În contextul crizei sanitare, urmate de schimbări accelerate pe plan economic, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, multe companii îşi redefinesc strategiile de business, încercând să facă faţă noilor provocări sau chiar să profite de noi oportunităţi.
În aceste circumstanţe, noi tendinţe s-au conturat din ce în ce mai proeminent în mediul de afaceri. Avangardiste sau recente, aceste tendinţe au un lucru în comun: modelează lumea de astăzi.
Acest lucru poate însemna că, în curând, este posibil să nu îţi mai poţi gestiona compania sau afacerea fără a ține cont de aceste tendințe. Iată care sunt patru dintre ele.
1. O atenţie sporită pentru mediul de lucru
După o perioadă în care numeroşi angajaţi au lucrat în sistemul de telemuncă, foarte multe companii au privilegiat întoarcerea la birou, punând accent pe prezenţa fizică, dar acordând, în acelaşi timp, o atenţie mai mare mediului de lucru şi amenajării spațiilor de birouri.
De exemplu, atunci când caută noi spatii de birouri Bucuresti sau în alte oraşe mari din ţară, multe companii iau în calcul sinergia dintre amenajările interioare şi felul în care funcţionează şi interacţionează diferite echipe.
Pe de altă parte, dincolo de aspectele funcţionale, spaţiile sunt, mai nou, alese şi cu gândul la sănătatea emoțională a angajaților. Din ce în ce mai multe companii se gândesc la amenajarea unor spaţii de relaxare... mai mult
Miercuri, 03 August 2022, ora 17:48
Dintre toate domeniile economiei, agricultura este cea mai dependentă de climă și de evoluțiile meteorologice. Și cum în ultimii ani efectele încălzirii globale sunt tot mai evidente, să faci agricultură, inclusiv în România, care este recunoscută la nivel european pentru terenurile roditoare, a devenit un hazard.
România este, de altfel, un exemplu atipic în Europa. Deși se situează pe primele locuri între țările UE la suprafața agricolă disponibilă, nu produce la adevarata capacitate. Acest lucru se datorează în mare parte și faptului că, pe plan local, agricultura se face rudimentar, în absența unor tehnologii de ultimă generație sau a unor sisteme de irigații moderne.
În aceste condiții, agricultura românească este în permanență legată de cât de bună este vremea într-un an agricol. Și am văzut nu de puține ori cum producția de legume, fructe și cereale a fost distrusă de un an secetos sau cu prea multe fenomene extreme.
Agricultura este un domeniu în care este foarte greu să estimezi parcursul culturilor, pentru că totul depinde de condițiile meteo. Un îngheț timpuriu care lasă plantele fără rod, o grindină care distruge recolta sau un incendiu de vegetație care rade de pe fața pământului un lan de cereale sunt doar câteva dintre calamitățile care pot apărea pe parcursul unui an. Din acest motiv, o asigurare pentru culturi agricole este mai mult decât indicată pentru cei care lucrează sau au... mai mult
Marti, 01 Martie 2022, ora 15:28
Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat potential agricol. De aceea, o afacere demarata in acest domeniu se poate dezvolta rapid, devenind foarte profitabila. In acelasi timp, agricultura reprezinta principala sursa de hrana, astfel ca intotdeauna va exista cerere, ceea ce ofera un grad de siguranta oricarui intreprinzator care decide sa investeasca in acest domeniu.
Daca te numeri printre cei care intentioneaza sa demareze o afacere cu plante de cultura, am considerat ca ti-ar fi de folos cateva sfaturi, pentru ca aceasta sa fie una de succes.
Studiaza piata inainte de a lua o decizie
Cu siguranta nu esti singurul care a intuit potentialul reprezentat de domeniul agricol, asa ca multi ti-au luat-o deja inainte. Ar fi o greseala sa intri in competitie directa cu ei, pentru ca au mai multa experienta, au apucat sa se dezvolte, iar sansele tale ar fi minime.
Asadar, inainte de a decide ce vrei sa cultivi, studiaza piata pentru a vedea care sunt principalii actori, oferta cu care vin, volumul de productie si preturile. In functie de aceste date, incearca sa identifici un sector mai putin acoperit, cu o concurenta mai redusa, in care ai putea sa te impui mai usor. Apoi, pe masura ce vei capata experienta si vei incepe sa obtii profit, te poti extinde si in alte directii.
Fa-ti un plan de afaceri
Odata ce ai decis care este sectorul in care vrei sa investesti, ai nevoie de o strategie dupa care sa te ghidezi. Planul de afaceri trebuie sa fie foarte... mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 15:57
Vanzarile de flori vor aduce importatorilor si florariilor din Romania o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro (circa 100 de milioane de lei), in perioada 1 - 8 martie, arata estimarile unei companii de consultanta.
