Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca autoritatile bulgare au revizuit conditiile de intrare in Republica Bulgaria, in contextul pandemiei de COVID-19. Noile masuri se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2021.
Conform noilor prevederi, cetatenii romani care sosesc din Romania (mentinuta in zona verde) pot intra in Republica Bulgaria sub conditia prezentarii, pe langa documentele de calatorie, a unuia dintre urmatoarele documente:
• un certificat digital european COVID-19 care atesta vaccinarea sau un document similar, care contine aceleasi date precum certificatul digital european COVID-19;
• un certificat digital european COVID-19 care atesta vindecarea sau un document similar, care contine aceleasi date precum certificatul digital european COVID-19;
• un certificat digital european COVID-19 care atesta testarea sau un document similar, care contine aceleasi date precum certificatul digital european COVID-19.
Printre categoriile de persoane exceptate de la cerinta prezentarii de documente COVID-19 la intrarea in Republica Bulgaria se afla persoanele care tranziteaza teritoriul Republicii Bulgaria, in cazul in care se garanteaza parasirea imediata a teritoriului acestui stat, precum si copiii cu varsta de pana la 12 ani. ...citeste mai departe despre "Conditii noi de intrare in Bulgaria! Ce documente trebuie sa prezinte romanii la granita incepand cu 1 septembrie 2021" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 12:34
Bulgaria atrage tot mai mult investitorii romani, antreprenorii si oamenii de afaceri din Romania si alte tari europene. In perioada anilor 2015-2018, numarul proiectelor de investitii straine, care au creat locuri de munca, mai ales in industria tehnologica din aceasta tara, a crescut cu 300%. Sectorul IT si de software din Bulgaria a atins un nivel record de 16 proiecte de investitii straine.
Analistii spun ca structura economiei Bulgariei este tipica capitalismului periferic tertiar, nu este orientata in special spre productia de bunuri, de produse si servicii, pentru consumatorul final. Ea are in prin plan exportul de produse complementare ieftine, se bazeaza pe turismul pe termen scurt si pe ajutorul de a face fata cresterii economice UE.
In Bulgaria merita sa investesti, dar cu cap, respectiv sa analizeaza toate aspectele, pentru a fi sigur ca este profitabil. Cursul de schimb este atractiv si este favorabil intr-adevar investitiilor straine.
Infrastructura in Bulgaria este mai buna decat in tara noastra. Spre exemplu exista o autostrada de la Sofia la Burgas (360 km), pe care o parcurgi cam in 3 ore si 20 de minute.
In Bulgaria, antreprenorii si oamenii de afaceri romani au multe avantaje in ceea ce priveste:
Taxele care sunt mai mici ca in tara noastra, impozitul pe profit care este de 10% si impozitul pe dividende care este de 5%Cota TVA este de 20%, cota de export este 0%, iar cota in turism este redusa la 7%Costul cu materiile prime si materiale... mai mult
Luni, 10 Februarie 2020, ora 12:50
Contabilitatea s-a nascut odata cu economia de subzistenta a comunei primitive, fiind necesara pentru o buna gospodarire a grupurilor sociale din acea perioada.
Astfel, un grup putea sa stie cate resurse detine si de cate mai are nevoie pentru a supravietui o anumita perioada de timp.
In termeni moderni, contabilitatea reprezinta activitatea care masoara, evalueaza si gestioneaza activele, datoriile si capitalurile.
Daca in vremurile demult apuse, omul de afaceri era cel care stia tina socoteala banului, cadrul legislativ complex si birocratia stufoasa face in ziua de azi chiar si cei ce detin o firma mica sa aiba nevoie de un serviciu specializat de evidenta contabila pentru a razbate in mediul antreprenorial.
Orice firma vrea sa reziste pe piata, asa ca va cauta metode legale prin care sa-si reduca cheltuielile. Astfel, tot mai multi antreprenori din Romania isi inchid afacerile din tara noastra doar pentru a apela la un serviciu de infiintare firma in Bulgaria unde isi ...citeste mai departe despre "Utilitatea serviciilor unei firme de contabilitate cand avem afaceri in Bulgaria" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 11:22
Proprietarul companiei care deserveste linia de feribot dintre porturile Zimnicea si Svishtov, de pe malurile Dunarii, se plange ca a ajuns sa inregistreze pierderi de aproximativ 40.000 de euro lunar, din cauza coruptiei de la frontiera Romaniei.
Nikolay Popov, reprezentantul companiei Interlink, sustine ca Bulgaria inregistreaza pierderi din cauza ca soferii tirurilor aleg rute ocolitoare speriati de spaga practicata la punctul de frontiera Zimnicea din Teleorman, relateaza agentia bulgara de presa Novinite.
Schema de 1.000 de euro
Popov, citat de cotidianul Trud Daily, afirma ca soferii camioanelor de marfa prefera sa evite trecerea prin punctul de frontiera de pe malul romanesc din cauza ciubucarelii constante la care se dedau vamesii romani.
"Vamesii din Romania impun amenzi de 1.000 de euro/camion sub motivul ca soferul nu poate prezenta anumite autorizatii pentru transportul marfii in afara spatiului UE.
Cand soferii incep sa spuna ca nu au atatia bani, incepe negocierea. In cele din urma, vamesii se multumesc cu ce le dau soferii opriti din drum", explica Popov.
Victime, soferii turci
Popov subliniaza ca aceasta schema de negociere a spagii este aplicata in special soferilor din Turcia.
Fenomenul se traduce intr-o pierdere a taxelor platite de 600-800 de camioane care ar tranzita Bulgaria in fiecare luna.
