Agentia de rating si evaluare Coface a comunicat, joi, datele unui studiu privind maturitatea mediului de afaceri romanesc.
Iata concluzia principala: "Caracterizat de o competitivitate scazuta, de subtierea paturii de mijloc, de accentuarea unui fenomen de polarizare si de un spirit antreprenorial modest, mediul de afaceri romanesc pare sa fie intr-un stadiu embrionar al dezvoltarii si incapabil sa treaca la nivelul urmator".
In plus, companiile romanesti progreseaza foarte lent, nu detin strategii pe termen lung, fiindu-le deci afectata dezvoltarea, iar start-up-urile produc idei de afaceri generale, modest documentate.
Procesul distrugerii creative - care este efectul net
In perioada de boom, imediat dupa aderarea in UE, mediul de afaceri romanesc inregistra o medie de doua SRL-uri nou inregistrate la fiecare companie care isi intrerupea activitatea.
Impactul crizei financiare pe plan local a fost masiv si a inversat acest raport, astfel incat, in perioada 2009 - ...citeste mai departe despre "Coface: Mediul de afaceri romanesc e in stadiu embrionar, incapabil de evolutie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 20:28
Antreprenorii din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt de parere ca situatia economica se va imbunatati in 2016, iar inflatia va fi mentinuta sub pragul de 2%, reiese din rezultatele sondajului realizat de KPMG "Pulse of Economy 2015".
Aceste concluzii par sa confirme o stabilitate a raporturilor de munca si usoare cresteri salariale in regiune, spun respondentii.
In cadrul sondajului au fost chestionati respondenti din noua tari din ECE - Romania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia - pentru a-si exprima opinia asupra tendintelor economice de pe aceste piete, arata un comunicat remis Ziare.com.
"In unele domenii, rezultatele sondajului din acest an sunt identice cu cele din 2014. Intr-o perioada in care Europa se confrunta cu numeroase provocari economice, concluzia cea mai importanta si mai incurajatoare este ca respondentii se asteapta la un mediu economic sanatos in 2016", spune Stephen Spill, COO, KPMG in Central ...citeste mai departe despre "Cat de bine ne va merge in 2016? Oamenii de afaceri romani sunt optimisti - studiu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:49
Romania are, in mod oficial, peste 580.000 de oameni de afaceri care isi investesc banii in peste 600.000 de societati pe actiuni.
Expertii de la KeysFin au analizat datele de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor, in dorinta de a realiza un portret al romanului care face afaceri in 2015, arata un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, cei mai multi oameni de afaceri din Romania, care detin calitatea de actionar la o societate si au minimum 25% din actiuni, sunt barbati (373.798) in timp ce femeile sunt 240.960.
Barbatii au varsta medie de 44,6 ani, iar femeile de 44 de ani.
Ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista
Unde investesc
In ce domenii investesc supravietuitorii crizei? Potrivit datelor KeysFin, vedeta economiei romanesti ramane, in continuare, comertul care, alaturi de servicii, atrage 207.033 actionari. In topul investitiilor urmeaza activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (66.404 actionari), constructiile (57.760 ...citeste mai departe despre "Cine a supravietuit crizei si unde investesc oamenii de afaceri romani (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 14:41
Anul 2014 a fost marcat de o revenire a mediului de afaceri romanesc. Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele cinci luni ale acestui an, numarul firmelor care au intrat in insolventa s-a diminuat cu 13,47% comparativ cu intervalul corespunzator din 2013, la 11.030 de firme.
In acelasi timp, 7.531 de firme s-au dizolvat, cu 26,29% mai putine fata de anul trecut, iar 7.546 de companii si-au suspendat activitatea, in scadere cu 29,49%.
