Bogdan Pandea este un tanar care demonstreaza ca spiritul antreprenorial nu tine cont de varsta, ci numai de curaj si vointa. Pus in fata intrebarii "Ce ai face cu 100.000 de euro?", Bogdan si-a dat seama ce afacere i se potriveste mai bine si nu a stat pe ganduri.
Cu doar un Excel in fata, cu putin ajutor din partea profesorilor, a parintilor si prietenilor, Bogdan Pandea a creat Captain Bean, cel mai mare lant de coffee-shop din Cluj, pe care acum il aduce la un nou nivel, in Bucuresti.
"La 22 de ani am decis ca voi urma calea antreprenoriatului, perioada in care eram ferm convins ca un job ca economist sau contabil era potrivit pentru mine", povesteste Bogdan pentru Business24.
"Am studiat economia si am absolvit un master in diagnosticul afacerilor, dar din anul 2 de facultate m-am concentrat pe afacerea care a devenit astazi Captain Bean. In tot drumul meu de la idee la afacere, aproape 2 ani de zile am investit doar in mine pentru a-mi identifica si imbunatati tiparele", mai spune el.
In momentul de fata, Bogdan are o experienta de 6 ani in antreprenoriat, dezvoltand 8 locatii Captain Bean printr-un sistem pus la punct de catre el si echipa sa, astfel incat sa-si poata dezvolta mai departe visele.
El este, de asemenea, investitor intr-o companie care activeaza in domeniul vestimentatiei masculine si, oricand are ocazia, impartaseste cu bucurie cunostintele acumulate din domeniul antreprenorial fie prin conferinte de specialitate, fie direct prin... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 14:00
Zece afaceri in franciza sustinute in ultimul deceniu prin imprumuturi garantate de catre statul american sunt la un pas de a se prabusi sub presiunea ratelor si a datoriilor. Un "miniBancpost" made in USA, cam asa pare intreaga tevatura a creditelor neperformante acordate prin sistemul Small Business Administration al guvernului federal.
Intre 2004 si 2013, cele 10 firme au indatorat contribuabilul american cu 121 milioane de dolari prin prisma nereturnarii banilor imprumutati prin programul SBA. Un record negativ care va genera critici din partea cetatenilor platitori de taxe, dar care poate reduce si increderea americanilor in deschiderea unor afaceri in franciza, un trend destul de popular in zilele acestea, dupa cum observa
Wall Street Journal.
Franciza gaurilor negre
Rata de prabusire a acestor afaceri ar trebui sa puna semne de intrebare asupra sistemului de creditare prin imprumuturi garantate de catre stat, dar si asupra succesului unor afaceri in franciza din domeniile alimentatiei publice, a educatiei sau a altor servicii publice. Afacerile deschise sub siglele Planet Beach, Huntington Learning Centers, Quiznos, Cold Stone Creamery, Aamco Transmisions, Curves International, Cici's Pizza, Minuteman Press, Sylvan Learning si Cartidrge World s-au dovedit adevarate gauri negre, gradul de nerentabilitate si intarziere la plata al francizatilor fiind cuprins intre 17,5 si 41,1 la suta. Per total, 21% din imprumuturile acordate in ultimul deceniu prin SBA... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 14:16
Francizele sunt afaceri recomandate pentru antreprenorii fara experienta, datorita brandului puternic si al retetei testate.
Cu toate acestea, investirea banilor intr-o astfel de formula nu iti garanteaza succesul. Pentru a deveni profitabila, afacerea are nevoie de investitii, de timp si de o minte priceputa.
Criza economica a crescut apetitul pentru antreprenoriat, in urma scaderii numarului de locuri de munca, iar afacerile mai sigure, precum francizele, au avut intaietate, potrivit CNBC.
Numarul francizatilor a crescut in SUA cu 1,9% in 2012, la aproape 750 de mii, potrivit International Franchise Association. Chiar daca nu a atins inca nivelul de dinainte de criza, se asteapta o revenire pe acest sector.
"Chiar si o crestere modesta in acest sector reprezinta o veste buna pentru economie, in conditiile in care francizele sustin 12% in forta de munca a SUA", a declarat Steve Caldeira, presedinte IFA.
Unul din sfaturile pe care Joel Libava le ofera in cartea sa, "Cum sa isi deschizi o franciza", este ca persoanele interesate sa intre intr-o astfel de afacere trebuie sa petreaca cel putin o zi in compania proprietarului francizei cu care doreste sa colaboreze, pentru a afla daca este intr-adevar ceea ce i se potriveste si daca in cele din urma, corespunde asteptarilor sale.
Iata cateva tipuri de franciza care se vor bucura de succes:
Francize de resurse umane
Deocamdata, nimeni nu face ingajari, insa criza economica se va termina la un moment... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 08:05
Daylight Donuts este un adevarat simbol al Statelor Unite ale Americii, fiind cunoscut si de restul lumii prin reteaua de francize construita la nivel international.Concept: Gogoserie in francizaZona vizata: OraseTip locatie: MagazinSpatiu locatie: 30-50 mpTaxa franciza: 10000 EuroInvestitie totala: 30000 EuroTara origina: SUANumar locatii: peste 900 Tip contract: FrancizaDezvoltarea Daylight Donuts pe plan international a inceput in anul 1999, de atunci reteaua ajungand in aproximativ 65 de tari. In prezent sunt deschise peste 900 de unitati Daylight Donuts, rezultat al relatiei speciale pe care compania a stabilit-o cu consumatorii produselor sale, acesta fiind un aspect extrem de important in activitatea companiei
Faptul ca gogosile sunt un aliment extrem de indragit in SUA, tara de origine a Daylight Donuts, se vede din faptul ca acesta este al doilea aliment ca si profit pe care il produce din vanzari, la nivelul acestei tari. Acest lucru garanteaza afacerii Daylight Donuts, impreuna cu notorietatea numelui, succesul pe piata, spun cei ce administreaza afacerea.
Istoricul Companiei:
Lansata in 1954, Daylight Donuts a fost fondata de Tommy si Lucille Day in Tulsa, Oklahoma. Cei doi au lansat amestecul pentru gogosi ce a consacrat acest nume. Numele este o alaturare a numelui celor care au lansat afacerea, Day, si a cuvantului "light", cuvand potrivit pentru a descrie textura si gustul produselor Daylight Donuts.
Afacerea a fost preluata in timp de Jerry si Linda Hull,... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 21:57