Reprezentantii agentiilor de turism au facut o lista cu cinci cerinte pentru Guvern astfel incat Executivul sa le poata ajuta in a supravietui pandemiei de coronavirus. Acestea cer ajutor financiar de la stat, reducerea cotei TVA la 5% dar si alte facilitati fiscale.
1. Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agentiile de turism constand in oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate in anul 2019, proiect ce ar trebui implementat pana cel tarziu la finalul anului 2020.2. Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agentiile de turism incepand cu 01.01.2021, chiar si pentru o perioada limitata de 3 ani.3. Prelungirea acordarii voucherelor de vacanta in perioada 2021-2025 catre bugetari si acordarea de facilitati fiscale pentru companiile private care ofera salariatilor vouchere de vacanta. Conform studiului realizat de catre APET si ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care il anexam prezentei, fiecare leu cheltuit de statul roman pentru voucherele de vacanta antreneaza o crestere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominala), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiti pentru vouchere se creeaza un nou loc de munca.4. Prelungirea proiectului privind munca flexibila pana la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte inalt si cu o specializare de nisa, care cu greu va putea gasi alte locuri de munca pe masura pregatirii. Oameni in care s-a investit foarte mult in decursul anilor si care au acumulat... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 14:09
Laurentiu Ionescu, fondatorul agentiei de turism First Class, a oferit un interviu pentru Ziare.com in care a explicat dificultatile de care s-a lovit de cand autoritatile elene au inchis cinci dintre cele sase vami cu Bulgaria, dar si de la introducerea obligativitatii completarii unui formular cu 48 de ore inainte de calatorie.
Agentia pe care Laurentiu Ionescu o conduce transporta turisti din Romania in insula Thassos, cu autocarul. Ionescu a facut o comparatie intre situatia de dinainte de 1 iulie si cea dupa aceasta data, de cand au intrat in vigoare noile reglementari ale autoritatilor din Grecia.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis miercuri, 1 iulie, o informare in atentia cetatenilor romani care intentioneaza sa calatoreasca in Grecia. Potrivit comunicatului, accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas, ca urmare a introducerii obligativitatii completarii unui formular electronic prin care sa se asigure evidenta celor care intra in tara.
Masura a fost dispusa in vederea dotarii celor cinci puncte vamale cu cititoare de coduri QR, un cod de confirmare pe care il primesc toti cei care completeaza formularul.
O alta prevedere se refera la efectuarea unor teste aleatorii pentru depistarea bolnavilor de COVID-19. Conditiile de intrare pe teritoriul national pot fi modificate oricand de autoritatile elene, fara niciun preaviz, in functie de numarul de cazuri noi... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 16:25
Agentiile de turism anunta ca intentia Protectiei Consumatorului de a le amenda cu pana la 4% din cifra de afaceri risca sa aiba efecte dezastroase asupra industriei de profil din Romania, care este oricum abia la inceput de drum.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a lansat pe 14 decembrie in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care - daca ar fi adoptat in forma propusa - le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro.
Mai exact, ceea ce isi doreste ANPC este sa poata aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri atat pentru banci si supermarketuri, cat si pentru alte societati - cum ar fi agentiile de turism - care se fac vinovate de "practici comerciale incorecte".
In aceste conditii, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine ca ANPC ar trebui sa puna accent mai degraba pe informare si preventie, in loc sa dea amenzi care sa puna pe butuci agentiile de turism.
Mai exact, ANAT sustine ca astfel de sanctiuni vor avea "efecte dezastroase pentru industria de calatorii si mediul de afaceri din Romania". In plus, mai sustine Asociatia, ANPC incearca, de fapt, periodic sa isi castige dreptul de a imparti amenzi uriase in industrie.
"Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societati comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, inselatoare ori agresive la adresa... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 12:05
Turistii se indreapta tot mai mult catre rezervarile online de tip do-it-yourself, de aceea multe agentii de turism traditionale vor disparea de pe piata in urmatorii 10-15 ani, iar accentul se va pune tot mai mult pe tehnologie, pe brand si marketing, dar si pe calitatea serviciului oferit, a precizat pentru AGERPRES Razvan Pascu, consultant in marketing turistic.