Analiza de specialitate indica vanzari de peste 2,28 de milioane de buchete de flori, in intervalul mentionat, cu o marja de +/- 20%.
Cele mai cautate flori, in aceasta perioada, sunt cele specifice primaverii, precum ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele, insa cei mai apreciati raman trandafirii.
Potrivit analizei realizate de Frames, datele preliminarii arata ca, in 2019, afacerile cu flori din tara noastra au depasit 1,5 miliarde de lei, o cifra mai mult decat dubla fata de anul 2010, cand valoarea a fost de 399,1 milioane de lei.
La nivelul anului 2018, cele 3.091 de firme active in acest sector raportau afaceri de 1,4 miliarde de lei, in crestere cu 170 milioane de lei fata de anul anterior, in timp ce profitabilitatea sectorului s-a majorat semnificativ, de la 14,7 milioane lei (in 2010) la 99,5 milioane lei (in 2018).
In sectorul comertului cu ridicata al florilor si al plantelor erau inregistrate 473 de firme in functiune, in 2018, si care raportau afaceri de aproape 400 milioane de lei, iar in sectorul comertului cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor activau 2.618 companii (fata de 1.048, in 2010), cu afaceri ce insumau 1,04 miliarde de lei.
Cele mai multe firme specializate se aflau in:... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 16:12
Reciclarea vestimentara a denimului, un teatru de improvizatie, o platforma pentru designeri sau o scoala alternativa bazata pe modelul de educatie Agile Learning sunt cateva dintre ideile de afaceri sau de noi linii de business pe care zece tineri antreprenori vor sa le finanteze prin crowdfunding, cu investitii initiale cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro.
Cele 10 idei au facut parte din Startarium Crowdfunding Makeathon, cel mai amplu proiect dedicat finantarii prin crowdfunding din Romania. Desi foarte diferite ca obiect de activitate, toate se adreseaza unui public urban activ, care vrea experiente si produse inedite, si sunt business-uri creative, care implica arta sau tehnologia digitala.
Atragerea finantarii necesare celor 10 produse sau servicii a inceput deja, odata cu campaniile de crowdfunding demarate prin Startarium Crowdfunding Makeathon. Lansate simultan pe 5 noiembrie in cadrul PitchDay, cea mai mare competitie pentru startup-uri din Romania, cele zece campanii de crowdfunding sunt in plin proces de finantare. Practic, cei interesati de produsele si serviciile acestor antreprenori le pot cumpara in avans, primind in schimb diferite recompense pentru sustinerea lor.
Pana pe 15 decembrie, cele 10 startup-uri vor sa stranga in total, pe platforma de crowdfunding sustinuta de Startarium, aproape 65.000 de euro, fie pentru a-si construi un business, fie pentru a-si dezvolta afacerea in noi directii. De la lansarea Startarium, 2.000 de romani au... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 11:18
Adina Basalic avea doar 24 de ani cand a realizat ca in tara noastra lipseste cu desavarsire cultura rochiilor de mireasa premium. Pusa in fata faptului implinit, tanara economista a gasit ceea ce-si dorea abia cand a ajuns in Austria, iar asta i-a dat de inteles ca Romania ar putea fi un teren fertil pentru un business in domeniu.
Dupa o investitie initiala de 25.000 de euro si inca 14 ani de experienta, business-ul Vera Sposa valoreaza acum 500.000 de euro si se repozitioneaza in piata: 2019 aduce in showroom-urile sale liniile high-end ale unor case internationale celebre, pe care miresele din Romania le puteau gasi doar calatorind in Europa, SUA sau Asia.
"Sunt constienta ca succesul repozitionarii pe piata de lux depinde de masura in care reusim sa intalnim asteptarile noilor generatii. Ne-am concentrat strategia de business in jurul acestui obiectiv. Sunt optimista, iar optimismul meu este alimentat si de feedback-ul pe care il primesc in fiecare zi de la clienti", explica Adina Basalic, fondatoarea Vera Sposa, intr-un interviu acordat Busines24.
Pentru inceput as vrea sa ne spuneti povestea Vera Sposa. Cand si cum s-a nascut acest brand?
