Presedintele Vladimir Putin vrea sa stimuleze economia oferind amnistie unora dintre cei 110.000 de oameni de afaceri incarcerati in Rusia, unde probabilitatea ca un antreprenor sa fie inchis in sistemul de colonii penale, gulagurile din trecut, este mai mare decat in cazul infractorilor obisnuiti.
Peste 110.000 de persoane sunt inchise in Rusia pentru "delicte economice", din circa trei milioane de liber-profesionisti si proprietari de afaceri mici si mijlocii. Alti 2.500 de oameni se afla in inchisoare in asteptarea proceselor pentru infractiuni din aceasta categorie, precum frauda, delapidare, fals si evaziune fiscala, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times (NYT).
In contextul incetinirii economiei Rusiei, presedintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economica: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din inchisori.
"Asa ceva poate fi de inteles in contextul situatiei din Rusia", a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie.
Masura presedintelui rus este, chiar si dupa standardele recesiunii globale, o incercare neobisnuita de a revigora economia, scrie NYT.
Amnistia este necesara, afirma Titov, pentru ca guvernul a reactionat "prea agresiv" in privinta amenintarii crimei organizate si inechitatii privatizarilor, intentand procese prea usor in timpul primilor 12 ani in care Putin a detinut puterea ca presedinte si premier.
Economia... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:40
Citigroup doreste sa renunte la operatiunile pentru persoane fizice din alte tari, dupa ce banca a anuntat in decembrie ca se va retrage de pe acest segment din Romania, Turcia, Pakistan, Paraguay si Uruguay.
Aceasta retragere face parte dintr-un plan de reducere a cheltuielilor bancii cu 1,1 miliarde de dolari pe an si renuntarea la 11.000 de slujbe.
Aceasta reorganizare a inceput dupa numirea lui Michael Corbat ca director general in octombrie 2012. De atunci banca analizeaza la ce tari, categorii de clienti si produse sa renunte, transmite Reuters.
"Exista si altele (n.r. tari) pe lista (n.r. retragerii operatiunilor)", a declarat o sursa din cadrul companiei pentru agentia de presa britanica.
Purtatorul de cuvant al Citigroup a declarat recent ca banca se va concentra pe orasele in care are cel mai mare potential de crestere pentru diviza de retail si va continua sa-si optimizeze activele.
In plus, Corbat a anuntat ca planuieste sa faca evaluari regulate ale veniturilor generate de firma, iar procesul de reducere a costurilor sa devina unul obisnuit, si nu doar un eveniment singular.
Citigroup, una din cele mai importante banci din SUA la nivel international, este prezenta in 100 de tari, iar in 40 din acestea activeaza si pe segmentul de retail.
Compania are o prezenta extrem de redusa in multe din aceste tari, jumatate din creditele acordate persoanelor fizice provenind din doar trei tari: Mexico, Coreea de Sud si Australia.
Investitorii... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:02
Increderea americanilor in capacitatea celor doi candidati la presedintia SUA de a repune pe picioare o economie care inca se clatina este cea care va hotari tabara victorioasa in alegerile prezidentiale din aceasta tara.
Ramane de vazut insa daca parerile americanilor de rand le vor reflecta pe cele ale mediului de afaceri.
Criza financiara din 2008 a reprezentat debutul problemelor economice din SUA, care s-au rasfrant ulterior la nivel mondial. In acelasi an Obama a devenit presedinte, iar in incercarea sa de a gestiona criza economica si-a indepartat mai multi sustinatori din mediul de afaceri.
Cum s-a schimbat directia Wall Street
In 2008, Obama a putut conta pe un sprijin important din partea Wall Street, primind donatii importante din partea angajatilor Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup sau UBS, conform Center for Responsive Politics.
In acest an, sustinerea Wall Street merge in primul rand catre Romney. Angajatii Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, JP Morgan Chase si Credit Suisse sunt cei care au contribuit cel mai mult la campania candidatului republican.
Cauzele acestei schimbari majore sunt multiple. Obama a avut o retorica vehementa la adresa sectorului financiar-bancar, declarandu-l responsabil pentru mai multe din problemele economiei americane, scrie CNN Money.
Wall Street-ul nu vede cu ochi buni nici masurile de reglementare mai stricte ale sectorului din partea actualului presedinte, cu care acesta... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 07:25
Citigroup, una dintre cele mai mari banci americane, a raporat ca veniturile provenite din actiunile de tranzactionare au scazut cu mai mult de 70%, pentru al doilea semestru consecutiv.
Veniturile Citigroup obtinute din tranzactionarea la Bursa au scazut pana la 232 de milioane de dolari, in al patrulea semestru, in comparatie cu 808 milioane de dolari, suma inregistrata cu an in urma, in perioada similara, arata Bloomberg.
Scaderea dramatica a impins Citigroup mult in spatele concurentilor, mai arata publicatia citata. Banca a generat mai putin de 30% din veniturile pe care le-a facut JPMorgan, unul dintre principalii rivali.
Pe de alta parte, venitul net al Citigroup a crescut cu 6%, in comparatie cu 2010, ridicandu-se la peste 11 miliarde de dolari. Corporatia americana a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 78,353 miliarde de dolari, cu 9,52% mai putin decat in 2010. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 21:16
Citigroup a preluat casa de discuri EMI dupa ce proprietarul companiei, fondul de investitii Terra Firma controlat de omul de afaceri Guy Hands, a intrat in incapacitate de plata pe credite luate de la banca americana, transmite Reuters, citat de Mediafax.EMI, care promoveaza artisti precum Iron Maiden, Beatles, Katy Perry sau Kylie Minogue, a fost in centrul unei lupte pentru putere in ultimele luni, Guy Hands incercand sa pastreze controlul casei de discuri, sufocata de datoriile create in 2007 de Terra Firma la Citigroup in operatiunea de leveraged buyout prin care fondul de investitii a preluat controlul companiei.