"Munca agentilor de turism a evoluat foarte mult in ultimii ani. Aproape 100% dintre rezervari se fac acum folosind sistemele electronice, care dau acces in timp real la preturi si la disponibilitatea locurilor de cazare sau a biletelor de avion. Agentiile mari si tur-operatorii au propriile sisteme de rezervari, iar agentiile revanzatoare folosesc si pana la cateva zeci de sisteme diferite pentru a gasi cea mai buna varianta de calatorie pentru turisti", spune Razvan Pascu.
Acesta apreciaza ca nu crede in disparitia definitiva a agentiilor de turism si a consultantilor de turism, atat timp cat clientul va simti ca a primit de la consultantul de turism un serviciu de calitate care i-a economisit timp, poate chiar bani, si ca i-a adus expertiza si know-how.
"Nu cred in concurenta reala dintre companii aeriene si agentii de turism pentru ca au cu totii acelasi interes si anume de a vinde cat mai multe bilete de avion. Este adevarat, insa, ca tot mai multe companii aeriene incearca sa vanda bilete de avion online, pe site-ul propriu, oferindu-le pasagerilor inclusiv acces la servicii extra, de genul... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 11:46
Industria agentiilor de turism din Romania asteapta scuze din partea ministrului Turismului, Bogdan Trif, pentru declaratiile acestuia facute in conferinta de bilant, potrivit carora "agentiile de turism opun rezistenta si se impotrivesc" garantarii pachetelor turistice si ca aceleasi agentii sunt "smecheri" care incaseaza bani in avans de la turisti si ii folosesc in alte scopuri, se arata intr-o scrisoare deschisa a Consiliului Director al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Am asteptat si ascultat cu mare interes conferinta de presa de bilant la sase luni a ministerului pe care il conduceti. Am sperat ca ministerul pe care cu totii l-am dorit, cel al Turismului, ne va face sa fim mandri de meseria pe care, cu pasiune, o exercitam. Rezultatul a fost insa altul: ne-am intristat si ne-am revoltat! (...) Ati ales sa creati asteptari false turistilor romani, in sensul in care serviciile turistice vor fi garantate 100%, desi stiti foarte bine ca majoritatea serviciilor oferite de agentiile de turism nu se incadreaza in scopul directivei transpuse recent in legislatia romaneasca. Ati ales sa comunicati ca este treaba noastra, a agentiilor de turism, sa gasim solutii de garantare in piata, in contextul in care statul roman a abandonat peste noapte fondul de garantare, pentru ca a inteles ca cerintele formulate de dumneavoastra nu sunt realiste si implementabile. Ati ales sa dezinformati, spunand ca in toate tarile din Europa serviciile sunt garantate 100%,... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 16:13
Ordonanta de transpunere a Directivei 2302/2015 privind garantarea pachetelor turistice va bulversa mediul nostru de afaceri si va duce, probabil, la disparitia multor agentii de turism, precum si la cresterea cu 3-4% a preturilor la pachetele turistice, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade.
"Ordonanta, asa cum a iesit, va bulversa mediul nostru de afaceri. Il va bulversa pentru ca, de fapt, nu pune la dispozitia agentiilor de turism niciun instrument de garantare, nici fond de garantare si nici polita de asigurare. In aceste conditii, ne va fi extrem de dificil sa mergem mai departe, in asa fel incat sa putem sa facem si o garantare in caz de insolventa pentru turisti. Am ajuns, de fapt, doar sa transpunem o directiva pe care si asa am transpus-o in stilul nostru romanesc, balcanic, in mod diferit de cea care exista in Uniunea Europeana. Deci, am venit cu completari care o fac si mai dificil de aplicat in Romania", a afirmat Demetriade.
Potrivit acestuia, prin noile reglementari, o agentie de turism din Romania, care practic intermediaza vanzarea unui pachet turistic de la o agentie aflata in strainatate, ajunge sa raspunda de calitatea produsului, iar agentia straina, care a vandut de fapt produsul, va raspunde doar in caz de insolventa.
"De exemplu, va spun ca in Romania o agentie, ultima agentie care vinde un produs turistic - un produs turistic care de exemplu poate fi cumparat... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 17:23
In ultimii ani, nu putine au fost cazurile in care romanii si-au platit in avans vacantele, insa s-au trezit in situatia de a ramane acasa, si cu banii luati, pentru ca firmele de turism la care apelasera au intrat in insolventa. O ordonanta de urgenta prin care acestia sa fie despagubiti ar fi trebuit sa fie gata marti.
Nu e gata, conform TVR, insa exista o varianta agreata pentru 1 septembrie, potrivit ministrului Turismului, Mircea Dobre.
