De la extragerea si prelucrarea petrolului, la comert, transporturi, energie si telecomunicatii, cele mai importante business-uri duc economia nationala, dupa 30 de ani de capitalism, la cel mai ridicat nivel de dezvoltare din istorie.
Afacerile primelor 30 de companii care includ actionariat romanesc vor depasi, in acest an, nivelul cumulat de 180 de miliarde de lei, cifra dubla fata de cea inregistrata in urma cu 10 ani, estimeaza analistii de la Frames.
Business-ul romanesc creste de la an la an, cu o rata semnificativa, in ciuda provocarilor de ordin fiscal si a zgomotului politic care afecteaza imaginea Romaniei in ochii investitorilor.
Potrivit unei analize realizata de firma de consultanta Frames, afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care includ actionariat romanesc au atins anul trecut nivelul record de 164,1 miliarde de lei, in comparatie cu 92 de miliarde de lei, in 2010. Si profitabilitatea acestora a urmat aceeasi tendinta, de la 5,17 mld.lei in 2010 la 12,1 mld.lei in 2018.
"De Ziua Nationala a Romaniei, ne mandrim cu o economie in plina ascensiune, in ciuda provocarilor ce tin de fiscalitate, de infrastructura etc.. Business-ul cumulat al primelor 30 de companii care au si actionari romani va depasi in acest an nivelul de 180 de miliarde de lei, iar in 2020, va trece de granita de 200 de miliarde de lei. Este o consecinta a investitiilor semnificative si a cresterii afacerilor la nivelul intregii economii", arata analiza Frames.... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 11:11
Cunoastem ca Romania este tara cu una dintre cele mai rapide conexiuni la Internet, stim ca specialisti romani sunt foarte buni in tehnologia informatiilor si ca ponderea industriei de IT&C in PIB-ul Romaniei concureaza cu productia industriala.
Si totusi cand inventariem factorii care conduc la aceasta dezvoltare a industriei de IT&C din Romania regasim putine startup-uri si companii antreprenoriale in tehnologie. Putine, prin comparatie cu tarile baltice si central europene.
Cel putin asa arata datele din The European Digital City Index realizat de Netguru - digitalcityindex.eu, acolo unde Bucurestiul e abia pe locul 10 in ce priveste ecosistemul de startup si locul 6 in ce priveste ecosistemul de scaleup din Europa de Est.
Avem putini antreprenori in IT
Spiritul antreprenorial nu este foarte prezent in industria de tehnologie a informatiei din Romania. Sunt initiative care se sting rapid din cauza dificultatii de accesare a fondurilor necesare, necunoasterii schemelor de finantare minimis, prin bursa, respectiv pe piata AeRO, sau din lipsa unui business plan riguros. Educatia de profil este structurata nerelevant pentru competitivitatea acestei piete.
Multi dintre specialistii de IT prefera sa fie salariati si nu parteneri intr-un business antreprenorial. Au idei pe care le tin sub obroc de teama sa nu le "fure" cineva. Spiritul de asociere este deficitar, iar exemplele de succes strabat cu greu in spatiul public.
Mai mult, companiile din Romania nu... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:45
Ambasadorul Canadei in Romania, Kevin Hamilton, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa pe tema Acordului de liber schimb dintre UE si Canada (CETA), ca oferta Canadei pentru investitorii romani consta in legi transparente si mediu de afaceri predictibil si primitor.
"In Canada exista acces la o piata enorma, suntem implicati in economia globala si poate fi facut un profit considerabil. Este un mediu de afaceri predictibil si primitor. Avem legi transparente, iar asta face ca sansele pentru investitorii romani sa fie ridicate", a subliniat Kevin Hamilton.
Ambasadorul Canadei in Romania a vorbit si despre relatiile dintre cele doua tari: "Astazi se implinesc 50 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Canada si Romania. Relatia noastra a inceput in 1919, dar abia in 1967 am facut schimb de ambasadori. Asadar, astazi (marti - n.red.) este o zi importanta.
In plus, anul acesta, Canada sarbatoreste 150 de ani de la infiintare. Natiunea noastra a fost infiintata pe principii europene. Pentru Romania, primul impact este eliminarea barierelor privind exportul de bunuri si servicii in Canada".
Canadienii investesc in Romania in minerit si sectorul energetic
In ceea ce priveste mediul de afaceri din Romania, ambasadorul Canadei a spus ca acesta se imbunatateste si exista "tot mai multe povesti de succes ale canadienilor" in Romania, in sectoare precum mineritul si sectorul energetic, "tot mai multi fiind din ce in ce mai interesati sa vina in... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 15:07
Economia romaneasca este una plina de paradoxuri. Dincolo de faptul ca marea majoritate a firmelor au sedii in apartamente si garsoniere, exista peste 100 de mii de firme care fac afaceri fara niciun salariat.
