In urma cu mai bine de un an, dupa ce SUA si Uniunea Europeana au impus sanctiuni economice Rusiei pentru implicarea in conflictul din Ucraina, presedintele Vladimir Putin s-a gandit sa se reorienteze catre alte regiuni, care au fost oarecum neglijate dupa prabusirea URSS.
Kremlinul a cautat noi aliati in est, in ideea de a inlocui comertul si investitiile in Occident. Insa planul lui stagneaza.
Iar momentan nu exista niciun semn ca petrolul, cea mai importanta sursa de venituri pentru bugetul Rusiei, ii va veni prea curand in ajutor, se arata intr-un editoral Bloomberg.
Pretul petrolului s-a prabusit in aceasta saptamana sub pragul psihologic de 40 de dolari/baril si a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 7 ani. Iar tendinta e de scadere.
Pretul petrolului s-a prabusit: Cel mai mic nivel din ultimii aproape 7 ani (Video)
Vineri, cotatia titeiului tranzactionat pe bursa din Londra, etalon pentru Europa, a ajuns pana la 38,96 dolari pe baril. La randul sau, cotatia WTI, ...citeste mai departe despre "Rusia, pe butuci? De ce se va intoarce Putin cu coada intre picioare la Occident" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 08:52
Legatura ruso-chineza va fi supusa primului test important la inceputul lunii viitoare, cand Vladimir Putin se va deplasa intr-o vizita oficiala la Beijing.
Criza pietei de capital din China si scaderea dramatica a pretului petrolului si gazelor il fac pe presedintele rus sa isi revizuiasca atent parteneriatul economic dezvoltat cu Beijingul, relateaza agentia Bloomberg.
Afaceri complicate
La mijlocul acestei luni, reprezentantii Gazprom inca mai trageau sperante ca pot incheia un al doilea contract de livrare a gazelor naturale pe piata din China.
Beijingul a spulberat din start acest vis, Ling Ji, directorul pe zona Eurasiatica din cadrul Ministerului Comertului din China, declarand pentru agentia Interfax ca subiectul nu va fi abordat in cadrul discutiilor cu liderul de la Kremlin.
Un acord ruso-chinez pe aceasta tema ar fi facut din China cea mai mare piata de desfacere pentru Gazprom, dar in acest moment Beijingul se confrunta cu o economie afectata de supracapacitate industriala, o criza in sectorul imobiliar si o volatilitate in crestere pe piata de capital.
"Nu este un mediu propice pentru incheierea unui alt contract de livrare a gazelor naturale", crede Keun-Wook Paik, cercetator in cadrul Institutului de Studii Energetice Oxford din Londra.
Cu fata la rasarit
In 2014, dupa aproape un deceniu de negocieri, Putin a incheiat primul sau contract de livrare a gazelor naturale pe piata din China.
Afacerea a fost considerata, la acel moment,... mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 10:58
4Cand vine vorba de razboiul economic derulat intre Occident si Rusia, toti oamenii de afaceri iau o mina trista, in special cei din industria bancara.
In realitate insa, la aproape un an de la impunerea sanctiunilor economice de catre Washington si Bruxelles si contramasura emborgoului aplicata de Moscova, afacerile din sectoare importante se deruleaza nestingherite, relateaza agentia Sputnik International.
Legal, semi-legal si ilegal
O investigatie efectuata de ziarul britanic Financial Times dezvaluie ca impunerea unor sanctiuni pentru bunuri si servicii s-a dovedit a nu avea niciun efect real, companiile gasind cai noi de a-si continua cooperarea.
"Sunt cai legale, cai semi-legale si cai ilegale de a continua afacerile si toate sunt folosite din plin", sustine un om de afaceri strain din Moscova.
Una dintre metodele favorite pentru evitarea importurilor sau a exporturilor directe o reprezinta devierea marfii prin intermediul unor companii paravan din tari neutre. Brazilia si Turcia sunt favorite din acest punct de vedere.
Sectorul industrial din Europa care se alimenta cu piese componente din Rusia foloseste acum fabrici din tari neutre pentru a-si plasa comenzile catre partneerii traditionali, dupa cum admit chiar reprezentantii unor asemenea companii.
"Sunt exemple nenumarate de companii infiintate in China si India care intermediaza livrarea componentelor de utilaje industriale din Rusia catre partenerii europeni", admite un om de afaceri din UE.... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:31
Rusia si China au semnat, luni, aproape 40 de intelegeri bilaterale, intarindu-si astfel relatiile in mai multe domenii, de la finante la energie.
