Institutii financiare si banci din Turcia au achizitionat 85,05% din JCR Eurasia, subsidiara locala a agentiei de rating japoneza JCR, a anuntat vineri Asociatia bancara turca, pecetluind obiectivul autoritatilor de la Ankara de a fi mai putin dependente de cele trei mari agentii de evaluare financiara, transmite Reuters.
Borsa Istanbul va detine 18,5% din companie, in timp ce JCR va pastra 14,95%. Banci de stat si private din Turcia, inclusiv Ziraat Bank, GarantiBBVA si Yapi Kredi, vor detine de asemenea participatii.
Desi Guvernul de la Ankara s-a plans in timpul crizei valutare de anul trecut de retrogradarea ratingului de catre cele trei mari agentii de evaluare financiara, JCR Eurasia nu va atribui ratinguri suverane sau calificative bancilor, ci se va concentra pe companii, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Achizitia este menita sa faca eficienta utilizarea resurselor prin ratinguri de credit si sa sprijine o crestere economica viabila, a precizat Asociatia bancara turca.
Asociatia institutiilor financiare, cea a pietelor de capital si uniunea companiilor de asigurari si reasigurari vor detine fiecare 6% in companie.
Anul trecut, cand lira turceasca s-a depreciat semnificativ, Turcia a acuzat cele trei mari agentii de evaluare financiara din occident ca au incercat in mod deliberat sa submineze sectorul bancar cand si-au exprimat temerile privind impactul crizei valutare asupra bancilor.
Standard & Poor's,... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 11:49
Rusia a infiintat propria agentie de evaluare financiara, iar in ultimele saptamani Moody's si Fitch Ratings au anuntat ca intentioneaza sa nu mai emita ratinguri, decat sa permita ca filialele lor din Moscova sa fie reglementate de guvernul rus, cu pretul incalcarii sanctiunilor internationale.
Moody's a anuntat deja, joi seara, intr-un comunicat, ca a retras toate ratingurile nationale ale Rusiei, din motive de afaceri, informeaza News.ro.
In timp ce Moody's si Fitch se retrag, noua agentie, ACRA, va incepe sa publice evaluari financiare in a doua jumatate a acestui an.
Autoritatile de la Moscova au criticat agentiile de rating pentru faptul ca au retrogradat anul trecut calificativele Rusiei sub nivelul de investment grade, pentru prima oara in peste 10 ani, considerand ca au fost motivate politic.
Ministerul de Finante si banca centrala intentioneaza ca ACRA sa inlocuiasca cele trei mari agentii internationale de rating, Moody's, Fitch si Standard&Poor's, in masurarea ...citeste mai departe despre "Rusia si-a facut propria agentie de rating: Moody's si Fitch se retrag" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 10:51
Agentiile de evaluare financiara Fitch si Standard&Poor's (S&P) au inrautatit de la stabila la negativa perspectiva ratingului suveran al Rusiei, din cauza eventualului impact negativ al sanctiunilor impuse de SUA si UE asupra economiei Rusiei, aflata deja pe un trend de incetinire.
"Intrucat bancile din SUA si UE ar putea fi reticente sa imprumute Rusia in actualele circumstante, economia ar putea incetini in continuare, iar sectorul privat ar putea avea nevoie de sprijinul statului. Cresterea economica a coborat la 1,3% anul trecut, iar investitiile sunt in declin", a avertizat Fitch, potrivit agentiei Bloomberg.
Ambele agentii au confirmat calificativul tarii la "BBB"
Ambele agentii au confirmat calificativul tarii la "BBB", a doua treapta din categoria recomandata pentru investitii.
"Riscurile geopolitice sporite si perspectiva sanctiunilor din partea UE si SUA ca urmare a anexarii Crimeei ar putea reduce fluxul investitiilor, ar putea determina iesiri mai mari de capital si ar putea incetini si mai puternic economia Rusiei", a notat S&P.
Deciziile celor doua agentii de evaluare financiara vin dupa ce UE a adaugat 12 nume pe o lista cu oficiali rusi si ucraineni sanctionati cu inghetari de active si restrictii in privinta calatoriilor.
Presedintele SUA, Barack Obama, a hotarat, de asemenea, impunerea de sanctiuni financiare vizand un numar mai mare de oficiali si miliardari considerati aliati ai presedintelui rus Vladimir Putin. Obama a autorizat si... mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 11:14
Agentii de rating din Portugalia, India, Africa de Sud, Malaezia si Brazilia vor lansa in noiembrie o agentie globala de evaluare financiara, despre care afirma ca va fi o alternativa la serviciile Fitch, Standard & Poor's (S&P) si Moody's, cele mai mari astfel de companii din lume.
