Omul de afaceri campinean Mihai Matei si sotia acestuia Aurelia au fost condamnati la inchisoare cu executare intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene.
Mihai si Aurelia Matei au fost deferiti justitiei in decembrie 2015 de procurorii anticoruptie din Ploiesti. Afaceristii campineni au fost acuzati ca au obtinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, in suma de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibila nerambursabila), folosindu-se de acte false. Dupa cinci ani de proces, Tribunalul Prahova a decis ca Mihai Matei sa fie condamnat la 6 ani si 11 luni de inchisoare, iar sotia lui, Aurelia Matei, la cinci ani si patru luni de inchisoare, arata adevarul.ro.
Potrivit sursei citate, cei doi soti din Prahova sunt acuzati ca "au constituit un grup infractional organizat avand ca scop manipularea procedurii de achizitie, in sensul depunerii de diligente pentru pregatirea ofertelor (prin initierea unor asocieri intre societatile acestora cu producatorii utilajelor sau al sustinerii ferme din partea acestora) si implicit al stabilirii pretului de ofertare astfel incat societatile controlate de acestia sa obtina punctajul necesar castigarii selectiei de oferte, iar valoarea utilajelor sa fie in mod artificial crescuta". ...citeste mai departe despre "Un om de afaceri din Prahova si sotia lui, condamnati la ani grei de inchisoare. Cei doi sunt acuzati de fraudarea fondurilor europene" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 11:30
Presedintele Klaus Iohannis sustine miercuri, de la ora 18.00, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.
Principalele declaratii:
Am avut astazi o intalnire cu premierul si cu ministrii cu atributii in domeniul gestionarii fondurilor europene pentru a analiza stadiul pregatirii palnului national de redresare si rezilienta. Am obtinut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 milarde euro. Peste 30 miliarde de euro o vom folosi pentru a accelera revigoarea economica post pandemie. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeana cel mai tarziu pana in luna aprilie a anului viitor si vor exista anumite conditionalitati in utilizarea cestor fonduri.
E vorba de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca economia sa se dezvolte durabil pe termen mediu si lung. Fondurile la care ma refer reprezinta o oportunitate istorica de a dezvolta Romania de a construi autostrazi, cai ferate, de a implementa programe de digitalizare in economie, in admistratie. Sunt fonduri care vor permite investitii majore in educatie si sanatate. Toate acest fonduri vor contribui semnificativ la cresterea calitatii vietii fiecaruia dintre noi. Am stabilit 12 directii prioritate - sanatate, educatie, digitalizare si combaterea atacurilor cibernetice, transport durabil, combaterea schimbarilor climatice, protectia mediului, energie, eficienta energetica, mobilitate urbana, mediul de afaceri, cercetare si inovare si cresterea capacitatii... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 18:09
Nimeni nu isi mai spala singur masina in fata blocului, iar la spalatoriile auto sunt mai mereu cozi uriase. Prin urmare, o spalatorie auto poate fi o afacere de succes in 2020.
Antreprenorii care doresc sa deschida o spalatorie auto pot primi pana la 200.000 de lei in anul 2020 prin programul StartUp Nation.
Pot aplica pentru programul StartUp Nation toate firmele (SRL, SRL-D) infiintate dupa 30.01.2017, care nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale.
Sunt eligibile pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile societatile care nu au primit finantari prin StartUp Nation in 2017 sau 2018 sau care nu au asociati/actionari in firme care sa beneficiat de finantari in acesti ani.
Mai multe despre programul Start-Up Nation aici
Ce sa iei in calcul cand iti planifici afacerea
Pentru a deschide o spalatorie auto ai nevoie de:
- spatiu adecvat pentru o asemenea activitate,
- cunostinte necesare desfasurarii unei astfel de activitati,
- echipamente specifice: pompa de inalta presiune, rezervor apa, aspiratpr, generator etc.
Punctul de lucru este bine sa fie amplasat intr-o zona intens circulata, pentru a fi vizibil pentru potentialii clienti.
Daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa iei in calcul publicitate prin panouri care sa-i directioneze catre spalatoria ta.
Un antreprenor care isi inscrie proiectul pentru deschiderea unei spalatorii auto cu fonduri europene nerambursabile trebuie sa detina o societate cu cod... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 15:01
Saloanele de infrumusetare au devenit in ultimul timp o afacere destul de profitabila, care functioneaza indiferent de sezon. Odata cu cresterea calitatii serviciilor se mareste si portofoliul de clienti iar afacerea poate sa prospere de la an la an.
