Data viitoare cand un oficial german va spune pe un ton arogant UE ca trebuie sa se supuna regulilor, ar fi mai bine sa priveasca in propria ograda.
Germania, tara care se ratoieste in fata altor state europene, cerandu-le sa respecte regulile, sa aplice cu strictete normele fiscale, tara care spune despre statele din sudul Europei ca sunt corupte, practic vede paiul din ochiul altuia, insa nu si barna din ochiul sau, arata o analiza Politico.
Se face ca nu vede scandalurile si problemele din interiorul granitelor sale, precizeaza sursa, amintind doar cateva dintre scandalurile in care este implicata aceasta tara. Unul este cel din industria producatoare de automobile, un altul implica un gigant din domeniul tehnologiei, iar un altul cea mai mare banca din tara. Toate aceste scandaluri sunt trecute cu vederea de Berlin.
De fapt, "Germania nu e nici mai cinstita, nici mai corupta decat alte tari europene", sustine Politico. Dar cu siguranta practica politica dublului standard, din moment ce unele dintre cele mai mari branduri ale sale au grave probleme de comportament, daca nu cumva chiar au un comportament ilicit.
Gigantii auto, comportament ilegal
Dar sa luam cazurile pe rand, cazuri care arata ca este o relatie frumoasa, calda, "cu beneficii", intre mediul de afaceri si politica in Germania.
O ancheta a scos la iveala faptul ca Daimler, Volkswagen, BMW, toate trei din Germania, dar si Porsche si Audi au facut parte dintr-un cartel tehnologic, timp de 20... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 14:08
Afacerile in tara lui Putin sunt un risc total, sustine William Browder, co-fondator al Hermitage Capital, un specialist in pietele din Rusia.
Prezent intr-o emisiune a postului CNBC, Browder a povestit cate amenintari cu moartea a primit pentru tentativele de a face afaceri in Rusia si ii sfatuieste pe investitori sa stea departe de acest loc.
Odata cel mai mare investitor american de pe piata din Rusia, co-fondatorul Hermitage Capital descrie tara ca un mediu in care nu mai poti face afaceri.
"Nu risti doar sa pierzi bani, investind acolo. Risti sa iti pierzi viata", povesteste Browder. Chestiunea care i-a adus cele mai mari necazuri a fost implicarea sa in operatiunile de lobby pentru aplicarea unor sanctiuni pentru Rusia, dupa moartea in inchisoare a avocatului Sergei Magnitsky, care a dezvaluit un furt de largi proportii pus la cale de guvernul de la Moscova.
In SUA, legea adoptata in urma demersurilor intreprinse de Browder si alti lobby-isti este cunoscuta drept Legea Magnitsky.
In urma experientei dobandite ca investitor in Rusia, William Browder a ajuns sa o cunoasca si pe Natalia Veselnitskaya, avocatul aflat in centrul scandalului care face legatura intre cercul puterii de la Kremlin si familia presedintelui american, prin intermediul lui Trump jr.
In opinia lui Browder, Veselnitskaya a avut cel putin 12 incercari de a penetra cercul liderilor republicani apropiati de Donald Trump, doar abordarea fiului cel mare al actualului presedinte... mai mult
Joi, 13 Iulie 2017, ora 06:44
In timpul campaniei electorale din 2016, Donald Trump afirma ca nu are relatii de afaceri cu Rusia. Si dupa ce a iesit victorios din alegeri, declara ca nu datoreaza nimic Rusiei. Presa de peste Ocean a aflat insa altceva.
"Pot sa va spun ca nu datorez nimic Rusiei", spunea Trump in urma cu o luna, intr-o conferinta de presa. "Nu am niciun fel de afaceri cu Rusia", completa el atunci, arata Business Insider.
Insa o analiza realizata de Reuters arata ca membri ai elitei rusesti au investit masiv in cladirile turn detinute de Trump. Reuters a gasit cel putin 63 de persoane din Rusia care au cumparat, in total, proprietati in valoare de 98,4 milioane de dolari in sapte zgarie-nori de lux din sudul statului Florida.