Noua agentie, ARC Ratings, va fi lansata oficial saptamana urmatoare, ca o companie mixta intre CPR (Portugalia), CARE Rating (India), GCR (Africa de Sud), MARC (Malaezia) si SR Rating (Brazilia), potrivit Reuters.
Piata calificativelor pentru credite este dominata de Fitch, S&P si Moody's
Piata globala a calificativelor pentru credite este dominata de Fitch, S&P si Moody's, care impreuna detin o cota de 90%. Moody's si Standard & Poor's sunt companii americane, in timp ce Fitch are sedii atat la Londra, cat si la New York.
Ratingurile reprezinta o parte esentiala a sistemului financiar, fiind utilizate de investitori pentru a evalua cat de probabil este sa-si primeasca inapoi banii imprumutati. Criza financiara, in care companii cu ratinguri solide s-au prabusit intr-un timp scurt, a ridicat semne de intrebare asupra dependentei de Fitch, S&P si Moody's.
"Lucrand impreuna, agentiile vor furniza calificative noii economii globale multipolare, in concurenta directa cu agentiile din SUA", a aratat ARC, adaugand ca ratingurile vor fi ghidate de "o abordare din mai multe perspective si de expertiza locala".
Agentia este inregistrata la autoritatea europeana pentru pietele... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 19:41
Comisia Europeana a aprobat luni noile norme ce reglementeaza activitatea agentiilor de rating, prin care se incearca cresterea transparentei si reducerea riscului aparitiei unor conflicte de interese.
Evaluarilor celor mai influente agentii de rating, Moody's, Standard & Poor's si Fitch, toate americane, au pus numeroase probleme unor tari din zona euro in timpul crizei, scazand credibilitatea acestor state si impiedicand astfel finantarea lor cu dobanzi rezonabile pe pietele financiare internationale, relateaza agentia de presa EFE.
Noile norme nu prevad crearea unei entitati europene, dar instituie un regim de rotatie intre agentii. Astfel, emitentii produselor financiare structurate care platesc agentiile de rating pentru evaluarea acestor produse vor fi obligati sa schimbe agentia de rating la fiecare patru ani.
Avand in vedere complexitatea instrumentelor financiare structurate si rolul acestora in criza financiara, noua reglementare obliga emitentii acestora sa ceara evaluarea lor de cel putin doua agentii de rating.
Pentru combaterea riscului conflictelor de interese, agentiile de rating vor fi obligate sa anunte public daca vreuna dintre entitatile pe care le evalueaza detine peste 5% din capitalul respectivei agentii de rating sau din drepturile de vot in cadrul acesteia. De asemenea, societatile emitatoare de produse financiare nu vor avea dreptul sa detina peste 5% din capitalul sau din drepturile de vot in mai mult de o singura agentie de rating.... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 17:27
SUA, China si Rusia au creat o noua agentie internationala de rating, Universal Credit Rating Group, care va incepe sa functioneze din 25 iunie la Hong Kong, au anuntat intr-o conferinta de presa reprezentanti ai noii structuri, care isi are sediul intr-una din principalele cladiri - turn din aceasta metropola, relateaza portalul economic Rbc.
Aceasta noua institutie de evaluare a fost infiintata de trei agentii de rating: Dagong Global Credit Rating (China), Egan-Jones Ratings Company (SUA) si RusRating (Rusia) pentru a spori obiectivitatea evaluarii proceselor economice din lume.
"A devenit clar ca sistemul actual de atribuire de rating nu corespunde cerintelor lumii moderne. Ne-am propus sa contribuim la restructurarea acestui sistem", a declarat directorul general RusRating, Richard Hainsworth , care a devenit director-executiv al Universal Credit Rating Group.
Noua companie, a spus el, intentioneaza sa se dezvolte in mod activ si sa devina unul din jucatorii-cheie de pe piata, dominata la ora actuala de "trei mari rechini" - Standard & Poor's, Fitch si Moody - agentii care au fost acuzate de a fi partinitoare si nu intotdeauna obiective in evaluarea riscurilor in conditiile crizelor recente.
