Guvernul vrea ca pana in anul 2020 numarul firmelor mici si mijlocii active in Romania sa creasca cu peste 40%, ajungand la 670.000, in care sa lucreze 3,2 milioane de angajati, fata de 2,6 milioane de persoane la finele anului 2013, potrivit proiectului de strategie pentru dezvoltarea IMM-urilor.
"Principal indicator de rezultat pentru anul 2020 este soldul net de IMM-uri active economic, care sa depaseasca pragul de 670.000 de intreprinderi in economia Romaniei. Guvernul considera ca obtinerea unui spor de circa 41,23% al numarului de IMM-uri active economic, in urmatorii aproximativ sapte ani, constituie un obiectiv strategic realist. In termeni de 'densitate a IMM-urilor la 1.000 de locuitori', atingerea acestei tinte strategice inseamna functionarea a circa 36 de intreprinderi la mia de locuitori in 2020, fata de 21,94 intreprinderi la mia de locuitori in 2012. In ceea ce priveste angajatii in sectorul IMM, Guvernul Romaniei considera ca trebuie depasit pragul de 3,2 milioane angajati in IMM-urile active din economia Romaniei", se arata in propunerea Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism.
74.416 firme mici si mijlocii, active la finele anului 2013
La finalul anului 2013, in Romania erau active 474.416 firme mici si mijlocii, astfel ca pana in 2020 guvernul isi propune sa creeze conditiile pentru crearea a inca aproape 200.000 de IMM-uri. Contributia IMM-urilor la valoarea adaugata bruta se estimeaza ca va creste in... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 15:35
Intre evitarea insolventei, plata impozitelor si lupta pentru supravietuire cu birocratia romaneasca, IMM-urile au o noua problema. De la sfarsitul lunii intra in vigoare si regulamentul BNR care impune imprumuturi in valuta cu 25% mai mici. Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903, sustine ca masura este buna, in principiu, dar ca "Dumnezeu sta in detalii".
BNR a anuntat inca de anul trecut ca firmele care au incasari in lei vor lua credite in valuta in conditii mai stricte din 2013. Regulamentul bancii mai prevede si ca firmele sa dovedeasca o situatie financiara solida si venituri suficiente pentru a face fata ratei lunare, chiar si in cazul unei deprecieri masive a leului. O masura benefica pentru mediul de afaceri, crede Lucretia Voinescu, pentru ca "este normal sa accesezi un credit in moneda in care ai venituri".
Vicepresedintele UGIR 1903 recunoaste ca firmele mici, care nu sunt acoperite impotriva riscului valutar vor fi in pericol, dar spune ca BNR ar trebui sa supravegheze mai bine circuitul banilor, in asa fel incat sa nu apara probleme.
"Bancile trebuie controlate, pentru a nu arunca intr-o situatie dramatica totul", mai spune vicepresedintele UGIR 1903, facand referire la perioada in care creditele se acordau foarte usor, inclusiv cu buletinul.
80% din IMM-uri evita bancile
Pe de alta parte, IMM-urile nu se inghesuie sa obtina imprumuri. Numai 21% dintre intreprinderile mici si mijlocii mai au curajul sa apeleze la credite bancare, asa cum... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 00:08
ANAF ar fi inchis conturile a circa 450.000 de intreprinderi mici si mijlocii, sustine analistul economic Mircea Cosea.
"Pana la aceasta ora, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput sa blocheze conturile. Conform unor informatii pe cale le am, aproximativ 450.000 de IMM sunt cu conturile blocate", a spus analistul Mircea Cosa, sambata, la Antena 3, potrivit Ziare.com.
"Nu stiu cum poate Ministerul de Finante sa aiba atata obtuzitate incat sa blocheze conturile economiei reale, pentru ca inseamna faliment, pierderea locurilor de munca, in loc sa incerce o renegociere a datoriilor, o amnistie fiscala macar partiala, ca daca le blocheaza conturile mor toti si ce castiga statul, nu castiga nimic", a adaugat el. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:28
Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii a cunoscut o evolutie nesatisfacatoare in primul semestru din 2012, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Evolutia de ansamblu a mediului de afaceri si a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii a fost una nesatisfacatoare in primul semestru din acest an, iar procesul de evaluare a tinut cont de patru indici importanti, respectiv: Indicele antreprenorial, Indicele mediului de afaceri, Indicele evolutiei IMM-urilor si Indicele care reflecta aprecierea intreprinzatorilor cu privire la situatia firmei proprii.
In cazul ultimului indice, acesta a inregistrat in semestrul I din acest an o valoare de 4,6 puncte, comparativ cu perioada similara a anului 2011, cand a avut valoarea 19,7", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Acesta a anuntat, totodata, ca Topul National al Firmelor Private din Romania - editie jubiliara XX - TOP 2011 va avea loc pe 2 noiembrie a.c. la Palatul Parlamentului, fiind precedat de o masa rotunda cu tema: "Prioritati politice, economice si sociale pentru relansarea sectorului de IMM-uri in perioada 2013-2016". mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 14:07