Printre cele 63 de persoane se afla oameni de afaceri care au legatura cu clasa politica din Rusia, dar si un fondator al unei banci din St. Petersburg. Totusi, niciunul dintre acestia nu pare sa faca parte din cercul de apropiati al lui Putin.
Cei care se ocupa acum de afacerile lui Trump, dupa ce presedintele a renuntat la afaceri, cat timp este presedinte, sustin insa ca lucrurile sunt mult exagerate, iar povestea e creata de presa.
A.S. ...citeste mai departe despre "Elita ruseasca investeste la greu in cladirile lui Trump" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 20:17
Sefii corporatiilor internationale se indreapta cu mic cu mare spre forumul anual economic al Rusiei de la Sankt Petersburg, ce va debuta pe 18 iunie.
Sankt Petersburg International Economic Forum (SPIEF) 2015 vine intr-un moment in care economia tarii gazda are nevoie de impulsuri financiare rapide pentru a se redresa.
Din punct de vedere politic si economic, Rusia este in continuare izolata de Occident ca urmare a sanctiunilor aplicate pentru amestecul Moscovei in criza din Ucraina, asa ca SPIEF reprezinta o raza de speranta in peisajul economic sumbru din tara, arata postul american CNBC.
Economie in picaj
2014 a marcat intrarea in vrie a economiei din Rusia odata cu anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina si implicarea fortelor militare rusesti in conflictul declansat in estul acestei tari.
Lovita concomitent de sanctiunile economice impuse de Occident si de prabusirea pretului petrolului, o marfa care reprezinta 70% din exporturile rusesti, economia rusa a intrat in declin.
Deprecierea rublei, inflatia ajunsa la nivele alarmante si retragerile masive de capital au pecetluit intrarea in criza a Rusiei.
Anul acesta insa, beneficiind si de o stabilizare a pretului la petrol, rubla a resit sa mentina un curs de schimb stabil in fata dolarului, la nivelul de 55 de ruble/USD, iar inflatia si-a domolit galopul.
Elementele acestea ar putea incuraja o revenire a investitorilor straini in Rusia.
Context optimist
Unii dintre economisti cred chiar... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 12:07
La aproape un sfert de secol de la sfarsitul Uniunii Sovietice si a epocii Perestroika, Rusia ramane un taram greu de explorat pentru investitorii straini.
Chiar daca prabusirea economiei centralizate a permis deschiderea pietei rusesti pentru multe companii straine, ciudateniile mediului de afaceri din Rusia de astazi pot fi deslusite doar printr-o atentie sporita acordata cercului politico-economic dominat de Vladimir Putin.
Ultimii 25 de ani au marcat o evolutie paralela a institutiilor cu rol regulator in piata si a sistemului de justitie, alaturi de noi practici ale abuzului de putere, protectionism si coruptie.
Iata si un ghid de supravietuire pentru afaceristii straini din Rusia, intocmit de Peter Rodgers pentru revista Quartz.
Afacerile, mana in mana cu politica
Cele doua sisteme paralele ale Rusiei te fac sa intelegi din start ca aici este un loc in care afacerile evolueaza mana in mana cu puterea politica.
Companiile locale si cele internationale prezente pe piata din Rusia sunt fortate sa recurga la negocieri aprinse pentru stabilirea regulilor jocului.
Exista un set formal de reguli, exprimate destul de explicit in sistemul legislativ rusesc si altele de natura informala.
Sub Putin, Rusia a dezvoltat o retea unica de guvernare informala, cunoscuta si sub numele de "Putin sistema", bazata pe acordarea de stimulente, control si transferuri de capital reglate de la nivelul Puterii.
O lume provocatoare
Pentru afacerile internationale,... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 12:34
Cu toate ca Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei, punand pe lista neagra oameni de afaceri si companii rusesti, in urma anexarii Crimeii, totusi giganti energetici, precum Exxon Mobil si British Petroleum au incheiat afaceri cu Rusia.
Astfel, directorul de exploatare al companiei americane Exxon Mobil, Neil Duffin, care a participat la Forumul economic de la St. Petersburg, a semnat un acord cu Igor Sechin, directorul Rosneft, in vederea explorarii petrolului in Siberia, potrivit NY Times.
