Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat in 2010, isi inceteaza valabilitatea duminica, anunta Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care da asigurari ca tara noastra "ramane un partener predictibil si implicat" pentru statul vecin.
"MAE, desi a intreprins toate demersurile din sfera sa de competenta pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit sa isi exprime regretul pentru iesirea din vigoare a acestuia. In acelasi timp, MAE asigura cetatenii Republicii Moldova ca Romania va ramane un partener predictibil si implicat, asa cum au dovedit-o toate actiunile sale de pana acum", precizeaza sursa citata.
In acelasi timp, Romania "isi exprima disponibilitatea pentru incheierea unui nou Acord, care sa indeplineasca functiile Acordului din 2010 si care sa integreze toate protocoalele aditionale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului sau european si implementarea reformelor democratice.
Romania va continua sa ofere cetatenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent si dezinteresat, inclusiv de natura umanitara in actualul context pandemic, si sa actioneze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare", subliniaza comunicatul MAE.
"Avand in vedere iminenta iesirii din vigoare a Acordului,... mai mult
Duminica, 28 Martie 2021, ora 19:09
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat vineri, 20 noiembrie, la Bacau, ca autostrada de centura a orasului va fi data in folosinta in cateva zile si a felicitat constructorul, firma condusa de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, pentru ca a reusit finalizarea lucrarilor cu un an inainte de termen.
"Am tinut sa vedem stadiul lucrarilor de pe autostrada de centura a municipiului Bacau. Este un proiect asteptat de mult timp de bacauani si iata ca este aproape de finalizare si va reusi sa scoata tot traficul greu si traficul de tranzit din Bacau si va creste viteza de tranzitare a Bacaului. Il felicit pe constructor, o mobilizare exemplara. Desi termenul de finalizare era ianuarie 2022, constructorul ne-a comunicat ca poate sa o dea in trafic intre 27 noiembrie si 3 decembrie, in functie de conditiile meteorologice", a precizat Orban.
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode, a subliniat ca, odata finalizata centura ocolitoare a municipiului Bacau, vor fi dati in folosinta si primii 16 kilometri la profil de autostrada din zona de nord-est.
"Suntem bucurosi sa auzim astazi aceasta veste, in drum spre Suceava, unde vom da in trafic un obiectiv important pentru judetul Suceava, pentru orasul Radauti. Ma refer la varianta ocolitoare a orasului Radauti, unde, impreuna cu acelasi antreprenor serios, reusim, tot inainte de termen, sa dam in trafic acel obiectiv. Asa cum bine stiti, la inceputul lunii septembrie am reusit sa dam in trafic... mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 11:09
Reprezentanti ai industriei IT, retail online, avocatura si consultanta fiscala din Romania, Italia si Ungaria discuta despre solutiile de supravietuire a companiilor in "noua normalitate"
Violeta Luca, CEO Microsoft si Iulian Stanciu, CEO eMAG se numara printre vorbitorii Videoconferintei Tax+Legal "Cu vant inainte, prin noua normalitate" din data de 18 noiembrie.
Societatea de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si divizia de fiscalitate - Tuca Zbarcea & Asociatii Tax organizeaza o noua editie a evenimentului anual Tax+Legal pentru a dezbate impactul pe care contextul epidemiologic actual il are asupra comunitatii de business. Vorbitorii invitati, reprezentanti ai mediului de afaceri, avocati si consultanti fiscali din Romania, Italia si Ungaria vor face o trecere in revista a posibilelor solutii aflate la indemana executivilor si antreprenorilor pentru a traversa cu bine perioada curenta si a face fata provocarilor viitoare.
"In momentul de fata, opinia unanima este ca inca sunt bani in piata, sistemul bancar este stabil (rata medie a creditelor neperformante se situa, in primavara lui 2020, la cel mai scazut nivel dupa 2009), bursa functioneaza si ofera o serie de oportunitati, exista posibilitatea de a accesa granturi acordate de Guvernul Romaniei, precum si importante fonduri UE. Vom discuta despre noile imperative: digitalizare, flexibilizare, inovatie, alaturi de reprezentantii unora dintre cele mai inovatoare si dinamice industrii, fiind onorati de... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 13:23
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (U.G.I.R.) a lansat, in cadrul Conferintei Antreprenoriat & Leadership Feminin - "Estetica mintii feminine", desfasurata la Iasi pe 26 februarie, "Asociatia femeilor de afaceri" din cadrul Uniunii.
