"Literatura este una dintre cele mai interesante si semnificative expresii ale umanitatii", spunea omul de afaceri american Phineas Taylor Barnum. Este o idee impartasita si de multi lideri din prezent, printre care cofondatorul Microsoft, Bill Gates, care considera ca lectura este cel mai bun mod de a invata lucruri noi si de a-si testa capacitatea de intelegere. Listele sale de lectura sunt apreciate de cititori din lumea intreaga.
Astazi, multi dintre noi cred ca literatura este desueta ori nu este suficient de importanta pentru a ne asigura succesul. Insa, multe dintre abilitatile necesare pentru a fi buni lideri, pentru a intelege oamenii alaturi de care lucram ori pentru a intui proiectele de succes le putem dobandi din cartile de literatura.
Joseph L. Badaracco, autorul volumului "Questions of Character: Illuminating the Heart of Leadership Through Literature", considera ca deciziile in afaceri si leadershipul inseamna mai mult decat a fi capabil sa analizezi o oferta, sa pui in balanta riscurile si castigurile si sa comunici eficient cu partenerii. Potrivit acestuia, in afaceri este important sa ne intelegem pe noi insine si sa fim deschisi sa ascultam si sa analizam punctele de vedere ale celorlalti.
Literatura poate fi vazuta ca o poarta catre intelegerea trecutului si extinderea cunostintelor despre lume. Iata cateva motive pentru care trebuie sa acordam o sansa literaturii.
Extinderea orizontului
In primul rand, literatura ne deschide ochii si ne... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 12:05
Cu totii visam - dupa ani de zile in campul muncii si dupa ce acumulam mai multa experienta - la propria noastra afacere. Unii reusesc sa duca la bun sfarsit un altfel de proiect si sa aiba si succes, in timp ce pentru altii ramane doar un vis frumos.
Important este insa sa nu va abandonati planurile si sa incepeti totul avand un plan bine stabilit.
Primul pas: cititi carti de business pentru ca doar asa veti acumula cunostintele necesare pentru a putea apoi incepe si voi propria afacere. Sigur ca este importanta experienta din teren, pe principiul vazut si facut, insa este bine ca intotdeauna sa stiti lucruri despre ceea ce vreti sa faceti.
Si cum putem invata mai bine decat afland lucruri din povestile unor oameni care au reusit in afaceri si care vor sa ne impartaseasca cateva dintre secretele reusitei lor?
Cum punem oare bazele unei afaceri? Iata cateva lucruri care va pot ajuta atunci cand porniti la un astfel de drum: sa fie cu succes!
Important este sa faceti ceea ce va place!
Nu uitati ca este extrem de important sa intrati intr-un domeniu pe care il cunoasteti si cu care va identificati. Mai exact, trebuie sa va alegeti un domeniu de activitate din care va face placere sa fiti parte integranta, in care va place sa descoperiti lucruri noi si pe care il puteti exploata la maximum.
Ideea voastra de afacere, mai aproape de oameni!
Cu cat mai multi, cu atat mai bine, asa ca este ideal sa-i ajutati si pe altii sa inteleaga, sa descopere si sa... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:13
Cartile in exclusivitate, cele cu autograf, publicatiile de limba engleza si volumele pentru copii au crescut vanzarile Libris.ro, cea mai mare librarie online din Romania, cu 36% in 2019. Cifra de afaceri a atins pragul de 11,3 milioane de euro, peste estimarea de la inceputul anului.
Dinamica pozitiva inregistrata de Libris.ro in 2019 s-a datorat pietei intr-o crestere evidenta, corelata insa cu diversificarea continua a ofertei si investitii in cresterea portofoliului de carte in limba engleza, care a inregistrat o crestere de 115%.
Beletristica, Dezvoltarea personala si Cartile pentru copii raman insa categoriile care genereaza cele mai multe vanzari, reprezentand cumulat peste 51% din cifra de afaceri.
Comanda medie a crescut cu 10% fata de 2018, iar numarul comenzilor de pe mobil a ajuns la 60% (fata de 51% anul precedent). Cele mai multe comenzi de pe dispozitive mobile au fost plasate din Timis (81,86%), iar cele mai putine din Harghita (54,8%).
