Statul roman vrea sa preia, prin intermediul Romgaz, participatia de 50% din zacamantul de gaze Neptun Deep, detinuta momentan de ExxonMobil, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Anterior, el afirmase intr-o emisiune online a EM 360, ca polonezii de la PGNIG au renuntat la intentia de a prelua o parte din zacamantul Neptun Deep.
Contactat de AGERPRES, Popescu a precizat ca polonezii nu au oferit vreun motiv pentru decizia lor.
"Nu ne-au anuntat pe noi, ci au anuntat companiile partenere din proiect, Petrom si Romgaz. Nu au oferit vreun argument", a spus ministrul.
Totodata, intrebat care sunt urmatorii pasi in acest proiect, el a precizat: "Am vrea sa luam noi tot pachetul de 50% (al ExxonMobil - n.r.), prin Romgaz. I-am anuntat si pe cei de la Petrom ca vrem noi sa luam tot".
In acest moment, OMV Petrom si ExxonMobil sunt parteneri egali in proiectul de explorare a zacamantului de mare adancime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparatie, Romania produce in prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Anul trecut, Exxon si-a anuntat intentia de a se retrage din Romania. La randul lor, reprezentantii OMV Petrom au sustinut in mai multe randuri ca extractia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incerta, daca nu va fi modificata Legea offshore.
La inceputul lunii octombrie, Niculae Havrilet, secretar de stat in... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 16:03
Romania are nevoie de resursele de gaze din Marea Neagra pentru a-si atinge tintele ambitioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe care si le-a asumat prin Green Deal, a afirmat, luni, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-o conferinta de profil.
"Green Deal, Pactul Verde european, este subiectul fierbinte al acestui an. Prin Green Deal, Uniunea Europeana isi propune reducerea cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2030, o ambitie foarte mare la care Romania a accesat si cred ca putem sa-i facem fata. Pentru 2050, UE are o ambitie si mai mare, sa atingem o neutralitate din punctul de vedere al emisiilor", a spus ministrul, in deschiderea forumului.
"Importanta geostrategica si economica a Marii Negre in actualul context european", organizata de publicatia Financial Intelligence.
Popescu a subliniat ca, pentru Romania, care isi asigura 25% din energie utilizand carbunele, atingerea acestor tinte inseamna foarte mult de lucru.
"Am lansat in dezbatere publica Planul National Integrat de Energie si Schimbari Climatice, unde Romania si-a asumat o tinta foarte ambitioasa de 30,7% pentru energia regenerabila in anul 2030. Sigur, poate ca se intreaba unii de ce este sub media europeana de 32% sau de ce am crescut de la 24% la doar 30%. Cred ca este o tinta foarte ambitioasa si realista, care poate fi atinsa. Romania trebuie sa-si asume tinte realiste pe care le poate duce la indeplinire. Daca ne gandim ca in... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 12:48
Romgaz analizeaza posibilitatea de a prelua o participatie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagra, a anuntat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz. Acesta spune ca pe 18 noiembrie, consultantul care se ocupa de exitul Exxon din Romania a contactat producatorul roman de gaze pentru inceperea negocierilor.
"Am fost contactati, ieri (luni - n.red.), printr-un e-mail, de catre consultantul care ii consiliaza pe cei de la Exxon in acest exit. Ne-au anuntat ca urmeaza un proces de exit si ca, daca suntem interesati, ne invita la masa discutiilor. Urmeaza sa purtam discutii in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii OMV", a spus Volintiru.
El a precizat ca nu stie cand va avea loc prima runda de discutii.
"Trebuie sa analizam primele documente. Ne-am gandit, din punctul nostru de vedere, ca ar fi bine sa preluam o participatie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanta aceasta preluare din surse proprii, din surse atrase si facand un mix din cele doua", a sustinut oficialul Romgaz.
Potrivit acestuia, producatorul roman de gaze era de mult timp interesat de aceasta tranzactie.
"Din punctul de vedere al Romgaz, este unul dintre pasii pe care ii facem pentru diversificarea activitatii si spre marirea portofoliului de business al companiei si, implicit, al tarii. Este un pas firesc, foarte normal. Noi eram cu ochii de mult pe aceasta oportunitate", a continuat el.
Totodata, Volintiru a subliniat ca acest lucru nu inseamna renuntarea la... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 17:40
Romgaz ar trebui sa analizeze oportunitatea de a prelua participatia ExxonMobil in proiectul Neptun din Marea Neagra, in cazul in care americanii se vor retrage, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-o conferinta de profil.
"Evident ca, daca am avea mai multe gaze, pretul ar fi mai mic. O sa am o discutie saptamana viitoare cu Romgaz separat, sa fie mai activ in piata, mai activ in Marea Neagra. Ca tot exista zvonuri privind retragerea Exxon, mi-as dori ca Romgaz sa analizeze oportunitatea si sa incerce sa intre in acest consortiu. Cred ca a venit momentul ca societatile romanesti viabile, asa cum este Romgaz, sa faca acest pas. Spun acest lucru acum pentru prima data: imi doresc ca Romgaz sa intre in proiectul din Marea Neagra", a spus Popescu, in conferinta Focus Energetic.
El a precizat ca exista o scrisoare din partea ExxonMobil catre autoritatile romane, insa nu a citit-o.
"Voi avea o discutie cu reprezentantii Romgaz sa vad daca este posibil, daca Romgaz poate face acest lucru", a continuat ministrul.
Popescu nu este primul oficial roman care emite ideea ca Romgaz sa preia participatia Exxon. Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, a afirmat acelasi lucru in urma cu o saptamana.