Femeile, in general, sunt cele care calca pragul unui astfel de salon pentru diferite tratamente.
Daca esti in cautare de idei de afaceri profitabile si esti pasionata de domeniul frumusetii, o idee buna ar putea fi sa iti deschizi un astfel de salon, poti face asta chiar daca nu dispui de suficienti bani.
La fel ca si in anii trecuti se pot infiinta saloane de infrumusetare cu ajutorul fondurilor europene sau nationale care pot reprezenta chiar si pana la 100% din valoarea totala a investitiei.
In principiu, cheltuielile pentru o astfel de afacere, pentru inceput, ar fi acelea legate de spatiu (inchieriere sau achiozitionare), achizitionarea mobilierului si a ustensilelor dedicate afacerii, dar si angajarea de personal care trebuie sa fie calificat. Desigur, pe parcus pot aparea si alte costuri.
Ce fonduri europene si nationale poti accesa
Cel mai important program care sustine financiar acest tip de afacere este Start-Up Nation iar prin intermediul acestuia antreprenorii pot sa acceseze o suma de pana la 200.000 lei fara sa aiba o contributie personala din punct de vedere financiar. In cazul in care investitia se realizeaza in mediul rural se poate accesa Programul National de Dezvoltare Rurala in cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:33
Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%, a declarat marti, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Rovana Plumb.
"La inceput de an, Romania prinde viteza. Chiar in aceste zile, cand Romania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ea se cifreaza la un procent de 26%, apropiat de media Uniunii Europene, care este de 27%.
Vreau sa multumesc pe aceasta cale colegilor mei, tuturor autoritatilor din Romania, dar si Comisiei Europene, doamnelor si domnilor comisari, cat si directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, cat si beneficiarilor pentru acest rezultat. Sa nu uitam ca Romania a pornit de la o rata de absorbtie zero, iar din 2017 si pana acum am ajuns la 26%.
Am trimis la Comisia Europeana in decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare si asteptam sa se intoarca in Romania cat mai repede inca 355 de milioane euro.
Acest procent de 26% in cifre absolute inseamna aproape 8 miliarde de euro, investitii de care au beneficiat si beneficiaza in continuare milioane de romani, autoritatile locale si, de asemenea, tot ceea ce inseamna mediul de afaceri", a explicat Rovana Plumb.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, cu ajutorul fondurilor europene, au fost si sunt sprijinite o serie de domenii, precum Educatia sau Sanatatea.
"Prin intermediul acestor fonduri europene sunt sprijinite 12.000 de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:37
Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) le recomanda autoritatilor din Ungaria sa ia masuri in cazul "neregulilor grave" constatate in desfasurarea unor proiecte in care a fost implicat ginerele premierului Victor Orban.
OLAF i-a informat pe jurnalistii de la Wall Street Journal ca a finalizat o investigatie care a durat doi ani si a vizat 35 de proiecte demarate de Elios Innovative Zrt, o companie specializata in tehnologie de iluminat stradal. Coproprietar al societatii a fost Istvan Tiborcz, care este din 2013 ginerele premierul ungar Viktor Orban.
Contractele despre care OLAF spune ca prezinta "nereguli grave" fusesera acordate companiei intre anii 2011 si 2015. In baza lor, Elios Innovative Zrt primise lucrari la reteaua de iluminat stradal din Ungaria. In parte, acestea erau finantate din bani europeni.
"Investigatia OLAF a dezvaluit nu doar nereguli grave in majoritatea proiectelor, dar si dovezi de conflict de interese", a precizat OLAF pentru cotidianul citat.
Conflictul de interese are legatura si cu Endre Hamar, un om de afaceri ungar. Acesta detinea Elios Innovative Zrt, impreuna cu Istvan Tiborcz. Ani la rand, Hamar a ajutat statul sa organizeze licitatiile si a fost, totodata, coproprietar al societatii care le castiga aproape pe toate.
Acuzatiile l-ar putea pune intr-o situatie stanjenitoare pe Orban, un critic vehement al politicilor UE, in ultimii ani.
Dezvaluirile dezavantajeaza Ungaria si pentru ca blocul comunitar isi analizeaza... mai mult
Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 21:45
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va avea o rata de absorbtie de fondurilor europene de 95% la sfarsitul anului 2015, iar sectorul IT&C va reprezenta investitii directe in economie de un miliard de euro in perioada 2014-2020, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.
