Cei doi principali candidati la prezidentialele din SUA s-au intalnit, luni seara, in prima dezbatere electorala televizata. Un subiect nu putea lipsi de pe agenda discutiilor: Statul Islamic.
Donald Trump a ironizat-o pe Hillary Clinton, fiindca a postat pe Internet modul in care ar urma sa lupte cu gruparea jihadista, daca va fi aleasa. Aceasta i-a replicat ca ea "macar are un plan".
In replica, omul de afaceri a sustinut ca SUA nu pot fi jandarmul lumii.
Discutiile au trecut rapid de la un subiect la altul, dar au revenit la Statul Islamic, iar Trump a acuzat-o pe Clinton ca le-a dezvaluit teroristilor planul pentru a-i infrange, pentru ca a folosit serverul personal de email atunci cand era secretar de Stat.
Emailurile lui Hillary Clinton, publicate chiar inainte de alegerile prezidentiale
In mod surprinzator, Clinton si-a asumat responsabilitatea pentru aceasta greseala, ceea ce nu i-a permis republicanului o prea mare marja de manevra.
Urmareste video prima ...citeste mai departe despre "Prima dezbatere Clinton-Trump: "Daca SUA ar fi confiscat petrolul irakian, nu s-ar fi putut forma Statul Islamic"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 07:51
Statul Islamic si regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad au facut afaceri pe ascuns pe campurile de lupta, potrivit unor documente ale organizatiei teroriste.
Documentele secrete ale jihadistilor, obtinute in urma unei investigatii Sky News, sugereaza ca ISIL si Assad au avut o colaborare inclusiv in ceea ce priveste orasul Palmira.
De asemenea, dosarele mai arata ca organizatia terorista a antrenat luptatori straini care sa atace Occidentul de mult mai multa vreme decat suspectau serviciile de securitate. Acest lucru intareste temerile oficialilor ca mai multe celule jihadiste inca opereaza in Europa si pun la cale noi atentate precum cele din Paris si Bruxelles.
Statul Islamic ar folosi lupi singuratici in Europa, sa tina serviciile ocupate. Intre timp pune la cale atrocitati uriase
Seful serviciilor secrete din SUA: Statul Islamic are celule in Marea Britanie, Germania si Italia
Cursa pana la moarte: Totul despre reteaua sofisticata a Statului Islamic in ...citeste mai departe despre "Afacerile lui Assad cu jihadistii de la Statul Islamic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 10:56
Abu Sayyaf, barbatul care conducea, printre altele, afacerile cu petrol ale Statului Islamic, se afla la apogeul carierei in urma cu un an, cand a fost ucis. Desi avea putina experienta in industria petroliera, comandantul ISIL a reusit sa construiasca o retea care se ocupa cu traficul titeiului sirian.
Eforturile sale au dus, la un moment dat, la triplarea veniturilor pe care organizatia terorista le obtinea din petrol, relateaza Fox News.
Afacerile cu petrol ale Turciei cu Statul Islamic - acuzatiile lui Putin, confirmate din Siria
Abu Sayyaf s-a confruntat cu provocari familiare pentru orice director din domeniul petrolului - cresterea productiei, consolidarea relatiilor cu clientii si fentarea directivelor primite de la nivelul conducerii centrale.
De asemenea, Sayyaf avea indatoriri unice in interiorul gruparii teroriste, cum ar fi aprobarea cheltuielilor pentru intretinerea sclavilor, reconstruirea facilitatilor avariate in urma loviturilor aeriene ale SUA si ...citeste mai departe despre "Omul care "orchestra" afacerile cu petrol ale Statului Islamic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Aprilie 2016, ora 09:57
Zonele stapanite de Statul Islamic in Siria si Irak nu se mai dovedesc atat de profitabile pentru organizatia terorista. Loviturile aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA au dus la restrangerea teritoriilor controlate si diminuarea veniturile teroristilor cu 30%.
Datele au fost prezentate intr-un raport al firmei de analiza IHS din Statele Unite, expertii sustinand ca reducerea fondurilor ameninta existenta pe termen lung a autoproclamatului califat, anunta Reuters.
