DCNS, firma franceza care a preluat comanda de construire a doua transportoare de elicoptere de tip Mistral pentru marina rusa, inregistreaza pierderi lunare de aproximativ 2 milioane de euro pentru conservarea navelor.
Afacerea Mistral, in valoare 1,12 miliarde de euro, a fost blocata in urma impunerii sanctiunilor economice pentru Rusia, iar costurile totale ar putea sa fie puse direct in sarcina contribuabililor francezi, relateaza agentia TASS.
Buni de plata
Lunar, cele doua vase ancorate in danele santierului DCNS necesita aproape doua milioane de euro pentru intretinerea echipamentului.
Rusii au cerut deja despagubiri din partea Frantei pentru neonorarea contractului, dar restituirea avansului de 785 milioane nu a fost in masura sa satisfaca pretentiile Moscovei, anunta cotidianul Eco Business.
"Problema viitorului navelor este la fel de importanta ca si stabilirea sumei totale a despagubirilor cerute de guvernul rus. In acest caz, vanzarea navelor pare cea mai buna optiune", noteaza publicatia.
O optiune ar fi fost livrarea navelor Mistral catre fortele navale franceze. Marina din Hexagon are deja trei astfel de vase de lupta, iar bugetul actual al ministerului Apararii nu permite o astfel de achizitie.
Deja costurile de intretinere se dovedesc o povara apasatoare, iar corporatia DCNS nu stie pentru cat timp va vedea aceasta suma acoperita de guvernul de la Paris.
Nici vanzarea navelor catre un alt stat nu se anunta o varianta foarte fericita... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 13:32
Rusii au spus adio navelor de lupta Mistral pe care le comandasera in Franta, dar nu vor sa renunte la toate avantajele pe care acestea le aduceau.
O sursa din domeniul industriei de Aparare din Rusia a afirmat ca marina militara va trimite o echipa de specialisti pentru a recupera echipamentele de comunicatii de pe cele doua port-elicoptere.
"Formam un grup de specialisti care sa demonteze si sa aduca in Rusia echipamentele de control si comunicatii de pe nave. Sunt universale si pot fi folosite si pe navele construite de noi", a declarat oficialul pentru agentia TASS.
Afacere blocata
Comanda pentru transportoarele de elicoptere a fost data in vara anului 2011. In baza contractului de 1,12 miliarde euro, Rusia trebuia sa receptioneze prima nava Mistral in toamna anului trecut.
Impunerea sanctiunilor internationale a anulat insa afacerea dintre Ministerul Apararii din Rusia si constructorul de nave francez, in acest moment rusii solicitand despagubiri pentru incalcarea clauzelor contractuale.
Negocierile privind suma acceptata ca despagubiri au intrat in impas inca din primavara acestui an, existand totusi speranta ca cele doua parti vor ajunge la o intelegere semnata in urmatoarele luni.
Eventuala dezmembrare a navelor pe diverse componente care pot fi adaptate navelor produse de industria de Aparare din Rusia ar putea reduce si suma solicitata ca despagubiri de Moscova.
Tipul de nave transportoare Mistral pot gazdui la bord 16 elicoptere, dintre... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 10:07
Sanctiunile comerciale impuse Rusiei tulbura apele in industria militara a Frantei, in conditiile in care livrarea celor doua nave Mistral comandate de Moscova a devenit foarte putin probabila. Indiferent de varianta aleasa, francezii au doar de pierdut.
"Exista trei posibilitati: sa expedieze vasele in Rusia, sa gaseasca alt cumparator sau sa le distruga", a explicat un oficial implicat in afacere. Mai toate variantele ar genera o paguba de sute de milioane de euro in bugetul industriei de Aparare din Franta, arata reporterii Reuters.
E vina lui Sarkozy
Incurcata poveste a afacerii Mistral nici macar nu poate fi pusa in sarcina actualului presedinte al Frantei, Francois Hollande, desi acesta risca sa-si asume pagubele.
Personajul responsabil de cea mai mare vanzare de armament a Occidentului catre Rusia, de dupa prabusirea URSS, ramane fostul ocupant al Palatului Elysee Nicholas Sarkozy.
Ponoasele politice risca insa sa pice in spatele actualului presedinte, in conditiile in care Franta reuseste tot mai greu sa impace pretentiile sale de exportator de arme cu cerintele impuse de statutul de membru NATO.
Pentru moment, afacerea ramane suspendata pe termen indefinit, desi vocile oficialilor de la Moscova afirma tot mai des ca Rusia nu mai este interesata de preluarea navelor din clasa Mistral.
Mai mult, Franta incearca sa mentina o buna relatie cu Statele Unite si Polonia, doua tari aliate din NATO si totodata clienti in cateva afaceri cu armament care... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 13:30
2