Volumul total al schimburilor comerciale dintre Romania si China a inregistrat valoarea de 1,6 miliarde de dolari, in primele cinci luni ale anului, in crestere cu 26,2% fata de perioada similara din 2013, potrivit unui comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB).
Statistica a fost publicata in contextul organizarii de catre CCIB, la Bucuresti, in data de 22 iulie, a Forumului de afaceri romano-chinez.
"Evenimentul de astazi /22 iulie 2014, n.r./ este un alt exemplu concret al excelentei colaborari pe care o avem cu partenerii nostri din provincia Shanxi, dupa ce anul acesta, in luna mai, am organizat un Forum de afaceri, aici, la Bucuresti, iar la inceputul lunii iunie, o delegatie de oameni de afaceri din aceasta provincie a vizitat pavilionul romanesc organizat de CCIB la Expozitia internationala de bunuri de larg consum de la Ningbo, ocazie ce a permis organizarea a trei runde de intalniri B2B cu firmele romanesti care au facut deplasarea in R. P. Chineza", a mentionat Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, intr-un mesaj transmis participantilor la eveniment.
Conform datelor oficiale, in intervalul ianuarie - mai 2014, volumul total al schimburilor comerciale romano-chineze a inregistrat valoarea de 1,6 miliarde de dolari, in crestere cu 26,2% fata de perioada similara a anului trecut.
Totodata, exporturile romanesti pe piata chineza s-au cifrat la 324,7 milioane dolari, mai mult cu 31,6% comparativ cu intervalul corespunzator... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 11:51
1Romania a inregistrat in ultima perioada o crestere a vizibilitatii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri, dar si de statutul de membru al Uniunii Europene, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare. R.P. Chineza ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import)", a spus Constantin.
Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in Romania 10.441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, la 30 iunie 2012, ultimele date disponibile, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de circa 410,7 milioane dolari, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.
Potrivit seful MADR, reusita evenimentului de la Bucuresti depinde "de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte".
"Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 14:56
"Reorientarea" profesionala i-ar putea scapa pe crescatorii romani de bovine de un faliment aproape sigur dupa eliminarea cotelor de lapte din 2015. Cresterea vacilor pentru export sau a vacilor pentru carne sunt doar doua solutii pentru agricultorii ce "risca" sa fie "zdrobiti" de concurenta germana.
Dupa eliminarea cotelor de lapte din 2015, se anunta vremuri grele pentru fermierii romani. Ei vor trebui sa faca fata "invaziei" celorlalti producatori europeni, in conditiile in care chiar autoritatile recunosc faptul ca agricultorii romani nu sunt pregatiti pentru asta.
"In 2015 cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania care o sa dispara de pe piata pentru ca ne invadeaza laptele din Germania. Ei sunt super performanti. Au 10 tone de lapte pe cap de vaca, romanul are maxim 3 tone de lapte pe cap de vaca si nu va avea niciodata performanta neamtului ca pret", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
In aceste conditii, o destinatie de export si o noua orientare ar putea ajuta fermierii romani sa "supravietuiasca" invaziei germane.
Chinezii vor importa pentru urmatorii 7-10 ani vaci romanesti de rasa Baltata romaneasca, schimb ce le-ar putea duce fermierilor nostri venituri de pana la o jumatate de miliard de euro.
In plus, autoritatile incerca sa "convinga" producatorii romani si de veniturile substantiale pe care le pot obtine din vacile pentru carne.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 17:00
Ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, a declarat, vineri, ca China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, si-ar putea deschide o filiala in Capitala.
Acest lucru ar insemna un important avantaj pentru proiecte in asteptare de investitii chineze, cum ar fi Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti, a precizat Costea intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a afirmat Doru Costea.
Recomandarea ambasadorului pentru oamenii de afaceri romani care intentioneaza sa faca investitii in China este sa se orienteze spre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a mentionat Costea.
El a adaugat totusi ca romanii pot contribui mai mult cu partea de know-how, in vreme ce partea chineza ar trebui sa asigure resursele.... mai mult
Sambata, 31 August 2013, ora 13:09
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Presedintele chinez Xi Jinping s-a angajat marti, la intalnirea cu premierul roman Victor Ponta, sa dezvolte cooperarea intre China si tarile din Europa Centrala si de Est.
China si Romania sunt prieteni buni, care se inteleg si se sprijina reciproc, a precizat Xi Jinping, adaugand ca prietenia bilaterala reprezinta o conditie preliminara si o baza importanta pentru o cooperare pragmatica, transmite Xinhua.
China este pregatita sa lucreze cu Romania pentru a extinde schimburile si cooperarea in toate domeniile, pentru a spori coordonarea in afaceri multilaterale si pentru a promova legaturile bilaterale la un nivel mai inalt, a spus el, in contextul intrevederii cu Victor Ponta, aflat in vizita in China.