Deficit bugetar
Sumele incasate de teroristi din exploatarea campurilor de sonde din zona, dar si veniturile colectate de la populatia locala au scazut de la 80 de milioane de dolari/luna, cat se estimeaza ca ar fi fost la jumatatea anului trecut, pana la 56 de milioane/luna.
"Statul Islamic reprezinta inca o forta in regiune, dar diminuarea veniturilor este un element important si va pune probleme organizatiei in controlarea teritoriului pe termen lung", sustine Ludovico Carlino, analist senior IHS.
In perioada mentionata, productia zilnica de petrol a Statului Islamic a scazut de la 33.000 de barili la aproximativ 22.000 de barili, ca urmare a atacurilor aeriene organizate de coalitia internationala in regiune.
Teritoriul controlat de ISIL s-a redus cu aproximativ 22%, in vreme ce populatia din zona mai numara doar 6 milioane de persoane, fata de 9 milioane cat se estima ca ar fi fost in august 2014.
Impozite noi
"Sunt mai putini oameni si mai putine afaceri pe care catre... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 14:36
Loviturile aeriene ale Rusiei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic au dezvaluit adevarata dimensiune a comertului clandestin cu petrol, a afirmat ministrul sirian al Energiei Electrice, Imad Hamis.
Avioanele Rusiei au vizat camioanele care transporta petrol din Siria in Turcia. Aceste livrari sunt ilegale in multe tari, inclusiv Rusia si SUA, scrie Sputnik.
"Guvernul turc si gruparile asociate cu acesta au jucat un rol important in furtul de petrol sirian. Acesta este unul dintre factorii care influenteaza sectoarele petrolier si energetic din Siria", a explicat Hamis.
Acesta a aratat ca "in ultima vreme multe cisterne cu petrol si camioane au fost observate transportand petrol sirian furat in Turcia si au fost lovite de fortele aeriene ruse. Asa s-a dezvaluit volumul de petrol pe care Guvernul sirian il pierde si care este necesar pentru producerea de energie".
Rusia a acuzat in repetate randuri ca Turcia este principalul cumparator al petrolului ilegal din Siria si ...citeste mai departe despre "Afacerile cu petrol ale Turciei cu Statul Islamic - acuzatiile lui Putin, confirmate din Siria" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 15:51
Scandalul legat de contrabanda cu petrol cumparat de la teroristii din asa-zisul Stat Islamic (ISIL/Daesh) tocmai a luat amploare. Trezoreria americana a confirmat existenta unor retele care alimenteaza atat trupele regimului de la Damasc, cat si piata neagra din Turcia.
Conform spuselor lui Adam Szubin, un oficial al Trezoreriei, gruparea jihadista a reusit sa obtina 500 de milioane de dolari anul acesta din traficul cu petrol cumparat de regimul Bashar al-Assad si de contrabandistii din Turcia, informeaza International Business Times.
Dusmani in lupta, parteneri in afaceri
Intr-un discurs sustinut la institutul Chatham House din Londra, Szubin, membru al echipei serviciilor de informatii financiare si combatere a terorismului din cadrul Trezoreriei, a confirmat faptul ca cisternele cu petrol ale gruparii Daesh traverseaza fara prea multe probleme linia frontului.
"Statul Islamic vinde foarte mult petrol regimului Assad. Cele doua forte incearca sa se elimine reciproc, dar sunt angajate in relatii comerciale care valoreaza milioane si milioane de dolari", a explicat Szubin.
Oficialul american a dat dreptate si Moscovei, care a acuzat Turcia de intretinerea unor relatii de contrabanda cu petrol cu gruparea terorista.
"O parte din petrolul ISIL traverseaza granita si intra pe teritoriul Turciei", a admis Adam Szubin.
La sfarsitul lunii trecute, pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Moscova si Ankara, dupa ce Turcia a doborat un avion militar rusesc... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 13:00
Ministerul Apararii din Rusia a prezentat probele pe care se bazeaza Moscova atunci cand acuza liderii de la Ankara ca sunt in spatele traficului de petrol cumparat de la teroristii Statului Islamic.