Tranzactia a avut loc la doar cateva saptamani dupa ce guvernul Statelor Unite a impus sanctiuni impotriva lui Igor Sechin, care a fost mult timp consilier al presedintelui rus, Vladimir Putin.
In ciuda impulsionarii guvernelor occidentale de a izola Moscova in urma agresiunii din Ucraina, gigantii energetici isi aprofundeaza relatiile lor cu companiile rusesti.
Ca si Exxon, British ...citeste mai departe despre "Gigantii americani si britanici fac afaceri cu Rusia, sfidand sanctiunile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 09:58
Daca Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei, punand pe lista neagra multi oameni de afaceri rusi, in urma anexarii Crimeii, iata ca puternica firma British Petroleum sfideaza masurile contra Rusiei si face importante afaceri cu Rosneft.
Firma ruseasca Rosneft si compania British Petroleum au semnat un acord pentru explorarea in comun a resurselor de petrol din Rusia, aceasta fiind prima afacere importanta pentru compania ruseasca, dupa ce Occidentul a impus sanctiuni asupra Moscovei, ca urmare a conflictului din Ucraina, potrivit Reuters.
Directorul executiv al Rosneft, Igor Sechin, un aliat apropiat al presedintelui rus, Vladimir Putin, a fost vizat de sanctiunile Statelor Unite.
"Tara noastra are un scop, nu numai sa sustinem si sa imbunatatim pozitiile celor mai importanti furnizori de ...citeste mai departe despre "Un gigant al petrolului din UE sfideaza sanctiunile si anunta mari afaceri cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Mai 2014, ora 17:00
La inceputul saptamanii cativa reprezentanti ai elitei de la Moscova au tinut sa arate cat de putin sunt afectati de perspectiva pedepsirii lor de catre SUA si Europa, pentru actiunile Rusiei legate de Crimeea.
Vineri insa, oamenii de afaceri din Rusia nu mai zambeau, dupa ce SUA au inasprit sanctiunile impuse mai multor persoane si institutii din Rusia, lovind in interesele unora dintre cei mai bogati oameni ai tarii, scrie Financial Times.
Oficiali de top din Rusia rad de sanctiunile "tovarasului" Obama
Cel mai vizibil efect al deciziei Washingtonului a fost resimtit de Banca Rossia, a 17-a din tara in functie de valoarea activelor, descrisa de Trezoreria SUA ca "banca personala a inaltilor oficiali ai Federatiei Ruse".
Visa si Mastercard au suspendat procesarea platilor pentru cardurile emise de banca, miscare care a afectat cateva sute de mii de carduri, conform unui oficial al bancii centrale. In scurt timp, ghiseele bancii au fost invadate de clientii grabiti sa isi ...citeste mai departe despre "FT: De ce le-a pierit zambetul de pe buze bogatilor din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Martie 2014, ora 14:04
Presedintele Vladimir Putin vrea sa stimuleze economia oferind amnistie unora dintre cei 110.000 de oameni de afaceri incarcerati in Rusia, unde probabilitatea ca un antreprenor sa fie inchis in sistemul de colonii penale, gulagurile din trecut, este mai mare decat in cazul infractorilor obisnuiti.
Peste 110.000 de persoane sunt inchise in Rusia pentru "delicte economice", din circa trei milioane de liber-profesionisti si proprietari de afaceri mici si mijlocii. Alti 2.500 de oameni se afla in inchisoare in asteptarea proceselor pentru infractiuni din aceasta categorie, precum frauda, delapidare, fals si evaziune fiscala, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times (NYT).
In contextul incetinirii economiei Rusiei, presedintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economica: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din inchisori.
"Asa ceva poate fi de inteles in contextul situatiei din Rusia", a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie.
Masura presedintelui rus este, chiar si dupa standardele recesiunii globale, o incercare neobisnuita de a revigora economia, scrie NYT.
Amnistia este necesara, afirma Titov, pentru ca guvernul a reactionat "prea agresiv" in privinta amenintarii crimei organizate si inechitatii privatizarilor, intentand procese prea usor in timpul primilor 12 ani in care Putin a detinut puterea ca presedinte si premier.
Economia... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:40