Aceasta structura are scopul de a sprijini femeile din mediul de business romanesc si va fi reprezentata in toate cele 42 de judete din tara.
Prin intermediul acestei organizatii, U.G.I.R. si-a asumat misiunea de a sprijini dezvoltarea femeilor antreprenor. Astfel, vor fi sustinute initiativele de business care vor genera produse si servicii inovatoare, atat pe plan national, cat si la nivel european.
Mai mult, femeile vor fi ajutate in cresterea competitivitatii pentru afacerile pe care le conduc si vor fi implicate in proiecte ample, de cercetare sau inovare.
Pentru a face acest lucru posibil, U.G.I.R. are in vedere crearea unor incubatoare de business pentru femei, organizarea de intalniri de afaceri si workshop-uri dedicate si imbunatatirea conditiilor de dezvoltare a afacerilor conduse de antreprenoare.
In egala masura, vor fi create legaturi intre mediul de business si cel privat pentru o comunicare mai facila si va fi valorificat potentialul feminin prin toate mijloacele posibile.
"Suntem intr-un moment excelent, cand femeile din mediul antreprenorial romanesc pot beneficia de si mai multa sustinere. Imi doresc ca femeile din business sa fie mai motivate si mai active si chiar sa-si urmeze visurile pentru ca... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 16:15
Comisia Europeana a aprobat joi deblocarea a 30 de milioane de euro din asistenta macrofinanciara destinata Republicii Moldova, potrivit unui comunicat de presa al institutiei, informeaza Radio Chisinau.
Aceasta este prima dintre cele trei plati destinate Chisinaului printr-un program de asistenta macrofinanciara adoptat in septembrie, 2017.
Comisarul european pentru afaceri economice si finantare, impozitare si vama, Pierre Moscovici, a declarat ca aceasta debursare exprima sprijinul european pentru implementarea reformelor-cheie in Republica Moldova.
"Comisia Europeana este pregatita sa continue colaborarea apropiata cu autoritatile din Republica Moldova pentru a ajuta la realizarea unui set larg si ambitios de reforme economice si structurale, necesare pentru asigurarea locurilor de munca si a investitiilor in beneficiul oamenilor din Republica Moldova", a spus Moscovici.
Bruxelles-ul a suspendat anterior deblocarea platilor din cauza derapajelor fostei guvernari, in special dupa adoptarea sistemului mixt de vot si anularea alegerilor locale noi din Chisinau.
"Oamenii Republicii Moldova ar fi trebuit sa beneficieze de acest ajutor inca anul trecut, dar anularea alegerilor din Chisinau la indicatia regimului oligarhic a ridicat mari semne de intrebare la Bruxelles, iar prima transa de suport a fost amanata.
Astazi, am reusit sa recastigam increderea partenerilor nostri europeni, sa aratam ca suntem capabili sa facem reforme si sa readucem tara pe... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 21:10
Uniunea Europeana este gata sa sporeasca sprijinul financiar pentru Republica Moldova, a declarat luni, la Bruxelles, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul moldovean Maia Sandu, cu ocazia celui de-al cincilea Consiliu de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeana, informeaza Radio Chisinau.
Cu toate acestea, sprijinul financiar european pentru Chisinau ramane conditionat de realizarea reformelor in Republica Moldova, a subliniat Mogherini.
'Sprijinul nostru va ramane conditionat de progresul reformelor. Suntem gata sa sporim atat sprijinul financiar, cat si pe cel de consultare si speram sa putem debloca in curand prima transa a asistentei financiare', a afirmat sefa diplomatiei europene. 'Toate sunt un semnal fata de reformele pe care le-ati facut deja', a spus ea, adresandu-se prim-ministrului moldovean.
Federica Mogherini s-a referit si la reglementarea transnistreana, spunand ca este nevoie de noi progrese la negocierile in formatul '5+2' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, plus UE si SUA ca observatori).
'Uniunea Europeana continua sa sprijine integritatea si suveranitatea teritoriala a Republicii Moldova si un statut special pentru regiunea transnistreana in frontierele recunoscute international ale Republicii Moldova. Negocierile '5+2' au inregistrat niste progrese, care trebuie sa continue in cadrul rundei... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 21:20
BusinessMark, AEO FORUM Romania in parteneriat cu AEO Network si Camera de Comert si Industrie din Republica Moldova anunta desfasurarea conferintei "Facilitati si provocari vamale in comertul dintre Romania si Republica Moldova", ce va avea loc pe 22 noiembrie la Hotel InterContinental, Bucuresti.