"Principiul este in felul urmator: (...) protectia persoanei fizice si a doua, un alt principiu de baza, este ca fiecare pachet de servicii vandut sa fie garantat. Sa nu mai existe varianta ca cineva sa ramana negarantat, sa nu aiba acoperire pe pachetul respectiv", a declarat ministrul pentru televiziunea publica.
Doua agentii de turism si-au lasat clientii fara bani si fara vacante: Ce e de facut sa nu se mai repete situatia
Inca o agentie de turism intra in insolventa: Clientii, lasati cu ochii in soare. Patronul nu mai e de gasit
Masurile despre care vorbeste ministrul Turismului nu sunt insa agreate de toata lumea. Principalii jucatori din piata subliniaza ca proiectul ordonantei care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 septembrie nu este viabil.
Presedintele ANAT, Alin Burcea, considera ca "ministrul Turismului este, din pacate, pe langa subiect". Acesta a declarat ca garantarea fiecarui pachet nici nu s-a discutat recent cu companiile de asigurari, ci doar in urma cu 3, 4 si respectiv 5 ani. In plus, "aceste... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 14:52
In ultimii ani, nu putine au fost cazurile in care romanii si-au platit in avans vacantele, insa s-au trezit in situatia de a ramane acasa, si cu banii luati, pentru ca firmele de turism la care apelasera au intrat in insolventa. O ordonanta de urgenta prin care acestia sa fie despagubiti ar fi trebuit sa fie gata marti.
Nu e gata, conform TVR, insa exista o varianta agreata pentru 1 septembrie, potrivit ministrului Turismului, Mircea Dobre.
"Principiul este in felul urmator: (...) protectia persoanei fizice si a doua, un alt principiu de baza, este ca fiecare pachet de servicii vandut sa fie garantat. Sa nu mai existe varianta ca cineva sa ramana negarantat, sa nu aiba acoperire pe pachetul respectiv", a declarat ministrul pentru televiziunea publica.
Doua agentii de turism si-au lasat clientii fara bani si fara vacante: Ce e de facut sa nu se mai repete situatia
Inca o agentie de turism intra in insolventa: Clientii, lasati cu ochii in soare. Patronul nu mai e de gasit
Masurile despre care vorbeste ministrul Turismului nu sunt insa agreate de toata lumea. Principalii jucatori din piata subliniaza ca proiectul ordonantei care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 septembrie nu este viabil.
Presedintele ANAT, Alin Burcea, considera ca "ministrul Turismului este, din pacate, pe langa subiect". Acesta a declarat ca garantarea fiecarui pachet nici nu s-a discutat recent cu companiile de asigurari, ci doar in urma cu 3, 4 si respectiv 5 ani. In plus, "aceste... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 14:52
In ultimii ani, nu putine au fost cazurile in care romanii si-au platit in avans vacantele, insa s-au trezit in situatia de a ramane acasa, si cu banii luati, pentru ca firmele de turism la care apelasera au intrat in insolventa. O ordonanta de urgenta prin care acestia sa fie despagubiti ar fi trebuit sa fie gata marti.
Nu e gata, conform TVR, insa exista o varianta agreata pentru 1 septembrie, potrivit ministrului Turismului, Mircea Dobre.
"Principiul este in felul urmator: (...) protectia persoanei fizice si a doua, un alt principiu de baza, este ca fiecare pachet de servicii vandut sa fie garantat. Sa nu mai existe varianta ca cineva sa ramana negarantat, sa nu aiba acoperire pe pachetul respectiv", a declarat ministrul pentru televiziunea publica.
Doua agentii de turism si-au lasat clientii fara bani si fara vacante: Ce e de facut sa nu se mai repete situatia
Inca o agentie de turism intra in insolventa: Clientii, lasati cu ochii in soare. Patronul nu mai e de gasit
Masurile despre care vorbeste ministrul Turismului nu sunt insa agreate de toata lumea. Principalii jucatori din piata subliniaza ca proiectul ordonantei care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 septembrie nu este viabil.
Presedintele ANAT, Alin Burcea, considera ca "ministrul Turismului este, din pacate, pe langa subiect". Acesta a declarat ca garantarea fiecarui pachet nici nu s-a discutat recent cu companiile de asigurari, ci doar in urma cu 3, 4 si respectiv 5 ani. In plus, "aceste... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 14:52