Judetele in care se comanda cele mai multe carti, raportat la numarul de locuitori, sunt Bucuresti, Cluj, Brasov (crestere de 107%), Sibiu, Timis (unde s-au inregistrat cu 61% mai multe comenzi decat in 2018) si Iasi.
Astfel, cel mai activ client din Capitala a facut 125 de comenzi pe Libris.ro in 2019. Cea mai mare medie a comenzii este insa inregistrata in Brasov (181 lei), iar cea mai mica in Giurgiu (70 lei), in timp ce Capitala se afla pe locul doi in clasament, cu o medie de 93 lei/comanda.... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 15:34
Adina Mocanasu a intrat in lumea afacerilor in 2010 cu un business de infrumusetare ce a atras in scurt timp atentia in piata, iar in 2013 vine cu un alt proiect din care fac parte nume mari din industria modei.
Cel mai recent proiect al sau poarta numele FashionTribes, nume inspirat dintr-un citat al designerului Christian Lacroix.
Feminitatea a fost, de fapt, unul dintre conceptele-cheie care au ghidat-o in dezvoltarea proiectelor sale.
"Pentru mine, feminitatea inseamna o multitudine de lucruri, n-as putea sa ma opresc la unul singur... un amestec de liniste interioara, de incredere in fortele proprii si de iubire (fata de propria persoana si familie si in general de frumos) ", spune fondatoarea magazinului online FashionTribes.ro si a salonului Shades.
Priveste cu ambitie catre piata magazinelor online din Romania, unde doar in 2013 romanii au cumparat produse in valoare de 600 de milioane de euro: " (...) in cazul unui magazin on-line conteaza sa ai o strategie de marketing bazata pe cele mai eficiente tehnici de promovare", explica Adina Mocanasu, intr-un interviu acordat Business24.
Aveti deja experienta in antreprenoriat din 2010. Ce s-a intamplat cu Shades, businessul de beauty cu care v-ati facut intrarea pe acest segment?
Shades a reprezentat un nou concept in domeniul frumusetii prin mesajul sau, serviciile exceptionale si produsele care se puteau gasi intr-o locatie surprinzatoare.
Conceptul salonului a fost acela de beauty lounge, in care... mai mult
Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 00:00
Marius Lazarescu a pornit la drum cu un calculator, masina personala si 1000 de dolari pusi la pusculita de la ultimele proiecte, in 2005, cand a infiintat agentia de marketing online Todays.
Unul din secretele sale, insa, a fost deviza ca "niciun business nu se face fara networking", iar relatiile create i-au adus succesul "la usa".
Acum este speaker, membru fondator si presedintele Asociatiei de profesionisti in SearchEngineMarketing - SEMRo si membru al celei mai mari organizatii de networking B2B din lume, BNI. In ceea ce priveste afacerea pe care o conduce, aceasta inregistrat o cifra de afaceri cumulata de 350.000 euro, in 2013.
Este, de asemenea, un geniu al gestionarii timpului: "pentru intalniri interne eficiente, abordam stilul 'japonez', si tinem intalnirile in picioare si astfel intalnirile nu dureaza mai mult de 30-45 de minute", explica omul de afaceri.
In timpul liber se antreneaza pentru triatlon, iar pentru 2014 tinteste la Half IronMan, explica Marius Lazarescu, intr-un interviu acordat Business24.
Ati fondat agentia de marketing online Today's in 2005, cand in Romania putine companii investeau in promovare online, si putini antreprenori erau cu adevarat constienti de importanta acestei promovari pentru afacerea lor. Cum au fost primii pasi in acest business?
In 2005 am ales sa imi deschid firma, dupa ce am lucrat cativa ani in vanzari in telecom si advertising.
Initial am dorit sa vand servicii de email marketing dar, dupa discutii... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 00:00
Codul bunelor maniere in afaceri spune ca o conversatie strict legata de serviciu cu partenerul de afaceri nu va contrui aceeasi relatie de incredere ca o conversatie ce depaseste limitele discutiilor in interes de business.
Desigur, si limbajul nonverbal este extrem de important in aceste conversatii, precum si modul in care redactezi diverse invitatii sau tinuta pe care o alegi la evenimentul la care participati impreuna.
Business24 iti recomanda cartea "Bunele maniere in afaceri" scrisa de Ginette Salvas, licentiata a Washington School of Protocol si fondatoare a Ecole Internationale d'etiquette din Quebec.