'In prezent, exista proiecte de aproximativ 500 milioane de euro aflate in derulare, iar in perioada urmatoare vor mai fi alocate si alte sume. Ministerul pentru Societatea Informationala va avea o rata de absorbtie a fondurilor europene de 95%, la finele anului 2015. In acest sector am avut foarte multe proiecte de unde am ales sa finantam initiative din mai multe zone, potrivit Agerpres.
Pentru perioada 2014-2020 ne vom concentra pe fondurile structurale. Vom avea 500 de milioane de euro alocare de la UE, la care se adauga co-finantare de la bugetul de stat. Estimam, numai pe dimensiunea Agendei Digitale, investitii directe in economie ce vor depasi un miliard de euro, in urmatorii ani. Afacerile in domeniul IT&C in Romania se ridica la 15 miliarde de euro. Practic, vorbim despre a doua industrie, dupa cea auto', a spus Cotovelea.
Potrivit ministrului, in cazul infrastructurii de internet in banda larga, Romania deruleaza proiectul Ro-Net, iar pentru anul viitor se are in vedere stimularea operatorilor privati pentru a investi in broadband.
'Investitiile in infrastructura de broadband sunt foarte... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 11:46
1Familia omului de afaceri ialomitean Corneliu Dragomir a obtinut 26,3 milioane de lei (6 milioane de euro) pentru ridicarea Centrului de afaceri Hamilton, pe un teren pe care il detine langa combinatul chimic de la Slobozia. Firma constructoare care a castigat contractul de constructie este una spaniola.
Frima prin care familia Dragomir a accesat cele 6 milioane de euro pentru Centrul de afaceri Hamilton este OCH LOGISTIC AG SRL. Actionar unic este sotia, Cleopatra Dragomir (46 de ani).
Contractul de 6 milioane de euro, cat costa ridicarea Centrului de afaceri Hamilton a fost castigat de firma spaniola Viales Y Obras Publicas SA. Constructia va fi ridicata pe terenul de langa Combinatul Chimic Slobozia, detinut de firma familiei Dragomir, OCH LOGISTIC AG.
Cifra de afaceri de milioane, profit de cateva sute de euro
Atribuirea contractului a fost facuta in conditiile in care se mentioneaza "posibilitatea modificarii duratei contractului in functie de necesitatile care vor aparea (actele aditionale ale contractului de finantare sau notificari care duc la variatii de activitati".
Valoarea totala a lucrarilor era estimata la 30,4 milioane de lei (7 milioane de euro), fara TVA, dar in cele din urma, valoarea finala a fost mai mica cu un milion de euro.
Firma are ca obiect de activitate "consultanta pentru afaceri si management". Este o companie cu cifra de afaceri medie si cu profit mic. De exemplu, in 2012, la o cifra de afaceri de 1,7 milioane de euro,... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 15:45
Firmele a opt parlamentari, care au primit finantare din fonduri europene, au derulat afaceri de 30 de milioane de euro, conform datelor din declaratiile de interese depuse de senatoari si deputati. Cele mai "valoroase" proiecte au fost derulate de senatorul PSD FLorin Constantinescu, urmat de Sorina Placinta, fostul ministru al Tineretului si de Dan Voiculescu, senator PC. ACK, firma la care este actionar senatorul PSD Florin Constantinescu, a primit aprobare pentru un proiect de 16,3 milioane de euro, anul trecut, bani proveniti din fondul de mediu."Este vorba de un parc eolian de 40 de megawati. Proiectul a fost depus in 2008, inainte ca eu sa devin senator. Lucrarea nu a inceput inca", a declarat, pentru Gandul, senatorul PSD.Senatorul PDL, Sorina Placinta, fostul ministru al Tineretului, are, prin firmele Sorste, Imartextil si Fundatia Zi Deschisa, in portofoliu contracte finantate de peste 4 milioane de euro , prin Ministerul Muncii, cel al Economiei si al Dezvoltarii Regionale. Fundatia detinuta de senatorul PC, Dan Voiculescu, care ii poartan numele, a derulat un program de aproape 1 milion de euro, pe o perioada de 27 de luni.
Deputatul PDL Cristian Petrescu a primit aprobare pentru sapte proiecte cu finantare nerambursabila, in valoare de peste 1,6 milioane de euro, obtinuta prin Ministerul Dezvoltarii si Turismului. Deputatul a primit banii pentru promovarea traseelor turistice, precum "Traseele naturale in zonele carstice din Vestul... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 09:57