Reprezentantii Transgaz sustin ca va fi imposibila finantarea proiectelor strategice ale companiei daca peste 90% din profit va merge catre actionari sub forma de dividende, potrivit unor documente postate pe site-ul companiei.
Astfel, in convocatorul sedintei Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 7 iunie, Consiliul de Administratie al Transgaz propune acordarea unui dividend de 25,22 lei pe actiune, iar Ministerul Economiei, actionarul majoritar, a cerut un dividend de 45,38 de lei pe actiune.
Aceasta ar insemna ca societatea propune ca 50,8% din profit sa mearga catre dividende, iar restul, catre investitii, in timp ce Ministerul Economiei propune ca dividendele sa insemne 91,7% din profit.
Consiliul de Administratie al companiei argumenteaza ca, potrivit unui memorandum din 8 februarie 2018, reprezentantii statului pot propune ca peste 90% din profit sa fie acordat actionarilor, insa explica faptul ca "punerea in aplicare a prevederilor memorandumului poate atrage imposibilitatea Transgaz de a finanta proiecte de dezvoltare strategice cu incadrare in termenele de indatorare impuse prin contractele de finantare".
Atat statul, cat si compania au avut aceleasi solicitari si la sedinta anterioara a actionarilor, din 27 aprilie.
La acea data, AGA nu a aprobat nici propunerea Consiliului de Administratie de a se acorda un dividend de 25,22 lei pe actiune, nici pe cea a Ministerului Economiei, privind acordarea unui dividend de 45,38 lei pe actiune.
AGA... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 13:31
Directorul general al Transgaz (TGN) ar putea primi o remuneratie bruta lunara de 10.000 euro si un bonus brut de 60.000 euro pe an, daca realizeaza o serie de obiective de performanta, potrivit proiectului de contract de mandat, care va fi discutat in AGA pe 23 septembrie.
Contractele de mandat ale conducerii companiei vor avea o durata de patru ani.
Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administratie (CA) al Transgaz, inclusiv presedintele Consiliului, vor primi o remuneratie egala cu salariul mediu brut pe ultimele 12 luni in ramura de activitate, iar membrul CA care ocupa si functia de director general va incasa o suma egala cu sase salarii medii brute pe ultimele 12 luni in ramura de activitate.
In situatia in care nu va exista un cuantum maxim legal al remuneratiei fixe, remuneratia fixa bruta va fi de 2.500 euro pe luna pentru presedintele CA si de 2.000 euro pe luna pentru fiecare membru neexecutiv al CA, iar membrul CA care ocupa si pozitia de director general va incasa o suma bruta echivalenta cu 10.000 euro.
In luna aprilie, Adunarea Generala a Actionarilor Transgaz a decis ca indemnizatie fixa lunara bruta a administratorilor, inclusiv a presedintelui Consiliului de Administratie, sa fie in cunatum de 4.037 de lei. mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 17:01
Ministerul Finantelor Publice, actionarul majoritar al Transgaz (TGN), propune 12 de candidati pentru ocuparea celor cinci posturi de membru in Consiliul de Administratie al companiei controlate de stat, printre care figureaza si actualii detinatori ai functiilor.
Propunerile Ministerului Finantelor Publice pentru cele cinci posturi de administratori, pe langa cei cinci aflati in functie, sunt Ionut-Mircea Costea (fost presedinte al EximBank si cumnat cu Mircea Geoana), Dumitru Popescu, Gabriel Mihai Buia, Dragos Eugen Doros, Herbert Johannes Arents (Germania), Johannes Michael Bodekker (avocat din Germania) si Peter Grobmuller (inginer din Austria), se arata intr-un comnunicat al Transgaz transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti.
Din Consilul de Administratie al Transgaz fac acum parte Ion Sterian, Ion Petru Vaduva (fost CEO al Tiriac Holdings), George Bogdan Iliescu (director la BRD Corporate Finance), Stefan Radu Cernov (avocat) si Ioan Rusu (fost director general al companiei).
Fondul Proprietatea a solicitat schimbarea actualului CA, numit in aprilie
Cei cinci membri ai Consiliului de Administratie al Transgaz au fost desemnati in luna aprilie, insa Fondul Proprietatea a solicitat companiei de stat convocarea unei noi AGA in care sa fie desemnati noi administratori prin vot cumulativ.
Totodata, Fondul Proprietatea, actionar minoritar al Transgaz, cu un pachet de 14,9%, il propune pentru un post in Consiliul de Administratie pe Nicolae Vlad Neacsu... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 09:35
Avocatul Remus Vulpescu, fost sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a fost numit la sfarsitul lunii mai ca reprezentant al Ministerului Finantelor Publice in AGA Transgaz Medias (TGN).
Vulpescu este in prezent director de cabinet al vicepremierului Daniel Chitoiu, care detine si portofoliul Finantelor.
Vulpescu a demisionat in luna octombrie a anului trecut de la conducerea OPSPI, dupa ce privatizarea Oltchim a esuat. Ulterior, el a fost membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare. De asemenea, Vulpescu va fi numit in viitorul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica.
Alaturi de Vulpescu, in AGA Transgaz au mai fost numiti Iulian Marian Butnaru si Andra Luminita Raduica, tot din partea Ministerului Finantelor, se arata intr-un comunicat al companiei de stat transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti.
Numirea celor trei a fost aprobata de Chitoiu printr-un ordin semnat in 28 mai.
