Intreprinderile mici si mijlocii si mediul de afaceri trebuie sa fie "un partener serios al Guvernului", un partener implicat in sustinerea fundamentarilor care sa duca la decizii care au efect in economia romaneasca, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.
"Va asigur ca participarea mea nu este o participare care e dictata, sa spun, de niste considerente politico-electorale, ci este o participare care este dictata de convingerea mea ca mediul de afaceri, IMM-urile, trebuie sa fie un partener serios al Guvernului, un partener implicat in sustinerea fundamentarilor care sa duca la decizii care au efect in economia romaneasca. Guvernul pe care il conduc a fost deschis la dialog permanent si este si va fi in continuare deschis la dialog cu mediul de afaceri, multe dintre deciziile pe care le-am luat au fost luate in discutii, dezbateri, cu reprezentantii mediului de afaceri. (...) Convingerea noastra este ca o tara in care exista un mediu de afaceri prietenos, o tara in care exista initiativa economica, exista un parteneriat intre intreprinzatori si decidentii de la nivel guvernamental, este o tara care merge bine.
O tara in care afacerile merg bine este o tara in care fiecare om poate sa traiasca mai bine. Obiectivul nostru fundamental este sa fim permanent atenti la ce se intampla in mediul de afaceri ca sa generam cat mai multe programe, proiecte, decizii la nivel guvernamental care sa vina in sprijinul mediului de afaceri", a declarat Ludovic Orban, vineri, la... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 11:32
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) a semnat un acord de parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti prin care antreprenorii vor primi informatii despre finantarea pe piata secundara a bursei, a declarat, marti, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Radu-Stefan Oprea, cu ocazia Galei anuale a Corpului Diplomatic.
"Am semnat un acord cu Bursa de Valori si vom avea anul acesta un mare accent pus pe educatie, pentru ca vrem sa invatam mediul de afaceri, IMM-urile, antreprenorii, ca pot sa se finanteze si pe piata secundara AeRo. Vom avea 8 sesiuni in opt municipii ale tarii, incercand sa aducem aceasta informatie referitoare la finantare cat mai aproape de antreprenori, pentru ca aceasta este constanta, este o nevoie pe care antreprenorii o resimt in mod continuu", a spus Oprea.
El a precizat ca acest program cu BVB va incepe din primavara si se va extinde pe tot parcursul anului 2019, iar in functie de felul in care va reactiona mediul de afaceri ministerul va veni si cu alte programe.
"Nevoia de educatie antreprenoriala este continua, vrem sa venim mai mult pe partea de mentorat", a mentionat seful MMACA.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri a mentionat si celelalte proiecte care vor fi derulate in 2019, printre care programul de microindustrializare, cel care vizeaza cresterea serviciilor de piata sau femeia antreprenor, adaugand ca toate aceste proiecte sunt bugetate.
"Vorbim de programul de... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:05
Faptul ca Ministerul pentru Mediul de Afaceri va primi cu aproape o treime mai putini bani decat anul trecut arata ca stimularea mediului de afaceri risca sa fie subfinantata, in 2019, acuza Consiliul National al IMM-urilor.
Presedintele Consiliului National al IMM-urilor, Florin Jianu, sustine ca - in conditiile in care bugetul va fi adoptat in forma propusa - banii vor ajunge pentru a implementa in parte programul "Start-up Nation", in acest an. In plus, numarul firmelor care primeau bani prin intermediul altor programe de dezvoltare derulate de minister risca sa scada la un sfert.
"Ce se poate observa in bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat este ca, in cazul programului 'Start-Up Nation', sunt bani pentru semnarea pana la data de 28 iunie a aproximativ 2.200 de contracte si, probabil, la rectificarea bugetara din august, se vor aloca credite de angajament pentru semnarea contractelor cu restul de firme.
Acest lucru inseamna cert ca, in acest moment, sunt prevazuti bani pentru plata a doar 1.400 de firme, restul urmand a fi contractati dupa rectificarea bugetara, pana in data de 15 noiembrie, asa incat implementarea propriu-zisa va fi in anul 2020.
