Administratorii mai multor agentii de turism din Romania au lansat procedurile de intrare "in hibernare" pe termen nedefinit.
Specialistii din turism intervievati de Ziare.com spun ca de aici pana la faliment nu mai este decat un pas. "Pandemia ne-a inghenuncheat, iar statul ne-a dat, azi de dimineata, ultima lovitura".
"Foarte multe dintre micile agentii de turism din Romania au inceput sa traga obloanele pentru ca s-au terminat resursele financiare si nu mai au bani sa sustina cheltuielile curente si atunci prima optiune ar fi intrarea intr-un soi de conservare. Deja este din ce in ce mai clar ca si sezonul de iarna este compromis, dupa ultimele vesti pe care statul ni le-a dat si aseara si astazi. Deja ne-au pus pe butuci", spune Dumitru Luca, seful Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu este de parere ca agentiile prefera sa isi suspende activitatea in mod onorabil, fara a ramane cu restante fata de clienti, tinand cont de incertitudinea acestei perioade.
"Aceste agentii asteapta vremuri mai bune pentru a reveni in forta atunci cand se va putea. Ele prefera astfel sa evite falimentul sau insolventa, suspendandu-si activitatea. Este de apreciat ca majoritatea agentiilor de turism s-au maturizat si au fost disciplinate. In pofida pandemiei, nu am asistat la falimente si insolvente declarate, cu o singura exceptie cunoscuta. Probabil ca aceste agentii asteapta prima parte a... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 00:00
Reprezentantii agentiilor de turism au facut o lista cu cinci cerinte pentru Guvern astfel incat Executivul sa le poata ajuta in a supravietui pandemiei de coronavirus. Acestea cer ajutor financiar de la stat, reducerea cotei TVA la 5% dar si alte facilitati fiscale.
1. Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agentiile de turism constand in oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate in anul 2019, proiect ce ar trebui implementat pana cel tarziu la finalul anului 2020.2. Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agentiile de turism incepand cu 01.01.2021, chiar si pentru o perioada limitata de 3 ani.3. Prelungirea acordarii voucherelor de vacanta in perioada 2021-2025 catre bugetari si acordarea de facilitati fiscale pentru companiile private care ofera salariatilor vouchere de vacanta. Conform studiului realizat de catre APET si ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care il anexam prezentei, fiecare leu cheltuit de statul roman pentru voucherele de vacanta antreneaza o crestere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominala), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiti pentru vouchere se creeaza un nou loc de munca.4. Prelungirea proiectului privind munca flexibila pana la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte inalt si cu o specializare de nisa, care cu greu va putea gasi alte locuri de munca pe masura pregatirii. Oameni in care s-a investit foarte mult in decursul anilor si care au acumulat... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 14:09
Turistii isi pot asigura impotriva Covid-19 vacantele de anul viitor pe litoralul romanesc si vor recupera banii daca vor fi nevoiti sa anuleze sejurul, a anuntat, joi, o agentie de turism.
Pentru a putea beneficia de asigurare, turistul trebuie sa cumpere pachetul cu minimum 30 de zile inainte de a pleca in vacanta.
"Turistii care achizitioneaza sejururi pe litoral pot avea asigurate riscurile impotriva Covid-19 atat in cazul imbolnavirilor, cat si in cazul in care un membru al familiei este suspect de coronavirus si este obligat sa intre in carantina. Daca turistul se imbolnaveste de Covid-19 in timpul calatoriei, atunci va beneficia de protectie medicala completa", potrivit Litoralulromanesc.ro, turoperatorul care vinde pachete pe litoralul romanesc al Marii Negre.
Pentru a putea beneficia de asigurare, turistul trebuie sa cumpere pachetul cu minimum 30 de zile inainte de a pleca in vacanta.
"Am constatat in acest an ca unii romani au renuntat sa rezerve sejururi la mare de teama ca, in cazul nefericit al infectarii cu Covid-19 al unui membru al familiei, vor fi nevoiti sa renunte la vacante si vor pierde banii. Din acest motiv si, in plus, pentru ca nu ne dorim ca unii turisti sa lase rezervarea vacantei din vara urmatoare pe ultimul moment si sa piarda, astfel, reducerile early booking, aducem in premiera pentru turismul intern o asigurare impotriva Covid-19, prin care persoanele care vor fi nevoite sa renunte la vacante din cauza pandemiei isi vor putea... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 23:40
Una dintre agentiile de turism cu traditie in Romania a intrat in procedura de reorganizare din cauza pierderilor provocate de pandemia de coronavirus.
Pe portalul Ministerului de Justitie apare informatia ca firma de turism Agetur a intrat in reorganizare judiciara.
