Fiecare locuinta trebuie sa beneficieze de un confort termic optim pentru ca locatarii acesteia sa se bucure de o sanatate optima indiferent de temperaturile exterioare. Chiar daca in ultimul timp tot mai mult iau avant sistemele de incalzire prin panouri fotovoltaice, trebuie spus ca in Romania inca este nevoie de investitii serioase pentru astfel de sisteme de incalzire. Prin urmare cei mai multi opteaza pentru sisteme de incalzire pe baza de centrale termice.
Din fericire oferta de astfel de sisteme de incalzire este foarte numeroasa si foarte diversificata. Investitia intr-un astfel de sistem de incalzire este de asemenea accesibila unui numar important de oameni, iar eficienta acestor sisteme de incalzire recomanda o centrala termica, indiferent de tipul acesteia.
Cum facem alegerea in cazul unei centrale termice?
Chiar daca este foarte bine ca pe piata centralelor termice exista foarte multe modele, tipuri si brand-uri, atunci cand trebuie sa ne oprim asupra uneia avem o adevarata provocare. Tocmai de aceea este foarte important sa stim care sunt punctele de la care pornim pentru a alege centrala termica perfecta pentru locuinta noastra.
Primordial este sa avem in vedere suprafata care urmeaza sa aiba nevoie de incalzire cu ajutorul centralei termice. Daca pentru apartamente putem opta pentru centrale termice cu o putere mai mica, trebuie spus ca pentru casele cu o suprafata mare este nevoie de centrale termice cu o putere mult mai mare. Doar astfel poti... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 17:30
Incalzirea casei in anotimpul rece si asigurarea permanenta a unui flux de apa calda reprezinta probleme ce ne dau tuturor batai de cap. Toti oamenii isi doresc confort sporit si totodata reduceri la facturile de utilitati, fapt pentru care cei mai multi aleg sa isi instaleze in locuinta centrale termice.
Aceste echipamente reprezinta cea mai sigura si mai eficienta modalitate de a beneficia constant de o temperatura ambientala placuta, consum scazut si randament maxim.
Achizitia unui produs adaptat nevoilor tale nu este deloc usoara deoarece pe piata sunt disponibile modele diverse, destinate atat spatiilor rezidentiale cat si celor comerciale. Iata ce trebuie sa stii inainte sa alegi o centrala termica.
Suprafata si volumul spatiului ce trebuie incalzit
Echipamentul pe care vrei sa il montezi in locuinta trebuie sa faca fata nevoilor de incalzire. Prin urmare, este important sa stii ca pentru a incalzi 1 metru cub de aer ai nevoie de o centrala termica cu o putere de 40W, daca imobilul este bine izolat.
In cazul unei cladiri izolate la nivel mediu, este necesara o putere de 50W, in timp ce pentru o locuinta slab izolata cel mai bine este ca centrala sa aiba o putere de 60W.
Calculeaza suprafata totala a casei, ia in considerare numarul de camere, gradul de izolare al imobilului, amplasarea cladirii si cate persoane vor folosi acest sistem, iar astfel vei reusi sa alegi un produs potrivit nevoilor tale.
Numarul de consumatori de apa calda menajera... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 11:00
Incalzirea locuintei in sistem centralizat risca sa-i coste mai mult pe romani, incepand chiar din aceasta toamna.
Motivul: CET-urile - adica "fabricile de agent termic" detinute de stat sau de primarii - au avut in acest an cheltuieli mai mari decat in 2017.
In aceste conditii, ca sa se asigure ca ele pot functiona in continuare, statul vrea sa le dea subventii mai mari. Singura problema este ca aceasta majorare a sprijinului financiar va fi facuta cu banii oamenilor.
CET-urile sunt, de regula, societati ale statului sau ale primariilor care produc energie electrica, agent termic si in unele cazuri, gaze, intr-un regim pe care specialistii il numesc "de cogenerare de inalta performanta". Ulterior, aceste societati livreaza agentul termic pe care l-au produs catre RADET, care la randul sau il distribuie catre locuintele populatiei (si catre toate celelalte spatii incalzite in sistem centralizat, intr-un oras).
La inceputul acestui an, in doar 61 dintre cele peste 320 de orase din Romania mai existau sisteme centralizate de termoficare. Iar in multe dintre aceste locuri, CET-urile sunt vechi, slab tehnologizate si produc agentul termic la costuri impovaratoare.
