Daca nu lucrezi si cu bani in numerar, din 11 ianuarie, ANAF poate sa stie tot ce faci cu banii tai. Daca platesti cu cardul, aproape orice smecher din aceasta institutie publica poate sa afle unde ai mancat, cat dai pe excursii, ce brand de haine cumperi, cat te costa combustibilul pe luna, cati bani cheltui pe an etc.
Practic, alaturi de BNR, ANAF devine SRI-ul banilor romanilor care au conturi deschise la banci. In aceste conditii, nu ma mira ca suntem tara din UE cu cei mai multi cetateni care nu au niciun cont! Stiu ei de ce ...
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a fost pana acum, de departe, una dintre cele mai ineficiente reprezentante ale statului roman. De la recuperarea TVA la falimentul unor banci (vezi Bancorex), de la evaziunea fiscala din vami pana la spalarea masiva de bani, ANAF a demonstrat ca "vrea" dar nu poate. Si pana acum, daca se dorea la nivel politic, rezultatele ANAF puteau fi infinit mai bune. Dar, ce sa vezi, nu s-a dorit!
Intrebarea este daca, in urma noilor reglementari, se va schimba ceva? Singurul element de noutate consta in faptul ca sunt furnizate informatii privind beneficiarii reali ai conturilor si beneficiarii imputerniciti pe cont. Aceste informatii nu erau disponibile ANAF decat la cerere de la banci. BNR a fost pana acum jandarmul banilor oamenilor de rand. Cei cu putere de influenta au fentat bancile, uneori cu complicitatea acestora.
Oare, cine manuia pana acum bani negri nu se va descurca in viitor? Oare, cine... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 08:00
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, joi, ca a semnat contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T, iar finalizarea acestuia este planificata pentru luna iulie 2021.
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala a semnat contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T, iar finalizarea acestuia este planificata pentru luna iulie 2021. In perioada ianuarie-februarie, vor avea loc consultari intre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu reprezentanti ai mediului de afaceri, dezvoltatorii de software de contabilitate si CECCAR, pentru asigurarea unei intelegeri comune a modului de implementare a sistemului. De asemenea, consultarile vor viza si analiza elementelor critice ale sistemului: capabilitatile SAF-T, impactul schimbarilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc.", a informat ANAF.
Termenul de raportare a fisierului SAF-T de catre companii va fi definit avand la baza analizele efectuate in cadrul consultarilor, experienta altor administratii fiscale europene, dar si posibilitatile reale de ajustare a sistemelor informatice de catre companii.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in calitate de beneficiar, implementeaza cu sprijinul Ministerului Finantelor proiectul intitulat "Consolidarea capacitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a sustine initiativele de modernizare" - cod SIPOCA 604.... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 19:29
Ministerul Finantelor Publice, prin Centrul National de Informatii Financiare, si Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza operatiuni de modernizare a retelei de comunicatii SAN (Storage Area Network), interventii ce vor genera indisponibilitatea serviciilor electronice furnizate prin intermediul portalului www.anaf.ro, se arata intr-un comunicat de presa.
Interventiile specialistilor CNIF asupra retelei informatice au incepus sambata la ora 9:00 si vor continua pana duminica, 22 noiembrie, la ora 9.00.
Site-ul ANAF nu va functiona pana duminica dimineata la ora 9:00
CITESTE SI:
BREAKING Fostul primar al Sectorului 1, cautiune de un milion, dupa o noapte de audieri la DNA. Daniel Tudorache este acuzat de spalare de bani si trafic de influenta ...citeste mai departe despre "Site-ul ANAF nu va functiona pana duminica dimineata la ora 9:00" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 09:38
Romgaz estimeaza ca va fi executata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru neplata unor dividende catre stat, conform OUG 114/2018, desi a contestat in instanta raportul ANAF, se arata in raportul privind rezultatele financiare ale producatorului de gaze, remis vineri, 13 noiembrie, Bursei de Valori Bucuresti.