Mai nou, soferii TIR-urilor turcesti prefera varianta ocolitoare prin Serbia decat sa plateasca peschesul catre vamesii din Zimnicea.... mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 17:10
3Hotelierii de pe Litoral au inceput sa-si deschida firme de management in Bulgaria, pe care muta angajatii si cu care opereaza unitatile turistice, pentru ca in tara vecina taxele si impozitele sunt mult mai mici, a declarat agentiei MEDIAFAX Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR.
"Procedeul este urmatorul: eu, ca patron roman de hotel, imi deschid o firma de management hotelier in Bulgaria si acolo angajez personalul, tot romani. In Romania taxele pe angajat sunt de 86%, iar in Bulgaria de doar 43%. In plus, TVA si impozitul pe profit sunt mai mici in Bulgaria. Cu firma de management astfel infiintata imi operez hotelul cu costuri la jumatate", a explicat reprezentantul Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
El a spus ca anul trecut au incercat experimentul cativa hotelieri de pe litoral, iar in acest an s-au mai inscris in Bulgaria cateva zeci de firme de acest fel.
Raducan estimeaza ca fenomenul va lua amploare in urmatoarea perioada.
"Tot mai multi patroni de hoteluri de la mare se gandesc in felul acesta sa evite povara fiscala din Romania. Daca acolo experimentul va da rezultate, se va extinde probabil si pentru hotelurile din alte zone din Romania", a adaugat oficialul FPTR.
Acesta a afirmat ca federatia pe care o reprezinta nu incurajeaza aceste practici, chiar daca sunt generate de taxele si impozitele mari din Romania.
Numarul de turisti romani ajuns anul trecut pe litoral a scazut cu aproape 10%, in timp ce strainii au fost mai... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 16:41
O proportie de 22% dintre companiile bulgare risca sa intre in faliment in urmatorii doi ani din cauza platilor restante, scrie miercuri cotidianul Sega, citand un studiu al companiei EOS Matrix, specializata in colectarea platilor. Din cauza faptului ca nu pot sa-si realizeze incasarile, aproximativ 40% dintre firme au nevoie de imprumuturi bancare.
Cand au nevoie de finantare, companiile bulgare recurg in primul rand la credite bancare si la leasing. O proportie de 34% dintre companii au luat imprumuturi pe termen scurt, iar tot atatea - pe termen lung, in timp ce 26% au achizitionat bunuri in rate (leasing).
In acelasi timp, doar 15% dintre companiile bulgare apeleaza la serviciile unor companii specializate pentru colectarea platilor restante. Spre comparatie, in Grecia ponderea acestora este de 54%, iar in Romania - de 25%. Majoritatea companiilor bulgare incep sa colecteze platile restante de la partenerii lor la un an sau chiar la doi ani dupa expirarea termenului de plata.
De aceea, ele nu reusesc sa recupereze decat 5% din suma, in celelalte tari din Europa colectarea incepand la cel mult 6 luni dupa expirarea termenului de plata, ceea ce permite recuperarea a jumatate din restante.
Ziarul Trud informeaza ca 52 de orase bulgaresti ar putea ramane fara finantare europeana pentru construirea unor depozite de deseuri. Autoritatile locale din aceste orase au intarziat foarte mult cu pregatirea proiectelor de construire a unor depozite moderne, care sa... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 12:25
Romania ocupa locul al treilea in randul statelor Uniunii Europene in privinta climatului de afaceri pentru anul 2012.
Bulgaria se afla pe prima pozitie, aceasta fiind perceputa ca oferind cel mai bun climat de afaceri din Uniunea Europeana, releva un studiu realizat de Eurochambers - Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie din statele Uniunii Europene si preluat de site-ul bulgar Standard News.
Bulgaria este urmata de Suedia, Romania, Belgia, Malta si Marea Britanie.
Statele UE cu conditiile cele mai putin favorabile pentru afaceri sunt, potrivit acestei evaluari, Grecia, Danemarca, Austria, Spania si Portugalia. mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 13:20
Lantul de electrocasnice Domo isi inchide afacerile in Bulgaria, fiind prima victima printre marile lanturi de retail din aceasta tara.
Lantul a venit in Bulgaria din Romania, apoi a fost achizitionat de Equest prin subsidiara sa K&K Electronics.
15 din cele 39 magazine Domo din Bulgaria isi vor continua activitatea, dar sub un alt brand de electrocasnice, Technomarket, care apartine tot fondului Equest, informeaza ziarul sofiot 24 Ceasa.
Brandul Domo se va dezvolta doar in Romania.
Reprezentantii bulgari ai companiei au refuzat sa precizeze care sunt cauzele incetarii activitatii.
Ziarul 24 Ceasa sustine insa ca motivul ar fi chiria mare ceruta de lantul Kaufland, deoarece majoritatea magazinelor Domo din Bulgaria se afla in cladirile magazinelor Kaufland.
mai mult
Sambata, 13 Martie 2010, ora 12:34
Pentru a evita soarta celor 22.000 de companii care au intrat in insolventa anul trecut din cauza fiscalitatii ridicate din Romania, patronii romani se gandesc sa-si relocheze afacerile in Bulgaria, stat in care regimul fiscal este mai avantajos."Guvernul ne obliga sa luptam impotriva distrugerii capitalului autohton prin masurile pe care le pregateste mediului de afaceri.
In acest caz, mutarea afacerilor in Bulgaria, Cipru sau orice alt paradis fiscal este singura solutie, insa asta va insemna si venituri mai mici la buget, pe care statul va trebui sa le acopere cu noi imprumuturi", a declarat vineri Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, citat de Gandul.Potrivit acestuia, printre avantajele relocarii la Sud de Dunare se numara un impozit pe profit de numai 10% si costurile operationale cu 40% mai scazute.Nu in ultimul rand, si costurile cu salariile sunt mai mici in Bulgaria, potrivit expertilor in domeniu. mai mult
Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 12:59