Ca sa nu lase, totusi, aceste CET-uri sa dispara, statul a decis printr-o hotarare de guvern sa le acorde subventii, inca din anul 2011.
Subventiile - numite oficial bonusuri - sunt, de fapt, sume de bani pe care CET-urile le incaseaza, pe langa pretul de vanzare a fiecarui MWh livrat.
Cuantumul... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 08:03
Cresterea pretului de productie a energiei termice de la Elcen este cauzata de majorarea cu 13% a pretului la gazele naturale, componenta ce reprezinta 70-75% din costurile totale, a declarat marti, pentru AGERPRES, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota.
El a subliniat ca Elcen, asemenea tuturor celorlalti 37 de producatori de energie termica din Romania, beneficiaza de ajutor de stat privind cogenerarea de inalta eficienta, ajutor pe care il plateste toata populatia Romaniei, prin factura de energie, si trebuie sa prezinte anual ANRE costurile de productie, informeaza Agerpres.
"Fac o declaratie privind evolutia costuri de productie, pentru ca in fiecare an ANRE e obligata sa analizeze si sa ajusteze pentru anul urmator pretul de producere a energiei termice si energiei electrice, pentru ca vorbim de cogenerare.
Pe baza datelor pe care le-a transmis Elcen in cursul anului 2014, pana in septembrie, pentru ca perioada de analiza este 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014, perioada de analiza aferenta anului gazier, care este putin modificat de anul calendaristic, pentru aceasta perioada se constata o crestere a costurilor aferente consumului de gaze naturale, crestere datorata pretului gazelor, care s-a majorat cu 13 la suta.
Acesta reprezinta o componenta de 70-75% din total costuri, deci cea mai mare parte. Cresterea pretului gazelor s-a reflectat in cresterea pretului de productie cu 10,22% pentru consumatorii... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:37
Pretul energiei termice pentru bucuresteni nu va fi majorat in aceasta iarna, iar, la nivelul tarii, variatiile de pret vor fi de maximum 5%, a declarat joi vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota.
El a subliniat ca ANRE reglementeaza doar pretul la care agentul termic pleaca din centralele in cogenerare de inalta eficienta, in numar de 37 la nivelul intregii tari, in timp ce pretul pentru celelalte centrale termice din tara este reglementat de catre o alta institutie, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).
"Am analizat care va fi pretul in 2014 pentru cele 37 de centrale in cogenerare si vestea buna este ca nu vor exista variatii semnificative. Ele vor fi de maximum 5%. Pentru Bucuresti, variatia este chiar mai mica, astfel ca bucurestenii nu vor simti niciun fel de influenta negativa in pret in aceasta iarna", a explicat Calota.
Pretul la care agentul termic pleaca din centrale nu este cel final, platit de consumatori. Pretul final este stabilit dupa ce primariile decid care vor fi subventiile pe care le vor suporta din bugetul local.
Calota a mai spus ca cele 37 de centrale in cogenerare de inalta eficienta au primit in total bonusuri de 300 de milioane de euro pentru a-si eficientiza echipamentele. Aceste bonusuri sunt platite de toti consumatorii din Romania, prin taxa de cogenerare introdusa in 2009 in factura la electricitate.
"Din acesti bani au facut... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 13:36
Pretul gigacaloriei pentru agentii economici din Bucuresti ar putea creste pana la 329,30 lei, fara TVA, pentru cei alimentati din centrale RADET, si respectiv pana la 296,49 lei, fara TVA, pentru cei alimentati din puncte termice proprii, potrivit unui proiect al Primariei Capitalei.
Pretul gigacaloriei pentru agentii economici alimentati din puncte termice urbane si centrale termice ale Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) ar putea creste de la 252,17 lei la 329,30 lei, fara TVA, iar pentru cei alimentati din puncte termice proprii - de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fara TVA, potrivit proiectului pus in dezbatere publica pe site-ul www.pmb.ro.
Aceste tarife ar fi trebuit sa fie recalculate in luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare inregistrate de RADET Bucuresti in perioada februarie - iulie 2013 in valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )", se arata in raportul de specialitate aferent proiectului.
"RADET a inceput demersurile de ajustare a preturilor de facturare imediat dupa majorarea pretului de catre producatorii de energie termica, in principal ELCEN S.A., dar acestea au fost intarziate din cauza corespondentei purtate timp indelungat cu autoritatile de reglementare", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).