Vera Sposa s-a nascut in urma unei experiente personale nu foarte placute, dar plasate intr-un context extrem de fericit. In anul 2005 am fost pusa in situatia de a-mi cauta rochia de mireasa. Acum 14 ani, in Romania existau doar cateva case de moda, oferta era extrem de restansa, aproape inexistenta. Mi-am cumparat... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 11:35
Daniel Mischie conduce cel mai important brand romanesc din industria restaurantelor, un grup de 19 restaurante si cafenele sub brandurile Caru' Cu Bere, Hanu' lui Manuc, Pescarus, Hanul Berarilor, Trattoria Buongiorno, City Grill si City Cafe. Sub atenta supraveghere a omului de afaceri, grupul se indreapta catre afaceri de 35 de milioane de euro 2018.
Grupul poarta numele City Grill si a luat nastere in urma cu 14 ani cu o cladire boema din Bulevardul Primaverii, iar astazi, pe langa cladiri istorice si gusturi deosebite, le propune romanilor primul restaurant dotat cu tehnologii de ultima ora: Meniul este pe tableta, iar clientii selecteaza preparatele pe care vor sa le consume si plaseaza comanda direct catre bucatarie.
Despre povestea acestui business de renume in Bucuresti, in care convietuiesc atat de armonios si fructuos istoria si tehnologia, vorbeste Daniel Mischie, CEO City Grill, intr-un interviu acordat Business24.
As vrea sa ne intoarcem putin in timp, la inceputurile City Grill. Ne reamintiti cand si cum a inceput acest proiect, astfel incat sa putem face o comparatie cu ceea ce este el astazi?
Povestea grupului City Grill a inceput in urma cu 14 ani, cu un prim restaurant, in Bd. Primaverii. Este un restaurant care exista si astazi si ne este foarte drag, pentru ca ne starneste amintiri si ramane o destinatie de suflet pentru noi, pentru echipa cu care am plecat la drum.
Impreuna cu Dragos Petrescu am deschis primul restaurant City Grill,... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 12:00
Cultura si creatia - muzica, teatru, cinema, carti, televiziune, radio, presa, arte si jocuri video - genereaza in Franta o cifra de afaceri mai mare decat acelea generate de industria automobilului si de industria produselor de lux, potrivit unui studiu publicat joi.
Cifra de afaceri directa generata de industriile culturale si creative (ICC) din Franta este de 61,4 miliarde de euro, depasind astfel industria automobilului, care genereaza 60,4 miliarde de euro si de industria luxului, care genereaza 52,5 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de cabinetul Ernst & Young, pe baza datelor din anul 2011.
Sectorul ICC are 1,2 milioane de angajati, care reprezinta 5% din forta de munca interna, si include "muncitori calificati si necalificati, atragand in special tineri".
ICC a generat o cifra de afaceri totala de 74,6 miliarde de euro, daca se adauga si aceea generata de activitatile indirecte (care atrag 20% din forta de munca interna).
Programul "Panorama economica a industriilor culturale si creative" (ICC), primul de acest gen, a fost realizat la initiativa "France creative", o noua platforma ce grupeaza actorii din acest sector, care doresc sa promoveze un discurs pozitiv despre cultura destinat publicului larg si factorilor de decizie, dar si sa se afirme cu tarie in fata uriasilor din domeniul digital (Google, Apple, Facebook, Amazon).
Rata de angajare in industriile culturare si creative a crescut in Europa cu 3,5% anual intre 2000 si 2007... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 13:55
Recent a avut loc la Bucuresti primul Forum National al Industriilor Culturale si Creative, al carui scop a fost sa aduca in discutie subiectul industriilor culturale si creative (ICC). Ce inseamna acestea? Pe scurt, reprezinta locul de intalnire al creativitatii, culturii, tehnologiei si antreprenoriatului - case de productie, galerii de arta, companii de arhitectura, productie software, etc. Definitia nu este statica, ci depinde de fiecare stat in parte, si acopera, in principiu, orice este legat de creativitate.
De ce sunt relevante intr-o discutie despre finantare? Din cauza beneficiilor pe care acestea le au in economie fara a fi stimulate sau recunoscute in dialogul public. Conform datelor disponibile din anul 2009 (acestea fiind cele mai recente la nivel national), contributia la PIB a industriilor culturale si creative (ICC) depaseste 5%, aproape dublu fata de aportul agriculturii. Cu toate acestea, in Romania continua sa existe un handicap in identificarea si sustinerea acestora.
Cultura bate filmul
Asadar, pe langa faptul ca nu exista o strategie pentru dezvoltarea ICC-urilor, cu toate ca figureaza in Strategia Nationala pentru Competitivitate 2014-2020 aflata in dezbatere publica, ICC-urile sunt insuficient sustinute financiar. Principalele surse de finantare de care acestea dispun vin de la fondurile publice, la nivel national si, cu amploare crescanda, judetean.
La nivel national, entitati precum Centrul National al Cinematografiei (CNC) - care a... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 17:42