Grupul Romgaz a inregistrat un provizion de 26,1 milioane de lei in urma inspectiei economico-financiare efectuate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) privind respectarea prevederilor OUG nr. 114/2018, respectiv art. 43 in legatura cu distribuirea sub forma de dividende a 35% din rezervele existente la 31 decembrie 2018.
"ANAF considera ca dividendele acordate statului roman ca actionar majoritar ar fi trebuit sa fie mai mari cu 24,3 milioane lei; la aceasta suma se adauga penalitati pentru plata cu intarziere a acestor dividende. Societatea a contestat in instanta raportul emis de ANAF, insa estimeaza ca ANAF va executa societatea pentru aceasta suma inainte de finalizarea litigiului", explica reprezentantii companiei energetice.
Producatorul de gaze Romgaz a obtinut, in primele noua luni ale anului, un profit net de 941,9 milioane de lei, in scadere cu 20,52% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Cifra de afaceri a fost de 2,918 miliarde de lei, mai redusa cu 23,01%.
Productia de gaze naturale a fost de 3,197 miliarde de metri cubi, fiind cu 19% sub cea inregistrata in primele noua luni din 2019.... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 11:23
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca a suplimentat documentele acceptate pentru aprobarea inregistrarii de la distanta, in Spatiul Privat Virtual (SPV).
SPV este un serviciu destinat atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice sau entitatilor fara personalitate juridica.
Acesta permite obtinerea informatiilor privind situatia fiscala, depunerea electronica a declaratiilor fiscale si primirea electronica a documentelor si a actelor administrativ fiscale, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com marti.
"Documentele comunicate prin Spatiul Privat Virtual au aceeasi putere juridica, asemenea celor comunicate prin posta sau la ghiseu", puncteaza ANAF.
Astfel, contribuabilii, persoane fizice sau juridice, care detin certificat digital calificat pot solicita inregistrarea ca utilizator SPV.
Cine nu detine un astfel de certificat poate cere inregistrarea si pe baza de nume de utilizator si parola.
"Acestea, pentru a se inregistra in Spatiul Privat Virtual fara a mai fi necesara deplasarea pentru autentificare la sediile ANAF, au posibilitatea de a opta ca autentificarea sa se realizeze in mediul electronic, in baza unor documente emise de Ministerul Finantelor Publice si/sau ANAF", precizeaza Agentia.
Inregistrarea online in Spatiul Privat Virtual a persoanelor fizice, cu nume utilizator si parola, se face prin identificarea cu numerele atribuite urmatoarelor noi documente:
1. Notificarea privind destinatia sumei de 2% sau... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 15:20
Senatul a adoptat, marti, in plen, o propunere legislativa privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) prin care numarul vicepresedintilor institutiei este redus de la patru la trei.
Potrivit raportului de admitere al Comisiei de buget a Senatului, insusit marti de plen, "la nivelul ANAF se reduce numarul de vicepresedinti de la 4 la 3, in vederea eficientizarii procesului decizional aferent prin scurtarea circuitului informational care va asigura o mai mare coerenta decizionala si va diminua efortul depus pentru atingerea obiectivelor raportat la rezultatele obtinute".
De asemenea, propunerea legislativa, initiata de un grup de parlamentari PSD, USR, ALDE si UDMR, stabileste incadrarea personalului Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) in cadrul general aplicabil functionarilor publici, dand posibilitatea ANAF sa atraga functionari publici potrivit activitatii de antifrauda fiscala.
Se propune, totodata, desfiintarea functiilor publice specifice din cadrul DGAF si infiintarea unor functii publice generale care sa asigure redistribuirea personalului specializat in mod fluent, urmarind crearea posibilitatii de a redistribui personalul atat intre structurile ANAF, cat si intre structurile administratiei publice.
Sedinta plenului Senatului de marti s-a desfasurat cu o prezenta restransa in sala, 33 de parlamentari, majoritatea lucrand de la distanta.
