Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul suveran al Rusiei la categoria "junk" (nerecomandata pentru investitii), pentru prima data intr-un deceniu, fiind acum mai dificil pentru Moscova sa se imprumute de la investitori, transmit BBC si Bloomberg.
Agentia a revizuit in scadere cu o treapta, la 'BB plus', cu perspectiva negativa, ratingul Rusiei, care este acum la acelasi nivel cu cel al Bulgariei si Indoneziei, transmite Agerpres.
'Flexibilitatea politicii monetare a Rusiei a devenit mai limitata si perspectivele de crestere a economiei s-au inrautatit', se arata in comunicatul S&P.
Dupa anuntul agentiei de evaluare financiara, rubla a scazut cu 7,5% fata de dolar, cel mai redus nivel din ultimele sase saptamani. Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 46% fata de dolar.
Si agentiile de evaluare financiara Fitch si Moody's au retrogradat luna aceasta Rusia la cel mai scazut rating din categoria 'investment grade', recomandat pentru investitii.
Randamentul obligatiunilor guvernamentale rusesti cu scadenta in 2023 a urcat luni cu 0,39 puncte procentuale, la 7,04%, conform datelor Bloomberg.
Luna trecuta, Banca Centrala a Rusiei a majorat dobanda de politica monetara, de la 10,5% la 17%, in conditiile in care, in ultima perioada, rubla a atins noi minime istorice in raport cu euro si cu dolarul, pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice occidentale.
Analistii considera ca majorarea ratei... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 10:20
Agentia de notatie financiara Fitch Ratings a retrogradat luni fondul european ce asigura imprumuturi de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.
Agentia a declarat ca a redus ratingul pentru Fondul European de Stabilitate Financiara - sau FESF - cu o treapta, de la AAA la AA+, dupa ce ea a retrogradat Franta saptamana trecuta. Solvabilitatea FESF depinde de cea a tarilor ce ii ofera finantarea, inclusiv Franta, informeaza Associated Press.
Retrogradarea de luni a FESF inseamna ca fondul ar trebui sa plateasca dobanzi mai mari pentru a strange bani. Rivalii lui Fitch, Standard & Poor's si Moody l-au retrogradat deja.
FESF a fost preluat de un nou fond de salvare permanent, Mecanismul European de Stabilitate (MES). Cu toate acestea, el inca administreaza imprumuturi de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, aminteste AP. mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 09:21
Agentia de evaluare Moody's a retrogradat marti Cipru in categoria "junk" - Ba1 - nerecomandata pentru investitii, ca urmare a unei mari expuneri a bancilor cipriote in sistemul bancar din Grecia.
Totodata, agentia a atribuit obligatiunilor emise de Guvernul cipriot o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare.
Moody's este a doua agentie de evaluare care arunca Ciprul in categoria "junk", dupa Standard&Poor's in ianuarie, tot din cauza expunerii pe sistemul bancar din Grecia. Ratingul acordat de Fitch este doar cu un nivel inaintea categoriei "junk".
Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank si Hellenic Bank sunt bancile cipriote cu cea mai mare expunere pe Grecia.
Grupul Marfin detine in Romania Egnatia Bank.
Retrogradarile din ultimul timp au facut aproape imposibil imprumutul de pe pietele internationale, astfel ca Ciprul s-a vazut obligat sa accepte un imprumut cu dobanza mica de la Rusia, in valoare de 2,5 miliarde de euro.
Moody's apreciaza ca Guvernul cipriot va avea probleme in a face rost de bani pentru 2013, cand va avea nevoie de cel putin 2 miliarde de euro. mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 16:25
Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingurile National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank, argumentand ca retrogradarea statului elen saptamana trecuta la "default inevitabil" nu are efect imediat asupra calificativelor bancilor elene.
Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substantial", la "C", reprezentand un nivel exceptional de risc si perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anuntarii programului de preschimbre de obligatiuni guvernamentale.
Retrogradarea Greciei a urmat anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni ale statului elen. Scaderea ratingului este conforma cu anuntul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbarii de obligatiuni suverane.
"Fitch nu vede un impact imediat asupra ratingurilor bancilor elene din cauza retrogradarii Greciei, situatie care reflecta opinia agentiei ca FMI, UE si BCE vor continua sa asigure sprijin pe durata restructurarii datoriilor statului elen", se arata intr-un comunicat al Fitch.
Ratingurile pe termen lung ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank raman la "B-" si reflecta presupunerea ca pe parcursul si la preschimbarea datoriei statului catre creditorii privati va fi disponibil in continuare sprijin international de la... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:56
Agentia Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva asupra ratingului Erste Group Bank, de la stabila la negativa, ca urmare a riscurilor unor pierderi in operatiunile din Ungaria ale grupului, precum si din cauza revenirii lente a economiei din Romania, se arata intr-un comunicat al S&P, anunta NewsIn.Ratingurile Erste pentru credite pe termen lung si pe termen scurt au fost mentinute la "A", respectiv "A-1", iar profilul de credit al grupului (SACP) a fost coborat de la "'a-" la 'bbb+" potrivit S&P.Ungaria si Romania reprezentau, impreuna, la sfarsitul lui 2010, aproximativ 15% din expunerea totala la risc de default a grupului, se mai arata in comunicatul agentiei de rating.Comitetul Executiv al Erste Group a decis luni o serie de masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS, la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective.Erste Group si-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, de la 1,9 miliarde euro la sfarsitul exercitiului 2010 la 0,6 miliarde euro la 30 septembrie. 95% din aceasta expunere este evaluata, la 30 septembrie 2011, la pretul pietei. in acelasi timp, expunerea suverana totala pe Grecia si Portugalia a fostredusa la aproximativ 10 milioane euro.In plus, Erste Group schimba metoda de evaluare a portofoliul CDS (garantii vandute) de la cost de amortizare la pretul pietei, potrivit unui comunicat al grupului.Aceasta masura va... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 17:36
Standard&Poor's a retrogradat marti sectorul bancar spaniol, avertizand ca criza economica va continua sa aiba un impact negativ asupra bancilor din Spania, in urmatoarele 15-18 luni, transmite Mediafax.
