Inainte sa isi deschida un business, persoanele cu spirit antreprenorial trebuie sa tina cont de anumite aspecte foarte importante inainte sa puna afacerea pe picioare, mai ales daca nu au experienta in domeniu. Ca sa aiba succes, iar compania lor sa aiba sanse de dezvoltare, acestia trebuie sa intocmeasca un plan de afaceri impecabil si sa aiba strategii coerente. Iata cateva sfaturi prin intermediul carora sa ia deciziile corecte legate de viitorul lor business.
Un plan de afaceri riguros
Planul de afaceri este pilonul oricarei afaceri, iar acest aspect este primul la care viitori antreprenori ar trebui sa se gandeasca, fiindca acesta ofera imaginea de ansamblu asupra businessului. Drept urmare, oamenii de afaceri trebuie sa isi stabileasca bugetul de care au nevoie ca sa puna compania pe picioare. In cazul in care nu au suficient capital, vor fi nevoiti sa apeleze la parteneri de business sau la imprumuturi. Apoi, acestia trebuie sa stabileasca domeniul de activitate al firmei, care include serviciile si produsele cu care o sa iasa pe piata. Dupa acest pas, trebuie intocmite anumite strategii, precum cea de marketing, pentru expunere si atragerea clientilor, o strategie financiara si una de investitii. In plus, competitorii trebuie studiati cu atentie, pentru a repera oportunitatile.
Siguranta datelor si a angajatilor primeaza
In primul rand, angajatorii trebuie sa le puna angajatilor la dispozitie un mediu de lucru sigur. De aceea, trebuie sa instaleze... mai mult
Marti, 25 Mai 2021, ora 18:04
"Adapteaza-te sau mori" nu a fost nicicand mai relevant ca acum, in special pentru peisajul HoReCa. Incertitudinea generata de pandemie a impus o regandire a modelelor de business, iar industria ospitalitatii va face schimbari majore care vor deveni, cel mai probabil, noile norme ale vietii post-pandemie.
Mai putine optiuni in meniu
O afacere care reduce riscurile este mai usor de gestionat, iar simplificarea operatiunilor este primul pas in optimizarea unei afaceri care isi doreste sa supravietuiasca in aceasta perioada. Sunt mai multe beneficii ca urmare a restrangerii optiunilor din meniul oferit: vor scadea cheltuielile prin reducerea listelor de ingrediente, risipa va fi si ea minimizata, iar personalul va putea urma in mod eficient protocoalele de siguranta a alimentelor.
Noi procese de igienizare
Igiena este prioritatea numarul unu a clientilor in acest moment si nu va pierde prea curand teren. Ceea ce inseamna ca este prioritate de top si pentru operatorii din industrie. Protocoale stricte de siguranta, atat in prelucrarea alimentelor, cat si in toate celelalte activitati, igienizarea constanta a zonelor destinate clientilor ar trebui sa intre in rutina zilnica.
Totodata, clientii au inceput sa fie mai atenti la ceea ce se numesc "indicatori de igiena". Acesti factori cantaresc foarte mult in evaluarea consumatorilor. Daca baile unui restaurant nu sunt curate sau cosurile de gunoi dau pe-afara, pot semnaliza o atitudine prea relaxata a personalului... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 18:43
Peste 50 de practicieni din reteaua ASEBUSS, profesori si absolventi ai programului Executive MBA, impreuna cu experti ai companiei sale de training, Exec-Edu, vor oferi consultanta gratuita managerilor si antreprenorilor care au de suferit de pe urma crizei.
Astfel, in perioada 1 aprilie-15 mai, fiecare consultant va lucra, in medie, patru ore pe saptamana pentru a raspunde cererilor primite. In majoritatea cazurilor, diagnosticul situatiei, analiza si eventualele solutii vor fi discutate in cadrul unei echipe de specialisti. Valoarea acestei initiative depaseste cu mult 100.000 de euro, raportat la costul orelor de consultanta din piata.
"Suntem constienti de provocarile si dificultatile pe care le intampina majoritatea companiilor. In mod special cele antreprenoriale au de suferit in aceasta perioada, in care problemele legate de oameni si cele financiare se propaga in lant, afectand clientii, furnizorii, piata de business, in general. Este un moment in care oricine poate sa ajute, trebuie sa o faca, pentru ca, dupa aceasta criza, vom avea cu totii, intr-un fel sau altul, de suferit", a declarat Ovidiu Dimbean-Creta, Rector ASEBUSS.
Echipa de consultanti implicata in acest proiect reuneste specialisti cu o experienta bogata in diferite industrii: bancara, telecomunicatii, servicii medicale, publicitate, servicii financiare, vanzari online, servicii juridice etc.