Aceasta te indeamna, la inceput, sa iti evaluezi cunostintele in materie de eticheta in afaceri si apoi te invata cum sa-ti depasesti concurentii prin simpla utilizare a "clasei" de care dispui.
Primul capitol, intitulat "Eticheta in afaceri" continua cu un intertitlu menit sa te puna pe ganduri: "Creati imaginea pe care doriti sa o creati?".
Tot in acest capitol autoarea te invata cum sa faci "sa ai clasa" si sa o folosesti in avantajul tau.
Prezentarile
Cel de-al doilea capitol vorbeste despre bunele maniere in prezentari. Fie ca e vorba despre prezentarile din timpul tau liber sau prezentarile in interes de afaceri, autoarea te invata cum sa raspunzi la prezentari, sa folosesti mici gesturi de politete intre barbati si femei, si iti arata cum stabilesti cand vorbesti la pertuu si cand nu.
Tot aici se vorbeste despre contactul vizual,... mai mult
Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 00:00
Adrian Dinu, COO-ul librariei online Elefant.ro, iti recomanda cartea "Musai List" scrisa de Octavian Pantis, in acest weekend.
"Cartea ii pune pe ganduri pe manageri cu privire la timpul lor, resursa cea mai importanta pe care o au la dispozitie, la directia in care evolueaza cariera lor si la tipul de viata pe care il traiesc", spune Dinu.
Si el a intrat in lumea businessului cu carte inca din facultate, transformandu-si pasiunea in job, fara a-si pierde, insa, placerea fata de ceea ce face zi de zi.
"Proiectul elefant.ro a fost lansat in iunie 2010 in urma unei investitii initiale de 1,2 milioane de euro, asigurata de fondul de investitii Greenlight Invest", isi incepe managerul povestea proiectului sau de suflet.
"Anul acesta s-au implinit trei ani de activitate, elefant.ro devenind libraria online reper pentru iubitorii de carte si aducand cititorului roman o adevarata experienta de shopping cultural. Iar in comertul online, indiferent de nisa in care activezi, investitia este una continua", puncteaza acesta.
Spuneti-ne mai multe despre dumneavoastra. Ati intrat in aceasta industrie datorita pasiunii pentru carti?
Experienta mea profesionala a gravitat in jurul cartilor inca din timpul facultatii. Astfel am transformat pasiunea in job-ul de zi cu zi, dar niciodata nu mi-am pierdut placerea pentru ceea ce fac.
Asta si pentru ca am avut mereu norocul sa fiu inconjurat de oameni pasionati, cu o educatie profesionala excelenta, avand o cultura... mai mult
Sambata, 24 August 2013, ora 00:00
Limbajul trupului este un vocabular pe care nu-ti permiti sa nu-l stapanesti, in mediul de afaceri. Intelegand ce vor, de fapt, sa-ti spuna interlocutorii dincolo de cuvinte, te poti inarma cu toate argumentele necesare, din timp, pentru a-i convinge sa incheie acel parteneriat cu tine.
Odata descoperit acest vocabular, si relatiile de durata in business sunt mai usor de pastrat, ceea ce aduce cu sine succesul in afacerea ta.
Nu in ultimul rand, a cunoaste vocabularul din care este alcatuit limbajul trupului te va face mult mai constient cu privire la semnalele non-verbale pe care le transmiti si poate schimba cursul unei intalniri de afaceri, poate contribui la interprearea perfecta a unei prezentari de idei sau la succesul unei negocieri cu parteneri internationali.
Business24 iti recomanda cartea "Limbajul trupului in mediul de afaceri", o lectura care te va ajuta sa faci o prima impresie impecabila, prin corelarea gesturilor cu expresia faciala si ceea ce comunici prin cuvinte.
Tot de aici vei invata cum sa fii atent la semnalele pe care le emiti inconstient cand descifrezi reactiile interlocutorului, astfel incat sa nu "te dai de gol".
In aceasta carte, autorii Allan si Barbara Pease iti impartasesc tehnici dezvoltate special pentru succesul in vanzari si in afaceri, in general. Ei te invata vocablarul din limbajul trupului, datorita caruia aproape orice asociatie in interes de afaceri se poate dovedi a fi de succes.
Allan Pease este unul dintre cei... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 00:00