Cunoastem ca Romania este tara cu una dintre cele mai rapide conexiuni la Internet, stim ca specialisti romani sunt foarte buni in tehnologia informatiilor si ca ponderea industriei de IT&C in PIB-ul Romaniei concureaza cu productia industriala.
Si totusi cand inventariem factorii care conduc la aceasta dezvoltare a industriei de IT&C din Romania regasim putine startup-uri si companii antreprenoriale in tehnologie. Putine, prin comparatie cu tarile baltice si central europene.
Cel putin asa arata datele din The European Digital City Index realizat de Netguru - digitalcityindex.eu, acolo unde Bucurestiul e abia pe locul 10 in ce priveste ecosistemul de startup si locul 6 in ce priveste ecosistemul de scaleup din Europa de Est.
Avem putini antreprenori in IT
Spiritul antreprenorial nu este foarte prezent in industria de tehnologie a informatiei din Romania. Sunt initiative care se sting rapid din cauza dificultatii de accesare a fondurilor necesare, necunoasterii schemelor de finantare minimis, prin bursa, respectiv pe piata AeRO, sau din lipsa unui business plan riguros. Educatia de profil este structurata nerelevant pentru competitivitatea acestei piete.
Multi dintre specialistii de IT prefera sa fie salariati si nu parteneri intr-un business antreprenorial. Au idei pe care le tin sub obroc de teama sa nu le "fure" cineva. Spiritul de asociere este deficitar, iar exemplele de succes strabat cu greu in spatiul public.
Mai mult, companiile din Romania nu... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:45
Antreprenoriatul din Romania este personificarea unui tanar nascut in 1990. Uneori idealist si animat de schimbare, alteori fara repere sau in tatonare pentru scalarea la nivel international si identificare de modele in business, dar de fiecare data in cautarea de oportunitati si adaptat la contextul turbulent al transformarilor economiei nationale.
Antreprenorii fondatori au parcurs vremuri grele
In acelasi timp, antreprenorul roman al anilor 90', este un senior care preda acum stafeta generatiei celor care se nasteau atunci cand a inceput business-ul.
La nivel macro, misiunea lui a fost una fondatoare pentru mediul de afaceri dintr-o tara fost comunista ca Romania. La nivel micro a insemnat tranzitia de la statutul de angajat, repartizat intr-o intreprindere de stat, la cel de liber intreprinzator.
A riscat foarte mult in conditiile inflatiei galopante de 170% din 1991 sau de 256% din 1993 si care a continuat sa fie de doua cifre pana in 2004.
Lipsa de capital si imprumuturile cu dobanzi prohibitive au condus la investitii reduse, care au complicat si mai mult accesarea instrumentelor de finantare. Absenta unei culturi de business si curaj antreprenorial a privilegiat improvizatia in faza initiala de constructie a afacerii si a facut anevoiasa scalarea afacerilor construite de ei. Cu aceste inerente dificultati pentru o perioada de tranzitie, generatia aceasta a facut pionierat intr-ale exprimarii initiativei private si promovarii valorilor economiei de... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 11:41
Sectorul IT&software romanesc tinde sa devina ringul marilor jucatori internationali, in conditiile in care tot mai multe startup-uri romanesti, intreprinderi mici si mijlocii, se confrunta cu conditii vitrege in piata, provocate pe de o parte de concurenta acerba a multinationalelor si pe de alta de deciziile fiscale controversate si de absenta unor masuri de stimulare economica, se arata intr-un studiu de specialitate, remis joi AGERPRES.
Daca, pe ansamblu, industria software din Romania se afla pe un trend pozitiv, cu potentialul de a asigura peste 10% din PIB in urmatorii ani, de la 6% in prezent, in interiorul industriei, fenomenul concentrarii afacerilor in mainile unui numar redus de jucatori, in special multinationale, tinde sa devina tot mai acut, arata datele studiului KeysFin, preluate din barometrul privind starea business-ului romanesc.
Statistica arata ca mai mult de 60% din industria software este controlata, in prezent, de marii investitori straini. Daca in 2012, cea mai mare parte din piata apartinea IMM- urilor, in 2016 s-a ajuns ca marii jucatori sa detina 36%, iar fenomenul tinde sa se acutizeze.