"Din pacate, falimentele nu au intarziat sa apara si regretul este cu atat mai mare cu cat este vorba despre o agentie cat se poate de onorabila de aproape 30 de ani pe piata de turism din Romania. Mai mult, este vorba despre o agentie care nu a avut nici un incident de-a lungul activitatii ei, dar probabil sunt efectele limitarii circulatiei aproape de zero. In plus, Agetur se ocupa de destinatii mai elevate, mai indepartate, cu pachete destul de scumpe", a declarat, pentru Ziare.com, Dumitru Luca, presedintele ANAT.
Potrivit sefului ANAT, patronul societatii Agetur, Dragos Horhocea, a fost membru in consiliul director al ANAT pana acum doi ani, fiind presedintele Consiliului de Etica.
"In cazul lui, nu poate fi vorba de teapa data clientilor, asa cum am vazut in anii trecuti, ci s-au terminat resursele. Probabil a avut presiune pe rambursari si nu a mai putut sa opereze", este de parere Luca.
CITITI SI: Vacante all-inclusive in Bulgaria, ofertate in extrasezon la preturi extrem de mici. Sejur de 7 nopti - 200 de euro
Nu vor exista turisti pagubiti
Presedintele ANAT afirma ca Agetur avea o polita de asigurare destul de consistenta, de 200.000 de euro, pe care a marit-o in iarna cu inca... mai mult
Marti, 28 Iulie 2020, ora 13:25
Laurentiu Ionescu, fondatorul agentiei de turism First Class, a oferit un interviu pentru Ziare.com in care a explicat dificultatile de care s-a lovit de cand autoritatile elene au inchis cinci dintre cele sase vami cu Bulgaria, dar si de la introducerea obligativitatii completarii unui formular cu 48 de ore inainte de calatorie.
Agentia pe care Laurentiu Ionescu o conduce transporta turisti din Romania in insula Thassos, cu autocarul. Ionescu a facut o comparatie intre situatia de dinainte de 1 iulie si cea dupa aceasta data, de cand au intrat in vigoare noile reglementari ale autoritatilor din Grecia.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis miercuri, 1 iulie, o informare in atentia cetatenilor romani care intentioneaza sa calatoreasca in Grecia. Potrivit comunicatului, accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas, ca urmare a introducerii obligativitatii completarii unui formular electronic prin care sa se asigure evidenta celor care intra in tara.
Masura a fost dispusa in vederea dotarii celor cinci puncte vamale cu cititoare de coduri QR, un cod de confirmare pe care il primesc toti cei care completeaza formularul.
O alta prevedere se refera la efectuarea unor teste aleatorii pentru depistarea bolnavilor de COVID-19. Conditiile de intrare pe teritoriul national pot fi modificate oricand de autoritatile elene, fara niciun preaviz, in functie de numarul de cazuri noi... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 16:25
Guvernul a stabilit data cand se redeschid agentiile de pariuri terestre, cazinourile si salile de jocuri.
Premierul Ludovic Orban a participat, joi, la o intalnire cu reprezentantii industriei jocurilor de noroc, in care i-a anuntat pe acestia ca este de acord cu o redeschidere pentru data de 15 iunie, informeaza Cazino365.ro.
Conditia pusa de Ludovic Orban a fost ca numarul cazurilor de coronavirus din tara noastra sa nu creasca pana atunci.
In cadrul sedintei au mai luat parte consilierul guvernamental din domeniul jocurilor de noroc Sorin Constantinescu, secretarul de stat al Guvernului, Antonel Tanase, secretarul de stat al Ministerului Finantelor Publice, Sebastian Burduja, presedintele ONJN, Cristian Voinea-Mic, si secretarul general al ONJN, Narcis Godeanu
Redeschiderea se va produce cu o serie lunga de reguli ce vor trebui aplicate atat de clienti cat si de angajati.
Astfel, clientii vor mai avea voie in incinta locatiilor doar daca au masca de protectie, nu au simptome, nu au calatorit in zone cu infectii multe si nu au intrat in contact cu persoane testate pozitiv.
De asemenea, organizatorii de jocuri de noroc vor trebui sa pastreze o distanta de 1.5 metri intre clienti. Astfel, anumite aparate fie vor fi scoase din functiune, fie vor fi mutate. Pentru fiecare 4 metri patrati ai locatiei va fi permis accesul unui client.