Domeniile de consultanta acoperite de practicienii Scolii de Afaceri ASEBUSS si companiei de... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:04
Efectele pandemiei raman sub semnul intrebarii, iar noile masuri luate pentru prevenirea unui scenariu dramatic risca sa duca economia mondiala in recesiune. Pe cat de sumbra este aceasta prognoza, pe atat de inventivi ne obliga sa fim si multi antreprenori romani cauta solutii pentru a trece prin acesta criza economica.
Altii, insa, si-au construit afacerile din start, astfel incat contactul uman sa fie redus la minim. Un astfel de exemplu este Alexandru Alecu, antreprenorul care a pus bazele Videt.ro in 2011 din bursa lui de student, pe vremea cand vanzarea ochelarilor online era ceva foarte rar intanit, chiar si in pietele vestice.
Astfel, platforma sa de optica e a fost printre primele de acest tip, in Romania.
"Am fondat Videt.ro in 2011, in perioada in care eram in anul I de masterat. Eram un student care isi propusese sa incerce experienta antreprenoriatului in afara bancilor scolii, indiferent de sacrificii sau riscuri.
Poate mi-au dat curaj mentorii mei (profesorii mei si oamenii de afaceri despre care citeam), poate am avut mai multa indrazneala decat alti tineri, dar am avut curajul sa ma lupt cu hartiile (inca de la inceput) si apoi cu riscul de a pierde tot.
Am zambit atunci cand am vandut prima pereche de ochelari. N-am regretat nicio clipa atunci cand mi-am investit bursele de student (cateva sute de euro) intr-o afacere si am fost deschis schimbarii inca din clipa in care am observat ca, pe langa ochelari, exista o nisa pe piata romaneasca de... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 12:41
Bianca Tudor este o tanara femeie de afaceri care a creat o intreaga comunitate in jurul ei. Sub umbrela Elite Business Women, tanara a adunat o multime de doamne cu idei exceptionale, care se ajuta intre ele si invata una de la alta.
Numai in Bucuresti, clubul local a adunat 65 de membre care au la un loc 16 milioane de euro.
Si, pentru ca si-au propus sa devina cel mai mare club de afaceri din Europa, Business24 a stat de vorba cu aceste doamne, reprezentate de Bianca Tudor, Fondatorul Elite Business Women si cu Ioana Arsenie, ambasador pe Bucuresti al clubului.
In ultimii 2 ani de zile, Clubul de business Elite Business Women a crescut, oferind femeilor acces la o comunitate de antreprenori, acces direct la specialisti in business, invitati ca speakeri la fiecare editie, dezvoltare si promovare intr-un cerc de persoane care pot recomanda mai departe, povesti de succes prezentate de catre invitatii din fiecare luna, networking in mod eficient, pentru ca un antreprenor trebuie sa fie bine conectat, prezent si sa isi promoveze business-ul in mod constant.
Statistic, vorbim de un numar de peste 11.000 de femei, antreprenoare in tara sau in afara care sunt membre Elite sau participa la evenimentele comunitatii.
"Acum 5 ani, am pornit de la ideea de a promova antreprenoriatul feminin si am ajuns la un club de afaceri cu instrumente dedicate pentru a promova IMM-urile conduse de femei", isi aminteste Bianca Tudor.
In acest timp, a reusit sa integreze in... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:25
Vanzarile de flori vor aduce importatorilor si florariilor din Romania o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro (circa 100 de milioane de lei), in perioada 1 - 8 martie, arata estimarile unei companii de consultanta.
Analiza de specialitate indica vanzari de peste 2,28 de milioane de buchete de flori, in intervalul mentionat, cu o marja de +/- 20%.
Cele mai cautate flori, in aceasta perioada, sunt cele specifice primaverii, precum ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele, insa cei mai apreciati raman trandafirii.
Potrivit analizei realizate de Frames, datele preliminarii arata ca, in 2019, afacerile cu flori din tara noastra au depasit 1,5 miliarde de lei, o cifra mai mult decat dubla fata de anul 2010, cand valoarea a fost de 399,1 milioane de lei.
La nivelul anului 2018, cele 3.091 de firme active in acest sector raportau afaceri de 1,4 miliarde de lei, in crestere cu 170 milioane de lei fata de anul anterior, in timp ce profitabilitatea sectorului s-a majorat semnificativ, de la 14,7 milioane lei (in 2010) la 99,5 milioane lei (in 2018).
In sectorul comertului cu ridicata al florilor si al plantelor erau inregistrate 473 de firme in functiune, in 2018, si care raportau afaceri de aproape 400 milioane de lei, iar in sectorul comertului cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor activau 2.618 companii (fata de 1.048, in 2010), cu afaceri ce insumau 1,04 miliarde de lei.