Agentia a revizuit profilul de risc al sectorului bancar spaniol de la nivelul 3 la 4.
Sistemul de evaluare al S&P include 10 grupe, ultimul nivel fiind cel mai riscant.
In grupa a patra sunt incluse Cehia, Israel, Coreea de Sud, Mexic si Slovacia.
mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 21:07
Ratingul Spaniei este pus in pericol de incetinirea cresterii economice si de esecul autoritatilor regionale de a respecta tintele de reducere a deficitelor, a declarat directorul Fitch Ratings Douglas Renwick, citat de Bloomberg. "Evolutia deficitului autoritatilor regionale creste presiunea asupra autoritatilor centrale pentru a face reducerile necesare", a spus Renwick intr-un interviu telefonic.Fitch atribuie Spaniei rating "AA+" cu perspectiva "negativa", iar evolutia mai slaba a economiei, esecul de a respecta tintele de deficit, sau utilizarea mai ampla decat se anticipa a fondurilor publice pentru salvarea de banci ar putea fi "elemente cheie" pentru o decizie asupra ratingului. Agentia a retrogradat, miercuri, cinci regiuni spaniole, inclusiv Catalonia si Andaluzia, invocand majorarea datoriei si perspectivele economice slabe.Autoritatile locale din Spania au intarzieri in privinta tintelor de deficit, potivit datelor publicate saptamana trecuta. La nivel local sunt administrate peste o treime din cheltuielile publice, inclusiv educatie si sanatate, iar autoritatile sunt afectate de un declin al veniturilor, cauzat in principal de prabusirea pietei imobiliare.
Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat, miercuri, ca estimarea de crestere economica ar putea fi influentata de tensiunile de pe pietele financiare, insa se asteapta la un avans al PIB de 0,2% in trimestrul al treilea, similar celui din trimestrul al doilea. Cresterea economica a... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 18:55
Imprumuturile neperformante din sistemul bancar romanesc ar putea atinge nivelul maxim la sfarsitul anului, la 14-16% din soldul creditelor, nivel ridicat pentru regiunea Europei Centrale si de Est, potrivit agentiei de evaluare Fitch, informeaza Mediafax. Creditele neperformante au ajuns la 13% in aprilie, de la 11,9% in decembrie.
"Contractia economiei Romaniei a afectat negativ calitatea activelor din sistemul bancar.
Stabilizarea si imbunatatirea calitatii activelor este principala provocare pentru bancile ddin Romania; agentia se asteapta ca imprumuturile neperformante sa ajunga la maxim la sfarsitul anului, la un nivel relativ ridicat fata de alte state din regiune, estimat de Fitch la 14-16%", se arata intr-un raport al agentiei asupra sistemului bancar din Europa Centrala si de Est.
Economia Romaniei arata semne de recuperare dupa o recesiune indelungata, evolutie care ar sustine imbunatatirea rezultatelor sistemului bancar. In primul trimestru, Romania a avut o crestere economica anuala de 1,7%, iar Fitch se asteapta la un avans de 1,5% pe parcursul anului, urmat de o accelerare la 3,5% in 2012.
Spre deosebire de cea mai mare parte a Europei Centrale si de Est, Romania a ramas in recesiune anul trecut, noteaza Fitch, ca urmare a implementarii, in contextul crizei globale, a programului de austeritate al Guvernului, care a inclus reducerea cu 25% a salariilor din sectorul de stat.
Fitch ia in calcul, pentru scenariul de baza privind Romania, ca autoritatile... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 00:47
Statele europene au ajuns miercuri la un acord privind introducerea, pentru prima data, a unui control al agentiilor de evaluare financiara, ce ar putea duce, in caz de abateri grave, la interdictia de functionare sau la penalitati financiare, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP."S-a ajuns la un acord preliminar" al ambasadorilor celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene (UE) care s-au reunit in cursul zilei, a declarat, pentru AFP, una dintre surse.
Textul urmeaza sa fie supus spre aprobare Parlamentului European.
"Principala noutate este ca agentiile de rating vor trebui controlate in UE, ceea ce nu este cazul in prezent. Astfel, trecem de la o situatie de nereglementare la una de reglementare", a subliniat un alt diplomat.
Agentiile de evaluare financiara influenteaza semnificativ pietele financiare, pentru ca principala lor activitate consta in evaluarea capacitatii de rambursare a datoriilor de catre firme sau state si, prin urmare, de a se imprumuta.
Din calificativele acordate de agentiile de rating depind dobanzile pe care le vor plati companiile sau statele.
Agentiile de rating sunt in colimatorul autoritatilor de la declansarea crizei creditelor in Statele Unite, in vara anului 2007.
Agentiilor de evaluare financiara li se reproseaza ca nu si-au indeplinit corect misiunea de observatori ai pietelor, subestimand riscurile asociate plasamentelor opace si dubioase pe care si le tranzactionau bancile, pentru ca ulterior sa intarzie sa isi dea seama de... mai mult
Joi, 05 Martie 2009, ora 09:12