Propunerea legislativa va fi... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 23:06
Ministerul de Finante, impreuna cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), au au intreprins o serie de masuri in vederea sprijinirii mediului de afaceri, dar si pentru sustinerea conformarii voluntare, in contextul instituirii starii de urgenta.
Astfel, nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrarii in vigoare a OUG nr. 29/2020 si neachitate pana la incetarea acestor masuri si, in plus, se suspenda sau nu incep masurile de executare silita, prin somatie, poprire si valorificarea bunurilor la licitatie, a creantelor bugetare.
"1. Nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere conform Codului de procedura fiscala, pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta Guvernului nr. 29/2020 si neachitate pana la incetarea acestor masuri.
2. Nu sunt considerate obligatii fiscale restante, potrivit legii, obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta Guvernului nr. 29/2020 si neachitate pana la incetarea acestor masuri", a informat ANAF.
De asemenea, se suspenda sau nu incep masurile de executare silita, prin somatie, poprire si valorificarea bunurilor la licitatie, a creantelor bugetare, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala.
In plus, nu se... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 13:47
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ce masuri a luat pentru a-si proteja angajatii, dar si contribuabilii, in contextul pandemiei de coronavirus.
Intr-un comunicat remis joi Ziare.com, ANAF arata ca, intre altele, s-a stabilit o distanta de cel putin 1,5 metri intre persoanele care intra in unitatile fiscale, toti angajatii au masti si manusi de protectie, se face dezinsectie si dezinfectie, iar sedintele se desfasoara online.
Iata masurile, pe larg:
- au fost stabilite punctele cheie si activitatile care necesita un flux continuu, precum si numarul de personal necesar pentru asigurarea acestora, respectiv 15% din totalul angajatilor ANAF, de exemplu, la ghiseul unic, trezorerie, registratura, asistenta contribuabili, relatii cu publicul etc.;
- este limitat accesul in cadrul spatiilor destinate contribuabililor, astfel incat sa se evite crearea de cozi/aglomeratie, stabilindu-se o distanta de cel putin 1,5 m intre persoane;
- sunt asigurate, pentru personalul propriu, materiale igienico-sanitare: sapun, prosoape hartie, masti de protectie, manusi de protectie si dezinfectanti pentru protectia acestora;
- in regim de urgenta sunt asigurate servicii de dezinsectie si dezinfectie a spatiilor in care isi desfasoara activitatea personalul ANAF;
- pentru personalul care utilizeaza mijloacele de transport public ora de incepere este stabilita in intervale orare decalate cu o ora/o ora si jumatate fata de programul normal, respectiv ora... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 15:06
ANAF este la nivelul de creion chimic si indigo in acest moment, iar reorganizarea despre care a vorbit ministrul Finantelor ar trebui facuta dupa modelul olandez, dupa cum a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trece printr-un amplu proces de reorganizare, prin care se va reduce numarul de administratii fiscale si se va reface sistemul IT, conform ministrului Finantelor Bogdan Dragoi.
"Vom avea o expertiza de la Banca Mondiala, care va face o analiza de ansamblu a structurii de colectare si va veni cu propuneri atat pe structura, cat si pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile si birocratia. Va avea un efect pe termen mediu si nu imediat. Scopul final va fi si optimizarea numarului de administratii fiscale", a declarat Dragoi, adaugand ca reorganizarea ANAF este una dintre principalele conditii ale acordului de imprumut in valoare de 1 miliard de euro, pe care Romania il va semna vara aceasta cu Banca Mondiala.
Ionel Blanculescu, consultant financiar si secretarul Consiliului Consultativ pentru afaceri, infiintat de Executiv saptamana trecuta, spune ca aceasta reorganizare este extrem de necesara, insa ca trebuie facuta dupa un anumit model din afara. "Eu propun modelul olandez. Daca o facem dupa idei autohtone, s-ar putea sa ne trezim cu un ANAF care merge si mai ineficient", a declarat Blanculescu intr-un interviu acordat Business24.
Cat de grava este situatia la ANAF in acest... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 12:03