Cele mai multe firme specializate se aflau in:... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 16:12
Reciclarea vestimentara a denimului, un teatru de improvizatie, o platforma pentru designeri sau o scoala alternativa bazata pe modelul de educatie Agile Learning sunt cateva dintre ideile de afaceri sau de noi linii de business pe care zece tineri antreprenori vor sa le finanteze prin crowdfunding, cu investitii initiale cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro.
Cele 10 idei au facut parte din Startarium Crowdfunding Makeathon, cel mai amplu proiect dedicat finantarii prin crowdfunding din Romania. Desi foarte diferite ca obiect de activitate, toate se adreseaza unui public urban activ, care vrea experiente si produse inedite, si sunt business-uri creative, care implica arta sau tehnologia digitala.
Atragerea finantarii necesare celor 10 produse sau servicii a inceput deja, odata cu campaniile de crowdfunding demarate prin Startarium Crowdfunding Makeathon. Lansate simultan pe 5 noiembrie in cadrul PitchDay, cea mai mare competitie pentru startup-uri din Romania, cele zece campanii de crowdfunding sunt in plin proces de finantare. Practic, cei interesati de produsele si serviciile acestor antreprenori le pot cumpara in avans, primind in schimb diferite recompense pentru sustinerea lor.
Pana pe 15 decembrie, cele 10 startup-uri vor sa stranga in total, pe platforma de crowdfunding sustinuta de Startarium, aproape 65.000 de euro, fie pentru a-si construi un business, fie pentru a-si dezvolta afacerea in noi directii. De la lansarea Startarium, 2.000 de romani au... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 11:18
Trei din patru tineri antreprenori considera ca motivul principal pentru care nu reusesc sa-si puna ideile de afaceri in practica este lipsa fondurilor necesare investitiei initiale, arata un sondaj efectuat de platforma Startarium in randul celor inscrisi in Startarium Crowdfunding Makeathon, cel mai amplu proiect dedicat finantarii prin crowdfunding din Romania, care se desfasoara pana pe 15 decembrie.
Perceptia lor in acest sens vine in contextul in care jumatate dintre respondenti afirma ca suma de care ar avea nevoie pentru a-si transforma ideea intr-o afacere este de cel mult 20.000 euro. Alti 21% estimeaza investitia intre 20.000 si 50.000 de euro, iar restul spun ca ar depasi acest nivel.
Trei din cinci antreprenori inscrisi in proiectul Startarium Crowdfunding Makeathon care au raspuns la sondaj spun ca au ideea de business pentru care cauta acum finantare printr-o campanie de crowdfunding de cel putin un an.
Pe langa lipsa fondurilor pentru demararea investitiei, lansarea afacerii a fost impiedicata si de lipsa lor de cunostinte care sa-i ajute sa-si puna ideile in practica (28%), de increderea scazuta in fortele proprii (25%), dar si de lipsa de sustinere (23%), de timp (21%) sau a unui partener de afaceri cu care sa imparta responsabilitatile si grijile (7%).
Totodata, cei mai multi respondenti considera ca sunt intr-un stadiu prea incipient al afacerii pentru a cauta finantare de la banca, neavand inca un istoric de activitate.
Iar fara un cadru... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 11:50
2000 de tineri din 18 orase au propus peste 115 de idei de business orientate spre viitor, iar cele mai bune idei vor fi rasplatite cu premii de 20.000 de euro, in total.
Ei au gasit, in cadrul Future Makers, solutii diverse pentru probleme din educatie, mediu, sanatate, mobilitate si pana la cele mai noi tehnologii care ne eficientizeaza activitatile in viata de zi cu zi si in business.
Future Makers, program educational de antreprenoriat de viitor, aflat la a doua editie, a desemnat acum finalistii care trec in urmatoarea etapa. Juriul format din experti si antreprenori romani a ales cele mai bune 55 de echipe care vor face parte din programul de incubare.
Din iulie pana in noiembrie cele 55 de echipe isi vor dezvolta impreuna ideile si afacerile pentru viitor prin ateliere, webinarii si sesiuni de lucru. Fiecare echipa va avea alaturi, in cele 4 luni de incubare, un mentor, antreprenor sau specialist cu experienta in industria aleasa. Echipele vor avea acces si la un centru de resurse online, spatiu de lucru si un bootcamp de 3 zile alaturi de celelalte echipe finaliste.
20.000 de euro premii
Faza finala a competitiei o reprezinta pitch-urile in fata juriului format din Ioan Iacob, Managing Partner QUALITANCE; Mirona Paun fondator Aventurile lui Tzitzi-Poc si mare castigator Future Makers 2018; Radu Manolescu, Fondator K.M. Trust&Partners; Nicoleta Eftimiu, Country Manager Coca Cola Romania; Mihai Toader-Pasti, co-fondator EFdeN; Irina Anghel-Enescu,... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 10:48