In ceea ce priveste programul pentru dezvoltarea comertului, a scazut alocarea atat a creditelor de angajament, cat si a creditelor bugetare, cu 70%, avand alocate de la 50 de milioane lei anul trecut, la numai 15 milioane anul acesta, acest lucru insemnand o scadere de la 200 de... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 14:13
Accesul la finantare este una dintre preocuparile majore ale firmelor mici si medii, care au nevoie de bani pentru a-si sustine activitatea curenta sau pentru investitii care sa le ajute la dezvoltarea si cresterea afacerilor.
In momentul de fata, IMM-urile au la dispozitie mai multe variante de finantare, cele clasice, precum creditele bancare sau liniile de credit, dar si unele alternative, cum este, spre exemplu, factoringul.
Potrivit studiului "Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare", realizat de EY Romania in toamna anului trecut, antreprenorii romani care au companii cu venituri de pana intr-un milion de euro considera ca in acest moment finantarea se obtine dificil in Romania, dar perspectivele sunt optimiste, 48% dintre cei care au raspuns studiului avand asteptari pozitive de la mediul de finantare din Romania in urmatorii ani.
Citeste mai multe despre Finantarea unui IMM: ce variante ai la dispozitie ca sa faci rost de bani pentru a-ti dezvolta afacerea pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 16:05
Peste 54% dintre intreprinderile mici si mijlocii doresc sa-si mentina afacerea la dimensiunile actuale in urmatorii doi ani iar peste 36% intentioneaza sa-si extinda moderat afacerea, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Potrivit unui sondaj realizat pe un esantion de 1.569 de intreprinzatori, 54,11% dintre intreprinderile mici si mijlocii doresc sa-si mentina afacerea la dimensiunile actuale in perioada 2015-2016. De asemenea, 36,7% dintre IMM-uri intentioneaza sa-si extinda moderat afacerea, in timp ce 4,82% dintre firme au in vedere o extindere rapida a acesteia. Reducerea dimensiunii afacerii este vizata de 2,15% dintre IMM-uri, iar 1,83% dintre intreprinderile mici si mijlocii si-ar putea inchide afacerea. Vanzarea afacerii ar putea deveni realitate pentru un procent de 0,39% dintre IMM-uri", a declarat Ovidiu Nicolescu.
Conform sondajului, in anul 2014 a crescut procentul IMM-urilor care elaboreaza planuri de afaceri.
"Daca dorim sa avem performanta, trebuie sa implementam strategii si planuri de afaceri. Ne bucuram ca in acest an a crescut, fata de 2013, procentul IMM-urilor care elaboreaza planuri de afaceri. Astfel, in 2014 un procent de 57,15% dintre IMM-uri elaboreaza planuri, fata de numai 44,6% in 2013. In ceea ce priveste elaborarea politicilor anuale, in acest an 46,36% dintre IMM-uri fac acest lucru, fata de numai... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 15:57
Concediul de maternitate si reglementarea lucratorilor sezonieri sunt doua dintre problemele cu care se confrunta majoritatea IMM-urilor din Uniunea Europeana, iar guvernele tarilor europene trebuie includa aceste probleme in politicile economice in care se angajeaza, sustine organizatia patronala care reprezinta interesele producatorilor, comerciantilor si IMM-urilor la nivelul UE (UEAPME).
Oficialii organizatiei solicita reforme structurale, eforturi in directia reindustrializarii, precum si redirectionarea resurselor financiare catre economia reala.
"In prezent, resursele financiare nu sunt investite in economia reala, iar IMM-urile nu beneficiaza de acestea. Un mai bun acces la finantare pentru IMM-uri este deci o necesitate cheie", a declarat Gerhard Huemer, directorul UEAPME, in cadrul conferintei comune a UEAPME si a Intergrupului pentru IMM-uri al Parlamentului European.