Potrivit unei analize realizata de analistii de la KeysFin, cea mai profitabila companie fara angajati a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei.
De ce sa te complici sa angajezi oameni, sa le asiguri birouri, echipamente, sa le platesti salarii, contributii la asigurarile de sanatate, sa te bata la cap cu concedii etc. cand mai bine lucrezi singur si faci afacerile in regim de eficienta maxima?
Probabil asa gandesc multi dintre intreprinzatorii romani care deruleaza business-uri prin firme fara niciun angajat declarat la Ministerul Finantelor.
Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finantelor erau inregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fara niciun angajat sau care nu si-au declarat salariatii, fata de 116.620 in anul anterior.
Cele mai multe firme activau in domeniul comertului (37%), urmate de cele din sectorul activitatilor profesionale si stiintifice (14%), constructii (8%), industria prelucratoare (6%) si activitati de transport (5%).
"Este vorba in general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activeaza in domeniul comertului alimentar, in HORECA, in domeniul vanzarii de produse de stricta necesitate, imbracaminte si incaltaminte, si magazine tip consignatie", spun... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 10:25
Trei sferturi dintre afacerile de familie din Romania au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri in ultimul an financiar, dar competitia este mai intensa, iar presiunea asupra preturilor este mai mare, potrivit sondajului PwC Family Business Survey.
"74% dintre afacerile de familie din Romania declara ca au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri in ultimul an financiar, insa antreprenorii din tara noastra sunt mai precauti decat omologii lor la nivel global in ceea ce priveste viitorul, ei fiind preocupati mai ales de situatia economica generala si de inasprirea competitiei", arata compania de audit si consultanta, intr-un comunicat, potrivit Mediafax.
Astfel, 62% dintre respondentii romani se asteapta la o crestere constanta a afacerii lor in urmatorii cinci ani, iar alti 13% mizeaza pe o crestere rapida si agresiva. Nevoia de continua inovare, instabilitatea pietei, atragerea personalului cu abilitati cheie, competitia acerba si globalizarea accentuata sunt mentionate ca fiind cele mai importante provocari pentru afacerile de familie din Romania.
Pentru a continua sa creasca, afacerile de familie trebuie sa se adapteze mai repede, sa inoveze mai devreme si sa-si profesionalizeze felul in care isi desfasoara operatiunile, conform celui de-al saptelea sondaj bienal PwC, efectuat pe un esantion global de 2.378 proprietari si directori de afaceri de familie din peste 40 de tari, inclusiv Romania.
Raportul, intitulat "Up close and professional: the family... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 13:10
Furnizorul de servicii si solutii software EBS Romania a inregistrat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de sase milioane de euro, in crestere cu 56% fata de perioada similara a anului 2011.
"Avand in vedere contractele incheiate pana in prezent, plecam de la considerentul ca vom obtine o crestere a cifrei de afaceri la peste 12 milioane de euro, ceea ce inseamna o crestere de cel putin 35% la nivel de an", a declarat directorul general al EBS Romania, Daniel Metz.
In 2011, furnizorul de servicii si solutii software a consemnat afaceri de 9,3 milioane de euro, in urcare cu 60% fata de anul precedent.
La nivel de investitii, in prima jumatate a anului, cele mai multe fonduri au fost alocate extinderii teritoriale.
Compania este prezenta la Cluj, Bucuresti, Brasov, Sibiu, Timisoara si Iasi.
In primele zece luni ale anului trecut, EBS Romania a inregistrat o crestere a veniturilor de 47%, la 7,06 milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2010.
EBS Romania: crestere de 47% a veniturilor in primele 10 luni
Exporturile de produse software romanesti au crescut cu 37% fata de anul 2008, Romania devenind o piata emergenta tot mai atractiva pentru dezvoltatorii de software, in special pe segmentul aplicatiilor pentru platformele mobile, potrivit unui studiu Ernst & Young publicat in luna august.
In 2010, cifra de afaceri din domeniul IT&C din Romania a crescut cu 8%, iar in 2011 avansul a fost de 2%, revenindu-se astfel la nivelul... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 18:28
Va intrebati de ar alege miliardarii lumii Romania? In primul rand, fiindca Romania are un potential extraordinat, iar costurile cu forta de munca nu sunt deloc mari. Miliardarii care si-au deschis afaceri si in Romania sunt inscrisi in topul celor mai bogati oameni de pe planeta.