Premierul din tara asiatica, Li Keqiang, si omologul sau de la Kremlin, Dmitri Medvedev, au parafat 38 de contracte.
Unul dintre ele are o valoare de 24,5 miliarde de dolari si presupune cooperarea in domeniul operatiunilor valutare pentru a reduce dependenta de dolar in tranzactiile dintre cele doua tari, informeaza Business Insider, care citeaza AFP.
"Intelegerea a fost facuta pentru o perioada de trei ani si poate fi prelungita", a anuntat banca centrala a Rusiei.
Vizita premierului chinez in Rusia vine intr-un moment crucial pentru Kremlin, care incearca sa umple golul lasat de sanctiunile Occidentului printr-o colaborare mai intensa cu tarile asiatice.
Rusia, in menghina sanctiunilor: Ce ...citeste mai departe despre "Rusia si-a intarit parteneriatul cu China: Zeci de contracte semnate de premierii celor doua tari" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 16:45
Cu toate ca Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei, punand pe lista neagra oameni de afaceri si companii rusesti, in urma anexarii Crimeii, totusi giganti energetici, precum Exxon Mobil si British Petroleum au incheiat afaceri cu Rusia.
Astfel, directorul de exploatare al companiei americane Exxon Mobil, Neil Duffin, care a participat la Forumul economic de la St. Petersburg, a semnat un acord cu Igor Sechin, directorul Rosneft, in vederea explorarii petrolului in Siberia, potrivit NY Times.
Tranzactia a avut loc la doar cateva saptamani dupa ce guvernul Statelor Unite a impus sanctiuni impotriva lui Igor Sechin, care a fost mult timp consilier al presedintelui rus, Vladimir Putin.
In ciuda impulsionarii guvernelor occidentale de a izola Moscova in urma agresiunii din Ucraina, gigantii energetici isi aprofundeaza relatiile lor cu companiile rusesti.
Ca si Exxon, British ...citeste mai departe despre "Gigantii americani si britanici fac afaceri cu Rusia, sfidand sanctiunile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 09:58
In conditiile in care economia se afla pe marginea prapastiei, Rusia se afla la rascruce de drumuri, asa ca trebuie sa raspunda la o intrebare importanta: ce e de facut in continuare?
Editia a 18-a a Forumului Economic International din Sankt Petersburg (22-24 mai) nu mai are scopul de odinioara, anume acela de a arata investitorilor ca Rusia este o tara puternica, bogata in resurse si sigura pentru banii oamenilor de afaceri.
In acest an, lucrurile stau altfel, noteaza New York Times.
Pentru inceput, gigantii americani cu afaceri in Rusia nu au fost prezenti la eveniment si nici macar cele mai importante companii germane (cu exceptia Metro) nu si-au trimis reprezentantii acolo, in ciuda relatiilor stranse dintre cele doua tari.
In plus, tema Forumului s-a schimbat fata de anii trecuti. Acum, liderii politici si antreprenorii dezbat ce trebuie sa faca Rusia in continuare.
Pe de o parte, grupul care sustine izolarea ei militeaza pentru ideea ca aceasta tara sa depinda tot ...citeste mai departe despre "Rusia, la rascruce de drumuri: La ce intrebare decisiva trebuie sa gaseasca rapid un raspuns - NYT" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Mai 2014, ora 12:00
In contextul conflictului din Ucraina, multe tari sunt nevoite sa isi revizuiasca strategiile geopolitice si comerciale. In cazul Rusiei, desi are afaceri de trilioane de dolari cu Occidentul, ea s-ar putea reorienta catre economiile emergente din Asia, precum India sau China.
Cel mai probabil, statele vestice vor continua sa aplice sanctiuni si restrictii economice Kremlinului pentru implicarea in evenimentele din Ucraina, scrie RT.com.
In acest conditii, tara condusa de Vladimir Putin ar putea privi catre pietele asiatice, care sunt in plina ascensiune din punct de vedere economic.
"Este cazul clasic in care atunci cand o usa se inchide, se deschide alta. In ceea ce priveste sanctiunile, ele vor afecta temporar Rusia, insa aceasta se va reorienta catre alte destinatii pentru a-si vinde bunurile si serviciile", a precizat David Duo, analist la The Motley Fool, pentru sursa citata.
Sanctiunile SUA si Canadei ...citeste mai departe despre "Iluzia izolarii economice a Rusiei - Ursul rusesc se aliaza cu tigrii asiatici" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Mai 2014, ora 09:59