Agentia AFP a publicat o analiza in care atrage atentia asupra raspandirii stirilor false in Romania, fenomen ce ar putea continua sa ia amploare, in conditiile in care tara noastra este considerata "veriga slaba a proiectului european".
"Caini platiti pentru a protesta fata de Guvern. Un incendiu la un club de noapte soldat cu victime, comandat de un miliardar american. Asa numitele 'fake news' prospera in Romania, alimentand euroscepticismul din fosta tara comunista", scrie AFP.
Agentia scrie ca tentativele Guvernului social-democrat din ianuarie de a imblanzi legislatia anticoruptie au dus la un val de proteste fara precedent in tara, dar si la un val de stiri indoielnice la posturile de televiziune proguvernamentale.
Primul caz de "stiri false" a fost remarcat in decembrie - cu numai doua zile inainte de alegerile parlamentare - "cand postul privat de televiziune Romania TV a afirmat ca omul de afaceri americani George Soros, o tinta populara pentru antimondializare, a 'finantat' cumva" incendiul de la clubul Colectiv, ce a dus in 2015 la proteste care au daramat Guvernul, scrie AFP. Ancheta a conchis ca nerespectarea normelor de siguranta a fost cauza tragediei, nu un complot strain.
"Cu toate acestea, intr-o tara unde industria nationala a media este dominata de cinci posturi private de stiri, ce transmit 24 de ore, posturile rivale s-au grabit sa preia povestea si sa intre in 'fake news'", explica jurnalistii francezi.
Razboiul de pe micile ecrane... mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 18:36
Cristian Rusu a preluat la 20 de ani afacerea familiei, a construit singur o retea nationala de vanzari, iar astazi se mandreste cu o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro in 2014 si peste 40 de milioane estimate pentru 2015.
"Daca e sa o luam de la inceputuri 'de tot', ar trebui sa incepem din '91. Mama a inceput business-ul asta, in '91, cu mobila. A avut niste asociati dintr-o alta companie si in '94 am construit primul magazin al nostru intr-o localitate foarte aproape de Timisoara, cum e la voi Pipera (langa Bucuresti - n.red.). Ii spune Dumbravita", povesteste Cristian Rusu, Director General Rus Savitar.
"Acolo am inceput in '94 cu un singur magazin cu marfa 100% romaneasca. Am mers asa cam pana in '98. Si in '98 am trecut pe partea de importuri.
Polonezii venisera, fata de ce exista de piata autohtona, cu niste produse mult mai urate, dar cu niste preturi nemaiauzite.
Astfel, am ajuns ca pana in 2003 sa aducem cate 250 de camioane de cate 250 de tone (de marfa - n.red.) pe luna", spune antreprenorul.
Acesta povesteste ca din '98 a inceput sa faca distributie "din oras in oras".
"Ganditi-va ca in '98 aveam 20 de ani si mi-am construit singur reteaua. Inca eram la facultate. Va spun sincer ca mai mult am fost acolo decat la scoala, dar pana la urma am rezolvat-o si cu scoala. Dar asa am inceput", isi aduce aminte Cristian Rusu.
Spiritul antreprenorial i-a fost transmis din familie: mama sa i-a predat afacerea in '97, ea continuandu-si traseul... mai mult
Sambata, 14 Martie 2015, ora 00:00
Radu Balaceanu, Country Manager al foodpanda Romania, este un tanar scolit in Rusia si cu experienta in una din cele mai importante companii de brokeraj din Sankt Petersburg.
A ales sa se intoarca in Romania pentru a transforma proiectul foodpanda Romania intr-un "eBay al comenzilor de mancare".
De cand a sosit la conducerea companiei, aplicatia pentru mobil foodpanda a fost descarcata de 5 milioane de utilizatori, a adus Black Friday la comanda online de mancare si s-a dovedit ca romanii cheltuie mai mult pe mancare: comanda medie online a crescut la 15 euro, chiar si intr-o perioada in care, traditional, romanii gatesc - de Craciun si Revelion.