Guvernul a decis in luna martie trecerea Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale, din subordinea Ministerului Economiei in cea a Ministerului Finantelor. mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 16:06
Fostul directorul general al Þiriac Holdings Petru Vaduva a fost numit director general la Transgaz Medias (TGN), la doua luni dupa ce a fost ales in Consiliul de Administratie al transportatorului national de gaze naturale, iar fostul sef Ioan Rusu a fost revocat din functie.
"Prin hotararea Consiliului de Administratie nr. 8/04.06.2013 a fost eliberat din functia de director general domnul Rusu Ioan si a fost numit in functia de director general (...)domnul Vaduva Petru Ion", se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de Transgaz Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Intentia privind numirea lui Vaduva in functia de director general al Transgaz a fost anuntata inca de la finele lunii aprilie de ministrul delegat pentru energie Constantin Nita.
La inceputul lunii apriliei, CEO-ul Þiriac Holdings, Petru Vaduva, avocatul Radu Cernov, un director din OPSPI, Mihaela Preda, si un actual membru al Consiliului de Administratie al Transgaz, Ion Sterian, au fost numiti in Consiliu de catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Decizia a fost votata apoi pe 30 aprilie, in AGA, cand a fost ales membru al Consiliului de Administratie si fostul director general Ioan Rusu.
AGA Transgaz va avea loc pe 9/10 iulie
Ulterior, Fondul Proprietatea, actionar semnificativ la Transgaz, a solicitat companiei convocarea unei noi AGA in care sa fie desemnati noi administratori prin vot cumulativ, dupa ce intre cei cinci membri CA alesi nu s-a... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:41
Actionarii Trangaz au decis in AGA de joi sa-l pastreze in functia de presedinte al Consiliului de Administratie (CA) pe Victor Alexandru Schmidt, se arata intr-un comunicat de presa transmis Bursei de Valori Bucuresti.
La inceputul lunii ianuarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian l-a propus ca sef interimar la Transgaz pe Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri.
O alta decizie luata in cadrul AGA de joi este mentinerea ca membru a Ionicai Raicu. Propunerea era ca ea sa fie schimbata cu Florentina Gabriela Plosceanu.
Schmidt este presedinte al CA al Transgaz din aprilie 2009.Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 18:05
Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri Lucian Isar ar putea fi numit in functia de sef provizoriu al Consiliului de Administratie (CA) al Transgaz Medias (TGN), propunerea fiind semnata de fostul ministru al Economiei si mentinuta de actualul sef al institutiei, Varujan Vosganian.
Transgaz a publicat pe site-ul propriu, in luna decembrie a anului trecut, convocatorul Adunarii Generale a Actionarilor care ar urma sa aiba loc in 17 ianuarie.
Printre propuneri se numara si revocarea actualului sef al CA al Transgaz, Victor Alexandru Schmidt, si inlocuirea lui cu Isar. Isar a fost numit in noiembrie anul trecut in Consiliul de Supraveghere al altei mari companii de stat, Transelectrica (TEL).
Documentele mentionate sunt semnate de fostul ministru al Economiei Daniel Chitoiu, fiind datate 5 iulie 2012, respectiv 8 noiembrie 2012. Transgaz a postat pe site documentele in 5 si 20 decembrie 2012.
Alte propuneri care urmeaza sa fie discutate in AGA sunt schimbarea lui Ionica Racidu din functia de membru al CA cu Florentina Gabriela Plosceanu.
Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:30
Actiunile Transelectrica sunt suspendate joi, incepand cu ora 9.30, de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, ca urmare a desfasurarii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, conform unui anunt postat pe site-ul BVB.
Titlurile Transgaz au fost tranzactionate miercuri la un pret mediu de 190,45 lei/actiune, fiind efectuate 44 tranzactii, in valoare totala de 149.698,80 lei.
In ultimele 52 de saptamani au fost efectuate 13.257 tranzactii cu titluri Transgaz, in valoare de 75,002 milioane lei.
Actionarii Transgaz sunt Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - 73,5097% din actiuni, Fondul Proprietatea - 14,9876% si alti actionari - 11,5027%.
Transgaz este operatorul tehnic al sistemului national de transport si raspunde de functionarea acestuia in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator. mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 09:31
Transgaz Medias (TGN) estimeaza ca va avea in acest an o cifra de afaceri de 1,225 miliarde lei, in scadere cu 6,6% fata de valoarea inregistrata anul trecut, si un profit net de 123,9 milioane lei, de trei ori mai redus, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat marti in AGA.Compania nationala de transport al gazelor naturale a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 1,313 miliarde lei (311,8 milioane euro) si un profit net de 376,3 milioane lei (89,3 milioane euro).Veniturile din acest an ar urma sa scada cu 9%, la 1,253 miliarde lei, de la 1,377 miliarde lei (327 milioane euro) in precedentul exercitiu financiar, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al companiei.
Pe de alta parte, cheltuielile sunt estimate sa urce cu 20%, la 1,109 miliarde lei (263,5 milioane euro), de la 925,6 milioane lei anul trecut.Cheltuielile cu personalul ar urma sa avanseze in acest an cu 28%, de la 250,6 milioane lei la aproape 321 milioane lei.
Totodata, costurile cu materiile prime si materialele consumabile vor creste cu 22%, de la 154 milioane lei la 196,7 milioane lei.
Conducerea Transgaz ia in calcul pentru anul viitor acordarea unor dividende de 111,5 milioane lei, reprezentand 90% din profitul net estimat pentru anul in curs.
.Bugetul de venituri si cheltuieli al Transgaz, aprobat de Guvern in luna mai, a primit marti avizul actionarilor. mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 10:22