'Daca in 2012, firmele mici si mijlocii generau 25% din cifra de afaceri, cu 10% mai mult decat corporatiile, in 2016, procentele s-au schimbat substantial. Cele mai mari 40 de firme din piata au ajuns sa o domine (36%), cu afaceri de peste 50 de milioane de euro fiecare.
Spre comparatie, cele 17.000 de microintreprinderi, in general startup-uri,... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:08
1Afacerile anuale inregistrate in sectorul IT&C din Romania au atins o medie de 2,8 miliarde de euro, insa specialistii din domeniu sustin ca valoarea ar putea ajunge la 10 miliarde de euro, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Economiei Aurel-Sorin Encutescu, la Summit-ul Regional de Securitate Cibernetica de la Palatul Parlamentului.
"In 2014, Romania avea un numar de peste 64.000 de specialisti in IT, tara noastra fiind lider european in ceea ce priveste numarul de angajati in sectorul tehnologiei informatice pe cap de locuitor. De asemenea, ocupa locul 6 la nivel mondial pe acest segment.
La ora actuala, performanta financiara a sectorului IT&C din Romania a crescut. Cifra de afaceri medie anuala a sectorului a ajuns la 2,8 miliarde euro. Specialistii sustin ca targetul Romaniei poate atinge chiar 10 miliarde de euro. Sectorul IT a fost singurul in care, in plina criza economica, nu s-au facut concedieri", a afirmat Encutescu.
Potrivit oficialului, sectorul ...citeste mai departe despre "Sectorul in care Romania e lider european, cu afaceri de 2,8 miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 12:40
Romania poate deveni o adevarata forta in industria IT, datorita specialistilor in domeniu si a numeroaselor start-up-uri de succes, noteaza revista Forbes.
Tabloidele si unii politicieni britanici au avertizat cu frenezie anul trecut ca, din cauza lipsei oportunitatilor din locul de bastina, romanii vor lua cu asalt statele mai dezvoltate din Vest incapend cu 1 ianuarie 2014, odata cu ridicarea restrictiilor de munca.
Insa acest lucru nu s-a intamplat, iar revista Forbes sustine ca exista conditii excelente pentru ca tara noastra sa devina o comunitate infloritoare de start-up-uri: un sector de afaceri in crestere, resurse bogate si specialisti in IT, dar si o cultura antreprenoriala care se bazeaza pe incredere in fortele proprii si versatilitate.
Forbes: Romania si alte tari din regiune se transforma intr-un hub IT
Platforma RomanianStartups.com ofera o scurta privire in acest domeniu. In baza de date sunt inscrise 169 de start-up-uri, 30 de evenimente si cinci ...citeste mai departe despre "Forbes: Romania poate deveni o adevarata forta in industria IT" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Martie 2014, ora 10:30
In timp ce piata internationala este marcata de proiecte inovatoare initiate de programatori romani, o echipa de IT-isti din Satu Mare si-a indreptat atentia spre o nisa mai putin explorata in Romania: serviciile de securitate a serverelor.
"Desi in America este o piata de cateva milioane de dolari, in Romania aceasta nisa este putin explorata", a concluzionat Otto Papp, initiatorul proiectului Perpeton.
Perpeton este un sistem de monitorizare dedicat serverelor care permite analizarea, administrarea si raportarea de date complexe, in timp real, despre parametrii fiecarei componente monitorizate. Cei care folosesc un astfel de sistem beneficiaza de acest atu - vigilenta - putand fi mai atenti la calitatea serviciilor oferite, asigurand livrarea fara intreruperi a serviciilor online.
Perpeton este conceput pentru a alerta rapid si eficient adminstratorii de sistem daca valorile anumitor parametri prezinta un pericol, oferind date precise, necesare pentru a lua cele mai bune decizii ce pot asigura buna functionare a sistemului. Sistemul se adreseaza si utilizatorilor avansati, carora li se pune la dispozitie un API, avand posibilitatea de a-si dezvolta propriile monitoare si creste performanta cu care isi monitorizeaza serverele. mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 13:34
Furnizorul de servicii si solutii software EBS Romania a inregistrat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de sase milioane de euro, in crestere cu 56% fata de perioada similara a anului 2011.
"Avand in vedere contractele incheiate pana in prezent, plecam de la considerentul ca vom obtine o crestere a cifrei de afaceri la peste 12 milioane de euro, ceea ce inseamna o crestere de cel putin 35% la nivel de an", a declarat directorul general al EBS Romania, Daniel Metz.
