Europa trebuie sa infiinteze agentii independente de evaluare financiara si sa nu se mai bazeze exclusiv pe cele din Statele Unite, a declarat ministrul german de externe Guido Westerwelle duminica, dupa ce Standard&Poor's a scazut saptamana trecuta ratingul mai multor tari din UE.
"Este timpul ca Europa sa dovedeasca faptul ca este capabila sa faca fata agentiilor de rating", a spus Westerwelle in cursul unei vizite in Grecia.
Pietele din Europa abia au avut timp sa respire, inainte ca deciziile agentiilor de rating sa le arunce inapoi in nesiguranta, a subliniat el.
"Este foarte important sa dam acordurilor si pacturilor (europene - n.r.) o sansa realista (de a functiona - n.r.). Aceasta este singura metoda prin care puntem recastiga increderea pietelor", a afirmat Westerwelle.
Standard & Poor's a scazut ratingul a noua tari din zona euro vineri, insistand ca liderii regiunii nu depun suficiente eforturi pentru a rezolva criza datoriilor suverane.
S&P a scazut ratingurile Frantei, Austriei, Maltei, Slovaciei, Sloveniei, Italiei, Spaniei, Portugaliei si Ciprului.
Germania, cea mai puternica economie din Europa si principalul contribuitor la fondul de salvare al UE, precum si Finlanda, Olanda si Luxembourg, si-au mentinut ratingul AAA.
Bursele europene au deschis in scadere luni. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 15:32
Statele europene au ajuns miercuri la un acord privind introducerea, pentru prima data, a unui control al agentiilor de evaluare financiara, ce ar putea duce, in caz de abateri grave, la interdictia de functionare sau la penalitati financiare, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP."S-a ajuns la un acord preliminar" al ambasadorilor celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene (UE) care s-au reunit in cursul zilei, a declarat, pentru AFP, una dintre surse.
Textul urmeaza sa fie supus spre aprobare Parlamentului European.
"Principala noutate este ca agentiile de rating vor trebui controlate in UE, ceea ce nu este cazul in prezent. Astfel, trecem de la o situatie de nereglementare la una de reglementare", a subliniat un alt diplomat.
Agentiile de evaluare financiara influenteaza semnificativ pietele financiare, pentru ca principala lor activitate consta in evaluarea capacitatii de rambursare a datoriilor de catre firme sau state si, prin urmare, de a se imprumuta.
Din calificativele acordate de agentiile de rating depind dobanzile pe care le vor plati companiile sau statele.
Agentiile de rating sunt in colimatorul autoritatilor de la declansarea crizei creditelor in Statele Unite, in vara anului 2007.
Agentiilor de evaluare financiara li se reproseaza ca nu si-au indeplinit corect misiunea de observatori ai pietelor, subestimand riscurile asociate plasamentelor opace si dubioase pe care si le tranzactionau bancile, pentru ca ulterior sa intarzie sa isi dea seama de... mai mult
Joi, 05 Martie 2009, ora 09:12