In ceea ce priveste dezvoltarile viitoare, Secretarul General UEAPME, Peter Faross, a subliniat, in cadrul aceluiasi eveniment, faptul ca "abordarea actuala, mai degraba macro-economica, de a contracara criza, trebuie sa mearga mana in mana cu o abordare micro-economica, in sprijinul cresterii competitivitatii IMM-urilor, cu scopul de a imbunatati mediul de afaceri"
Europa nu va reusi sa intre in mult-asteptata faza de revenire la normalitate fara IMM-uri puternice, a completat acesta.
Cum au evoluat IMM-urile la nivel european
In urma unui studiu care evalueaza realizarile in... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 16:54
ANAF ar fi inchis conturile a circa 450.000 de intreprinderi mici si mijlocii, sustine analistul economic Mircea Cosea.
"Pana la aceasta ora, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput sa blocheze conturile. Conform unor informatii pe cale le am, aproximativ 450.000 de IMM sunt cu conturile blocate", a spus analistul Mircea Cosa, sambata, la Antena 3, potrivit Ziare.com.
"Nu stiu cum poate Ministerul de Finante sa aiba atata obtuzitate incat sa blocheze conturile economiei reale, pentru ca inseamna faliment, pierderea locurilor de munca, in loc sa incerce o renegociere a datoriilor, o amnistie fiscala macar partiala, ca daca le blocheaza conturile mor toti si ce castiga statul, nu castiga nimic", a adaugat el. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:28
Este barbat cu studii superioare, are 41 de ani, e casatorit si are copii. Acesta este, pe scurt, portretul-robot al intreprinzatorului roman, conform unui sondaj efectuat de Consiliul National al IMM-urilor.Daca media UE este de aproximativ 25% de manageri femei, la noi ponderea femeilor care au afaceri este de 34,44%, potrivit rezultatelor sondajului.
Aproape sase din 10 mici intreprinzatori din Romania au absolvit studii universitare si postuniversitare. Studii de doctorat au numai 2% din total, procent similar celor care s-au aventurat sa faca afaceri avand numai studiile elementare finalizate.
Circa 35% dintre antreprenorii romani si-au facut o firma avand la baza numai liceul absolvit. Cea mai mare categorie de varsta este 35-45 de ani, 35,78%.
Aproape 22% dintre oamenii de afaceri au varste cuprinse intre 25 si 35 de ani. Desi putini, 3,73%, sunt si persoane care s-au apucat de afaceri pana la implinirea varstei de 25 de ani. mai mult
Duminica, 17 Iulie 2011, ora 10:39
Oamenii de afaceri care vor sa faca comert cu zona Comunitatii Statelor Independente (CSI) pot investi sau chiar isi pot muta productia in Republica Moldova, care are acord de liber schimb cu acest spatiu, a declarat astazi ministrul IMM-urilor Constantin Nita, aflat in vizita la Chisinau.Din CSI fac parte toate fostele republici sovietice, cu exceptia celor trei tari baltice. Georgia si-a anuntat retragerea din CSI in timpul conflictul din august cu Rusia, dar decizia devine efectiva dupa un an.Constantin Nita a spus ca faptul ca a venit in Republica Moldova in prima sa vizita oficiala in afara tarii arata seriozitatea intentiei autoritatilor romane de a incuraja oamenii de afaceri din Romania "sa se aseze cat mai multi in Republica Moldova si cu investiti cat mai mari".Ministrul este de parere ca cele 650 de firme romanesti care activeaza in Republica Moldova sunt insuficiente, iar intr-o perspectiva previzibila Romania ar putea dubla numarul acestora."Incurajez oamenii de afaceri din Romania sa vina in Republica Moldova, sa investeasca aici. Gasesc forta de munca, oameni inteligenti, mediu propice pentru afaceri. Ca mai sunt si oameni neprietenosi – in vami, in institutiile publice – acest lucru exista peste tot. Un mediu de afaceri perfect nu exista nicaieri in lume", a spus Constantin Nita. Referindu-se la domeniile de perspectiva pentru investitii reciproce, Constantin Nita a spus ca si la acest capitol, dar si in structura schimburilor comerciale... mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 11:20