Crearea unui cadru de cooperare intre China si tarile din Europa Centrala si de Est a oferit o noua platforma pentru cooperarea Chinei cu tarile din aceasta regiune, inclusiv cu Romania, a precizat seful statului chinez, potrivit Xinhua.
Xi Jinping a mai subliniat ca tara sa este dispusa sa lucreze cu cele 16 state din Europa Centrala si de Est pentru a spori dimensiunea si nivelul cooperarii, pentru a obtine mai multe rezultate in domeniul cooperarii.
Potrivit Xinhua, Victor Ponta a spus ca Romania si China se bucura de o prietenie traditionala de lunga durata si ca dezvoltarea Romaniei a fost sustinuta de cooperarea reciproc avantajoasa dintre cele doua tari.
Romania este dispusa sa fie cel mai bun partener de cooperare al Chinei in Europa, a adaugat... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 11:04
Romanii pot afla informatii despre oportunitatile de afaceri pe piata chineza, cu ajutorul seminarului "China- Oportunitati de afaceri pentru firmele romanesti", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) in parteneriat cu EU SME Centre China si China IPR SME Helpdesk.
Seminarul, care porneste de la avantajele oferite de mediul investitional din tara noastra si de elementele rezultate din calitatea de membru al UE va sprijini astfel firmele romanesti care doresc sa acceseze piata chineza in gasirea partenerilor formati in economia libera chineza.
Evenimentul, care va avea loc in data de 28 februarie 2013, incepand cu ora 9:30, la sediul CCIR, va aborda teme precum: gasirea partenerilor de afaceri potriviti, proprietate intelectuala, e-commerce in China sau afacerile "verzi".
China, o oportunitate permanenta pentru cine stie sa profite mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:27
Romania ocupa locul 32 intr-un top ce priveste mediul de afaceri din 160 de tari, realizat de Bloomberg. Cel mai mare avantaj al Romaniei ramane costul redus al fortei de munca.
De asemenea, tara noastra a primit punctaj bun la integrarea economica si la costul materiilor prime. Cu toate acestea, oamenii de afaceri romani sustin ca este suficient loc pentru imbunatatiri.
Si studiul Bloomberg arata ca stam prost la costurile de infiintare ale unei afaceri si la costurile mai putin vizibile, precum coruptia, inflatia, fiscalitatea si standardele de contabilitate.
Cel mai apreciat mediu de afaceri este cel din Hong Kong, calificat de Bloomberg drept un bastion al politicilor de piata libera si al taxelor scazute, care are de castigat datorita statutului de "poarta" catre China, cea mai mare piata de desfacere din lume. Hong Kong este urmat indeaproape de Olanda si USA.
Printre economiile care au obtinut un punctaj mai bun decat cel al Romaniei se mai numara Ungaria, Polonia, Africa de Sud si Portugalia. In schimb, tari ca Bulgaria, Cehia, Turcia, Rusia, Israel sau Brazilia au obtinut un punctaj mai slab decat al tarii noastre.
Printre criteriile care au fost luate in calcul in realizarea topului se numara gradul de integrare economica ce include corelarea fata de economia globala sau riscul de tara, costul fortei de munca sau al materiilor prime, costul si eficienta transportului de marfuri si bunuri, indicele bazei locale de consumatori, dar si costuri mai... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 17:55
Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si China este in crestere, potrivit ambasadorului Republicii Chineze in Romania, Liu Zengwen, informeaza NewsIn."In primele patru luni ale acestui an, volumul schimburilor comerciale este de 1,24 miliarde de dolari. A crescut, in comparatie cu (perioada similara din) anul trecut cu 12 la suta", a precizat ambasadorul.
Potrivit acestuia, Asociatia de Prietenie Romania-China vrea sa intareasca relatiile dintre poporul roman si poporul chinez si sa aduca mai aproape agentii economici din cele doua tari.
El a spus ca judetul Mures are potential sa convinga investitorii chinezi in domenii precum cel medical, balneoclimateric, turistic, sau medicina naturista chineza - care ar putea sa dezvolte turismul in judet.
Ambasadorul a aratat ca in Romania exista sectii unde se studiaza limba chineza, la Universitatea Bucuresti, precum si Institute "Confucius" la Cluj-Napoca si Sibiu avand cursuri de limba si civilizatie chineza, insa, din cate stie el, tara noastra nu are un centru de medicina traditionala chinezeasca si nici invatamant dedicate acesteia.
Liu Zengwen a refuzat sa comenteze faptul ca Romania nu are un ambasador in China, precizand ca aceasta este o problema interna a statului roman. mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 14:24