Primaria vrea sa... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 08:00
Guvernul a decis scoaterea din rezerva de stat a peste 1,18 milioane de tone de carbune energetic si 137.000 de tone de pacura pentru asigurarea energiei electrice si termice pentru populatie, pe perioada iernii.
"Este vorba despre o cantitate de peste 1,18 milioane de tone de carbune energetic si 137.000 de tone de pacura pentru 17 operatori economici. Masura a fost luata pentru asigurarea, pe perioada iernii, a energiei electrice si termice pentru populatie", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, conform NewsIn.
Cantitatile reprezinta un imprumut, pana la 31 octombrie 2012, pentru unele centrale electrice si termice aflate in administrarea Ministerului Economiei sau in administrarea unor autoritati locale.
Imprumutul cantitatilor de pacura pentru trei dintre operatorii economici - CET Iasi, SC Uzina Termoelectrica Giurgiu SA si SC Electrocentrale Oradea SA - se poate face pana la 31 martie 2012 numai dupa restituirea cantitatilor de combustibili imprumutate anterior. mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 09:30
Directorul RADET Bucuresti, Bogdan Becheanu, sustine ca este imposibil ca factura la intretinere in luna ianuarie sa fie cu 20 la suta mai mare decat in decembrie 2009, deoarece cantitatea de agent termic facturata la populatie este mai mica cu 1,5 la suta decat in ianuarie 2009. Bogdan Becheanu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca este "imposibil" sa fie majorate facturile la intretinere in Capitala cu cel putin 20%, asa cum sustine presedintele Federatei Asociatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina.
El a precizat ca pot aparea, la anumite apartamente, consumuri mai mari, din cauza zilelor geroase din ianuarie, dar cantitatea de agent termic facturata la populatie pentru aceasta luna este mai mica decat cea din aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit datelor comunicate agentiei MEDIAFAX de catre RADET, in ianuarie 2010 a fost facturata, catre abonatii casnici, o cantitate de 747.185,97 de gigacalorii, comparativ cu 758.742,45 de gigacalorii in 2009.
Cea mai mare cantitate de agent termic facturata la populatie este in Sectorul 3, de 182.713,75 de gigacalorii (comparativ cu 190.222,08 in 2009), urmata de Sectorul 6, de 168.908,92 gigacalorii (fata de 170.158,62 anul trecut).
In Sectorul 2 a fost facturata o cantitate de 133.388,1 gigacalorii, in Sectorul 4 cantitatea facturata este de 131.467,05 gigacalorii, in Sectorul 5 este de 72.148,22 gigacalorii, iar in Sectorul 1 se inregistreaza cea mai redusa cantitate de agent termic facturata, de 58.559,93... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 15:34
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, marti, la Suceava, ca asigurarea termoficarii in municipiile unde exista centrale termo-electrice (CET) ar putea fi asigurata prin construirea unor centrale de congenerare de inalta eficienta, realizate prin joint-ventures intre primarii si Romgaz, precizeaza Newsin.
Adriean Videanu a declarat, in conferinta de presa, ca transferul CET-urilor catre administratiile publice locale s-a facut printr-un proces "insuficient fundamentat" si ca pentru rezolvarea problemei termoficarii din aceste orase este nevoie de un proiect unitar la nivel national.
Ministrul Economiei a precizat ca in acest sens vor fi relizate proiecte de cogenerare de inalta eficienta in care vor fi implicate Romgaz si comunitatile locale.
"In acest sens, o asociere cu Gazprom poate sa constituie un suport extraordinar pentru realizarea de joint-ventures la nivelul municipalitatilor pentru cogenerarea de inalta eficienta", a explicat Videanu.
El a precizat ca fondurile pentru demararea acestor proiecte ar putea proveni din valorificarea disponibilului de unitati de CO2 alocate Romaniei, Ministerul Economiei fiind abilitat de Guvern sa se ocupe de acest proces.
Potrivit lui Videanu, Romaniei i-a fost alocata o cota de aproximativ 250 de milioane de tone de CO2 si valorificarea unei parti din aceasta cantitate ar putea aduce la buget peste un miliard de euro, "bani care, conform protocolului de la Kyoto, pot fi utilizati pentru a sprijini comunitatile locale... mai mult
Marti, 23 Iunie 2009, ora 16:13