pe pietele externe luna trecuta.
"Imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea dupa efectele crizei financiare, evidenta intr-o reluare a cresterii economice, rezultate bune in zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar.
Pe ansamblu, s-a inregistrat o imbunatatire reala a situatiei de risc a Romaniei, corespunzatoare unei reveniri in categoria recomandata pentru investitii", a afirmat Ed Parker, seful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".
In perioada de criza, cele doua... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 18:09