"Consider ca, in cazul in care ExxonMobil decide in final retragerea din Romania, ar trebui ca statul roman sa se implice, iar Romgaz ar trebui sa preia participatia lor.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 13:59
OMV va discuta cu partenerul american Exxon despre proiectul "Neptun" din Marea Neagra, pentru ca in 2018 sa se ia decizia finala de investitie, iar acest lucru este inclus in calendar, a declarat miercuri directorul general al OMV, Rainer Seele, la o intalnire cu jurnalistii, transmite APA.
In opinia lui Rainer Seele, proiectul "Neptun" este deosebit de important pentru OMV Petrom deoarece ii va imbunatati rezervele si ii va majora productia de gaze naturale.
Dificultatea acestui proiect este legata de vanzarea volumelor mari de gaze, care sunt atat de mari incat "nu pot fi consumate nici macar de piata romaneasca".
De aceea, directorul OMV sustine ca este necesar ca Guvernul roman sa acorde o licenta de export.
"Fara export, dezvoltarea zacamantului de gaze nu este posibila", subliniaza directorul OMV.
OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj in perimetrul Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent.
Primele estimari arata ca in perimetrul Neptun ar putea fi intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparatie, productia anuala de gaze a Romaniei este de circa 11 miliarde de metri cubi.
La nivel general, Rainer Seele a subliniat ca strategia viitoare a grupului austriac OMV nu se va mai baza atat de mult pe afacerile din Europa ci pe o mai mare internationalizare. Noua strategie urmeaza a fi prezentata actionarilor in... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 16:34
Grup Servicii Petroliere SA, compania omului de afaceri Gabriel Comanescu, a castigat un contract de 23 de milioane de dolari cu Exxon pentru prospectiuni la mare adancime cu submersibil in Marea Neagra.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, iar, potrivit anuntului de atribuire, obiectivul acordului cadru este "asigurarea accesului ExxonMobil la resursele identificate ca fiind necesare pentru prestarea in cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare".
Gabriel Comanescu, in varsta de 46 de ani, are o avere de 480-500 milioane euro, potrivit topului Forbes din 2012. Actionarul majoritar al companiei Grup Servicii Petroliere, firma care a castigat contractul cu Exxon este Upertrom Group, controlata de omul de afaceri.
Contractul, "colac de salvare" pentru compania aproape de faliment
Contractul de 23 de milioane de dolari cu Exxon vine ca o "gura de oxigen" pentru compania afla cu un picior in prapastie. Infiintata in 2004, firma Grup Servicii Petroliere SA se afla intr-o situatie financiara instabila. Compania a raportat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de peste 472 de milioane de lei (106 milioane de euro) si o pierdere de peste 103 milioane de lei (27,9 milioane de euro).
Totusi, anul trecut compania a iesit pe profit. In 2012, compania a declarat afaceri de peste 813 milioane de lei (182 milioane de euro) raportat la un profit net de 143,5 milioane... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:16
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, miercuri, cu o delegatie a companiilor ExxonMobil si OMV-Petrom, care l-au informat despre proiectele de viitor in privinta rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagra, seful statului propunand ca Romania sa devina hub regional pentru operatiuni zonale.
Delegatia consortiului a fost condusa de vicepresedintele executiv al ExxonMobil Exploration Company, Johnny L. Hall, si de CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.
"Avand in vedere proiectele pe care ExxonMobil si OMV le vor dezvolta in zona Marii Negre, domnul presedinte Traian Basescu i-a propus domnului Johnny L. Hall sa ia in considerare ca Romania sa devina un hub regional pentru operatiunie ExxonMobil si OMV - Petrom in zona Marii Negre", mentioneaza un comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala.
In cadrul intrevederii, presedintele Basescu a fost informat cu privire la stadiul proiectelor si planurile de viitor ale celor doua companii in cadrul consortiului pe care acestea l-au format in vederea desfasurarii in comun a lucrarilor de explorare offshore a rezervelor de hidrocarburi de la Marea Neagra.
In acelasi timp, reprezentantii cele doua companii au vorbit despre importanta acordata proiectului din blocul Neptun si si-au exprimat increderea ca vor obtine rezultate cat mai bune in urma lucrarilor desfasurate, mai mentioneaza comunicatul.
Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 08:17
Bulgaria a inceput de cateva luni negocierile cu ExxonMobil pentru concesionarea suprafetei de platou continental din Marea Neagra aflata in litigiu cu Romania, au precizat surse diplomatice.
Portiunea aflata in litigiu, de peste 300 de kilometri patrati, are o importanta strategica din doua motive. Daca ar reveni Romania, suprafata respectiva ar permite crearea unei conexiuni directe intre Romania si Turcia in cadrul proiectului Nabucco.
Pe de alta parte, suprafata aflata in litigiu s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream.
Proiectul South Stream, care se bucura de sprijinul noului presedinte rus, Vladimir Putin, vizeaza construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia catre Bulgaria, prin Marea Neagra, si, apoi catre Grecia, Italia si Austria.
Romania este dispusa sa mearga cu litigiul la Curtea de la Haga, asa cum s-a intamplat si in cazul diferendului cu Ucraina, tot intr-un mandat al lui Cristian Diaconescu.
Potrivit surselor citate, platoul continental nu este singura problema de frontiera dintre Romania si Bulgaria. Bucurestiul vrea o recalculare a frontierei de pe Dunare, care este trasata pe mijlocul firului de apa. In ultimii ani, malul bulgaresc s-a erodat, ceea ce a dus la o deplasare a granitei catre Bulgaria. In urma recalcularii, marea majoritate a insulelor de pe Dunare, unde exista cateva sute de hectare de fond forestier, ar reveni Romaniei.
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marti,... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 11:32