"Desi in cifre lucrurile par sa se indrepte inspre bine, oamenii de afaceri inca sunt sceptici, iar anii de criza si-au pus in mod semnificativ amprenta asupra modului in care acestia iau decizii si actioneaza in contextul incheierii de tranzactii comerciale. Nu trebuie uitat faptul ca intre momentul initial de revenire al economiei si pana cand antreprenorii vor reincepe sa investeasca si sa aiba incredere in evolutiile viitoare trebuie sa treaca cel putin 18 luni de rezultate financiare sustenabile ale companiilor lor. Ori, daca multe din firmele romanesti si-au crescut cifra de afaceri in ultimul an, profitabilitatea nu s-a imbunatatit inca pentru majoritatea, in special din cauza greutatilor de incasare a facturilor de la partenerii de afaceri", a afirmat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Mediul de afaceri, dominat de incertitudine
In acest sens, verificarea atenta si constanta a partenerilor de afaceri a devenit, fara indoiala, necesara intr-o perioada in care deciziile trebuie luate... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 11:55
1Americanii recunosc nevoia de o mai buna organizare atunci cand fac afaceri cu Romania, a declarat Eric Stewart, presedintele American-Romanian Business Council (AMRO). Totusi, Stewart a remarcat oportunitatile existente in domenii precum Agricultura, Sanatate si Finante.
Presedintele AMRO a explicat ca exista patru aspecte, pe care o companie le urmareste, atunci cand doreste sa intre pe o noua piata: stabilitate, transparenta, eficienta si previzibilitate.
"Cu cat putem face mai calduros mediul, cu atat mai mult capital vom atrage. Cresterea PIB este relativ pozitiva fata de restul Europei, sistemul de taxe, statutul de membru al UE, forta de munca pregatita, educata, inovatoare, alianta stransa cu SUA. Vointa de a face afaceri impreuna e un instrument puternic, dar exista si provocari: de exemplu, infrastructura", a declarat Eric Stewart, in cadrul Bucharest Forum. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 11:20
Am salutat initiativa fostului prim ministru Mihai Razvan Ungureanu de a infiinta Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ca si decizia actualului prim ministru Victor Ponta de a continua aceasta initiativa.
Am convingerea ca este necesar un parteneriat intre executiv si mediul de afaceri romanesc, indiferent de forma pe care o imbraca acesta.
Dictionarele economice definesc mediul de afaceri ca fiind ansamblul reglementarilor si valorilor juridice, administrative, morale, etice, care alcatuiesc cadrul extern de infiintare si functionare a firmelor intr-o tara sau intr-o anumita zona. Rezulta ca si in conditiile existentei unui mediu de afaceri global sau doar la nivelul Uniunii Europene, mediul de afaceri national isi pastreaza anumite particularitati influentand strategia pe termen lung, tacticile si chiar activitatile zilnice ale firmelor din arealul economic national.
Mediul de afaceri si mediul politic
Una dintre cele mai importante particularitati ale mediului economic romanesc o consider a fi inaltul lui grad de politizare. Politica este prezenta in orice mediu de afaceri, oriunde si oricand, dar in Romania intruziunea politicii in economie a ajuns la stadiul de simbioza. Este motivul pentru care mediul de afaceri nu a reusit sa generalizeze cultura contractuala, preferand cultura clientelara.
Sprijinul reciproc intre mediul de afaceri si mediul politic in vederea obtinerii, pe de o parte a contractelor cu statul si pe de alta parte a... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:01
Volatilitatea economiei, tradusa prin lipsa de predictibilitate si evolutia cursului de schimb valutar, reprezinta principalele amenintari la adresa mediului de afaceri din Romania, in 2012.
Managerii din Romania nu au siguranta unui mediu de afaceri linistit anul acesta, a declarat Maria Grapini pentru Business24, presedintele productatorului de textile Pasmatex, care are peste 400 de angajati.
"Nu ai nicio siguranta, nicio previziune, nu stii nimic, de la cursul de schimb si pana la vanzari, incasari ori flux de capital, nu poti sa previzionezi nimic, iar de la piata externa raspunsul a fost sub asteptari", a declarat Grapini.
Ea sustine ca, o componenta importanta in propagarea nesigurantei in mediul de afaceri autohton o are si amenintarea privind iminentul faliment al Greciei si a situatiei precare din zona euro.