In 2011, furnizorul de servicii si solutii software a consemnat afaceri de 9,3 milioane de euro, in urcare cu 60% fata de anul precedent.
La nivel de investitii, in prima jumatate a anului, cele mai multe fonduri au fost alocate extinderii teritoriale.
Compania este prezenta la Cluj, Bucuresti, Brasov, Sibiu, Timisoara si Iasi.
In primele zece luni ale anului trecut, EBS Romania a inregistrat o crestere a veniturilor de 47%, la 7,06 milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2010.
EBS Romania: crestere de 47% a veniturilor in primele 10 luni
Exporturile de produse software romanesti au crescut cu 37% fata de anul 2008, Romania devenind o piata emergenta tot mai atractiva pentru dezvoltatorii de software, in special pe segmentul aplicatiilor pentru platformele mobile, potrivit unui studiu Ernst & Young publicat in luna august.
In 2010, cifra de afaceri din domeniul IT&C din Romania a crescut cu 8%, iar in 2011 avansul a fost de 2%, revenindu-se astfel la nivelul... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 18:28
Va intrebati de ar alege miliardarii lumii Romania? In primul rand, fiindca Romania are un potential extraordinat, iar costurile cu forta de munca nu sunt deloc mari. Miliardarii care si-au deschis afaceri si in Romania sunt inscrisi in topul celor mai bogati oameni de pe planeta.
Iata care sunt bogatii lumii, care si-au plasat o mica parte din companiile sale si in Romania:
Bernard Arnault
Cel ma bogat european, supranumit si "regele luxului" conduce grupul LVMH, care detine printre alte si binecunoscutul brand, Louis Vuittor, care este prezent pe piata din Romania din 2008, ocupand un spatiu din interiorul hotelului J.W.Marriott.
Compania franceza a inregistrat in primele noua luni ale anului 2011 venituri de 16,3 miliarde de euro, cu 15% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2010. Iar pentru 2012, singurul retailer prezent in Romania care nu ofera discounte-uri are planuri marete. Louis Vuitton planuieste extinderea spatiului, acre se va face prin mutarea magazinului intr-o zona mai centrala.
Pe langa magazinul de la parterul hotelului Mariott, francezii mai detin in Romania si doua unitati de productie la Sibiu. In plina criza, in 2010, Louis Vuitton a vandut genti, incaltaminte si accesorii in Romania in valoare de 19,8 milioane de lei.
Stefan Persson
Miliardarul detine al trilea retail de imbracaminte la nivel mondial, H&M, care are contracte cu ma mult de 700 de furnizori din Asia(70%) si Europa (30%), printre care si companii din Romania.... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 11:48
Retailerul de bricolaj Praktiker Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 257,6 milioane euro, in scadere cu 15,7% fata de valoarea din 2008, cand compania a obtinut afaceri de 305,6 milioane euro, se arata intr-un comunicat remis vineri de companie, transmite NewsIn."Variatia negativa fata de intervalul precedent este aproape in totalitate rezultata din deprecierea leului fata de moneda europeana, depreciere care a depasit anul trecut 15%", arata companiei.Exprimata in lei, cifra de afaceri a companiei a fost de 1,091 miliarde lei, cu 3% sub valoarea raportata pentru anul 2008 (1,125 miliarde lei).In ceea ce priveste vanzarile nete ale Praktiker Romania, acestea au atins in 2009 nivelul de circa 1,05 miliarde lei, in scadere cu 2,6% fata de 2008, cand s-au ridicat la aproape1,08 miliarde lei.
Potrivit companiei, in anul 2009 consumul si piata do-it-yourself s-au comprimat cu 25-30%."Restrangerea consumului, aparuta pe fondul crizei economice de anul trecut, a dus la scaderea puternica a pietei do-it-yourself. Impactul produs asupra cifrei noastre de afaceri a fost insa mult sub procentul de comprimare a pietei.
In 2010, prioritatea noastra ramane continuarea planului de consolidare, cu accent pe reteaua pe care o detinem deja si pastrand o abordare selectiva a oportunitatilor de expansiune, adaptata la conditiile actuale ale pietei", a declarat directorul general interimar al Praktiker Romania, Monica Hodor.La nivelul intregului grup, Praktiker a avut in... mai mult
Vineri, 26 Martie 2010, ora 13:12