Evenimentul este organizat in contextul in care intrarea in vigoare a Acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova face ca o buna parte din taxele vamale aplicabile in cadrul schimburilor comerciale dintre cele doua parti sa fie reduse sau eliminate.
Totodata, autoritatile vamale din Romania si Republica Moldova si-au consolidat colaborarea bilaterala in vederea facilitarii traficului transfrontalier si simplificarii procedurilor vamale.
Tematica evenimentului include discutii pe diferite teme de interes: acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova (eliminarea taxelor vamale intre cele doua parti, calculul originii preferentiale, exportatorul autorizat, informatii obligatorii privind originea marfurilor, controlul ulterior al dovezilor de origine, contingente tarifare), simplificari vamale in Romania si Republica Moldova (vamuire la domiciliu la import si export, declaratia vamala simplificata, declaratia vamala incompleta, beneficii si economii de taxe vamale), certificatul AEO in Romania si Republica Moldova (beneficii fiscale si logistice, fast lane pentru AEO la granita dintre Romania si Republica Moldova si... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 17:47
Domeniile atragatoare pentru investitii in Republica Moldova sunt agricultura, in special cu industria uleiului de floarea soarelui, dar si educatia, crede Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si unul dintre investitorii romani, activi si peste Prut.
Florin Pogonaru opereaza o franciza internationala in domeniul educatiei, iar in Republica Moldova detine singurul centrul TOEFL. Acesta un sistem international de testare a nivelului de cunostinte in limba engleza, folosit in special de catre Canada, Australia si Noua Zeelanda pentru cei care doresc sa invete, sa munceasca sau sa se stabileasca in aceste tari.
Statul vecin poate fi considerat o placa turnanta, "o platforma pentru investitiile romanesti in Rusia", dar cu amendamentul ca investitorii trebuie sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca vor intalni "o mentalitate diferita", spune omul de afaceri, pentru Business24.
Unde sa investesti in Moldova
Principalele sectoare economice atractive in Republica Moldova sunt energia, infrastructura, industria agro-alimentara, outsourcing-ul in IT&C, transporturile, sectorul de asamblare si manufacturare, dar si sectorul auto, spuneau de curand, reprezentantii Guvernului din Republica Moldova.
Pentru atragerea unui numar cat mai mare de investitori peste Prut, oficialii de la Chisinau mizeaza pe facilitati fiscale atragatoare, dar si pe cresterea economica sustinuta, din ultimii ani. Pentru anul acesta, Ministrul Finantelor,... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 08:07
Fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin, actualul lider PCRM, a fost dat in judecata de omul de afaceri Anatol Stati, presedintele ASCOM Group, informeaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica, citat de Mediafax. Consilierul lui Anatol Stati, Vitalie Diaconu, a declarat ca actiunea judiciara se refera la doua cazuri, scrie Jurnal de Chisinau.
"In prima situatie, este vorba de scrisoarea defaimatoare pe care a expediat-o Vladimir Voronin presedintelui kazah in legatura cu Anatol Stati si prin care au fost aduse prejudicii unui om de afaceri autohton, in cazul nostru fiind vorba de ASCOM. In al doilea caz, este vorba de un contract care trebuia semnat in 2006, si in urma caruia ASCOM urma sa livreze gaze la un pretul de 77 de dolari.
Acest contract nu a fost semnat, desi ajunsese pe ultima suta de metri. Avem informatii ca Vladimir Voronin a influentat anularea semnarii contractului", a explicat consilierul lui Stati.
In urma cu cateva saptamani, intr-un interviu acordat ziarului Timpul, miliardarul Anatol Stati declara: "Sunt sigur de faptul ca scrisoarea defaimatoare privind persoana mea, trimisa de Voronin in Kazahstan, a urmarit scopul discreditarii noastre si eliminarii de pe piata kazaha. Este o actiune savarsita cu exces de putere si in niciun caz nu reprezinta un act de drept juridic".
In acest sens, Anatol Stati a adresat procurorului general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, un demers prin care cere tragerea la raspundere a celor care au incercat... mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 00:54