Iata care sunt bogatii lumii, care si-au plasat o mica parte din companiile sale si in Romania:
Bernard Arnault
Cel ma bogat european, supranumit si "regele luxului" conduce grupul LVMH, care detine printre alte si binecunoscutul brand, Louis Vuittor, care este prezent pe piata din Romania din 2008, ocupand un spatiu din interiorul hotelului J.W.Marriott.
Compania franceza a inregistrat in primele noua luni ale anului 2011 venituri de 16,3 miliarde de euro, cu 15% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2010. Iar pentru 2012, singurul retailer prezent in Romania care nu ofera discounte-uri are planuri marete. Louis Vuitton planuieste extinderea spatiului, acre se va face prin mutarea magazinului intr-o zona mai centrala.
Pe langa magazinul de la parterul hotelului Mariott, francezii mai detin in Romania si doua unitati de productie la Sibiu. In plina criza, in 2010, Louis Vuitton a vandut genti, incaltaminte si accesorii in Romania in valoare de 19,8 milioane de lei.
Stefan Persson
Miliardarul detine al trilea retail de imbracaminte la nivel mondial, H&M, care are contracte cu ma mult de 700 de furnizori din Asia(70%) si Europa (30%), printre care si companii din Romania.... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 11:48
Afacerile companiei nationale Posta Romana au scazut anul trecut cu peste 4%, la 1,374 miliarde lei, fata de cifra de afaceri inregistrata in 2009, de 1,435 miliarde lei, din cauza scaderii volumului prestarilor efectuate de companie in 2010, potrivit datelor preliminate transmise Agentiei NewsIn."Aceasta situatie se datoreaza in mare parte conjuncturii economice nefavorabile, determinata de persistenta crizei economice, si anume: scaderea consumului, inclusiv in ceea ce priveste serviciile postale, restrangerea activitatii unor agenti economici, nevoia acestora din urma de a-si limita bugetele de cheltuieli precum si decizia agentilor de orientare catre servicii alternative de comunicatii (de exemplu trimiterea electronica a facturilor, in cazul bancilor sau a furnizorilor de telefonie)", spun oficialii Postei Romane.
Totodata, o alta cauza a reducerii volumului prestatiilor companiei a fost data de expansiunea platilor online, care a condus la diminuarea incasarilor, in cadrul oficiilor postale, din plata facturilor si achitarea de credite bancare, potrivit datelor transmise de Posta Romana, la solicitarea NewsIn.
La nivelul lui 2009, compania a inregistrat pierderi de 181,5 milioane lei, dupa ce in 2008 avusese un profit net de 32.793 lei.
Cifra de afaceri din 2009 a Postei Romane s-a ridicat la 1,43 miliarde lei, in crestere cu 2,5% fata de afacerile realizate in 2008, de 1,4 miliarde lei. mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 12:05
Retailerul de bricolaj Praktiker Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 257,6 milioane euro, in scadere cu 15,7% fata de valoarea din 2008, cand compania a obtinut afaceri de 305,6 milioane euro, se arata intr-un comunicat remis vineri de companie, transmite NewsIn."Variatia negativa fata de intervalul precedent este aproape in totalitate rezultata din deprecierea leului fata de moneda europeana, depreciere care a depasit anul trecut 15%", arata companiei.Exprimata in lei, cifra de afaceri a companiei a fost de 1,091 miliarde lei, cu 3% sub valoarea raportata pentru anul 2008 (1,125 miliarde lei).In ceea ce priveste vanzarile nete ale Praktiker Romania, acestea au atins in 2009 nivelul de circa 1,05 miliarde lei, in scadere cu 2,6% fata de 2008, cand s-au ridicat la aproape1,08 miliarde lei.
Potrivit companiei, in anul 2009 consumul si piata do-it-yourself s-au comprimat cu 25-30%."Restrangerea consumului, aparuta pe fondul crizei economice de anul trecut, a dus la scaderea puternica a pietei do-it-yourself. Impactul produs asupra cifrei noastre de afaceri a fost insa mult sub procentul de comprimare a pietei.
In 2010, prioritatea noastra ramane continuarea planului de consolidare, cu accent pe reteaua pe care o detinem deja si pastrand o abordare selectiva a oportunitatilor de expansiune, adaptata la conditiile actuale ale pietei", a declarat directorul general interimar al Praktiker Romania, Monica Hodor.La nivelul intregului grup, Praktiker a avut in... mai mult
Vineri, 26 Martie 2010, ora 13:12