Angajatii vor purta in permanenta masca si vor dezifencta total locatiile la fiecare 12 ore, in timp ce obiectele ce vor... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 09:00
Daca pentru destinatiile de vacanta din Romania turistii pot deja sa isi rezerve locuri la hotel, pentru cele din strainatate, lucrurile sunt putin mai complicate, momentan. Agentiile de turism au pregatit deja sejururi si circuite. Doar ca acestea nu sunt cu plecare de azi pe maine, din cauza ca nimeni nu stie inca in ce conditii se va putea calatori in strainatate.
Chiar daca pana si Guvernul a anuntat ca anul 2020 va fi, mai degraba, unul al turismului intern, agentiile de turism transmit ca pregatesc, totusi, si oferte de vacante in strainatate.
Spre exemplu, agentia de turism Hello Holiday a transmis prin intermediul unui comunicat remis redactiei Ziare.com ca este gata sa dea startul sezonului turisic 2020 in a doua parte a lunii iunie sau incepand cu 1 iulie.
Are oferte pentru turism intern, dar n-a neglijat nici calatoriile in strainatate. Printre primele destinatii care ar putea fi deschise se numara cele din Bulgaria, Grecia si Turcia, deoarece autoritatile din aceste tari au anuntat deja ca iau masuri pentru protejarea turistilor.
Denisa Oprea, director de marketing al Hello Holidays, spune ca multi dintre turistii care aveau programate vacante in primavara au ales sa plece in toamna. Asa ca agentia si-a suplimentat oferta pentru a doua jumatate a anului.
Printre altele, agentia sustine ca, pe langa circuitele lungi prin Europa si Asia - cu durate de pana la 19 zile - pe care le organiza oricum anual, va oferi de acum si vacante mai scurte. Spre... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 19:51
Constructorul aeronautic Airbus a castigat un contract-cadru de cateva zeci de milioane de euro pentru noii sateliti de comunicatii pentru misiuni civile si militare ale UE si ale statelor membre.
"Airbus a castigat contractul-cadru pentru noii sateliti de comunicatii pentru misiuni civile si militare ale UE si ale statelor membre. Contractul-cadru pe patru ani a fost acordat de Agentia Europeana pentru Aparare (EDA) si este estimat la zeci de milioane de euro", a anuntat compania.
Contractul numit "EU SatCom Market" va permite statelor membre UE sa-si centralizeze cerintele in materie de comunicatii prin satelit si sa obtina un acces coordonat, mai eficient economic, la aceste servicii.
"Prin programul de sateliti pentru comunicatii, Airbus contribuie la construirea de capabilitati comune pentru apararea europeana si pentru misiunile acesteia civile si militare de mentinere a pacii", a afirmat Dirk Hoke, CEO Airbus Defence and Space.
Aproximativ 32 de membri contributori, inclusiv 20 de ministere europene ale apararii, pot acum sa acceseze solutiile si serviciile satelitare prin EDA, care furnizeaza membrilor proiectului EU SatCom Market, din 2012, capabilitati de comunicatii prin satelit.
Aceste solutii de comunicatii prin satelit pot fi amplasate oriunde in lume. Ele joaca un rol esential in misiuni de mentinere a pacii in Europa, fie ele civile sau militare, si contribuie la dezvoltarea tehnica si economica, precum si la misiuni de cooperare.
Airbus... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 22:18
O agentie de turism a primit o amenda de 200.000 de lei, adica peste 40.000 de euro, dupa ce a chemat o parte din angajati la munca, desi acestia aveau contractele suspendate.
Sanctiunea aplicata este cea maxima prevazuta de lege, a spus la Digi 24 Tudor Polak, secretar de stat in Ministerul Muncii.
"Inspectoratele Teritoriale de Munca au efectuat controale si in ultima perioada. La inceputul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti s-a deplasat la sediul unei agentii de turism unde angajatorul, inainte de emiterea starii de urgenta si inainte de a aparea Ordonanta 30, a suspendat contractele a peste 100 de angajati, iar a doua zi a chemat o parte dintre acestia la munca. In momentul in care Inspectoratul Teritorial de Munca s-a deplasat si a constatat aceste lucruri a aplicat sanctiunea maxima de 200.000 de lei", a spus Polak.
Acesta a mentionat ca mai sunt cazuri de acest fel, in care angajatorul a chemat la munca angajati care nu aveau contracte de munca valide, inclusiv la un santier din Bucuresti si la o fabrica din judetul Braila.
"Pot sa va spun ca, personal, am fost acum aproximativ doua saptamani la un santier din Bucuresti, impreuna cu colegii din Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, unde, la fel, au fost gasiti cativa cetateni care nu aveau contractele de munca semnate si s-au aplicat mai multe amenzi si a fost sistata activitatea, deoarece in respectiva locatie nu erau respectate toate normele de securitate si siguranta in... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 14:47