Oficialii de la Moscova au prezentat culoarele pe care convoaielele de cisterne cu petrol ale ISIS se indreapta catre Turcia: punctele de frontiera din Idlib, cele din provincia Hasakah si din Zakho, de la granita turco-iraniana. Ca un facut insa, teritoriile respective sunt controlate de alte grupari, relateaza Business Insider.
Eroare capitala
Reactiile au aparut imediat dupa ce Moscova a facut publice dovezile implicarii Ankarei in traficul cu petrol al teroristilor Statului Islamic.
In diverse postari pe Twitter, analistii arata ca niciuna din rutele respective nu se afla pe teritoriile controlate de ISIS.
Punctele de frontiera Bab al-Hawa and Bab al-Salameh din provincia Idlib sunt controlate de luptatorii Armatei Libere a Siriei, provincia Hasakah este divizata intre fortele fidele regimului Assad si coalitia kurdo-araba sustinuta de SUA, iar Zakho este o provincie irakiana aflata sub controlul Guvernului Regional din Kurdistan.
"Daca te uiti la harta prezentata de Moscova, pare ca ISIS face trafic de petrol prin teritoriile controlate de cei mai mari inamici ai lor din regiune, kurzii din Irak si Siria", afirma Wladimir van Wilgenburg, analist al Fundatiei Jamestown.
"Relatiile dintre kurzi si Turcia nu sunt cele mai bune, ca sa spunem asa, deci... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:51
3Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins, joi, acuzatii ruse potrivit carora tara sa achizitioneaza petrol de la gruparea terorista Statul Islamic si i-a provocat pe acuzatori sa-si dovedeasca acuzatiile.
Turcia procura petrol si gaze naturale de la surse cunoscute, iar cei care acuza tara ca ar cumpara aceste resurse de la Statul Islamic este necesar sa-si dovedeasca acuzatiile, a declarat joi Erdogan, relateaza Reuters.
Avion rusesc doborat de Turcia: Moscova acuza Ankara ca face afaceri cu Statul Islamic
Presedintele turc a spus, intr-un discurs pe care l-a sustinut in fata unui grup de oficiali la Ankara, ca Turcia adopta masuri in vederea stoparii traficului cu petrol la frontiere - o sursa-cheie de venit pentru gruparea jihadista.
El i-a provocat pe cei care sustin contrariul "sa o dovedeasca", subliniind ca sunt niste "calomniatori".
Asemenea afirmatii sunt "rusinoase", a apreciat presedintele turc, subliniind ca Rusia este cel mai important furnizor in ...citeste mai departe despre "Provocarea Turciei: Dovediti ca am cumparat petrol de la Statul Islamic!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:24
Odata cu tragicele atentate de la Paris, americanii au reluat cu inversunare atacurile aeriene impotriva principalei surse de finantare a jihadistilor din Statul Islamic: comertul cu petrol.
Numai ca, in loc sa bombardeze campurile de sonde aflate sub controlul gruparii teroriste, avioanele de vanatoare americane s-au indreptat spre un convoi de 300 de cisterne ale contrabandistilor, timp in care liderii ISIS isi incasasera deja banii, relateaza Quartz.
Piata interna
Nimeni din afara organizatiei teroriste nu stie cu exactitate cati bani obtine Statul Islamic din contrabanda cu petrol extras din campurile de sonde controlate atat in Irak, cat si in Siria.
Intr-o estimare efectuata de analistii Financial Times se vorbeste totusi de o cifra de 1,5 milioane de dolari incasari zilnice, intr-un an veniturile teroristilor ridicandu-se la aproape o jumatate de miliard de dolari.
Calculele facute de analisti estimeaza ca gruparea terorista reuseste sa extraga zilnic intre 34.000 si 40.000 de barili pe care il vinde catre contrabandisti la un pret cuprins intre 20 si 45 de dolari/baril.
Doar o mica parte din productia de petrol a gruparii teroriste este vanduta pe piete externe, contrabandistii aflati in relatie cu ISIS alimentand piata interna, inclusiv forte guvernamentale ale regimului Assad din Siria.
Pagube colaterale
Aviatia americana a ezitat in multe cazuri sa atace direct instalatiile din campurile petroliere controlate de Statul Islamic, pe motiv... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 10:33