Un schimb valutar cu doua taisuri
Fluctuatiile cursului de schimb valutar reprezinta o alta "piatra de hotar" pentru omul de afaceri care se incumeta sa deruleze un business in Romania.
Maria Grapini sustine ca, evolutia cursului valutar reprezinta un cutit cu doua taisuri, pentru ca, pe de-o parte grupul la care este actionar se ocupa de exporturi, dar si de importuri.
"Din nefericire, ne bazam pe import, iar in tot fluxul asta de lichiditati, importurile trebuie sa le platim imediat, iar timpul de intoarcere a banilor s-a prelungit pana la 200 de zile", mai spune Grapini.
Ea sustine ca, odata cu devalorizarea monedei nationale,... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:30
Romania ocupa locul 32 intr-un top ce priveste mediul de afaceri din 160 de tari, realizat de Bloomberg. Cel mai mare avantaj al Romaniei ramane costul redus al fortei de munca.
De asemenea, tara noastra a primit punctaj bun la integrarea economica si la costul materiilor prime. Cu toate acestea, oamenii de afaceri romani sustin ca este suficient loc pentru imbunatatiri.
Si studiul Bloomberg arata ca stam prost la costurile de infiintare ale unei afaceri si la costurile mai putin vizibile, precum coruptia, inflatia, fiscalitatea si standardele de contabilitate.
Cel mai apreciat mediu de afaceri este cel din Hong Kong, calificat de Bloomberg drept un bastion al politicilor de piata libera si al taxelor scazute, care are de castigat datorita statutului de "poarta" catre China, cea mai mare piata de desfacere din lume. Hong Kong este urmat indeaproape de Olanda si USA.
Printre economiile care au obtinut un punctaj mai bun decat cel al Romaniei se mai numara Ungaria, Polonia, Africa de Sud si Portugalia. In schimb, tari ca Bulgaria, Cehia, Turcia, Rusia, Israel sau Brazilia au obtinut un punctaj mai slab decat al tarii noastre.
Printre criteriile care au fost luate in calcul in realizarea topului se numara gradul de integrare economica ce include corelarea fata de economia globala sau riscul de tara, costul fortei de munca sau al materiilor prime, costul si eficienta transportului de marfuri si bunuri, indicele bazei locale de consumatori, dar si costuri mai... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 17:55
"Omul de afaceri roman este pradator, lacom si, cum spunea Isarescu saptamana trecuta, tunar. Da tepe. Da un tun si traieste din acei bani toata viata si el si copiii lui (…). Omul de afaceri roman isi doreste sa se imbogateasca peste noapte" a declarat scriitorul si analistul politic Stelian Tanase, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. In opinia acestuia diferenta dintre capitalistul interbelic si cel de astazi este ca primul juca dupa reguli, iar cel de astazi "se simte in jungla, are o avere fara reguli, fara morala, fara valori".Care sunt cele mai importante trei trasaturi de psihologie sociala si economica la poporul roman, dupa 1989?
Anxietatea, fuga inainte si invartitul in jurul cozii.
Grija zilei de maine si nesiguranta sunt cei mai importanti factori de influenta ai psihologiei sociale.
Individualismul la romani ?!
E o trasatura a poporului roman.
Ne asezam greu in angrenaje, in echipe.
Paradoxal, asta vine in oglinda cu faptul ca traim in gasti, in clanuri, in mafie, in retele.
Omul nu are curaj sa stea pe picioarele lui.
Radulescu-Motru vorbea despre "neperseverenta la lucrul inceput". Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, ca de lasat se lasa usor. Cum am ajuns sa fim maestri la proiecte incepute si abandonate?
E adevarat. E o trasatura de sute de ani. Nu e o descoperire dupa ‘89.
Radulescu-Motru ne arata ca am avut aceleasi trasaturi si in comunism si in tranzitie, le avem si astazi cand spunem ca avem o societate consolidata din punct... mai mult
Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 01:00