Tanarul manager a povestit pentru Business24 despre mediul de afaceri din tara noastra, planurile pentru viitorul foodpanda, dar si despre experienta sa absolut inedita cu Federatia Rusa, atat din punct de vedere personal, cat si ca profesionist in domeniul financiar.
"Consider ca anul 2015 va fi extrem de greu pentru Europa, nu numai din cauza pietei petrolului si a gazelor, ci din cauza faptului ca si-a inchis o foarte mare piata de desfacere: Rusia", spune Radu Balaceanu.
Aveti un parcurs interesant, atat din punct de vedere al studiilor cat si ca profesionist. Ati fost bursier al Universitatii de Economie si Finante din Sankt Petersburg, Federatia Rusa, si al Institutului de limba si literatura rusa Pushkin, din Moscova, dupa ce ati absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE... mai mult
Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 00:00
3Romania este expusa mai putin ca alte state la conflictul Ucraina-Rusia, deoarece relatiile comerciale cu aceste state nu sunt puternice, a aratat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Mai mult, tara noastra a importat o cantitate redusa de gaze de la Gazprom - echivalentul a 20% din consum, anul trecut.
Totusi, rusii au un cuvant de spus in industria din tara noastra, prin intermediul afacerilor importante pe care le detin in domeniul energetic si metalurgic.
Relatii comerciale Romania-Rusia
Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Rusia nu este una foarte importanta, ajungand la 3,7 miliarde de euro, in 2013, potrivit datelor furnizate Ziare.com de catre Institutul National de Statistica.
Am importat produse in valoare de 2,35 milioane de euro din Rusia; o treime este reprezentata de titei si gazeMai cumparam in cantitati semnificative metale, mase ...citeste mai departe despre "Cat depinde economia noastra de Moscova: Oligarhii rusi din industria Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 08:50
Ministrii afacerilor externe ai Romaniei si Rusiei, Titus Corlatean si, respectiv, Serghei Lavrov, au semnat marti, la Moscova, un acord privind infiintarea la Bucuresti a Centrului Rus de Stiinta si Cultura si a Institutului Cultural Roman la Moscova.
De asemenea, Titus Corlatean si Serghei Lavrov au aprobat programul de cooperare in domeniul culturii, invatamantului, mass-media, sportului, tineretului si turismului, precum si planul de consultatii intre Ministerele de Externe ale celor doua tari pentru perioada 2013-2014, informeaza Itar-Tass.
Seful diplomatiei romane efectueaza in perioada 8-10 iulie o vizita la Moscova pentru convorbiri oficiale cu omologul rus, Serghei Lavrov. mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 12:12
Romania este considerata una din tarile cu cel mai mare potential agricol din Europa, ajungand, recent, in top 10 al producatorilor de porumb, la nivel mondial, si al producatorilor de lapte, la nivelul Uniunii Europene. Potrivit specialistilor in domeniu insa, Romania ar putea ajunge chiar mai sus de atat. Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, spune ca motivele pentru care Romania nu reuseste sa-si atinga adevaratul potential e lipsa sistemelor de irigatie, a tehnologiilor de ultima generatie si, mai ales, a banilor. Cu toate acestea, exista oameni de afaceri care au investit in agricultura si au ajuns printre cei mai bogati romani, potrivit Top 300 Capital. Iata-i pe primii cinci: Ioan Niculae: 1,250 - 1,400 miliarde de euroInceperea crizei si in Romania nu prevestea nimic bun nici pentru domeniul agricol, insa afacerile lui Ioan Niculae (foto) au reintrat pe crestere accentuata odata cu anuntul Rusiei de sistare a exporturilor de cereale, in urma unor incendii devastatoare in vara anului 2010. Pietele internationale au reactionat puternic, mai ales ca si Ucraina a recurs la o masura similara. Astfel, pretul graului s-a majorat cu 70 la suta, iar, potrivit studiilor internationale, cererea de ingrasaminte chimice, cum ar fi ureea, se va majora cu 17 la suta. Omul de afaceri le produce pe ambele. In 2008, cifra de afaceri a grupului Interagro a fost de 1,2 miliarde de euro, insa anul trecut a scazut pana la 700 de milioane de... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2010, ora 11:37