"Dorim sa cream un nou concept, care consta in utilizarea sistemului de 'rating dublu'. Astfel de ratinguri vor fi mai fiabile si mai usor de inteles", a explicat Richard Hainsworth, subliniind ca noua agentie de rating nu va reprezenta interesele niciunei tari sau... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 13:33
Firma de consultata Roland Berger spera sa-si inceapa activitatea inca din 2012 si promite ca politicienii nu-i vor influenta deciziile, scrie Die Welt.
"Ne bucuram ca politicul sprijina proiectul unei agentii europene de rating. Dar nu ne dorim ca aceasta sa fie finantata cu bani publici", a declarat Markus Krall de la Roland Berger. Acesta sustine ca prima agentie europeana de rating nu va fi "orientata spre castig".
Capitalul agentiei se va ridica la 300 de milioane de euro. Krall a precizat ca oricine e invitat sa intre in actionariat cu exceptia statelor si a actionarilor concurentei. Pana acum, 30 de institutii s-au aratat interesate sa intre in actionariatul noii agentii, o treime dintre acestea fiind din Germania.
"Pana la sfarsitul anului, agentia europeana de rating ar putea da publicitatii primele evaluari", a spus Krall, care a adaugat ca ratingurile pentru tari vor fi stabilite de o echipa formata din 20-25 de analisti.
Liderii europeni au criticat in nenumarate randuri calificativele acordate de cele trei agentii de rating americane care detin practic monopolul: Fitch, S&P si Moody's.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, declara recent ca agentiile de rating care "se afla in competitie intre ele, se lupta pentru a atrage atentia publica".
Dupa ce S&P a retrogradat, la 13 ianuarie, calificativele a noua tari europene, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat ca agentiile de evaluare antreneaza "artificial"... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 20:19
Europa trebuie sa infiinteze agentii independente de evaluare financiara si sa nu se mai bazeze exclusiv pe cele din Statele Unite, a declarat ministrul german de externe Guido Westerwelle duminica, dupa ce Standard&Poor's a scazut saptamana trecuta ratingul mai multor tari din UE.
"Este timpul ca Europa sa dovedeasca faptul ca este capabila sa faca fata agentiilor de rating", a spus Westerwelle in cursul unei vizite in Grecia.
Pietele din Europa abia au avut timp sa respire, inainte ca deciziile agentiilor de rating sa le arunce inapoi in nesiguranta, a subliniat el.
"Este foarte important sa dam acordurilor si pacturilor (europene - n.r.) o sansa realista (de a functiona - n.r.). Aceasta este singura metoda prin care puntem recastiga increderea pietelor", a afirmat Westerwelle.
Standard & Poor's a scazut ratingul a noua tari din zona euro vineri, insistand ca liderii regiunii nu depun suficiente eforturi pentru a rezolva criza datoriilor suverane.
S&P a scazut ratingurile Frantei, Austriei, Maltei, Slovaciei, Sloveniei, Italiei, Spaniei, Portugaliei si Ciprului.
Germania, cea mai puternica economie din Europa si principalul contribuitor la fondul de salvare al UE, precum si Finlanda, Olanda si Luxembourg, si-au mentinut ratingul AAA.
Bursele europene au deschis in scadere luni. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 15:32
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca reglementarile care obliga unii investitori institutionali sa cumpere numai titluri cu rating AAA sunt prea rigide, dupa ce unul dintre liderii coalitiei de guvernare a sugerat ca agentiile de rating sunt prea importante.
Parlamentarul german Michael Meister, unul dintre liderii coalitiei CDU care sustine cancelaria condusa de Angela Merkel, vrea modificarea legislatiei astfel incat agentiile de rating sa nu mai fie atat de importante pentru investitorii institutionali.
La o zi dupa ce Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Austria si Franta, vicepresedintele grupului parlamentar CDU din parlament a afirmat ca institutiile ar trebui sa-si poata efectuat propriile evaluari privind riscul si sa ia decizii independente de opiniile agentiilor de rating din SUA.
In Germania si in alte tari dezvoltate, legea obliga unele fonduri de pensii si alte tipuri de investitori institutionali sa investeasca numai in titluri cu rating maxim AAA.
Meister a afirmat ca pierderea ratingului maxim de catre Austria si Franta ar putea afecta anumiti investitori si a criticat decizia S&P, notand ca retrogradarea Frantei a venit intr-o perioada cand guvernul de la Paris implementeaza mai multe reforme.
Merkel a aratat ulterior ca sprijina propunerea lui Meister, afirmand ca reglementarile care impiedica in mod automat unii investitori sa cumpere anumite obligatiuni de stat sunt prea rigide.... mai mult
Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 14:50