PricewaterhouseCoopers a fost numit drept administrator special pentru a facilita cedarea controlului EMI catre Citigroup.
Potrivit PwC, vehicolul investitional Terra Firma a intrat in default (incapacitate de plata) pe creditele luate de la Citigroup.
"A aparut o incalcare a obligatiilor financiare din cauza datoriilor uriase si perspectivelor slabe de recuperare a banilor.
Directorii companiei au admis acest default si au cerut protectie sub legea insolventei", noteaza PwC.
Astfel, Citi a preluat 100% din actiunile EMI si a redus datoriile casei de discuri cu 65%, de la 3,4 miliarde lire sterline la 1,2 miliarde lire, printr-un debt-for-equity swap, se arata intr-un comunicat emis de EMI.
Casa de discuri dispune de lichiditati de peste 300 milioane lire.
Citigroup a acordat in 2007 un credit de 2,6 miliarde lire sterline pentru a facilita achizitia EMI de... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 17:35
Miliardarul american George Soros a instrainat in primul trimestru aproape toate actiunile detinute la grupul bancar Citigroup, achizitionate la sfarsitul anului trecut, trasmite Reuters, informeaza Mediafax.Astfel, Soros Fund Management a raportat autoritatii de control a pietelor de capital din SUA, Securities and Exchange Commision (SEC), ca detine doar 10.500 de actiuni Citigroup, fata de 94,7 de milioane de titluri, cu o valoare de 313 milioane de dolari, avute la sfarsitul anului trecut.
Actiunile Citigroup au scazut puternic intre 2007 si 2009, de la 55 de dolari pe unitate la doi dolari pe unitate.
De la inceputul anului, titlurile au urcat cu 17%, atingand luni valoarea de 3,86 de dolari pe unitate.
In aceasta situatie, Soros s-ar putea sa fi castigat dublu in cazul in care a vandut actiunile. Alti actionari ai bancii s-au aratat optimisti in legatura cu viitorul grupului.
"In ultimele patru sau cinci luni, am observat un progres semnificativ in domeniul investitiilor, reorganizarii si restructurarii", a afirmat Marshall Front, analist la Front Barnett Associates.
Totodata, Soros a cumparat titluri la unul dintre principalii rivali ai Citigroup, JPMorgan Chase.
Astfel, la 31 martie 2010, omul de afaceri detinea actiuni la aceasta banca in valoare de aproape 115 milioane de dolari, fata de 4,7 milioane de dolari la finele anului trecut.
Miliardarul a investit masiv si in aur, mentioneaza documentul remis de Soros Fund Management catre SEC. mai mult
Marti, 18 Mai 2010, ora 11:40
Grupul bancar Citigroup a inregistrat in primul trimestru un profit net de 4,4 miliarde dolari (3,3 miliarde euro), cel mai mare profit din al doilea trimestru din 2007, in contextul in care si-a redus costurile cu provizioanele pentru creditele neperformante, arata un comunicat al bancii, informeaza NewsIn.Profitul net din primul trimestru a fost de 4,43 miliarde dolari, dupa o pierdere de 7,58 miliarde dolari in al patrulea trimestru din 2009 si de peste doua ori mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul a fost de 1,59 miliarde dolari.
Castigurile ajustate per actiune au fost de 14 centi.
Analistii chestionati de Bloomberg estimau ca banca va reusi sa incheie trimestrul fara pierderi.
Activele bancii au sporit cu 8% pana la finalul primului trimestru, la 2.000 miliarde dolari.
Veniturile din operatiunile continue au scazut cu 5,8%, la 25,4 miliarde dolari, in timp ce cheltuielile au atins 11,5 miliarde dolari.
Pierderile nete din credite au scazut pentru al treilea trimestru consecutiv, la 8,4 miliarde dolari.
"Performantele noastre au fost sustinute de stabilitatea pietelor de capital si de ameliorarea climatului de afaceri", a declarat directorul executiv al bancii, Vikram Pandit. mai mult
Luni, 19 Aprilie 2010, ora 18:03
Citigroup Inc., vrea sa se retraga din programul de sprijinire al bancilor americane, in contextul in care autoritatile de reglementare vor sa retraga fondurile oferite pe o perioada limitata, scrie Bloomberg, informeaza NewsIn.Citigroup, cea de-a treia banca din Statele Unite, a purtat discutii cu Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), autoritatea ce gestioneaza fondurile de ajutor, in legatura cu retragerea din cadrul programului la data expirarii, pe 31 octombrie.
Citigroup avea la 30 iunie datorii garantate de FDIC in valoare de 72,4 miliarde dolari dar nu intentioneaza sa ceara guvernului o prelungire de urgenta a programului de sustinere al bancilor americane, au spus surse avizate.Retragerea din programul de ajutor ar testa capacitatea Citigroup de a se finanta pe cont propriu.
Directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, a luat masuri pentru reducerea gradului de implicare a guvernului in afacerile bancii, precum incercarile de a afla daca Trezoreria SUA si-ar putea vinde participatia de 34%, evaluata in prezent la 32 miliarde dolari, fara sa declanseze deprecierea actiunilor."Exista o incredere mult mai mare in prezent in Citigroup si in alte banci mari. Nu vad de ce ar avea nevoie de sustinerea guvernului pentru a se finanta", a declarat Robert Albertson, analist in cadrul Sandler O'Neill & Partners LP.Programul de salvare a sistemului bancar a fost creat anul trecut, dupa ce falimentul Lehman Brothers a redus dramatic increderea investitorilor in... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 13:25